albérlet felmondása


Majordomus # 2023.08.18. 20:26

Még egy megjegyzés.
Az ingatlanos megbízása pld.nekem valóban nem éri meg mert egy havi dijat kérnek egy évi kezelésért.

Én bérlő castingokat tartok és úgy választok tehát nekem ez tényleg kidobott pénz lenne.

Viszont ha nem vagytok olyan fizikai és idegi állapotban idős korotok miatt,akkor célszerű megbízni egy céget. A díjukat meg elosztod 12-vel s annyival megemeled a bérleti díjat.

Majordomus # 2023.08.18. 20:21

Ez igy van. Sajnos.

Én úgy látom hogy a bérlő szándéka jogy "lelakja' a kauciót. Mert úgysem kapná vissza.

Én is azt javaslom hogy húzzátok ki ezt a 3 hetet és menjen el a francba.

Azért a lakás átvételekor jegyzőönyv fotók és video készüljön.

A fiad mint tulajdonos miért nem segít ebben?

drbjozsef # 2023.08.18. 09:04

Huber Janos,

Csak annyit tennék hozzá osztap hozzászólásához, hogy ha a bérlő bátor, rosszhiszemű, és gátlástalan, esetleg még utánakérdez a jogi lehetőségeknek, akkor arra fog jutni, hogy ő akár itt néhány hónapig, akár évig is eléldegél ingyen, sokmilliós tartozást felhalmozva, mire ki tudod lakoltatni hivatalosan.
Ezért nagyon óvatosan és okosan járjatok el. Ha már ő ígér valamit, ahhoz ragaszkodjatok, mindegy hogy, és milyen közvetlen veszteséggel, de minél előbb szabaduljatok meg tőle. Ha tartozása marad, vagy lenyeled, vagy, ha jogszerűnek érzed, akkor fizetési meghagyással még megpróbálkozhatsz UTÓLAG a behajtásával. A lényeg, hogy kiköltözzön, lényegében bármi áron. Különben nagyon megszívjátok.

Sajnos ez ilyen. A jogi eljárások lassúak, és amíg tartanak a bérlőt "védi" tulajdonképpen.

SolnesM # 2023.08.18. 08:59

Egyet értek osztappal.

Kivéve az utólsó javaslatát vonnám kétségbe.

Ingatlankezelő,nem éri meg. Inkább egy határozott fellépésű családtag. Pl. eleve a tulaj jöhetne számításba

most már a fiam nevén is van
Sok szerencsét !

osztap # 2023.08.18. 08:17

Huber János,

Mit lehet ilyenkor csinálni
Jogszerűen nem fogod tudni kitenni a bérlőt bő három hét alatt. Azért én megvárnám a szeptember 12-t, hogy magától kimenjen. Átadáskor vegyetek fel részletes, helyiségenkénti jegyzőkönyvet a lakás állapotáról (fotók, leírás), írja alá a bérlő, a bérbeadó és két tanú. Ha a bérlő megtagadja az aláírást, akkor ezt írjátok bele, de készítsétek el a jkv-t és a fotókat, és a bérbeadó meg a két tanú írja alá.

Utána kiszámoljátok a konkrét károtokat, és küldtök neki egy tértis levélben fizetési felszólítást. Ha nem fizet, akkor egy közjegyzővel küldettek fizetési meghagyást. Ha annak ellentmond, akkor perben követelitek a pénzeteket.

Hosszabb távon pedig gondolkozzatok azon, hogy nem magatok adjátok ki a lakást, hanem kerestek egy ingatlankezelő céget erre.

