Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


A lakáshasználót hogyan lehet kitenni / kilakoltatni?

MajorDomus # e-mail 2019.04.11. 19:41

A másikban leirtam.

Futrinka Utca # e-mail 2019.04.11. 16:29

Kedves Fórumozók,

segítséget, tanácsot szeretnék kérni Tőletek. Szeretném az albérlőimet lakáskiürítési per keretében a lakásomból kirakni, mivel a szép szó nem használt. ( A csúnya szóban pedig nemigen hiszek. Akkor inkább a bíróság.)
A szerződést annak rendje és módja szerint felmondtam még 2018-ban, október 1-vel. Mivel azóta megy az alkudozás, ezért idén januárban felszólítottam őket írásban a lakás elhagyására és közöltem velük, hogy lakáshasználati díjra tartok igényt. A bérleti díj korábban 35000 Ft volt, és februártól 70 000 Ft lakáshasználati díjat jelöltem meg.
A bíróságon megkérdeztem, ott azt mondták, hogy mivel megemeltem a bérleti díjat (ami ugye nem is bérleti díj) ez megbonyolítja a számítást.Én úgy tudtam, hogy a pertárgy értéke egy évi bérleti díj (javítsatok, ha nem jól tudom), de most teljesen elbizonytalanodtam.

Mivel a keresetben meg kell adni a pertárgy értékét, ezért jó lenne ha képben lennék... Gondolom az illeték, az ennek a hat százaléka.

Három kérdésem lenne:

1 Esetemben mennyi a pertárgy értéke?

2 A PTK 112 és 119 paragrafusain kívül a keresetben mire érdemes még hivatkozni?

3 Érdemes a bíróságtól kérni ideiglenes intézkedést, vagy teljesen reménytelen? ( "természetesen" szorgalmasan gyűjtik a rezsitartozást...)

Előre is köszönöm a segítséget és a tippeket!

MajorDomus # e-mail 2019.01.23. 23:34

Erre van a kaució!

bermuda háromszög # e-mail 2019.01.23. 22:15

Azt is be kéne számítani a költségekbe, hogy a bérlő még mennyi tartozást csinál. Ha ez több akkor azonnal látszik, hogy megéri a csere.

vierzo # e-mail 2019.01.23. 20:33

Nem tudom hol laksz, de Bp en 20 körül rakják fel az előre fizetős órát.

vierzo # e-mail 2019.01.23. 20:31

Sose értettem, hogy egy tulaj miért engedi a mérőórák átíratását az albérlő nevére. OKé, ha tartozik az az ő tartozása, de így a tulaj meg nem tud eljárni.
Nekem volt egy albérlőm aki simán aláírt a nevemben,a szolgáltató meg elfogadta ....

Kár rugózni mennyiért cserélik az órát, nem tudom ilyen értékű ingatlanról beszélünk, 1-2 Milliósról vagy 20 milliósról. Döntsétek el hogy mi a fontos. Ha az ingatlan visszaszerzése, az bizony költségekkel fog járni, mert sajnos a tulaj nem volt elég körültekintő, hogy kinek adta ki a lakását.
Vagy jobb, ha a a tatozások miatt majd végrehajtásra kerül az ingatlan?

MajorDomus # e-mail 2019.01.21. 22:47

már ahol!
.
gyakoribb,hogy a tartozás kifizetését szabják feltételnek!

Csuklósbusz # e-mail 2019.01.21. 08:47

vierzo: villanyórát és gázórát már csak évek óta úgy lehet átíratni ha az előző emberke akinek a nevén van aláír egy lemondó nyilatkozatot.

Tehát hiába lobogtatom az adásvételit hogy enyém a ház, mindaddig amíg egy lemondó nyilatkozatot vagy a gáz esetén kapacitásátadási nyilatkozatot alá nem ír az előző óratulaj addig nem mehet a nevemre.

Amíg nincs a nevemen addig meg ki se kapcsolják a kérésemre...

Feltöltőset meg elvileg bárkinek felraknak. Csak amíg a rászorulónak/tartozónak ingyen addig annak aki csak az albérlői ellen megelőzésképp szeretné annak 30-40 ezer + szerelés.

Így van, én kötök érvényes bérletit aztán vagy beengednek vagy se.

Ha meg a bérletit úgy köti az ember hogy nem az egészre csak egy szobát meghagy magának vésztartaléknak.. akkor akinek nincs is bérletije mert szóbeli stb ott is az egész lakásra kap birtokvédelmet mondván Ő van bent hiába van oda még bejelentve a tulajdonos is.

