Építésügyi bírság, fennmaradási engedély

makkosman # 2017.05.18. 04:48

De több mint 10 éve tette! Naivan vártuk, hogy megoldás születik. Viszont a 10 év jogvesztő, ha a jelenlegi állapot a vagyonbiztonságot és az állékonyságot veszélyezteti. Nemde? Van műszaki szakértői véleményünk, de azt mondta a T. hatóság hogy nem fogadják azt el, mert mélyépítő mérnök készítette és nem statikus. Na erre varrjatok gombot! Ezt az előírást sehol nem találom. De szóljatok, ha igazuk van! Most a korábbi feltöltésre még jön egy adagnyi.

MajorDomus # 2017.05.17. 22:31

Birtokháboritás,Jegyző!

eszmilan # 2017.05.17. 21:05

Akkor jelentsd be a hivatalban, hogy a szomszéd több mint egy méterrel megváltoztatta a meglévő terepet, és ezt tanúkkal/fényképekkel/egyébbel be tudod bizonyítani, hogy nem 10 évnél régebben tette.

Ez önmagában fennmaradási engedély+bírság (300 ezerről indul kb.).

makkosman # 2017.05.17. 17:07

Megint jövök egy érdekességgel.Építéshatósági szemle meg volt. Az illetékes szakember adott mit tudom én hány napot arra, hogy a szomszéd terepszinten az esőviz elvezetését megoldják. A terepszint megemeléséről, ami jócskán eltér a miénktől szó nem volt. Legyetek szívesek megírni nekem, hogy most mit csináljak? Igen polg.hivatal építéshatósági csoporttól történt a látogatás, és a 21. hónapban vagyunk holmiféle levelezgetéssel. Az ég világon semmit nem csinálnak.

earthback # 2017.05.17. 08:22

Én is ettől tartok.

MajorDomus # 2017.05.16. 19:46

Bonyodalom inkább!

nanemaaa # 2017.05.16. 05:28

Ebből egyszerű bejelentés már nem lesz.

earthback # 2017.05.16. 05:27

Nem volt még használatban egyáltalán. 2005-ben elkezdték az építkezést aztán 2006-ban abba is hagyták mert elváltak. Az építési napló utolsó bejegyzése 2006 júniusi. Jövő hét végén haza utazunk és elmegyünk a hivatalba. Majd le írom hogy mire jutottunk, hátha valakinek hasznos lesz a jövőben!

nonolet # 2017.05.15. 22:31

Úgy gondolom, hogy
ezt végig vinni legegyszerűbben
a korábbi lista alapján lehet.

(lakó épület esetén)

• új terv (felmérés, módosítások, új doksi garnitúra)
  • egyszerű bejelentés
  • befejezés
  • hatósági bizonyítvány kérés, ha kész
  • feltüntetés

Mivel még nincs készen, így terv a fennmaradáshoz is kéne, hogy aztán engedély/bejelentés nélkül tovább építhesd.

(a 10 éves móka szerintem nem játszik, mert
nem volt még használatban 10 évig, gondolom)

...és akkor már egyszerűbb az

• az "Egyszerű bejelentés"-es építés

mint

• a "Fennmaradási és továbbépítési" engedélyes
MajorDomus # 2017.05.15. 22:14

Engedély már nem kell!

earthback # 2017.05.15. 09:33

A falak állnak, a tető is kész. Nem hiszem hogy lenne bármi ami engedély köteles a hiányzó munkákból.

nonolet # 2017.05.15. 08:03

HA még vannak bejelentés/engedély köteles munkálatok
és a MOST érvényes szabályoknak az épület

• megfelel

vagy

• megfelelővé tehető

AKKOR (lakó épület esetén)

• új terv (felmérés, módosítások)
  • egyszerű bejelentés (netán engedély, ha olyan eset)
  • befejezés
  • hatósági bizonyítvány, ha kész
  • feltüntetés

Szerintem, mivel...

Az engedély lejárta után senkit nem érdekel, hogy
már van a telken egy félbehagyott építés, az adottság.

Ugyanis már (2017.04.27-től) lehet egyszerű bejelentéssel kb. bármit építeni, bővíteni alakítani magán lakóépület esetén.