Huber Janos # 2023.08.18. 07:33
Végre be tudtam menni ebbe a témába, órákon át próbálgattam, de most sem látom az "ingatlanügyeken" belüli Albérlő felmondás" címet, hogy oda megy-e ez a hozzászólás. Már korábban írtam és drbjozsef válaszolt is a kérdéseimre. Igaz, hogy akkor sem tudtam bemenni az "albérlet felmondás" ba. A bérlőnek azóta felmondtunk aug. 12.-én.,mert szerződésszegést és kritikátlan viselkedést tanúsított. mikor 10.-én a bérleti díjért mentünk, amit a 2022.01.04-i határozott 1 évre szóló szerzősben az azóta önök szerint átváltozott határozatlan idejűre. Nem volt hajlandó ezt elfogadni és azt mondta, hogy nem fizet, mert úgy is adott 2X125ezer Ft-ot. A szerződésben amiben megállapodtunk abban az van leírva ,hogy havonta 10.-ig lehetőséget ad arra hogy megtekintsük a lakást és akkor a szerződés ben leírtak szerint kp.-ben fizesse az aktuális bérleti díjat. Kértük, hogy a 2 db kulcsa közül adja oda fél napra, lemásoltatni, mert elveszítettük a mi kulcsunkat. Erre felháborodott és rögtön megrágalmazott, hogy mi kutakodunk a lakásában mikor nincs itthon. Soha nem mentünk be az ő jelenléte nélkül. De erre ordítozott és ajtót mutatott nekünk. Na erre betelt a pohár és azonnal megírtuk a felmondást. Ezután naponta ír leveleket és mindenféle kitalációkkal nem hagy békén és fenyeget stb. Most ott tartunk hogy a kaució nem lesz elég sem a bérlői díjra sem a rezsire. Nem hajlandó előbb kiköltözni sem, mint szept 12.-vel. kértük hogy 1 nappal előbb legyen a lakásátadás, de csak írogatja a szövegeit és "12
  • én várom önöket 18 órakor" semmit nem hajlandó ezen változtatni. a fizetési felszólításokat írtunk, hiába hivatkozunk a szerződésben aláírt kötelezettségeire, egyszerűen nem hajlandó arra kitérni, hogy mi van leírva a szerződésben, csak a fenyegetőzik és kitalál minde n lehetetlen dolgot csak bosszantás miatt.
Tegnap írtunk hogy nem vagyunk hajlandóak tovább levelezni és eltűrni a rágalmakat 74 évesen a fejemmel. Mit lehet ilyenkor csinálni: Életünk egyik legnagyobb tévedése, hogy ennek az embernek kiadtuk a szép kis lakásunkat előkerttel. most már a fiam nevén is van, de a feleségem a gondnoka és a haszonélvezete. Köszönöm szíves válaszukat üdv. Köszönöm szíves válaszukat.
Majordomus # 2023.08.15. 20:42

Ajánlanám azt a változatot ami a szerződésben van rögzítve.
Én nég nem láttam(írtam) olyan szerződést amiben a nem fizetés és a szerződés nem lett volna szabályozva.

zokni báb # 2023.08.15. 11:06

Köszönöm, én is így értettem, ez megnyugtató.

drbjozsef # 2023.08.15. 09:10

zokni báb,

Szerintem igen.
A Ptk. szabályánál a nem fizetés a "nem szerződésszerű használat" fogalmába férne bele, de szerintem itt a jogalkotó nem erre gondol. (hanem mondjuk arra, ha bordélyt üzemeltet például a bérlő lakhatás helyett)

zokni báb # 2023.08.15. 08:53

Tisztelt Fórumozók!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy lakásbérlet szerződésszegés (nemfizetés) miatti felmondása esetén a két, ezzel foglalkozó törvény közül melyik mérvadó a határidők tekintetében?
A Ptk. 6:348§ szerint szerződésszegés esetén a felszólítást követően min 15 napos határidővel, a felmondást követő hónap utolsó napjával mondható fel.
A Lakástörvény 25.§ szerint viszont nemfizetés esetén a felszólítást követően az elmulasztott határidőt követő hónap utolsó napjáig mondható fel (szintén 15 napos határidővel).

Jól gondolom, hogy az utóbbi specifikusabb esetet fogalmaz meg, ezért ez az irányadó? Vagy ha nincs a szerződésben külön kiemelve, akkor mindenképpen a Ptk. a mérvadó? Vagy esetleg teljesen máshogy van?

Köszönöm a segítséget!

Majordomus # 2023.08.14. 19:12

Inkább kevés a lakás és nagy a kereslet.

Albi # 2023.08.14. 07:31

Budapesten ha megnézed egy szobát adnak jelenleg ki kb. 80ért. Átlagban 150 és 180 ezer között mozognak most a bérelt lakások ára. Rózsadomb? Dehogyis....undorító árak vannak itt Budapesten.

Majordomus # 2023.08.13. 20:06

Albi
Aki nem tud letenni 2 havi kauciót mikor átvesz egy 30 milliós lakást,az ne béreljen lakást!
.
Akinek nincs annyi fizetése hogy ki tudja fizetni a lakbért az maradjon otthon a szülői házban.

Egyébként nem csak a lakásárak szálltak el.

