Lenyeges lenne a szövegkörnyezet is. Egyébként feltétlenül értelmes mondat mert a terhekért a bérbeadó felel. Más kérdés hogy ezt tovább terheli a bérlőre
albérlet felmondása
Keresgéltem átadás-átvételi jegyzőkönyv mintát, hátha a bérlőnk most beváltja ígéretét, legyen mit előkapnom hirtelen a zsebből.
Ezt olvasom: A bérbeadó az ingatlan "birtokba adásának napjától" kezdődően köteles viselni az ingatlan valamennyi terhét, illetve szedni annak hasznait.
Értelmes ez a mondat? Úgy értem, nem inkább "visszaadásának napjától" kellene oda? Hiszen, a bérbeadó attól a naptól kezdődően visszakapja az ingatlan és most már az övé az ingatlan vmennyi terhe.
polly79 !
Ha 2 hónap a felmondás akkor annyit kell fizetned (mint modták ), persze mehetsz előbb is: És ha neked mondanának fel gondolom méltánylatalankodnál !!
„Ugye nem azt, hogy ugyan elköltözhetek, de a két havi albérletet ki kell fizetnem. Vagy igen?”
De igen.
A túlfogyasztást viszont nem értem. Miért csak most derült ki? És egyáltalán hogyan állapították meg?
Hiszen ha van vízóra a lakásban, akkor az alapján külön számláz a Vízművek (vagy a Díjbeszedő). Rosszul olvastátok le az órát?
Vagy nincs is vízóra, hanem átalányt fizettek? De akkor végképp nem értem a túlfogyasztást...
A következő kérdésem lenne: kb. 2,5 éve lakunk jelenlegi albérletünkben. Amikor megkötöttük a bérleti szerződést a főbérlővel, abban egyértelműen rögzítettük, hogy a havi bérleti díj: 40.000 Ft bérleti díj + 28.000 Ft rezsi díjat tartalmaz. Így minden hónapban 68.000 Ft-ot fizettünk neki (számla nélkül) albérlet címszóval. Majd ez év januárjában jelezte, hogy rosszul számolta ki a rezsi díjat, és az albérlet ezentúl 72.000 Ft lesz. Erről már szerződést nem írtunk… Majd februárban újból jelentkezett, hogy a Lakásszövetkezettől jelezték neki, hogy túlfogyasztás van főleg melegvíz tekintetében ezt ki kell fizetni egészen 2008-ra visszamenőleg (2010-et írunk) ez valószínű, hogy közel 200.000 Ft lenne. Ezt azóta nem erőltette, így eltelt 5 hónap ilyen „csendes“ hallgatásban. Most viszont úgy döntöttünk, hogy elköltözünk és felmondom az albérletet, viszont vannak félelmeim, hogy mit követelhet rajtam. A bérleti szerződésben volt egy olyan pont, hogy szerződést bármelyik fél felmondhatja 2 hónapos felmondási idővel. Ez mit jelent? Ugye nem azt, hogy ugyan elköltözhetek, de a két havi albérletet ki kell fizetnem. Vagy igen? Követelheti – e rajtam a „túlfogyasztásból“ származó összeget? Szerintem nem, hiszen nem azt írtam alá,hogy minden hónapban 40.000 + 28.000 + túlfogyasztást fizetek. Ami még fontos, hogy fizettem neki 68.000 Ft kauciót is. Kérem segítsen célravezető tanácsával!!!
Tisztelt Segítségadók!
Olyan problémám van, hogy az albérlőnk nem hajlandó távozni a házunkból. Több hónapja nem fizet albérleti díjat, nem fizeti a közüzemi számlákat. A szerződésben foglalt módon felszólítottam a távozásra, de a megbeszélt időpontban nem volt hajlandó elmenni. Fenyegetőzni kezdett, minősíthetetlen módon viselkedett. A rendőrség állásfoglalása az volt, hogy az albérlő nyugodtan maradhat az ingatlanban, mert oda van bejelentve a lakcíme. Ha kidobom, akkor feljelenthet önbíráskodásért.
Mit tehetek??? Sajnos nincs pénzem ügyvédet fogadni és bírósághoz fordulni. Tehetetlennek érzem magam, miközben egy idegen éli világát az én házamban!
Segítségüket előre is köszönöm!
Szamold őssze mennyivel tartozik, s indits vegrahajtast amig ott lakik s at tudja venni. Utana ha eltunik nem lesz eszkőződ behajtani.
„Ha jól tudom nem mehetek oda és mondhatom, hogy addig nem viheti el a holmiját, amíg nem fizet”
Jog szerint nem, de hátha ezt a bérlőd nem tudja:)
csukka: így van, sajnos nem lehet odamenni, hogy rakja ki a holmiját, be sem mehetsz, egyrészt lecserélheti a zárat - a szerződésünk szerint nem cserélhette volna le, de lecserélte -, ablakon nem mászhatok be.
