szomszedok jogai


krisztinita # 2004.05.10. 15:09

Szomszedaink uj hazat epitettek, melynek terveit szuleim alairtak.

Sajnos a tervbol nem igazan derult ki, hogy is fog a haz kinezni. Mivel a haz eleg magas, es a ablakai a mi hazunk fele neznek (a telkek nagyon szukek, tehat alig nehany meterre van a hazuk), a szomszedok felso teraszarol teljes a belatas a mi teraszunkra es nappalinkra. Ez nem csak szamunkra nagyon zavaro, de igencsak megnehezitheti a haz esetleges eladasat.

Szuleim ezek utan egy magasabb keritest szerettek volna felhuzni, am, mint kiderult ehhez a szomszed beleegyezesere volna szukseguk. Mivel a magas kerites jelentosen learnyekolna a szomszed telket es hazat, a szomszedok nem igazan meltanyoljak a tervet.

A kerdesem: mit tehetunk abban az esetben, ha a szomszedok semmifelekeppen nem egyeznek be a keritesbe?

Segitseguket elore is koszonom.

Krisztina

Bubó # 2004.05.10. 21:01

Az építési engedélyes terveket a tervezőn kívül az építtetőknek kell aláírniuk, a szomszédnak nem. De ha már aláírták, az még nem jelent semmit.
Az építési engedélyes tervből pontosan látszik (nem csak szakembernek), hogy az építendő ház hogyan fog kinézni.
Van benne ugyanis helyszínrajz, szintenkénti alaprajzok, metszetek, és minden oldalról homlokzatrajz. Ha ezeket nem tartalmazta a szomszéd tervdokumentációja, akkor az nem komplett terv volt.
Amikor a hatóság engedélyezi a szomszéd által benyújtott tervet, az engedélyező határozatból küld egy példányt az összes telekszomszédnak is. Ekkor kell bemenni az építési osztályra - lehetőleg egy szakemberrel, aki mindent elmagyaráz - és megtekinteni a szomszéd terveit. Ezek alapján fog ugyanis építkezni, és nem az alapján, amit előre mutogatott!
A szomszéd felé eső homlokzaton elhelyezhető nyilászárókkal kapcsolatban törvényi előírások vannak. A teraszról való átlátás megakadályozása tervszinten is megoldható, de utólag is orvosolható probléma (pl. növényzet telepítése, fásítás, stb.)
Építési engedélyt csak az utcafronton építendő kerítésre kell kérni, az oldalhatárra nem. Alapesetben annak mérete, anyaga, stb. a szomszédok megegyezésétől függ. Érdemes legelőször a helyi építési hatóság véleményét is kikérni, lehetnek helyi előírások.
A szomszéddal való megegyezéshez nagy adag kompromisszumkészségre van szükség. Nem mindenki érti meg, hogy egyszer nekem, másszor neki van szüksége a szomszédja jóindulatára. Valamit valamiért - alkalmazandó elv.
Válasz a kérdésre: miután a szomszéd előzetes hozzájárulására nincs szükség, a saját területen megépített kerítés miatt majd a szomszéd lesz kénytelen jogorvoslatot keresni (jegyző, építési hatóság, bíróság, stb.), ha nem tetszik neki.
Természetesen előfordulhat, hogy ha a jogos érdekei jelentős sérelmet szenvednek, a bíróság a kerítés átalakítását rendeli el, esetleg kártérítést ítél meg a szomszédnak.
Üdv.

Snake19 # 2004.05.11. 07:04

Hello! A következő ügyben kérek segítséget:
Közel egy éve vettem egy kertesházat, de nem lakok még benne, kiadtam egy könyvelőirodának. Közben szépítgetem, felújítom, jövőre szeretnék beköltözni. Tegnap arra mentem "haza", hogy a kertben szana szét van dobálva egy csomó féltégla meg téglatörmelék, és a kerítés mellé ültetett tűztövis fele ki van vágva és az is szét van dobálva a kertben, a kerítés nyomvonalában kb 3 méteres sávban. A szomszédom egy rosszindulatú öregasszony, nem kétséges, hogy ő volt, de bizonyítani nem tudom. Az eset után átmentem hozzá, nyomtam a csengőt, vertem az ablakot, de nem jött ki, nem tudtuk tisztázni az ügyet. A tűztövis nem ért túl a kerítésen, karban volt tartva, a kerítéstől kb fél méterre volt ültetve. Szeretnék feljelentést tenni, de nem tudom bizonyítani, hogy ő volt, beszélni nem tudok vele, mert bezárkózik. Mit tegyek?
Gondolkoztam palakerítés építésén is. Ehez kell-e külön engedély, vagy a szomszéd beleegyezése, ilyesmi. Mit tehetek az ellen, hogy tudtom nélkül bejár a portámra és ott szándékosan kárt okoz? A kaput nem zárhatják a bérlők napközben, mert akkor az ügyfeleik nem tudnak bemenni. Kérem javasoljanak valami hatékony módszert az ügy megoldására. Köszönöm segítségüket.


