Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


A lakáshasználót hogyan lehet kitenni / kilakoltatni?

MajorDomus # e-mail 2020.10.21. 19:17

Íráskényszere van.

drbjozsef #   2020.10.21. 07:48

Ha csak tripla lenne. De vagy tíz topikot megszórtál vele...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MajorDomus # e-mail 2020.10.14. 19:11

Minél előbb inditsd el az ügyet.
Úgy hívják,hogy lakáskiűrutési per. Ügyvéd javallott.

drbjozsef #   2020.10.14. 11:05

csiga111,

Baromságot írtam, nem haszonélvezeti jogot kaptak, hanem használatit.

A ti szempontotokból ez egy fokkal jobb. De a kilakoltatás szempontjából nem nyertek sokat, szerintem sem ússzátok meg a pert. Téved az ügyvéd.

Használati jogot kapott szerződésben. Vagyis, ha jogvita van (mert mondjuk szerinte fizetett, szerinted meg nem), akkor mivel jogcíme van, ezt a vitát nem döntheti el más, csak a bíróság.

Nemperes eljárásban akkor lehetne gyorsabban kirakni őket, ha objektív okból szűnik meg a jogcíme, például határozott idejű szerződésben lejár a határozott idő. Az esetetek nem az. Ő állíthatja, hogy kifizette a vételárat, akkor is, ha ez hazugság.

Szóval per, aztán végrehajtás, aztán kilakoltatás. Hónapok. Jövő májusig nekik adták a lakást, vagy inkább tovább.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

gerbera317 # e-mail 2020.10.14. 09:30

Tudom, mi az a téli kilakoltatási moratórium. A kérdésem nem is ez volt, hanem hogy hogyan jön ez ide?
A kiköltözési kötelezettség esedékes, amikor esedékes, akár még szent karácsony napján is. Ezért a kiköltözésre kötelezett bármikorra felszólítható, hogy hagyja el az ingatlant. A moratórium a kilakoltatásra mint kényszerintézkedésre vonatkozik, hogy az nem foganatosítható a moratórium ideje alatt, hanem el kell halasztani a moratórium lejártát követő időszakra.
De tinektek ezekkel, ha önként nem akarnak menni, előbb pereskednetek is kell, és csak azután jön a végrehajtás, meg a moratórium figyelgetése. Erre irtam, hogy "legfőképpen: mikor".

csiga111 # e-mail 2020.10.13. 22:02

A téli kilakoltatási moratóriumra gondoltam, ami november 15-től lép érvénybe.

gerbera317 # e-mail 2020.10.13. 21:51

Moratórium? Hogyan jön az ide? De legfőképpen: mikor?

csiga111 # e-mail 2020.10.13. 21:35

Baromságot írtam, nem haszonélvezeti jogot kaptak, hanem használatit. Bocs, nem a hobbim a jog. Szóval, a ház csak a teljesítéssel lesz az övék. A szerződésen rajta van, hogy amennyiben nem teljesítik határidőre fennmaradó összeget, kötelesek visszaadni a házat. Az ügyvéd azt mondta nekik, hogy ebben az esetben a téli moratórium nem érvényes. Igaz ez? És volt már valakinek kilakoltatási ügye? Mennyire nehéz ilyen esetben kirakni őket, ha pl lehet tudni, hogy ez előtt is volt tető a fejük fölött, bejelentett lakcímmel (szülőnél)? Lehet erre hivatkozni, hogy tessék megnézni, nem az utcára mennének a gyerekek?

MajorDomus # e-mail 2020.10.13. 20:19

Mi?????
.

.
Az év hülyesége....
És ezt be is jegyezték???

drbjozsef #   2020.10.13. 07:50

Egy három gyerekes család megvette az ismerősöm lakását, de úgy, hogy foglaló fejében haszonélvezeti jogot kaptak,

Várj, jól értelek, hogy az akinek fizetnie kellett volna, még az kapott vagyoni értékű jogot az eladótól.

Háháhá.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Zoltanuss # e-mail 2020.10.13. 04:11

csiga111 !

Az ügyvéd azt mondta, hogy a nem teljesített szerződéssel a kezükben el lehet indítani a kilakoltatást, ami kb egy hónap é”s

Nagyon félrehallott valamit az az ismerős. Ennyi idő alatt csak indítani lehet, de a vége évekkel később lehet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.10.12. 20:22

A haszonélvezőnek miért kellene elhagynia az ingatlant?

www.kbs-ugyved.hu

csiga111 # e-mail 2020.10.12. 20:04

Sziasztok!