A meglévő építmény a telken adottság.
Amit majd a tervező figyelembe vesz és dönt

• a felhasználásáról, ha lehetséges

vagy

• az elbontásáról, ha nem lehetséges
earthback # 2017.05.15. 07:23

Hát kíváncsi leszek mit mondanak a hivatalban.

nonolet # 2017.05.15. 07:08

MajorDomus

http://kormanyablak.hu/…9/JEGYZ00024

Építésügyi hatósági engedélyek hatályának meghosszabbítása iránti kérelem

"Az építtető az építésügyi hatósági engedély

hatályának lejárta előtt

kérheti a jogerős építési engedély, elvi építési keretengedély, telepítési engedély, bontási engedély hatályának meghosszabbítását."

Hmmm?

nanemaaa # 2017.05.15. 05:38

earthback
Elvileg nem kellene újabb építési engedély, viszont ha nincs, akkor használatbavételi engedély, vagy bejelentés tudomásulvétele se lesz, és a nélkül nem fogod tudni feltüntettetni a földhivatalban az épületet. Érdekes lenne produkálni valami engedély köteles építési munkát és megkérni az engedélyt a már megkezdett építési munka befejezésére.

nanemaaa # 2017.05.15. 05:34

makkosman
A járásszékhely települési jegyzőnek erre nincs hatásköre. Keresd a járási építésügyi hatóságot a kormányhivatalban.
Ha megyei jogú városban vagy, akkor lesz ott kormányhivatal is.

MajorDomus # 2017.05.14. 21:20

Az épitési hatóság dönt!

nonolet # 2017.05.14. 18:56

"Azt hittem azt csak a lejárati idő előtt lehet kérni."

Jól hiszed...

earthback # 2017.05.14. 04:39

Be fogok menni mindenképpen legközelebb mikor haza utazom. Azért egy Ügyfélkaput is csinálok majd, biztos ami biztos. Csak addig is gondoltam érdeklődök hogy tudjam mire számítsak! Köszönöm a válaszokat!!!

eszmilan # 2017.05.13. 22:19

Szigorúan ügyfél fogadási időben.

MajorDomus # 2017.05.13. 21:25

Vagy akár be is lehet ballagni a hivatalba,ez a legjobb!

eszmilan # 2017.05.13. 20:33

earthback

Az építésüggyel étdr-en lehet kommunikálni, építési hatósági szolgáltatás segítségével. Ügyfélkapu kell hozzá. Ott leírod pontosan mi a kérdés, fűzhetsz hozzá rajzokat is, arra 15 napon belül ugyanott válaszolnak pdf-ben. Amit leírnak az hivatalos és köti a hatóságot. Legjobb lenne ezt megpróbálni.

makkosman:
"A veszély az állékonyságot és a vagyonbiztonságot veszélyezteti."
Ezt a kijelentést ugye arra alapozod, hogy birtokában vagy egy olyan szakvéleménynek, amit egy tartószerkezeti vagy geotechnikai szakértői jogosultsággal rendelkező mérnök készített. Mert ha ilyen nincs, akkor mondhatsz te meg a hatóság bármit. A szomszéd kér egyet, amiben kimondják, hogy minden rendben, nincs veszély és vége a dolognak.

earthback # 2017.05.12. 22:07

Azt hittem azt csak a lejárati idő előtt lehet kérni.

MajorDomus # 2017.05.12. 21:10

Eh igaz is,de nem a hivatalban.

Kérdd az engedély meghosszabbitását.

earthback # 2017.05.12. 18:16

Hello mindenki! Tavaly nyáron vásároltunk egy szerkezetkész családi házat aminek lejárt az építési engedélye. A fennmaradó munkák egyike sem engedélyköteles. Ettől függetlenül kelle e fennmaradási vagy továbbépítési engedély? Az építési osztálynak írtam de annyit válaszoltak hogy csak postán vagy személyesen tartanak kapcsolatot. Jelenleg külföldön élek szóval gondoltam azért van az internet hogy le egyszerűsítse a kommunikációt. Hát tévedtem!