elbirtoklás


Albert # 2004.08.04. 07:27

A telekmegosztás időpontját sajnos nem tudom, de ennek biztosan utána lehet nézni. Természetesen engedéllyel épült a garázs.

„kellett legyen valami szervezett formája a dolognak, ha épült oda 12 garázs). Ha van ilyen engedély, akkor az kizárja az elbirtoklást.”

Ne haragudj, de ezt nem értem. Ha van engedélyem a garázs építésre, az kizárja az elbirtoklást?

szajbertattila # 2004.08.04. 07:40

kétféle engedályt kell itt különválasztani: a tulajdnos engedélyét arra, hogy egyáltalán építhess földjére valamit, és az építési engedélyt, ami a valami valahogyan való építésjogi szempontból szakszerű megépítéséről szól. Az első esetben az ök tulajdonoskánt niylatkozik, a másik esetben hatóságként.

A hatósági (építési engedély) kiadása szerintem nem szakítaná meg önmagban az elbirtoklást, mert ott nem a tulajdonosi jogosítványait gyakorolja az önkormáényzat, viszont az építési engedély kiadásának feltétele az építési jogosultság igazolás, és ahhoz pedig kell elvileg tulajdonosi hozzájárulás is - enélkül nem adható ki. Feltehetően van ilyen hozzájárulás az iratok között - ha ez igaz, az elbirtoklás nem áll meg, mert ha a tulajdonos engedélyével építettél oda valamit, és az engedélyével használod - (akár ingyen is), akkor nem a sajétodkébnt birtoklod az ingatkant, hanem a birtoklás joga a tulajdonos engedélyén alapszik...

Albert # 2004.08.04. 07:57

Igen, azt hiszem ez a helyzet. Több helyen is utána kérdeztem, de senki nem tért ki erre a – legfontosabb – részre, ami miatt egyértelműen dől a dolog. Köszönöm szépen a segítséget sok kellemetlenségtől szabadítottál meg!

Üdv!

Albert # 2004.08.04. 08:05

Szeretnék még egy kérdést feltenni, igaz szervesen nem kapcsolódik a topic témájához. Lehetséges e az, hogy az önkormányzat igényt tartva a területre kizárjon engem az ingatlanról, így az azon épült garázsból, vagy kötelezzen engem arra, hogy vásároljam meg a telket?

szajbertattila # 2004.08.04. 08:51

az dönti el, hogy milyen jogcímen van nálad a telek - ez mág mindig nem derült ki. Ezt kellene kideríteni valahogy, és akkor lehet pontos választ adni. A megvásárlásra nem hiszem, hogy kötelezhetnek

Albert # 2004.08.04. 09:26

Köszönöm, utána nézek!

Mugli # 2004.09.06. 10:10

Tudtommal az elbirtoklást peres úton érvényesitheted.
Csak hogy a telektulajdonosa értesitést kap a perről, és ha tárgyaláson kijelenti akár levélben is hogy gyakorolja a tulajdonosi jogait, és igényt tart a birtokára, már nem fogják megitélni a teljes tulajdont, mert tulajdonirészt nem lehet elbirtokolni.