Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Földhasználati jog

Petike_88 # e-mail 2011.11.25. 13:31

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy ha egy végrehajtás során vásároltam egy termőföldet és ezzel a tulajdonjogot megszereztem, akkor mi módon tudom magamat földhasználóként is bejegyeztetni?

A szituáció az, hogy akinél végrehajtottak ( az előző tulajdonos) még jóval az árverés előtt szívességi földhasználat jogcímen oda adta a földet valakinek 2020-ig. Meg lehet valahogy szüntetni ezt a földhasználatot?

A segítséget előre is köszönöm.

hunfrakk # e-mail 2010.08.10. 08:02

tehát, ha lejár a földhasználati szerződés
újat kell kötni a földterület tulajdonosával
vagy meghosszabbítani a korábbit

bontásról, megvételre való felkíválásról törvényi vagy szerződési rendelkezés hihányában nem kerülhet sor

ilyen szerződéses pont hiányában fennmarad az épület a szerződés lejártát követően is

fontos, hogy nem ez a fh-i szeződés biztosítja konkrétan a földhasználati jogot tulajdonképpen
hanem a már meglévő ingatlan-nyilvántartási bejegyzés
ami addig illeti meg felépítményt
amíg az áll

hunfrakk # e-mail 2010.08.10. 07:58

ezt mondja a Ptk.

A földhasználat

155. § Ha az épület tulajdonjogát az építkező szerzi meg [97. § (2) bek., 137. § (2) bek.], az épület tulajdonosát az épület fennállásáig a földre (földrészletre) használati jog illeti meg.
156. § (1) A megállapodáson vagy bírósági határozaton alapuló földhasználati jogánál fogva az épület tulajdonosa jogosult a föld (földrészlet) használatára és hasznai szedésére, valamint köteles viselni az ennek fenntartásával járó terheket.

(2) Az épület tulajdonjogának örökléssel vagy átruházással történő megszerzése esetén az épület új tulajdonosát a földhasználati jog változatlan feltételekkel illeti meg.

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Suee # e-mail 2010.08.09. 10:06

Igen, önálló hrsz-on van az építmény, azonban a problémánk hogy a szerződés nem rendelkezik arról, hogy mi történik az épülettel akkor amikor a megálapodás hatályát veszti.. Tehát nincs benne az pl. hogy a 20 év letelte után, ha nem tudnak megállapodni a felek, akkor eredeti állapotában kellene visszaadni a földterületet. Semmi utalás nincs benne arra hogy mi lesz ha lejár ez a 20 év...
Ha jól értem akkor végülis ebbe csak akkor lehet belemenni ha a föld tulajdonosával is meg tudunk állapodni, illetve ki tudjuk egészíteni a korábbi megállapodást...?

hunfrakk # e-mail 2010.08.09. 07:56

Valószínűleg önálló hrsz.-on van az épület és a földhasználati jog is be van jegyezve az ing-nyilvánt.-ban.

Elvileg a földhasználati jog addig illeti meg a felépítmény mindenkori tulajdonosát a földterületre, amig fennáll a felépítmény.

A földhsználati szerződésnek azonban van időtartama, időbeli hatálya - vagyis ténylegesen addig állhat fenn a felépítmény.

A földhasználati szerződésben olvasható, hogy mi lesz akkor, ha lejár a szerződés ÉS HOGY HA AKKOR NEM TUDNAK MEGÁLLAPODNI A FELEK mi is lesz a felépítmény sorsa (bontás pl. általában).

Vagyis a feltett kérdésre az egyedüli választ a hatályos földhasználati szerződés adja meg.

Az autómosó korábbi (ill. még jelenlegi) tulajdonosa és a földterület tulajdonosa között megkötött földhasználati szerződés téged fog kötni, mint földhasználót, ha megveszed a felépítményt (szerődéses jogutódlás).

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.08.09. 01:27

Önálló helyrajzi számon van az épület?

www.kbs-ugyved.hu

Suee # e-mail 2010.08.08. 21:41

Kedves válaszadók!

Egy kis segítséget szeretnék kérni, szerződéssel alapított földhasználati joggal kapcsolatban.
Egy autómosót szeretnénk vásárolni, az épület maga az eladó tulajdonában van (földhivatalban bejegyezve), azonban a földre amelyre felépítették csak 20 éves földhasználat illeti meg a mosó mindenkori tulajdonosát.
A földhasználati szerződés nem rendelkezik az építmény sorsáról a 20 év letelte után. A földterület tulajdonosa magánszemély, nem állami terület.
A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben a szerződés lejárta után mi történik az építménnyel? A földtulajdonosnak meg kell vásárolnia? Vagy az építmény tulajdonosának kell önköltségen lebontania? (persze abban az esetben ha nem hosszabbítják meg a földhasználati jogot...)

Köszönöm előre is a válaszokat!!