Vangelis
Fordulj egy építész tervezőhöz. A huzamos emberi tartózkodásra szolgáló önálló rendeltetési egységek (lakás) számának változása még ebben az évben építésügyi hatósági bejelentéshez kötött építési tevékenység. A bejelentéshez tervet kell készíttetni, ott majd a tervező gondoskodik az előírásoknak megfelelő alaprajz (netán gépészet, fűtés...stb) kialakításáról.
Az építési hatóság a bejelentést mindössze nyilvántartásba veszi, majd külön kérelmed alapján hatósági bizonyítványt ad ki a rendeltetés változás telekkönyvi átvezettetéséhez.
Lakás raktárból
Szeretném megkérdezni,hogy a XIII. kerületben mi kell hozzá, hogy egy raktárból lakás legyen? Mit kell változtatni a raktárban ha már van fürdőszoba, fűtés villany stb.... mit kell benyújtani a önkormányzat felé, hogy véglegesen átminősítse? A Választ előre is köszönöm.
kedves nanemaaa!
köszönöm a válaszokat, sokat segítettél... elindulok a leírt úton, ha elakadok, szavesen venném további segítségedet! (vagy bárki másét...)
szép napot, jó munkát, bort, búzát, békességet!
gyalubalu
A lakcím nyilvántartás és az építésügyi szabályok két dolog. Ha az adott cím szerepel a lakcímnyilvántartóban, akkor nyilvánvalóan bejelentkezhetsz. Ugyanakkor az ép hatóságot nem hatja meg, hogy van lakcímkártyád, ha ott nem lehet lakásod.
A fennmaradás engedélyt jelenthet, de csak akkor, ha az szabályos, és ehhez építési munka is társult. Persze ebben az esetben már komoly pénzbírsággal is járna a dolog.
Irodában szabad aludni, sőt akár zuhanyozni is. Ennek ellenére az életvitel szerű ottlakásnak lehetnek más jellegű látható jelei is. Egyébként ha egy irodában laksz is, de maga az iroda funkció a jellemző, akkor az nem rendeltetés változtatás, és az egész iroda marad. Akkor fordul át az egész lakássá, ha mondjuk egy helyiség marad iroda és a többi lakó funkciót kap, mert a jellemző rendeltetése okán immáron lakás lesz. ;)
„"Bonyolult dolog ez, drága Szilágyi úr!" (Halló itt vagyok paródia)”
köszi! sokat okosodtam...:)
válaszodat jól értelmezem, ha azt gondolom, hogy NEM lehet állandó lakcímem egy iroda?
ugyanakkor megint lenne valami, csak hogy teljesen értsem... "Ha más célra használod, akkor vagy fennmaradás, vagy ha ez nem lehetséges, akkor kötelezhetnek a szabálytalan használat megszüntetésére." mi az a fennmaradás?
és hogyan kötelezhetnek arra, hogy a saját (pl - jelenleg úgy látom, hogy - inkább iroda, mint raktár besorolású) ingatlanomban ne legyen egy ágy, ahol alszom? lenne benne íróasztal is és vállalkozó/cégvezető vagyok, életmódomból adódóan a "kecót" leginkább tényleg kényelmes munkahelyként képzelem el, valamint vidéken szülői ingatlanban vagyok állandó lakcímre bejelentve...
persze a balhé nem kell, de ezért csak nem csuknak böribe, vagy vágnak meg súlyos lóvéval, ugye?
Ha van helyszín, akkor érdeklődj az építési szabályokról. (ez ingyen van).
Ha lehet ott lakás, akkor fogadj tervezőt, és tedd meg a bejelentést (a bejelentéshez tervező által készített terv..és az ahhoz tartozó tervezői nyilatkozat) szükséges.
Minden egységet arra lehet használni, amire engedélye van, vagy amely célra épült. Ha más célra használod, akkor vagy fennmaradás, vagy ha ez nem lehetséges, akkor kötelezhetnek a szabálytalan használat megszüntetésére.
Kedves nanemaaa!
Köszi a választ... A költségeknél természetesen az eljárási díjakra gondoltam...;)
Ha jól értem, akkor tehát ha megvan a hely, ahol már bent van a szükséges közmű (ilyet keresek, mert ezzel nem akarok sokat szívni), és falakat nem akarok megszüntetni, maximum új, nem teherhordó falakat felhúzni, a hatóság szerint pedig van lehetőség lakás kialakítására (ezt tudhatom meg 20e-ért), akkor már "csak" bejelentési kötelezettségem van?
És mi a helyzet akkor, ha nem lakásnak, hanem irodának van bejelentve, én mégis ott lakom? Bünti? Plusz gondolom nem lehet az még csak ideiglenes lakcímem se... Vagy mégis?
Üdv:
gyalubalu
A lakás létrehozása alapból építési bejelentés kötelées tevékenység. Ha ennek érdekében a teherhoró szerkezet elemeit megváltoztató átalakítás is kell, akkor pedig építési engedély köteles.
Először fordulj az építési hatósághoz, hogy az adott területen egyáltalán lehetséges-e lakás elhelyezése? (persze ehhez már konkrét címmel kellene rendelkezned)
Költségek? Mármint kivitelezési? A pénztárcától függ... határ a csillagos ég.
Az ép hatósági eljárás illetéke egyébként 20.000,- FT.
Üdv!
Lassanként lakásvásárlás előtt állok, de igényeim asszem nem túl átlagosak. Mivel alapvetően egy (alaposan!) felújítandó, egy légterű ingatlant keresek, megfordult a fejemben, hogy egy - akár szuterén szinten lévő - raktár- vagy üzlethelyiséget vásárolnék, amit saját ízlésem szerint alakíthatok. Lakhatok-e ott? Úgy gondolom, megtiltani ezt nem lehet, de pl. lehet az az állandó lakcímem?
Mit kell intéznem az ügy érdekében, milyen hatóságokhoz kell fordulnom? Kb. mekkora költséggel jár mindez, és mennyi idő?
Lehet, hogy sok butaságot kérdeztem, és kevés konkrétumot írtam le, ezesetben sorry, de nem vagyok ügyvéd, csak egy mezei állampolgár...;)
Várom megtisztelő válaszaitokat, köszönettel:
gyalubalu
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02