Manapság 3-400 ezer ft-os fizetésekkel bérelnek párok egy lakást.

Azért kérdeztem az adatokat mert ezek szerint téged rendesen átvertek.

22 m2 140 ezer ft-ért???

A Rózsadombon van a lakás?

Hogy tudjál viszonyitani.

Én több lakást adok ki,valamennyi 35 m2 másfél szoba és darabonként 120 ezer ft.

Ráadásul nagyváros belvárosában.

Hol van ez a lakás?

Albi # 2023.08.13. 10:53

Szerintem a mai világban sajnos egyre kevesebb embernek van félretett pénze. És természetesen mind a két oldalt meg lehet érteni. A bérbeadóit és a bérlőit is. Vannak olyanok akik kevesebbet tudnak fizetni albérletért mert hiába dolgoznak tisztességesen egyszerűen a fizetésük alig elég valamire. Ha nekem lenne lakásom én is inkább adnám ki kevesebbért valakinek aki vigyáz rá és mindig időben fizet, mint többért de bérelt lakásnak tekinti és nem mintha sajátja lenne. Egyébként szerintem hihetetlenül elszálltak a lakásárakkal. Mint ahogy mindennek is elszállt az ára jelenleg. Egyébként 22 m2 és 140 ezer forint. Kezdéskor adtam két havi kauciót, és másfélhavi lakbért.

Alapos # 2023.08.13. 08:23

Szerintem már nem is nagyon vannak olyan albérletek ahol ettől kevesebb.

Akad egykét szemérmes bérbeadó aki még a kettő havit is alig meri elkérni..
Akkor amikor ő egy 25 - 35 - 45 millás értéket bocsájt egy idegen rendelkezésére. (Mondhattam volna nagyobb számot is,de én is szerény ) vagymok.

Az első igazi szűrő a kaució. Aki ezen alkudozik.... az nálam nem nyerő.
Nincs hitele sehol. Se a szülőknél, se a testvéreknél, se a barátoknál nincs hitele, Akkor én minek hitelezzek neki?

Régi nagy 'klasszikusok" nyomták az antigonisztikus ellentétet a tőke és a munka között. Kibékíthetetlen.
na mostnálunk a bérbeadó és a bérlő között van antigonisztikus ellentét.-kibékíthetetlen.

Kulturáltan lehet csillapítani, de végleg eltüntetni nem lehet.... ezt a nagy igazságtalanságot.

Neki van, nekem nincs!

Ja a közhiedelem azt tarja,hogy kettő havi a 'kóció'.

Leírva még sehol sem láttam.

Alapos # 2023.08.13. 08:03

Miért is lényeges ?

Mert vannak túlárazott és alul árazott bérletek.

A méltatlankodást is ebben tükrében kell vizsgálni.
Van egy közeli ismerősöm. Kiad egy 56 nm -es kettő szobás lakást. Jó beosztás - a két szoba távol egymástól - jó közösségi közlekedés.BUSZMEGÁLLÓ 2 PERC,A VONAT 1 MEGÁLLÓ.

Talán 5,de inkább 6 éve nem emelt. Még most is 60 eft /hó. Az ismerősei és a családtagjai mondják neki, hogy milyen balek.
A környéken egy zárt garázs 36 ef/hó.

Az illető azzal védekezik,hogy a Lajos milyen rendes mindig időre hozza a bérlet díjat.Naná, hogy rendes a Lajos ennyiért sehol sem kapna bérletet.

Bizonyos körök szuggerálják,hogy a bérbeadó eleve nem rendes ember.

Akárcsak a korai 50 -es években.

Akkor eleve a lakáshiány miatt önálló lakást bérelni(magánszemélytől )nem lehetett bérelni.

Volt az állami bérlakás nagyon alacsony lakbérért. Ha valaki olyan élethelyzetbe került (halál,válás stb. ) hogy nagy lett a lakás...annak egy részét kiadta igazi albérletbe. A főbérlőa bérleti díjat a hiány miatt jó magasra emelte,ilyen olyan drákói szankciókat alkalmazott az albérlőre. Tehette és a legtöbb megtette.
Na innen az hogy a magyari nem tudja megkülönböztetni a bérletet az albérlettől és viszolyog tőle.

Albi # 2023.08.12. 20:47

2 havi kauciót tettem le. Szerintem már nem is nagyon vannak olyan albérletek ahol ettől kevesebb. Az hogy hány m2 és mennyi a bérleti díj az miért lényeges?