A véleményetekre lennék kíváncsi. Közeli ismerősi körben történt egy lakáseladás, amivel kapcsolatban nekem komoly kételyeim támadtak. Egy három gyerekes család megvette az ismerősöm lakását, de úgy, hogy foglaló fejében haszonélvezeti jogot kaptak, mondván majd lesz pénz, fizetnek. Ha nem fizetnek a lefektetett dátumig, akkor el kell hagyniuk az ingatlant, a foglalót bukták. Szerintetek ez mennyire biztos annak tükrében, hogy a fizetési dátum a téli moratórium idejére esik? Az ügyvéd azt mondta, hogy a nem teljesített szerződéssel a kezükben el lehet indítani a kilakoltatást, ami kb egy hónap és hogy ebben az esetben nem kell tartani a moratóriumtól. Előtte tudják, hogy hol lakott a család, szóval tudnának hová visszamenni, ha előveszik a korábbi tartózkodásaikat. Bármilyen véleményt szívesen veszek.

MajorDomus # e-mail 2020.09.22. 20:26

Sajnos ez így van. Nagyon nehézkes,
Egy lakáskiüritési per évekig elhúzódhat. Ha van adásvételi szerződésed,annak alapjn már kapsz felvilágositást a szolgáltató cégektől a lakás közüzemi számláinak rendezettségéről.
.
Ha semmit nem fizet,várd meg mig kikapcsolja a szolgáltató,ne önkényeskedj.
.
De talán várd meg a tárgyalást és az ítéletet.
A megitélt díjat behajtják rajta. Csak van valamilyen jövedelme amiből él.

drbjozsef #   2020.09.22. 08:08

GeryF,

ezt követően mi lehet a következő lépés az ingatlan "megszerzéséhez" és a bent lakók eltávolításához?

Mi után? A tárgyalás után? Még semmi. Ha lesz egy jogerős (!) végrehajtható határozatod (ami ha fellebbez a lakó nem idén lesz), akkor majd elindíthatod annak végrehajtását.

Milyen jogai vannak ilyenkor a tulajdonosnak, ha jelenleg az erdeti lakos lakik az ingatlanban, akinek semmilyen joga sincs már?

Sajnos nem sok, mert ez így nem igaz. Mint eredeti lakó, nem jogcím nélküli. Ha a kiköltözésre szabályosan felszólítottátok, de ő annak jogszerűségét vitatja, akkor jön a kilakoltatási per. Ez egy jogvita, annak jogerőssé válásáig joga van ott lakni.

Lehetséges pl. áramot, lekapcsolni és ellehetleníteni az ottlakást durvább esetben?

A fentiek alapján nincs. Már a neveden vannak a közüzemi mérőórák? Remélem, nem.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

GeryF # e-mail 2020.09.21. 16:22

Tisztelt fróum!
A következő ügyben szeretnék jogi segítséget, ötleteket kapni egy lakott ingatlan birtokba vételéhez, illetve a bent lakók kilakoltatásához.
Adott egy ingatlan, melyre a tulajdonos nagyobb összegű hitelt vett fel, a hitelt nem fizette vissza, majd addig fajult az ügy, hogy az ingatlan lakkotan elárverezésre került 2014-ben. Ennek az összege nem is fedezte a felvett hitel összegét, tehát továbbra is adósság maradt az eredeti tulajdonoson.
Az új tulajdonos egy ingatlan hasznosító cég lett, mely évekig nem foglalkozott az ingatlan birtokba vételével, a bent lakók eltávolításával, illetve a bérleti díj kérdésével. Az ingatlan hasznosító cég átalakult, ezért az ingatlan további eladásra került, 2019-ben.
Mivel az ingatlan egy társasház része, ezért mi éltünk elővásárlási jogunkkal és lakottan megvásároltuk az ingatlan, az ingatlan hasznosító cégtől, teljes mértékben teher mentesen, mely a föld hivatalba bejegyzésre is került az adásvételt követően. Az ingatlanban jelenleg még mindig az erdeti tulajdonos lakik, holott már 2014 óta nincs se tulajdon joga, se semmilyen használati joga és azóta nem is fizet semmit az ottlakásért.
Mivel a volt tulajdonos nem volt hajlandó peren kívül megegyezni, hogy mikor hajlandóak kiköltözni és semmilyen módon tárgyalni, ezért egy pert indítottunk ellene, melyben kérjük a bíróságot, hogy biztosítsa a bejutást az ingatlanba, (jelenleg be sem enged az ingatlanba) illetve, hogy a bíróság ítéljen meg egy havi bérleti díjat, amiért ő jelenleg bent lakik.
A bírósági tárgyalás kb. 1 hónap múlva októberben esedékes.
Érdeklődnék, hogy ezt követően mi lehet a következő lépés az ingatlan "megszerzéséhez" és a bent lakók eltávolításához? Természetesen szerenénk mihamarabb birtokba venni az ingatlant.
A volt tulajdonos eddigi viselkedése alapján, hiába ítélne meg a bítóság bérleti díjat, nagyon valószínű, hogy azt sosem fogja fizetni...
Milyen jogai vannak ilyenkor a tulajdonosnak, ha jelenleg az erdeti lakos lakik az ingatlanban, akinek semmilyen joga sincs már? Lehetséges pl. áramot, lekapcsolni és ellehetleníteni az ottlakást durvább esetben?
Előre is köszönöm a tanácsokat, ötleteket az ügyben!