Szóval ha nem enged be akkor nem fogja senki olvasgatni a bérletit hogy de hát nem is az egész van neki bérbeadva..
Mi van akkor ha én megyek be a jegyzőhöz birtokvédelmet kérni? Lakcímkártyám van, de ugyan ki vagyok zárva.

Szomorú örökös #   2019.01.21. 06:58

rigoz

Amúgy a pervesztes fél köteles a perben felmerült költségeit a pernyertes félnek megtéríteni....Hogy ebből mi valósul meg, az már másik kérdés.

Így van! Ergo akkor érdemes fizetési meghagyást vagy pert indítani bárki ellen, ha egyértelmű, hogy be lehet rajta vasalni. Ha ennek nem sok esélye van, akkor érdemes inkább veszni hagyni azt, amiért indítaná az ember, mert csak még többe fog kerülni.

rigoz # e-mail 2019.01.21. 06:14

@SolnesM: A kártérítés az egy külön peres eljárás, amit fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelem (ami illetéke a követelt összeg 1%-a, de minimum 5.000Ft) kell, hogy megelőzzön és akkor lesz belőle per, ha a kötelezett a meghagyásnak ellentmond és megfizeti a kérelmező a peres eljárás és a fizetési meghagyás illetéke közti különbözetet.

Amúgy a pervesztes fél köteles a perben felmerült költségeit a pernyertes félnek megtéríteni.

Hogy ebből mi valósul meg, az már másik kérdés...

SolnesM # e-mail 2019.01.21. 04:56

Tisztára az 50 -es évek gondolkodás módja.

És vajon egy megnyert per után a kitett bérlő mennyi kártérítést fizet ??
Vagy megússza az 50 -es évek mintájára ??

rigoz # e-mail 2019.01.20. 20:33

bocsánat, helyesbítek: 18.000Ft 15 helyett és 39 ezer 36 helyett, ami ugyebár az utóbb említett 36 ezret meg is haladja 3.000Ft-tal, amiben már a végrehajtás elrendelése iránti kérelem "dandár"része is benne van (ami 5.000Ft).

rigoz # e-mail 2019.01.20. 20:31

@MajorDomus:? Mint alább már levezettük, ez kizárólag az okirat-hitelesítésre vonatkozik, azaz az okirati tanú szerepének a közjegyzői ellenjegyzéssel való átvállalására.

Az okiratkészítés munkadíjas, amit több tényező függvénye.

Mindenképpen azt gondolom továbbra is, olcsóbban ki lehet belőle jönni összességében, hiszen a lakáskiürítési per illetéke kapásból minden egyéb nélkül 21.000Ft, a fellebbezésé végzés elleni fellebbezés esetén 9.000Ft, ítélet elleni fellebbezés esetében 15.000Ft (és már az is 36.000Ft).

A többi sallangról még szó nem volt akkor...

MajorDomus # e-mail 2019.01.20. 20:22

rigoz álláspontja a helyes.

mondjuk én is keresnék olyan közjegyzőt aki 1,000 ft-ért készít egy kiköltözési záradékot.
Én például, mint törzsügyfél, 36 ezret fizettem.

a rendőr nem Biró,és a legritkább esetben jogász.

nem feladata eldönteni ki lakik jogosan az ingatlanban.

vierzo # e-mail 2019.01.20. 20:08

csuklósbusz: mondjuk nekem már nem világos, hogy te lakni akarsz vagy csak az ismerősnek szívességből segíteni kitenni az albérlőt. Te mint ismerős, azért kevesebb jogod van mint a tulajnak. Szerintem a tulaj , amint beviszi a tulajdoni lapot a szolgáltatóhoz, a nevére tudja íratni a mérőt, ezt meg kell kérdezni (és akkor kártyásra áttetetni). A tulaj veled is tud bérleti szerződést kötni, be tudsz jelentkezni, próbáld meg, a rendőrt hívjad ki ha konfliktus van.
Nagyon személy függő , hogy mit nyilatkozik a rendőr, pl lehet hogy velünk nem tudattad, hogy pl 3 kiskorú is lakik a lakásban (persze ez nem ok az ingyen lakásra, de e mögé sok albérlő bújik....)

Zoltanuss # e-mail 2019.01.20. 17:53

Vagy ha nem enged be és én hívok rendőrt akkor mit fog tenni?
Gondolod ,hogy a rendőreinknek van erre kapacitása ?

Zoltanuss # e-mail 2019.01.20. 17:51

Csuklósbusz !