Majordomus # 2023.08.12. 19:08

De ez a te problémádat nem oldja meg.

A lényegről nem beszélsz:
1 mekkora a lakás m2
2 mennyi a bérleti dij
3 mennyi kauciót tettél le.

Alapos # 2023.08.12. 15:01

Az építőiparban minden előfordulhat !

Albi # 2023.08.12. 14:04

Azóta kicsit kutakodtam. Nem tudom hogy ti mennyire értetek ehhez, bevallom őszintén hogy én semennyire. Mint ahogy korábban említettem a kivitelező lelépett. Beírtam a ház címét neten, és kidobott két céget is. Az egyik évekkel ezelőtti, már felszámolták. És kidobott egy másikat aminél azt írta hogy felszámolás alatt. Amit korábban megtudtam, hogy tavaly lépett le a kivitelező. Az időpont stimmel. Az mennyire normális hogy az a cég ami felszámolás alatt áll, arra a címre van bejegyezve ahol a kis társasházszerű épület van? Amiben konkrétan bérlek egy lakást. Ilyen létezik? Laikusként én azt gondolnám, hogy a lelépett a cég címe egyezik azzal az épülettel ahonnan elvileg lelépett az nagy gázt jelenthet. Ez normális egybeesés szerintetek?

Szomorú örökös # 2023.08.12. 11:28

Főleg, ha belengeted neki a NAV-bejelentést,

És akkor a kérdezőnek máris repülhet egy feljelentés zsarolásért...

osztap # 2023.08.12. 07:48

Albi,

A szerződés köztetek létrejött, és a leírás alapján érvényes.

A kaucióból a bérbeadó az elszenvedett kárát vonhatja le, a többit vissza kell adnia. Ha "megszöksz", az ő kára az egy évből hátralevő lakbér. Ha a kaució nem elég, a maradékot követelheti tőled, akár bíróság előtt is. Kérdés, hogy a valóságban hajlandó volna-e perre menni. Főleg, ha belengeted neki a NAV-bejelentést, és azt, hogy a leírásod alapján nem tűnik a jog ászának.

Egyezzetek meg, amint alább írtam. Közben meg csak írásbeli kéréseket teljesíts, és gyűjts mindenről papírt.

Alapos # 2023.08.12. 06:56

Albi

Legközelebb ne albérletet keress , hanem lakásbérletet. A kínálat bőséges. A Hungária-Könyves..... Róbert Károly körúton jóval kijjebb, pl Vecsésen, Pécelen ........ stb.. Az árak is mérsékeltebbek arra felé.

Zoltanuss # 2023.08.12. 04:54

Jó hosszú ez az Albi féle panasz. Ennek ellenére nincs benne, hogy mennyi is az albérleti díj.

Egyébként ki kényszerítette kivenni azt a használhatatlan lakást?

Az ott lakó egyéb tulajok hogyan viselik az embertelen állapotokat ?