MajorDomus # e-mail 2020.09.19. 20:07

Elég is az a kettő.

wers # e-mail 2020.09.18. 07:54

Akkor a település szerinti lakcím létezik még,nem törölték el? Mert ilyen ifnót adtak az ügyfélszolgálaton.

Nekem nem úgy tűnik, hogy kikerült volna a törvényből. Milyen ügyfélszolgálaton?

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

36§ (4)

Erre írtam, hogy nem, két féle van még mindig : az állandó lakcím, és a tartózkodási hely.

Pontosítva lakóhely és tartózkodási hely.

gerbera317 # e-mail 2020.09.17. 20:11

Az alapelv az, hogy ahová a keresett személy be van jelentve, ott ellenkező bebizonyításig vagy megállapításig vélelmezni kell, hogy a keresett személy ott lakik, vagyontárgyai ott vannak. Ha nincs valakinek bejelentett címe, az utolsó ismert címét akkor is szokás megvizsgálni. Mert sose lehet tudni. Az ilyen megvizsgálás során több okból is célszerű a vizsgálatot végző hatósággal együttműködni. Miért olyan nehéz ezt felfogni?

drbjozsef #   2020.09.17. 19:15

Berrberr,

Település szintű lakcímet be lehet jegyeztetni, ha valaki az adott település közterületén él életvitelszerűen.

Eltörölni? Úgy érted az új törvény óta, hogy betiltották a hajléktalanságot? Ez látod jó kérdés, elvileg akár azt is lehetett, de szerintem nem.

De te nem ezt kérdezted, hanem hogy csak állandó van-e. Erre írtam, hogy nem, két féle van még mindig : az állandó lakcím, és a tartózkodási hely.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Berrberr #   2020.09.17. 18:33

Köszönöm Mindenkinek!

#drbjozsef:
Akkor a település szerinti lakcím létezik még,nem törölték el? Mert ilyen ifnót adtak az ügyfélszolgálaton.

#gerbera317: Ha bármely hatóságot beengedem, kötelesek jk.-t felvenni a nyilatkozatomról, hogy már pedig nem lakik itt, és nincs itt tulajdona. Így van?

#MajorDomus: Az acélprofilt még beszerzem. :-)

MajorDomus # e-mail 2020.09.01. 20:14

Azért talán ne rúgja be az ajtómat,
mert az acélprofilon eltörik a lábujja.

gerbera317 # e-mail 2020.09.01. 14:16

Egy kérdést kihagytál Berrberrr! Nevezetesen, ha valamely hatóság a bejelentett címén, azaz nálad keresi az illetőt, köteles vagy-e a hatóságot beengedni. Végrehajtót és adóvégrehajtót mindenképpen. De a többi hatósággal is célszerű hasonló módon együttműködni. Ne vád meg, hogy ezek valamelyike rád rúgja az ajtót.

drbjozsef #   2020.09.01. 14:01

Berrberr,

Különbözőekkel
Igen
Nem
Nem

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Berrberr #   2020.09.01. 13:32

#ujkerdes, #fiktivlakcim

Üdvözletem!

Kérdéseim:

Milyen hátrányokkal jár ha valakinek a lakcímét fiktíválják?
Létezik-e még más lakcím forma mint az állandó, vagy az összes többi már megszűnt?
Kötelező-e beengednem azt akinek az állandó lakcíme az én tulajdonomban levő ingatlanban van, még ha régóta nem is lakik ott?
Ha valami történik azzal aki a címemre van bejelentve, mentő, rendőrség odahozza, kötelezhetnek-e arra, hogy beengedjem?

Köszönöm a válaszokat!