Snake19

krisztinita # 2004.05.11. 10:20

Nagyon koszonom a valaszodat, Bubo.

Sajnos hasonlo problemank akadt a masik szomszeddal is (uldoz a szerencse? tul naivak lennenk?)...

Ok szinten athoztak az alairando terveket kb ket hete: Ez valami helyi gyakorlat lehet, mi nem az epitkezesi hatosagoktol kaptuk a tervek peldanyait. Valoszinuleg a tervek mar elfogadottak, mert az epitkezes mar megkezdodott.

Itt az a problema merult fel, hogy 'alairtuk', hogy a pontosan telekhatarra epitsek a hazat. ez azt jelenti, hogy az uj hazak (harom hazbol allo tarsashazat terveznek) teteje kb 50 centire at fog nyulni hozzank.

Mint emlitettem, a telkek nagyon szukek, tehat ez azt jelenti, hogy a mi hazunk mellett olyan kicsi lesz a hely, hogy pl egy teherauto sem fog tudni bejutni a telkunkre.

A harom hazbol az elsonek mar el kezdtek az alapjait epiteni. (szerencsere ez a haz joval feljebb van, mint a mienk, tehat kevesbe zavaro, hogy 'atlog').

A kerdesem: valtoztathato e meg a terv a masik ket hazra?

Megegyszer koszonom.

Krisztina

Snake19 # 2004.05.11. 10:26

Vagy van ilyen tv. esetleg, hogy a szomszéd a telekhatártól x méterre nem ültethet semmit? De akkor is kellene a beleegyezésem, hogy bejöjjön a portámra nem?


Snake19

Dr. Csomós Lilla (törölt felhasználó) # 2004.05.11. 13:51

Kedves Krisztinita!

Ha már minden telekszomszédnak engedélyeztétek a tervek szerinti építkezést akkor is le állíthatjátok, tekintettel arra, hogy az általad közölt építési tervek nem voltak jóváhagyhatóak. A települési rendezési tervek alapján ugyanis kizártnak tartom, hogy telekhatárra történő építésre Önkormányzat bármilyen engedélyt is jogosult lett volna kiadni. Meg kellene támadni az Önkormányzati építási hatóság határozatát és az un. "benapozottság" jelentős csökkenése miatt pedig jelentős kártérítési összegre lehetne pert indítani.
Üdvözlettel:

ZFKATA # 2004.05.11. 13:55

Krisztinita, ha az önkormányzattól nem kaptatok értesítést, akkor valószínűleg engedély nélkül építenek, mivel az engedély akkor lesz jogerős, ha a kiértesített szomszédok nem emelnek kifogást. Ezenkívül ha nem zártsorú beépítésről van szó, szabályellenes a telekhatárra építeni. Kérjetek felvilágosítást az önkormányzat építési osztályán.

Snake19 # 2004.05.12. 06:07

Senki...?


Snake19

Snake19 # 2004.05.12. 11:23

Akkor leegyszerűsítem a kérdést:
Építhetek-e palakerítést a szomszéd BELEEGYEZÉSE NÉLKÜL? A kerítés az utca felől nézve baloldalt húzódik, tehát elvileg az övé, de én saját költségemre építeném meg.
A másik kérdés, hogy köteles vagyok-e beengedni egyedül a portámra bármikor, vagy megszabhatok egy időpontot, amikor az én jelenlétemben bejöhet?
Köszönöm.


Snake19

Snake19 # 2004.05.14. 09:14

?


Snake19

Bubó # 2004.05.14. 21:03

Kedves Snake19!

A saját ingatlanán mindenki építhet kerítést.
A kerítés-építés szabályai a közelmúltban változtak, megszűnt az a régi szabály, amely előírta, hogy melyik oldalon kinek a kötelessége azt megépíteni.
Elsősorban az építi meg a kerítést, akinek érdeke fűződik a megépítéséhez.
Természetesen érdemes a dologban előre megegyezni a szomszéddal, nehogy utólag telekhatár-vita, vagy egyéb peres ügy keletkezzen miatta.

Építési engedélyt csak az utcafronti kerítés építéséhez kell kérni, az kötelező!