Albi # 2023.08.11. 22:01

Köszönöm a normális válaszokat! Sajnos igen, hülye voltam, de gyorsan kellett költöznöm. És eszembe nem jutott volna hogy ezeket a dolgokat lecsekkoljam. Most úgy ahogy lehet használni a wct meg a zuhanyzót, de kb. két hete csinálták meg és már nem úgy folyik le a víz ahogy kellene.
Ki van plakátolva a házban is hogy az alsó szinteken eldugulhat a wc, azért is zárta el a vizet múltkor az alattam levő gondolom. Hallottam ahogy valakivel veszekednek és hogy áll bokáig nála a zuhanyban valami. De sajnos ennél jobban is tudom cifrázni a sztorit. Költözés előtt elvesztettem az irataimat. És ide úgy jöttem hogy nem volt probléma nekik, hogy utólag majd pótolom őket. Már voltak előre utaló baljós jelek, csak hát az idő sürgetett. Aki feltette a hirdetést, annak van egy külön Facebook profilja a lakáshirdetésekre. Amikor telefonszámot cseréltünk, akkor mondta hogy ezen a számon nem mindig lehet elérni mert csak a lakáshirdetésekhez használja. De azzal magyarázta a dolgot, hogy nem szeretné hogy zaklassák. Valahol ez is érthető, benyaltam. Szóval aki megmutatta a lakást, az nem a tulaj volt, hanem a megbízottja. A tulajjal csak később találkoztam. Én marha örültem neki hogy így is kiadtak nekem egy lakást. A szerződésen rajta vannak az adataim, meg a tulajdonosé. Az enyémnél hiányoznak az okmány számok. Aláirtam mind a két példányát a szerződésnek, viszont a tulajdonos aláírása még nincs rajta illetve a a lakás helyrajzi száma sem. Illetve egy tanú írta alá, a csaj aki megmutatta a lakást. Ha jól olvastam ez nem annyira törvényszerű mert a tulajdonosnak jelen kellett volna lennie és kellett volna egy másik tanu is. Nyilván a tulajdonos a saját példányát alá tudja írni, csak az igazolvány számomat nem tudja ráírni. Tudom, tudom...f*sz voltam. Azt hiszem ezt fogják tanulópénznek hívni. Ami a pláne hogy egy havi bérleti díjat annak kellett utalnom aki megmutatta a lakást, a kauciót meg a tulaj nak. Plusz még fél havi lakbért mivel július közepétől indult. A csaj fullra ki volt akadva H beírtam közleménybe utaláskor hogy albérlet jutalék, a tulajnak meg hogy lakbér és kaució. Valószínűleg ő is feketén kapja így a pénzeket a lakáskiadások után. Amikor első alkalommal átjött a tulaj késő este, pofám leszakadt hogy rohangál és kopogtat egy pupmpáért végig a házban. A srác aki megjegyezte neki is hogy inkább üljön be a kocsijába és vegyen egyet, azzal a sráccal beszéltem később. Ő már nem lakik itt és mondta hogy ne szerződjek le a tulajjal,de akkor már késő volt. Amikor a tulaj többször említette hogy nem muszáj itt lakni és megtartja a pénzem, mérgemben mondtam neki hogy valaki azt ajánlotta hogy nem kéne vele leszerződnöm. Na ez olaj volt a tűzre, akkor közölte hogy van egy hetem elköltözni, nem írja alá a szerződést és megint elmondta hogy megtartja a pénzem. Aztán két perc múlva meg hirtelen megint alá akarta írni a szerződést, csak hát ugye okmány számom nem volt.Úgyhogy nem is mertem vele azóta még jobban komfrontálódni. A kauciómról már kezdek lemondani. Illetve nyilván oda van.Ha meg is van egy új lakás, akkor is kérdés hogy mi van akkor ha a hátralevő részt ami szerződés szerint egy év, azt követelni fogja. Elkezdhetek fenyegetőzni, de lehet csak rosszabbul járok. És kérni követelni fogja az egész éves lakbért. Az egyik ismerősöm azt mondta H lehet hogy a kivitelező állítólag lelépett, de nem lehet kizárni, hogy itt van még a háttérben, csak a lakás tulajdonosai változtak név szerint. A mérő órák egyébként úgy működnek hogy a társasháznak van egy főmérője. Aszerint fizeti az egyik itt lakó a számlát. A lakásokban meg almérők vannak és az alapján kell fizetni a rezsit. Eddig nagyon úgy néz ki, hogy mindenki csak aki itt lakik csak bérlő. Egyszer elkaptam egy beszélgetést, hogy akinek fizetni kell a rezsit nem közös képviselő még. És hogy állítólag csak annyi a ,,jutalma'' hogy ő nem fizet közös költséget. Ezt a vonalat szerettem volna valahogy ,,meglovagolni'', mert túl sok a kérdés az ügyben. A közös megegyezés szerintem esélytelen vele. Már csak egyetlen egy fogást szeretnék rajta találni, nehogy csak a kauciómat bukjam. Azt se tudom, hogy télen mi lesz itt, de nem is szeretném megvárni. Amíg ipari áramot használtak, addig 90 ezres rezsiköltségek voltak. Az egész házból elköltöztek elvileg. Főleg hogy egy idő után se villany, se víz nem volt. Ez a rezsi dolog is olyan, hogyha egy kivitelező lelépett, miért ne léphetne le a rezsikből befolyó összegből az akinek utalni kell. Kizárt dolognak tartom, hogy valaki azért vállalná a macerát, mert jótét lélek és csak a közös költséget nem kell fizetnie. Ami egyébként megjegyzem hogy pitiáner összeg, meg amit emeltek rajta az is, de túl sok a megválaszolatlan kérdés. Ha nem bontja fel a szerződést akkor mi van? Irdatlan nagy barom vagyok.