A lakáshasználót hogyan lehet kitenni / kilakoltatni?

Ildyko1983 # 2017.12.15. 21:27

Segítséget kérnék!
Adott egy albérlet amiben három kicsi gyerek egy kismama és párja él.2017.11.07-vették ki. A lakás bérleti szerződését ügyvédnő írta aki tájékoztatta a bérlöt,hogy amig a szerződés nincs a kezükbe addig a lakásban szivességi lakáshasználóként laknak. A bérleti szerződés nem érkezett vissza részükre de a 2017.11.30-án elküldött szerződés felmondási papir 12.04-én kézhez kapták. Az volt a megállapodás,hogy a lakást ha eladásra kerül 2018.01.07-ig ki kell költözniük. A kismama 2018.01.12-ére van kiírva szülni és még kilátásban sincs nekik másik lakás ahova tudnának költözni. Mit tudnak annak érdekében tenni,hogy ne tegyék őket ki a lakásból.??? Illetve mittudnak télen csinálni, milyen jogaik vannak?

Zoltanuss # 2017.11.25. 17:26

És ahogy látom Keszegvágó magát minősíti a

2017.11.20. 21:20 -ban , a vizeslepedőt csak ezután húzzál le róla.
És ezt írja MD :
Szerintem 1/4-ed része van!
Az már elég jelentős !

a 3 testvér a mama - gondolom már meghalt felerészét egyenlően, tehát 1 / 2 / 3 = 1/6 rész, a másik felét viszont egyenlően négyen azaz 1/2 per / 4 = 4/8.
tehát a "kiskölök " része 1 /8, nem egy jelentős, igaz benne lakik.
1. testvér - 1/6 + 1/8,
2. testvér 1/6 + 1/8,
3, testvér 1/6 + 1/8,
4 . testvér a kiskölök /féltestvér /
1/8 ez annyi mint,

a 3 t. 3/6 + 3/8 és ezt hozzuk közös nevezőre az lesz a 24 rész, tehát 12 / 24 + 9 / 24 = 21 /24 és a maradék ami a kiskölöké az 3/24, azaz 1 /8 -ad rész, ha elfogadjuk a panaszos állítását, hogy csak 1 /8 rész a féltestvéré.

Zoltanuss # 2017.11.25. 17:01

Na szóval az indító kérdésben ezt kérdezi a közben kioktatott Keszegvágó, hogy :

A KÉRDÉSEM: ha nem fizeti a rezsit, kin követelhetik a szolgáltatók a számlák kifizetését? Rá tudjuk-e valahogy szorítani apám élettársát, hogy fizesse a saját a közüzemi számlákat?
Köszönöm, ha válaszoltok!

kin kin , hát elsősorban azon akikkel szerződésben álltak, nyilván a halott papán felesleges ,majd a tulajdonosokon. De addig is minek fizetnének egy kanyi fillért is a leendő tulajdonos társak, amig a mecs el nem dől. Itt egyesek pedig hosszú hoszszú mérkőzést vizionáltak.
Tehát a 3 testvér nagy marha lenne ha a mostoha mama, aki nem is az annak a számláját fizetnék.
De hát ahogy látom még a hagyatéki eljárás se történt meg.

Zoltanuss # 2017.11.25. 16:40

És ha jól gondolom, itt ügyvédek válaszolnak.” írta és vélelmezte :

Keszegvágó topiktárs .

Hát nem, ez nem egy ingyenes jogi tanácsadás , hanem annál több.
Ez egy fórum.
Sőt nem hogy ügyvédek , de még jogászoknak sincs kizárólagos joguk a vélemény nyilvánításhoz, hanem mindenkinek aki ide talál és érdeklődik a társadalom, de főképpen azok tagjainak vélekedéséről jogi témákban.

MajorDomus # 2017.11.21. 17:47

Kissé nyers a stilus,de kénytelen vagyok teljesen egyetérteni!

(Ha az anya kérelmezi,a biróság kizárólagos hadználati jogot biztosit a gyermek 18 éves koráig!)

Ezért irtam,hogy szépen beszélj az élettárssal!

nonolet # 2017.11.20. 22:04

Két dolog biztos...

