Erkély beázása!

MajorDomus # 2010.06.24. 18:45

Vedd elő az Alapitó Okiratot, s nézd meg hogy közös vagy külőn tulajdon-e az erkély.

Ha magántulajdon,akkor pereld be a szomszédot, ha közős akkor a társasházat. Ha csak 5 lakás vagytok,akkor nem biztos hogy társasházi tv. Alapján müködtök, hanem a PTK alapján, ekkor mind a 4 tulajdonostársat perbe kell vonnod !

anna88 # 2010.06.24. 08:35

Hasonló a problémám nekem is. 5 lakásos társasház, az én szobám felett tersza van a felső lakónak. Beáztam, de rettemnetesen, fél szobámban potyog a plafon. A felső lakó először nem zárkózott el, 3 kivitelező volt kinn, abból 2 azt mondta, hogy a terasz szigetelése az ok (80 éves ház), 1 akit ő hozott, azt mondta, hoy nem, csak a meghibásodott ereszcsatorna, amit én nem látok, mert szintén az ő teraszán van - és kiderült, hogy lyukas.
Most erre alapozva kijelentette, hogy nem egyezik bele, hogy közösen megcsináljuk a tersz szigetelését, mert neki erre nnincs pénze, és a káromhoz sincs semmi köze. Mit tegyek?

nanemaaa # 2010.06.18. 21:30

Az előtetőre bizonyos mérethatárokon belül nem kell engedély az ép. hatóságtól. :D
Lesznek ott egyéb problémák. ;)

MajorDomus # 2010.06.18. 21:10

Hát nem egészen !

Az ügy elsősorban műszaki gond( most éppen vagy 10 erkélyem ázik)
Az alsó szomszéd mindaddig ázni fog,amig a felső erkélyre lezudul ilyen erővel a zivatar.
A vizorr kiképzés miatt az erkély az épület felé lejt, a támadási pont a küszöb alatti rész ! Ha ez fábol van, akkor kb 8 év alatt annyira elkorhad hogy ott befolyik a viz, s a dilatácionál lefolyik az alsó szomszédhoz.
Most éppen emiatt áznak a panelhnázaim 9-ik emel.eti lakásai. !
Valoszinüleg ezért épitette be az erkélyét, mertg elege van a felülről
Lezuduló vizből.

Nem értem miért kell ,,hőbörgőnek,. Titulálni azért -mert nem akar disznóolban élni ?

Ha a felső ablak és erkélyajtó műanyag, s ráadásul cserélve lett, akkor arra kell figyelni, hogy a dilatáciot kifujták-e rendesen purhabbal ?

A lényeg az, hogy megb ,kell nézni hol van az ázás ?

Ha pontosan a felette lévő erkély vonalában, akkor a kűszöb a ,,bünös,, s a felső szomszédot terheli a javitási kötelezettség.
Az erkély a magántulajdona !
Gondold magad az ő helyébe ha te áznál ! Egy társasházban toleránsan kell élni !

Megoldás lehet egy előtető épitáse !( Nane most felhördül hogy ép engedély, homlokzat stb)

Nem mindegy milyen épűletről van szó ! Egy panel 10. Emeletén nem csinélnak ügyet egy előtetőből.

kisperec # 2010.06.18. 12:48

Én még annyiban bonyolítanám az ügyet, ha megengeditek, meg kell nézni az AO-ban az erkélyek tulajdonviszonya hogyan van rögzítve. Igen a közösség hozzájárulása is mindenképpen szükséges lett volna, de ha más erkélyek is áznak, lehet, hogy a tház feladata a rossz műszaki felépítményt szakszerűen kijavíttatni.

nanemaaa # 2010.06.18. 09:52

Aki állít valamit, az bizonyít.
Egy erkély kialakítása és rétegrendje nem alkalmas arra, hogy helyiség határoló szerkezete legyen. Aki ezt nem vette figyelembe, az viseli ennek következményeit. Kb ennyi.
Egyébként a társasház áldását adta a beépítésre? Mert azt azért minimum meg kellett volna kérnie. ;)

vgzu # 2010.06.18. 09:33

Segítség az alábbi témában!

Társasház legfelső emeletén lakunk, melynek erkélye teljesen nyitott, eső esetén ázik.
Az alattunk lévő lakó az erkély két oldalát beépítette üvegesre.
Elmondása szerint az erkélye leázik, bevizesedik.
Az erkélyünk karbantartott kívülről, belülről jó állapotban van. Az erkély fugázva lett, azonban azóta is panaszkodik beázásról.

Az alsó szomszéd azzal fenyegetőzik, hogy bíróságra megy, ha nem teszünk valamit, mert miattunk ázik le az ő erkélye.

Kérdésem lenne, hogy ilyenkor mit tudunk tenni az állandó fenyegetőzése ellen.
Mivel az erkélyek nyitottak, elkerülhetetlen, hogy nagy esőzések során bever az eső. Továbbá mivel beépítette az erkélye egy részét előfordulhat, hogy a hőhíd miatt pára képződik.

Előre is köszönöm a választ!