Felszólítást kell küldened, ott részletezd, hogy mennyivel, mivel tartozik, ha annak nem mond ellent, akkor elismeri, utána küldheted a fizetési meghagyást közjegyzőn keresztül. Ha ellentmond, akkor neki kell bizonyítani, hogy fizetett, de szerintem ez egyértelmű, hogy nem.
Mivel az ő nevén van a közüzemi egy része, akkor - szerintem - azzal nem kell foglalkoznod, keresse a cég. Örülj neki, hogy legalább ennyivel kevesebb van.
A lakbérről - ha adtál nyugtát - akkor egyértelmű, hiszen nem tudja felmutatni az elmaradt havik nyugtáját/papírját, tehát azzal is tartozik. Ha nem, akkor nem tudom, mivel tudod ilyenkor bizonyítani.
Sajnos, hosszú idő, illetve - tapasztalatból tudom - sokat kell ezzel foglalkozni, hogy teljesen képbe legyél, van itt a fórumon több ilyen topic is, történettel, válasszal, bele kell mélyedned eléggé. Sok sikert kívánok!
Zoltanuss
nem értelek, magyarázd meg légyszíves az alábbiakat:
1. határozottra ne adjuk ki.
A határozottnak van egy vége, alapos indok, hogy menni kell.
2. bérlő nevére ne írjunk semmit.
Ha nem fizet, akkor a közüzemi őt fogja hajkurászni. A mi albérlőnk - tudtunk nélkül a szerződésével - megrendelte a netet, bementünk csak úgy,hogy van-e tartozás a tv-n, erre mondja a nő, hogy van a címen net is... Utánanéztema szolg. honlapján, az albérlő a szerződésével vagy meghatalmazással megrendelhet ezt-azt. Ha nem fizet - a szolg. mondta - a végrehajtójuk őt fogja kereseni.
3. Jogila mi védi a tulaj?
A mindenre kiterjedő szerződés, ha ott le van írva nevesítve, hogy az albérlő mit fizet, akkor egyértelmű, hogy - idővel - de vhogy a pénzemhez jutok.
Köszi, előre is.
Csukka!
Egyszerű! Mēg 1.5 honapig ott lakik. A cime ismert. Adj ki ellene egy fizetesi meghagyast,addig ketszer megkapja. Ha atvette,nyert űgyed van,mert vagy ellentmond akkor perrē alakul,vagy nem,akkor kēred a vegrehajtast, s az oeszagban barhol letiltjak tőle.
Igyekezz!
csukka -nak és másoknak tanulságul !
határozott időre soha ne adjunk ki lakást !
Bérlő nevére semilyen szolgáltatást - mérőt ne irassunk !
Jog„ilag mi véd engem, tulajdonost?”
Semmi !
„Milyen eszközöm marad arra, hogy a pénzemhez jussak?”
Nem tudom, de sejtem, nem sok !
Majd MD megmondja !
„(2 havi kauciót nem kérhettünk, mert még ez az albérő is elment volna… Egyszerűen nincs pénzük ennyit előre kifizetni, megértem, nekünk meg fenntartani a lakást üresen, illetve bagóért eladni.)”
írta Titiána.
A lényegre tapintott !!
Tán ezek szerint igaz az izgága, szeretett, volt min. elnökünk egy kijelentése : „nagy itt a jólét.”
Végül is van dögivel lakás, viszonylag csekély összegért birtokba lehet venni , a kifizetetlen számlákat ember legyen a talpán aki be tudja hajtani.
Ennél jobb már csak a régi idők voltak, amikor csak úgy adták az olcsó lakásokat (igaz nem mindenkinek ), de aki egy ilyent megszerzett, felért egy nemességgel. Fizetett vagy 5 kiló hús árát a bérleményért és élete végéig használta sőt a leszármazói örökölték is.
Régi szép idők !
A segítségüket szeretném kérni
Két évvel ezelőtt határozott időre, 4 évre adtuk bérbe a lakásunkat 2 havi kaucióval. Mivel a bérlő idő előtt felmondott, így ő - elvileg - bukta a kauciót. Mivel szeptember elsejével szeretne kiköltözni, így utánanéztem a közüzemi számláknak és sajnos rájöttem: nagy bajban vagyunk.
Korábban a gázórát a nevére irattuk, mert csak így tudott gázár támogatást igényelni és most megtudtam a 3. felszólítás után már a gáz kikapcsolása következik. A tartozás tetemes, szintúgy az áramszámla is, amit hátrahagy, ráadásnak már lakbérelmaradása is van.
Jogilag mi véd engem, tulajdonost? Milyen eszközöm marad arra, hogy a pénzemhez jussak?