1.
Nem vagy igazán jó alku helyzetben.
A gyermek és az anyja jobb helyzetbe van...

Mert

• sokáig tudnak veled pereskedni
  • mert a törvén a gyermek érdekét védi veled szemben
  • kirakni erővel NEM tudod, hisz tulajdonos és ráadásul jogszerűen ott lakó is.

2.
Nomeg bunkó-tiszteletlen-,köcsög is vagy

• apád gyermekével és annak az anyjával

és

• így az apáddal is

Ezért az élettárs helyében direkt sokáig szívatnálak.
Csak azért, hogy tanulj közben némi kultúrát is... jó sok tandíjárt.

- -

Szóval, kapj a fejedhez és válts taktikát,
amíg
még békésen tárgyal a kiskorú+élettárs veled.

Mert a háborúzással te szívsz nagyobbat...

MajorDomus # 2017.11.20. 20:47

Szerintem 1/4-ed része van!

Az már elég jelentős !

Az élettárssal meg igyekezzetek szépen beszélni!

Ha időben pénzhez akarsz jutni!

Ugye azt nem állítód, hogy megerőszakolta apádat,hogy bebiztositsa magát!

Ha igy beszélsz a halott apádról,aki milliókat hagyott rád,akkor meg is érdemelnéd .

Keszegvágó # 2017.11.20. 20:20

Ó, értem. Tehát tök jogos, hogy stoppolnak egy 4,5 szobás lakást, amiben a kiskölyöknek van 1/8-ad tulajdonrésze.
És ha jól gondolom, itt ügyvédek válaszolnak. És szerintetek én vagyok a gonosz, mert kérem a részem. Nem a híd alá küldöm őket, eladjuk a lakást, megkapja a részét, a nő vesz fel hitelt, vesznek maguknak egy 2 szobás lakást.
Ó, de persze, biztos én vagyok a rossz, nem az, aki beteszi a seggét a készbe, és szül egy gyereket, hogy bebiztosítsa magát. Hál' istennek apám akármilyen szar alak volt, feleségül mégsem vette ezt a nőt.
Bocs hogy zavartam a köreiteket, és köszönöm a válaszokat.

drbjozsef # 2017.11.20. 07:38

Jogcímmel laknak ott, nem a Te károdra, hanem elhunyt apád engedélyével.
Ha annyira a károdra van, kérjél tőlük lakáshasználati díjat. Vagy add el a részedet, és nem lesznek a károdra.

Persze, ha Te a két gyermekeddel a híd alatt laksz, az más, akkor a károdra vannak.

Keszegvágó # 2017.11.19. 20:38

Hm? Mit hol?

MajorDomus # 2017.11.18. 20:03

És szerinted hol?

Keszegvágó # 2017.11.18. 18:54

Köszönöm a válaszokat!

Kedves Mikor, igazságtalan?
Nekem is van két kiskorú gyerekem. A kiskorú féltestvéremről meg gondoskodjon az anyja, de ne az én káromra.

nonolet # 2017.11.13. 21:25

"bár az élettárs - a házastárssal szemben - nem fog haszonélvezeti jogot kapni az utolsó közös lakóhelyen."

Használati jogot viszont esetleg kaphat a kiskorú lakóhelye okán...

drbjozsef # 2017.11.13. 17:06

Semmiképpen, hiszen tulajdonostárs is lesz. Ők vannak birtokon belül, nem olyan egyszerű "kirakni őket, bár az élettárs - a házastárssal szemben - nem fog haszonélvezeti jogot kapni az utolsó közös lakóhelyen.

Legfeljebb lakáshasználati díjat kérhet a többi tulajdonostárs tőlük, és/vagy közös tulajdon megosztása iránti pert indíthatnak, ha békésen nem tudnak megegyezni.

Mikor # 2017.11.13. 12:18

Vajon édesapád kiskorú édes gyermeke a lakásból kitehető?

Elég igazságtalanul hangzik.

drbjozsef # 2017.11.13. 02:20

Keszegvágó,

... ha pedig nem fizet, és nektek kell helyette fizetni, akkor utólag követelhetitek tőle, végső esetben perben.

nonolet # 2017.11.12. 15:59

"ha nem fizeti a rezsit, kin követelhetik a szolgáltatók a számlák kifizetését?"

