Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


A lakáshasználót hogyan lehet kitenni / kilakoltatni?

MajorDomus # e-mail 2020.03.25. 17:57

Az önkormányzatnál mint bérbeadónál(tulajdonosnál) lépjetek fel egységesen és kérjétek a bérleti szerződés módositását.
Meg fogják oldani.

sz.m # e-mail 2020.03.24. 20:35

Jó estét!

Egy elég bonyolult kérdéssel szeretnék Önökhöz fordulni.
A problémán röviden és tömören annyi lenne, hogy egy önkormányzati ingatlanban élek 3 emberrel. Ezek közül ketten a vérszerinti testvéreim, viszont a 3. fél a volt gyámunk. Édesapám élettársa lett kb 1 évvel a halála előtt és hozzánk költözött és bele egyeztünk hogy a gyámunk lesz viszont mikor 18 évesek elmúlunk elköltözik a volt lakásába (szóbeli meg egyezés). Viszont ezt azóta sem tette meg. Az ingatlant lelakja és nem tudja ellátni magát (tisztálkodás stb) illetve a segítséget sem engedi. Szeretnénk elérni, hogy a vérszerinti lányait kötelezzék az ellátására és ezzel együtt a hozzájuk költözést is. A lányaival rossz viszonyban van, mert kötelezte őket, hogy a volt ingatlant amiben élt annak a tulajdoni részét vásárolják meg viszont a haszonélvezeti jogot nem adta el nekik, illetve az évek folyamán velünk is megromlott a viszonya mivel tartozásokat szedett össze milliós nagyságrendben amit ki kellett fizetnünk, ebbe nem segített be. A lényeg, szeretnénk elérni hogy hogy a lányaihoz költözzön, és kötelezzék őket hogy gondoskodjanak róla. A probléma az hogy erről az érintett hölgy nem akar hallani. A bérleti szerződésünkben úgy van beleírva, hogy a személyekkel +-ban költöző személy és ezt szeretnénk megváltoztatni, hogy mindenképp elköltözzön. Tudok esetleg segítséget kérni valakitől?

A válaszukat előre is köszönöm!

MajorDomus # e-mail 2020.03.06. 20:35

willbe
Az elköltözéssel a kizárólagos használati jog nem szűnt meg!
Értelemszerűen csak az apa irásos engedélyével ajánlatos oda leköltözni.
Az igéret nem keletkeztet jogcimet. Szó elszáll....
Ha leköltözik jogcímet sért,míg betörésértvis feljelenthető,és kérhet tőle használati dijat is.
Semmi. Eggyel több tulajdonos lesz. Ez nem változtat a kizárólagos használaton.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.03.06. 16:32

Perrel. De szerintem ezt már sokszor mondtuk.

www.kbs-ugyved.hu

Kapimester # e-mail 2020.03.06. 16:17

Az után szeretnék érdeklődni, hogy a saját lakásomból, amiben én is lakom, a párom anyját hogyan tudom kitenni. A sztori egyszerű. Párommal élek közel 7 éve. Tavaly gyermekünk született. A párom édesanyja hozzánk költözött, mert a férje elhunyt, és nem akartam, hogy egyedül éljen tőlünk 240km-re. Ez hatalmas hiba volt. A lakását eladta, volt hitel is rajta, a maradék pénze a bankban van tudtommal. Nekünk biztosan nem adott, a rezsibe sem fizet egy fillért sem. A nyakunkon él, és duruzsol mindenkinek mindenkiről. Nekem a lányát áztatja, páromnak meg engem. Teljesen megmérgezte az életünket, a lehető legrosszabb "anyós". Persze ez lakva derült ki. Na mindegy. Párommal nem vagyunk összeházasodva. Van egy 13 hónapos kisfiúnk. A "mama" annyit mesterkedett, hogy ma a párom közölte, hogy elköltöznek, mire a munkából haza megyek. Persze ez nem biztos, de a mamának mindenképp mennie kell. A kérdés, hogy ha a párom marad is, az anyját hogyan tudom kitenni. A továbbiakban nem vagyok hajlandó egy lakásban élni vele. A lakás 100%-ban az én tulajdonom. A mama állandóra van bejelentkezve. Van lehetőség kitenni, ha nem akar elmenni a lakásomból?

wers #   2019.11.12. 09:42

Véletlenül legyen nálatok 1 üveg bor (csak mert 4-5 pohárka javítja az emlékezetet)

:DD Na, ezt így még nem hallottam, mindig tanul az ember

willbe # e-mail 2019.11.11. 18:46

Kedves Fórumozók!
Segítségeteket szeretném kérni egy ügy lehetőséginek feltárásában.