Ha jól tudom nem mehetek oda és mondhatom, hogy addig nem viheti el a holmiját, amíg nem fizet. Azonnali hatállyal kilakoltathatom-e? Persze pénzhez akkor sem jutok, de egyáltalán mit tehetek?
Köszönettel:
csukka
Készits egy átadás-átvételi-jegyzőkönyvet, abban rögzitsétek a mérőórák állását, viz,villany, gáz stb. S a megállapodást, hogy 15-én találkoztok s kifizeti a rezsit. Egyuttal aláirod hogy átvetted a kulcsokat.
Legyen annyi eszed, hogy elkérdd az uj cimét ! A postáját utána kűldöd cimszó alatt.
A fizetési meghagyáshoz a biróságon adnak nyomtatványt ,azt kitöltve 2 példányban beadod, meg kell jelölnöd benne a követelés összegét, a kötelezett nevét és cimét !!! Ezért kérdd el tőle.
MajorDomus
Sok kérdésem van még.
Ok, hogy a kaució a bérlő pénze, de ha nem fizeti ki 30-án a számlákat - nem tudja kifizetni, hiszen a számlák utólag jönnek -, akkor az 1 haviból nem fog összejönni a havi bérleti díj és az elmaradt közösktg, aktuális számla. Akár égetheti a villanyt egész nap, eresztheti a vizet, stb. stb.
(2 havi kauciót nem kérhettünk, mert még ez az albérő is elment volna... Egyszerűen nincs pénzük ennyit előre kifizetni, megértem, nekünk meg fenntartani a lakást üresen, illetve bagóért eladni.)
A fizetési meghagyást hogy kell intézni, hogy kezdünk bele?
A kulcsátadás hogy történik? Egy pillanatában megemlítette, hogy itthagy csapot-papot, nyitott ajtót és elmegy... Háát, végül is, bútorokkal, mindennel együtt jöttek, mint akit elzavartak otthonról...
A kaució a bérlő pénze !
Közöld vele hogy ha felmond, akkor lelakhatja a kauciót, ha nem mond fel,akkor viszont köteles fizetni a bérleti dijat.
Ha átadja a felmomdást, akkor ellenőrizd le a lakást,hogy mit érvényesitesz a kaucióban. Ha rendben van, akkor számoljatok el a közüzemi dijakkal.
Felesleges okoskodni,mert 10 napon nem mulik semmi, hiába mondasz fel, akkor sem költözik előbb ki meg nem rakhatod.
Segítségeteket szeretném kérni.
Társasházi panellakásunkat 2 év határozott időre albérlet céljára adtuk ki egy 4 fős család részére, 1 anya és a 3 egyetemista gyerekével. Szerződést készítettünk ügyvéddel, tanuk által aláírva - viszont nem rendelkezik a szerződés ügyvédi pecséttel és ellenjegyzéssel, nem előtte írtuk alá.
A szerződés elkészítésekor kikötöttük, hogy kötelesek a bérleti díjat és a lakás használatával kapcsolatos össze költséget, víz gáz, fűtés, villany, internet, közös költség, biztosítás - ezeket nevesítettük is a szerződésben fizetni. A szerződésben 1 havi kauciót határoztunk meg, mivel a 2 havi miatt már mások is visszaléptek. A bérleti díj fizetését minden hónap 10-ére datáltuk. Ma - 10-én - megjelentünk a kiadott lakásunkban és a bérlő közölte, hogy nem hajlandó fizetni a bérleti díjat, sem a 3 havi közös költséget, biztosítást, az ehavi számlák még nem érkeztek meg, mivel a hónap végén kiköltözik, de addig lelakja az 1 havi kauciót. Azt mondta, hogy a hónap végén elszámolunk a csekkekkel.
A szerződésben ez áll: a bérbeadók azonnali hatályú felmondással a bérleti jogviszont megszüntethetik:
ha a bérleti díjat illetve a rezsiköltésgeket 10 napos késéssel sem fizeti meg.
Egyik kérdésem: ez azt jelenti, hogy május 20-án telik le a 10. nap vagy május 10-ére - az albérleti díj megfizetésének napjára esik?
Nem adtunk számlát, de ha bevalljuk az apheh felé május 20-ig a költségeket, akkor az elég adózás szempontjából? Illetve azt mondja a bérlő, hogy ő utána nézett és látta, hogy nem jelentettük be őket. Vagy elhiszem, vagy nem.
Hogy lehet a lakásból minél hamarabb kitenni őket, hogy ne fogyasszák a közüzemi díjakat. Azt tudjuk, hogy felmondási levelet kell küldeni ajánlva, vagy átveszik vagy sem, ha nem veszik át, akkor mi a teendőnk?
Kérem a segítségeteket, véleményeteket, mi a teendő ügyünkben? Előre is köszönöm, krysztasz
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02