Nyilvánvalóan: a szerződőn illetve annak a jogutódján.

HA az elhalt volt a szerződő fél, akkor az örökösökön.

Keszegvágó # 2017.11.12. 11:57

Nem tudom, az számít-e, az élettárs és a gyerekei vannak a lakásba bejelenetett lakcímen bejelentkezve, az édestestvéreim és én nem.

Keszegvágó # 2017.11.12. 11:55

Üdv!
Apám egy hónapja meghalt. Hagyatéki tárgyalás még nem volt, végrendelet nincs. Van egy lakás, amelyben apánk halála után a két édestestvéremnek és nekem, és a kiskorú féltestvérünknek lesz tulajdonrésze.
Sem az édestestvéreim, se én nem szándékozunk beköltözni a lakásba. Amíg megegyezünk (REMÉLHETŐLEG NEM KELL BÍRÓSÁGON KERESZTÜL), hogy ki veszi meg kinek a tulajdonrészét, vagy eladjuk a lakást, addig apám élettársa lakik a lakásban a kiskorú féltestvérünkkel, és a régebbi kapcsolatából származó kiskorú gyerekével.
A KÉRDÉSEM: ha nem fizeti a rezsit, kin követelhetik a szolgáltatók a számlák kifizetését? Rá tudjuk-e valahogy szorítani apám élettársát, hogy fizesse a saját a közüzemi számlákat?
Köszönöm, ha válaszoltok!

SolnesM # 2017.11.09. 15:53

Erre :
Ésszerűen eljárva.
eleve csak már kiürített lakást veszünk meg
ha mégsem, akkor is csak kiürített lakást veszünk át

n...n.. től.
Anno a lakásmustráink során már meg se néztük azokat a lakásokat amelyekben laktak. Függetlenül, hogy a tulaj vagy a valami bérlő lakott benne.

Tény viszont ,hogy így a merítési volumenünket szűkitettetük.

nonolet # 2017.11.09. 11:42

Amint tulajdonosnak tudhatod magad.
ÉS MÉG bent laknak...

Azonnal mondj fel nekik, hagy ketyegjen a felmondás.

nonolet # 2017.11.09. 11:40

Ha mégis bent maradnak, akkor csak a felmondás+per a járható út.

Hisz ők vannak birtokon belül!!!
Így őket illeti a birtok védelem... veled szemben.

Dzsudáj # 2017.11.09. 08:38

Köszönöm a hozzászólásokat.

annyi plusz infó még hogy az egész egy faktoring cégen keresztül megy. A pénz és utalás letéti számlákra megy a faktoring céghez. Az eladó a nagyon kis hasznát csak a legvégén fogja megkapni.

A fizetés teljesítésének határideje ki van tolva február 28ig szóval a kiköltöztetési moratórium áprilisi meghosszabításával gondolom ők még nem fognak igyekezni.

szóval a kérdés csak az hogy április 30 után mi lesz.
Egyébként a benne lakónak semmi köze a lakáshoz nem tulajodnos, nem haszonélvező, jogilag (szerintem) nem maradhatna.

Ha mégis marad akkor a helyi jegyzőhöz fordulás és birtok védelem kérése egy járható út?

Köszönöm még egyszer mindenkinek :)

MajorDomus # 2017.11.08. 18:31

Az érvelés hibátlan.

Azért kérdezd meg az eladót,hogy mikor akarja a lakást átadni?

Egzuttal tájékoztasd,hogy a lakáskiűritési per költségeit ráterheled.

nonolet # 2017.11.08. 13:43

HA benne maradnak, akkor

• te mint új tulajdonos
  • szedhetsz használati díjat
  • tőlük.

(max a piaci bérlet díj mértékében)

Ehhez neked írásban kell

• felmondanod a lakhatásukat

(a hónap 15.-éig a következő hónap utolsó napjára!)

ÉS

• közölni, hogy a felmondás lejárta utántól már

szedni fogod a ... Ft/hó összegű használati díjat

Plusz a rezsit is követelheted a teljes időszakra.

- -

Mindez nem érinti
az eladó kiürítési kötelezettségét
és a felé kikötött kötbért...