Adott egy 3 szintes lakás amely két ember tulajdona közt oszlik el.
Az egyik tulajdonos az apa, a másik az anya, akivel együtt él a már nagykorú fia. Az alsó szint külön álla felső kettőtől, amihez az apának kizárólagos használati joga van. Az apa válás után elköltözött, majd újra vissza költözött az alsó részre, ahonnan ingatlan vásárlás után kiköltözött és visszatartja a kulcsot.

Az alsó szinten van ingósága az anyának és a fiának amitől el vannak zárva. A ház mind 3 szintje egy helyrajzi számon van.
A fiú szeretne az alsó szintre költözni, ahol ingóságai is már ott vannak, de az apa nem adja neki át a kulcsot, annak ellenére, hogy ott lakása alatt szóban folyamatosan ígérte a fiának, hogy kiköltözése után beköltözhet oda.

Amennyiben a fiú leköltözik, használatba veszi az alsó szintet életvitel szerűen,akinek tulajdona nincs, milyen retorziókra számíthat?
Mi változik ha a fiú szerez tulajdon jogot az anyán keresztül?

Válaszaitokat előre is köszönöm. Bármi ami eszetekbe jut.

MajorDomus # e-mail 2019.05.14. 21:05

Maradjunk a lakáskiüritésnél,a poltika az másik tészta!

Zoltanuss # e-mail 2019.05.14. 05:26

gerbera317 !!
Hülye, elfogult állítás !

MajorDomus # e-mail 2019.05.13. 20:49

Ez igy van,de nem tudunk arról,hogy indult e lakáskiüritési per.
Addig nincs miről beszélni.

Szomorú örökös #   2019.05.13. 19:42

drbjozsef

Felmondták érte a lakásbérleti szerződését? Igen.
Vitatja a felmondást? Igen. (hogy milyen alapon, az jogilag indifferens)

Szerintem még valójában fel sem mondták a szerződését:

Eddig csupán egyszer kapott papírt egy ögyvédtől, amelyben felszólította, hogy fizesse be az elmaradt lakbérhátralékot vagy felmondják bérleti szerződést.

Azonban az ügyvédi felszólításban nincs benne az a lehetőség, hogy akár részletfizetés is, ergo nem hinném, hogy ez az aprajánként való törlesztés jogszerű a lakó részéről, ugyanis erre senkivel nem kötött megállapodást.

Viszont továbbra is határozottan állítom, hogy ki fogják rakni és az összes költségét hozzáteszik a mostani megmaradt tartozáshoz. És azt sem árt a kérdezőnek elfelejteni, hogy a tartozás polgári alapon simán kamatozik is.

wers #   2019.05.13. 19:25

Én nem úgy érettem, hogy ez magyar jelenség lenne. Majd lesz ez gond nyugatabbra is, vagy nem is lesz? Van? Majd ha nem az állam fizeti a bérleti díjakat, vagyis nem ingyen adja a lakásokat, ha dolgozni is kell érte.... nyugatabbra is lesznek gondok.

gerbera317 # e-mail 2019.05.13. 16:35

Ezt a "magyarozás"-t el kellene felejteni. Ezek általános elvek, amik már a rómaiaknál is így működtek, és azóta is mindenhol. Megismétlem: mindenhol.
OFF Tipikusan magyar sajátság például az, hogy az ország vezető elitje büntetlenül szétlophatja az országot. Mert az máshol - legalábbis a közelben - nem szokás. Inkább ezzel a problémával tessék elmenni valahová, és ott lehet vele hőzöngeni. ON

Zöldövezeti11 # e-mail 2019.05.13. 16:15

Ilyen lenne a magyar jogrend ?????

wers #   2019.05.13. 09:58

Konklúzió:

Óvakodjon mindenki még szívességből is befogadni a lakásába bárkit is, még egy hétvégi vacsi meghívás is necces, mert utána akár évekig pereskedhet az ember, ha kint akarja tudni a jogaival tisztában lévő kedves ismerősét.

drbjozsef #   2019.05.13. 09:46

Van tartozása a lakásban lakó személynek? Van.
Felmondták érte a lakásbérleti szerződését? Igen.
Vitatja a felmondást? Igen. (hogy milyen alapon, az jogilag indifferens)
Jelenleg van érvényes szerződése? Van. (Felmondott, de vita okán bírósági döntésig van)
Elhagyta felszólításra a lakást? Nem.
El kellett hagynia? Nem.
(hiszen vitatja a felmondást).
El kell hagynia ha a bíróság jogszerűnek ítéli a felmondást? Igen.
Ki fogják lakoltatni ezután, és kifizettetik vele a jogszerűtlennek bizonyuló vitatás miatt annak minden költségét? Még szép.

Tehát jogos volt a felszólítás, és jogszerű is, hiszen felszólítani nem tilos. Kilakoltatni tilos önhatalommal, végzsé nélkül. Ennyi!

