Igen...MD javaslata helyes. ;)
Egyébként aki állít az bizonyítson.
Erkély a szomszéd ablaka alatt
Te vagy a hibás mert vitatkozol vele !
Kérdd el az Alapitó Okiratot a közös képviselőtől, dugd az orra alá, s az adásvételi szerződésedet is. Mutasd meg a befizetési csekket hogy fizeted az erkély után a közös költséget. Aztán zavard el !
Jah, igen, még valami. Azt akarta bemagyarázni, hogy az erkély nem a lakásunk része, függetlenül attól, hogy az alaprajzon rajta van, ajtónk csak nekünk van hozzá, és benne volt a lakás árában. Meg hogy neki jár X centi terület az ablaka előtt. Megkérdeztem tőle, hogy ha a földszinten lakna, és az ablaka az utcára nézne, akkor mi lenne, levágna egy részt a járdából, de erre csak annyit tudott mondani, hogy az más eset.
Nah, a szomszéd megint jött panpogni, hogy leakarja választani a "részét". Nem igazán tudott konkrétumot mondani, csak annyit, hogy így szabálytalan az erkély, valami lakásjogi dologról magyarázott, hogy akár le is lehetne bontatni az erkélyt, ráadásul a mi pénzünkön. Mondtam neki, hogy érdeklődje meg a jogtanácsosától, hogy pontosan milyen jog alapján és közölje velünk, de még ennyire is kitérő válaszokat adott. Felajánlottuk, hogy az ablaka alatti részre virágokat teszünk, de az se felelt meg neki, ragaszkodik az elválasztóhoz. Lényegében egy szál lehetőséghez ragaszkodik, és még nekem mondja, hogy velem nem lehet kiegyezni...esetleg hol tudnék utána járni ennek, úgy hogy ne kelljen otthagynom egy kisebb vagyont ? Itt a neten kívül van valami ingyenes tanácskérési lehetőség ?
Meg a közös költségeteket is csökkenteni kell.
Erkély ügyben én is végigzongoráztam a netet egy karbantartási perem miatt.
Összesen egy BH van a Döntvénytárban, amely szerint az erkély rendeltetése a mérvadó annak eldöntésére, hogy kit terhel a karbantartási kiadás.
A lényeg: ugy kell felfogni mint régen a gangot.
Az is benyult a szomszéd ablaka alá,de ha odasütött a nap akkor odaültél ujságot olvasni.
Itt azért fontos, hogy ez a te magántulajdonod, ráadásul a lakáshoz tartozik. A szomszédnak javasold, nézelődjön a lakása másik ablakán ha zavarja a ruhaszáritó. S ha az ablaka felett lógna a ruha,mint sok helyen ahol nincs erkély.
A dologra 2 féle megoldás van.
Nane ... Ötlete használható az erkély-megosztására, de jogilag nehéz-keresztülvinni s költséges is.
Elönye hogy helyreáll a békesség, de csak egy darabig, utána az ,,erkélyhatár,, lesz a vita tárgya.
Kérdés, mekkora az erkély mérete ??
( szerintem a szomszéd lakónak nincs erkélye, s szeretne egy kicsit)
Nem ismerek ilyen jogszabályt, szerintem nem is létezik. Egyebekben meg csókoltatom a tervezőt. A leg alapvetőbb dolog, hogy egy erkély ami egy lakást szolgál ki, ne a szomszéd ablaka előtt legyen. Egyébként annak sincs akadálya, ha megosztjátok az erkélyt, s ennek érdekében a szomszéd az ablakát erkélyajtóra cseréli. Nyilván a dolgot egyrészt jóvá kell hagytani a társasházzal, másrészt az alapító okiratot is módosítani kell hozzá, ha az erkély bele lett számítva a lakás alapterületébe.
Esetleg kérdezd meg tőle, hogy milyen alapon nyitott ablakot az erkélyetek felé, mert pl kilesheti, ahogy ott üldögélsz és ezzel betekintést nyer a privát szférádba...
Mondjuk a tervezőmérnököt is csókoltatom, a másik irányba nem fért volna el az az erkély?
Úgy látom, rajtatok is fogott a török átok.....(A mondás szerint a rossz szomszédság az...)
Nekem volt olyan ügyem, ahol az egyik lakó az alatta lévők erkélyére pöckölgette az égő csikkjeit, meg oda csulázott, ha kint voltak, ha nem.....
Üdvözletem !
A következő lenne a kérdésem. Társas házban lakunk, és az erkély átlóg a szomszéd ablaka alá. A lakás alaprajza szerint az erkély a mi lakásunkhoz tartozik. A szomszéd igényt szeretne (szeretett volna) tartani az ablaka alá lógó részre (elválasztani az erkélyt, s majd kimászik valahogy). Közöltük vele, hogy papírforma szerit hozzánk tartozik, szóval felejtse el. Mostanában meg valami jogszabályra hivatkozva megakarja határozni, hogy mit tehetünk az ablaka előtti részre, és mit nem. Azt még megértem, hogy nem lehet mondjuk olyan dolgot odatenni, ami akadályozza őt a kilátásban (nem is állt ilyen a szándékunkban), de legutóbb például a ruhaszárogatóba kötött bele, ami abszolute nem zavarná őt a kilátásban (lejjebb van, mint az ablaka alsó párkánya). Ezért szeretnék érdeklődni arról, hogy ilyenkor mi a helyzet, milyen jogai vannak neki és nekünk, mi az, amibe beleköthet, és mi az, amibe nem.
A keresőbe próbáltam rákeresni az erkély szóra, de csak beázásos témát találtam, elnézést tehát, ha lenne ilyen téma, én nem bukkantam rá. Remélem az fórumrészt sem rontottam el, és a megfelelő helyre tettem fel a kérdésemet.
Válaszokat előre is köszönöm.
Tisztelettel: Shiwo
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02