Nem tudsz olyan elképzelni, hogy csak a lakás egy részét adod ki és akkor nincs korlátozva a bejárásod.

pl. egy 60 nm -es lakásnál egy kis szobát fenntartasz magadnak.

Egy kis szobát lezárva. a 60 nm -ből egy 6nm -es félszoba.
Akkor mit csinál a bérlő ?
Ja értem, az itteniek szerint a védelem /az elhíresült birtok védelem / csak a bérlőt illeti meg !

Csuklósbusz # e-mail 2019.01.20. 11:52

De nekem az a legnagyobb károm hogy nem lakhatok benne.

Tehát ilyenkor ha nem kidobni akarom az akármilyen jogcímmel vagy jogcím nélküli lakót hanem csak beköltözni mellé az külön érdekesség. :-)

Mert még tán be is engedne szép szóval, trükkel, de aztán ha befekszem az ágyba akkor mit csinál a rendőr ha kihívja rám?
Lakcímkártyám van, beengedtek és nem erőszakkal mentem be.

Vagy ha nem enged be és én hívok rendőrt akkor mit fog tenni?

Illetve ezt mindig eljátszani mikor kimegyek a lakásból...

Amúgy a legtutibb az ilyen eseteknél ha a villanyt kikapcsoltatja az ember. De itt a villany a nevén van és fizeti is, a fűtést meg minden mást társasház és általány lévén nem lehet kikapcsolni így nem is fizeti. De hát nem az Ő házára terhelik rá ha nem fizetik...

Szomorú örökös #   2019.01.20. 11:19

vierzo

ha valaki kihívja, hogy kizárták abból a lakásból, amelyik az ismerőséé, és lakcímileg is be van jelentve, csodálkoznék, ha a rendőr nem intézkedne a beengedésről

Van benne valami, de nem teljesen így van! Anno a rokonom akkori élettársát kellett kipaterolni a lakásból, mert bepiálva-bedrogozva verte a kiskorú gyerekeket. Amikor a végén rendőrt hívtam rá - az élettárs addigra elhúzott - és a rendőr is csak azt hajtogatta a tények ellenére, hogy joga van ott tartózkodni, de különösebb intézkedést nem hajtott végre, hogy visszaengedjük - mondjuk érdekes is lett volna. Viszont szépen csendben feljelentés érkezett ellene - a rendőrség hivatalból indította a bejelentés alapján - kiskorú veszélyeztetése ügyében, aminek aztán bírósági eljárás és ítélet lett a vége. Ha jól tudom, hogy akkor felfüggesztettet kapott. No de addigra már sikeresen fiktiváltuk onnan a lakcímét.

vierzo # e-mail 2019.01.20. 10:55

látom forog a topic:

Ősszel felhívtam egy közjegyzői irodát, hogy mit ajánlanak, ha megírtam én a szerződést. Kiürítési nyilatkozatot kellett tenni a bérlőknek, ennek költsége ha jól emlékszem 23800 Ft körül volt ősszel.

SolnesM # e-mail 2019.01.20. 10:50

Szomorú....

teljes áttekintésem nincs, de egy érdekesség.
anno úgy 20 éve Münchenben ha hirdetett valaki - csak magánszemély egy lakást kiadásra akkor volt egy mustra - egyszerre.
Először a helybeli német, másodszorra az egyéb német, majd a keleteurópai és végül a kolor.
Hogy ki kapta meg nem tudni.
Hollandiában a bérlakások bérlésénél elkérik a jövedelem igazolást. Mindenki a megfelelő a jövedelméhez mért lakást bérelhet.
Svájcban pl. évente csak kétszer lehetséges a felmondás.
Ha valaki 3 hónap után lelép 6ne/, nincs mese ki kell fizetnie a féléves lakbért.
A keleteurópaiakat szigorúan fogják. Aki nem fizet , behajtják rajta és kitessékelik. Könnyű a szomszédba kell csak. De mit csinálnak a sok színessel. Még rajonganak értük (már aki ), de majd az a gazdagság is elmúlik egyszer.

SolnesM # e-mail 2019.01.20. 10:38

Megvan , hogy kitől idézetem
jópár perce :
rigoz
#
e-mail
Jelentem!
2019.01.19. 18:20 .-i írásából.
Nem kell itt magázódni… képletesen megisszuk a pertut a neten.... mindenkivel.

vierzo # e-mail 2019.01.20. 10:37

Azért tapasztalatom szerint egy rendőr járőr nem tudja olyan részletesen a jogszabályokat, mint egy jogász. Szerintem ha valaki kihívja, hogy kizárták abból a lakásból, amelyik az ismerőséé, és lakcímileg is be van jelentve, csodálkoznék, ha a rendőr nem intézkedne a beengedésről.