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2019.05.13. 07:44

Norbi73

Jogosan meg szerintem akkor intézkednek, ha bármilyen papírt fel tud mutatni az intézkedésére - mert addig jogtalan az intézkedés a meglátásom szerint

Van tartozása a lakásban lakó személynek? Van!
Felmondták érte a lakásbérleti szerződését? Igen!
Jelenleg van érvényes szerződése? Nincs!
Elhagyta felszólításra a lakást? Nem!

Tehát jogos volt a felszólítás-intézkedés, de nem jogszerű. Ennyi!

wers #   2019.05.13. 07:15

Ugyan, nem volt ott semmi intézkedés, csak figyelemfelhívás, és az még ingyen.

Amit akarsz, Norbi73, meg fogod kapni. Hivatalos kényszer intézkedés sokba fog fájni neked, de ha nagyon akarod...

Szomorú örökös #   2019.05.13. 06:41

MajorDomus

Szerintem a kérdező azt nem érti, hogy az intézkedés jogos, mert a lakásban lakó személynek a felhalmozott tartozás miatt megszűnt a szerződése és még mindig tartozik. Itt irreleváns, hogy már törlesztette kb. az egyharmadát, mert ez teljesen természetes kell legyen, ha tartozok, hogy azt ki is kell fizetni.

Viszont nem jogszerű, mert végrehajtható papír nélkül mentek oda, hogy kiteszik a lakásból. Az a legnagyobb gond, hogy az illető úgy gondolja, ennek az eljárásnak ő már megússza a költségét, pedig nem így van. Ki fogják így is, úgy is tenni és az összes költséget a nyakába fogják varrni. Szóval ha jót akar magának az illető, akkor nem várja ezt meg, hanem nagyon gyorsan lepattan a lakásból. Ellenkező esetben ahogy írtam, egy jó darabig a párjának még külföldön kell dolgoznia, ha ki akar mindent csengetni.

MajorDomus # e-mail 2019.05.12. 22:57

Már megbeszéltülk,hogy birósági végzés kell,és végrehajtható okirat!
mi kell még?

Szomorú örökös #   2019.05.12. 21:19

Norbi73

Jogosan meg szerintem akkor intézkednek, ha bármilyen papírt fel tud mutatni az intézkedésére

Szerintem te kevered a fogalmakat. Egészen konkrétan a jogos és a jogszerű kifejezések közötti különbséget kellene megismerned.

Norbi73 # e-mail 2019.05.12. 21:13

Szomorú örökös

Jogosan meg szerintem akkor intézkednek, ha bármilyen papírt fel tud mutatni az intézkedésére - mert addig jogtalan az intézkedés a meglátásom szerint

Norbi73 # e-mail 2019.05.12. 21:11

MajorDomus

Nem is állította senki sem, hgy az önkormányzat tehet róla.
Viszont ez nem jogosítja fel az önkormányzati rendészt - semmilyen ottléték indokló papír nélkül , hogy saját jogkörén kivól eljárjon, amihez bírósági végzés szükséges. - Ez az amit kifogásolok - nem a családot alázom meg amiért ilyen helyzetbe került, hanem a jogi része ami érdekel és sajnos érdemlileg nem sok segítséget kap meg az ember, hanem csak lenézik ilyen esetben :-(

MajorDomus # e-mail 2019.05.12. 20:30

Egy 4 fős család nem tud megélni 120e Ft összjövedelemből közmunkás fizetéssel havonta, főleg nem hátralékot rendezni.

megértem.
de ezt akkor is tudták,amikor elkezdték felhalmozni a tartozást nem? tényleg sajnálatos de erről nem az önkormányat tehet!,

Szomorú örökös #   2019.05.12. 20:10

Norbi73

itt pont arról van szó, hogy mivel Magyarország jogállam az Alaptörvény szerint is, intézkedhet-e bárki olyan jogkörben, amire nincs írásbeli felhatalmazása vagy végzése?

Alapvetően inkább arról van szó, vajon miért is jut valaki oda, hogy - mellesleg jogosan, mert tartozik - intézkednek vele szemben?

Bárki kerülhet hasonló helyzetbe , viszont saját jogai t érvényesítheti bárkivel szemben.

Tehát ha valakivel szemben fellépnek hatóságilag, mert nem fizette a költségeit egy lakásnak huzamosabb időn keresztül, akkor egyből a jogait emlegeti és azt hiszi, hogy azzal el van intézve? :-O

Bocsi, de ennek a részének már semmi köze a jogi fórumhoz, mert valaki azt hiszi, hogy a jogai emlegetésével majd megoldódik a gondja. Nézd, próbáld meg elfogadni, hogy nagyott hibázott az ismerősöd. Azt a külföldi munkát lehet már akkor be kellett volna vállalni, amikor az egész nehéz anyagi helyzet megjelent, nem pedig megvárni a többszázezres tartozást.