Én a szerződésbe bele írtam, ha nem fizet, akkor jogomban áll zárat cserélni és a további bennlakást megtagadni. (ez ahogy olvastam önbíráskodás, de ha aláírta a bérlő akkor is az?) És persze mindenkinek előre elmondom, hogy csak egy kérésem van, hogy pontosan fizessen, mert törlesztem a hitelem és nem nem fogom tétlenül nézni , hogy valaki ingyen lakjon a lakásban, mert akkor kiadom olyannak, aki tud fizetni.

rigoz: még csak két hónapja lakik a bérlő és már késik a fizetéssel. Nem is az lenne a gondom, hogy kér pár napot, hanem az, hogy oda megyek este fél 8 ra a gyerekemmel (persze előtte leegyeztetve napokkal előre emailen az időpontot és indulás előtt telefonáltam) és akkor közli, hogy csak a rezsit tudja oda adni és majd 6 nap múlva a lakbért. A tegnapi hívás, hogy mikor tudnánk holnap találkozni, pedig megint nem történt meg. Amikor én laktam albérletben, mindig tartottam a határidőket, házhoz vittem a lakbért, nem alakítottam át a másik lakását (pl szerintem azért lehetett volna velem egyeztetni, hogy a fehér falakat szürkére festi át (mert biztos kértem volna más szín legyen, és a szerződésben is benne van, hogy egyeztessen minden átalakításról), azért mert kötöttem vele egy 9 hónapos szerződést, nem ok arra, hogy a saját ízlésére alakítson át egy lakást szerintem. De nem tettem szóvá, csak ez is jelez egy hozzáállást a bérlő részéről. Az meg számomra lehangoló, hogy mindenféle indokokat hoz fel a fizetés csúszására (kocsit kellet javítani, elfelejtette a munkahelyi pénztárból felvenni a pénzt) kvázi nincs annyi tartaléka, hogy elmenjen egy ATM hez és kivegyen pénzt a lakhatására. Nem szóltam semmit, de én is mindenre előre fel szeretnék készülni.

A közjegyzői szerződés arra valóban jó, hogy legalább a szándékos csalókat nagy valószínűséggel ki lehet szűrni.

Az is igaz, hogy a lakáskiadás egy kockázattal járó befektetés (de azért azt eltűrni, hogy valaki a másik lakását ingyen használja....) azért egy normális embernek elég , hogy kiköltözzön, ha oda megy 2-3 férfi és megmondja, hogy most pakolj és menj.

Vannak erre szakosodott cégek is: sárga pólóba járnak az ügyfél mögött és rajtuk a követelésbehajtás felirat (lelki terror) hamarabb bérelném fel őket, minthogy évekig pereskedjek.......

Bár első körben a feltöltős mérőt használnám (sajnos csak az ELMÜ jöhet szóba (víz , gáz közös a házzal)

Szomorú örökös #   2019.01.20. 10:31

SolnesM

Így ezért sincs gyakorlatilag Mo. -on bérlakás. ami nyugaton egy jó üzlet az nálunk nem megy.

Pl. Németországban igen komoly követelményeket támasztanak mindenkivel szemben, aki bérbe akar venni egy lakást. Egészen konkrétan biztos állandó jövedelemmel, egzisztenciával, ha pedig ez nincs, akkor német állampolgárságú pártfogóval kell rendelkeznie, mert különben esélye sincs normális lakás bérlésére.

SolnesM # e-mail 2019.01.20. 10:28

Tovább !
Voltam albérlő 1961 jantól 1961 szept 1 -ig.
Ráadásul egy társbérletben. Egy jobb időket látott Aréna u.-i házban egy volt írógépkereskedő özvegye adta ki az egyik szobáját 400 ft- ért az 1300 ft -omból.
A lakás másik részében egy erdész lakott- nem mint albérlő, hanem mint társbérlő az orosz nejével. Az erdész/erdőmérnök vidéken dolgozott az asszonyka meg ki tudja mit csinált hétközben. Lektorált ? Tényhogy sok vendége volt hétközben.
Nagy utánjárásra a villanyt éppen az ott lakásomkor választották szét... a gázzal ez nem ment. Lakrészét mindenki fűtötte ahogy tudta, rendszerint semmivel.
Voltam még sok színes más albérletekben is.