Ha birtokháborítást, netalán rongálás vétségét követi el valaki, a sértett anélkül is tehet feljelentést (ismeretlen tettes ellen), hogy bizonyítani tudná, ki tette. Ha gyanusít valakit, és gyanuját elmondja, az még nem hamis vád, csak a nyomozás segítése.
Nyilvánvaló, hogy a szomszéd megússza, de legalább nem próbálkozik többször.

Ha a szomszéd jogszerűen építkezik (építési osztályon leellenőrizni!), akkor be kell engedni a szükséges munkák elvégzése céljából. De nem akármikor, az időpontot köteles veled egyeztetni, és a feltételekben is megállapodni! Ha az építéssel kárt okoz, vagy költséged merül fel, azt köteles megtéríteni.

Üdv.

Snake19 # 2004.05.15. 06:49

Kedves Bubó! Köszönöm válaszod, sokat segítettél. Még annyi kérdésem lenne, hogy él-e valamilyen szabály arra, hogy x méterre ültethetek növényt, vagy helyezhetek el bármit. Néztem a Ptk. 100.paragrafusát, de ott semmi ilyesmi nincs. Ez csak amolyan szóbeszéd lenne és csak az a lényeg, hogy ne nyúljon át az ő portájára? Van erre tv.?


Snake19

Barceo # 2005.05.13. 10:54

Kísértetiesen hasonló a problémám:

Szomszéd építkezik, a telekhatárunkon álló garázsát a földbe akarja süllyeszteni úgy, hogy annak a teteje kb 1-1,5 méterre emelkedik ki és azon egy teraszt létesít.
Az a probléma, hogy erről a teraszról szabadon benézhet a kertünkbe, a teraszunkra + gyakorlatilag a házunk összes ablaka arra néz, tehát a házba is benézelődhet.
A tervezett terasz és a házunk között kb 4 m a távolság.
Előzőleg megállapodtunk vele, hogy hozzájárulunk, amennyiben a teraszához egy min 1,8 m-es mellvédet építtet, amely megakadályozza a szabad átlátást.
Tegnap megjött az építési engedélye és megdöbbenve láttuk, hogy abban csupán egy 1 m-es mellvéd szerepel.
Az építkezést már rég megkezdte, holott az engedély még nem jogerős és erős a gyanunk, hogy esze ágában sincs a megbeszélés szerinti méretű mellvéd építéséhez.
Az Önkormányzatnál az építési iroda vezetője azt mondta, hogy hiába is fellebbezünk (20 e.Ft), mivel ő látta a terveket és az mindenben megfelel az előírásoknak.

A kérdésem az, hogy tényleg bármit építhet a telekhatárra? Pár éve, amikor mi szerettünk volna néhány bokrot ültetni egy másik szomszéd telekhatárától 1 méterre, akkor az Önkormányzatnál azt mondták, hogy ehhez a szomszéd beleegyezése kell. Egy bokorhoz beleegyezés kell, de egy teraszhoz amely elveszi nem csak a kertünk de a házunk intimitását is, nem?
Külön gond meg az is, hogy a kerületben momentán nincs hatályos építési rendelet, mert az előző tavaly év végén hatályát vesztette, az új meg még nem készült el, tehát a helyi rendelkezéseknek nem tudunk utánanézni.

Mit tegyünk?

moncsimacs # 2005.05.13. 17:55

Egy kicsit jobb helyzetben vagyok, mint közületek sokan, mert a szomszédaink szerencsére egész normálisak. Legalábbis sok mindent meg lehet velük beszélni, hajlandóak kompromisszumra is. Ez pedig manapság nagy szó!
Azért nekem is van néhány kérdésem. A két éve megvásárolt házunkról kiderült, hogy alulról vizesedik, le kell szigetelni. Ezt csak úgy tudjuk megoldani, ha leásunk az alapokig és lerakunk valami szigetelőt... a szakember elmagyarázta, én nem igazán értek hozzá. Sajnos ehhez át kell mennünk a szomszéd telkére és a falunktól kb egy méterre ültetett tujabokrai valószínűleg meg fognak sérülni. Megtagadhatja ő az együttműködést, vagy köteles a munkálatokat eltűrni? Kell nekünk ehhez valami hatósági engedélyt kérni, vagy elég, ha beszélünk vele? Természetesen az okozott kárt meg fogjuk téríteni, és igyekszünk, hogy minél kisebb kellemetlenséget okozzunk neki, hiszen sokáig szeretnénk ott lakni. Ehhez pedig nem árt jóban lenni a szomszédokkal.
Előre is köszönöm a válaszaitokat.
Mónika

Bubó # 2005.05.14. 20:49

Kedves Barceo!
Nem igazán lényeges, hogy az engedély kiadója mit mond, nyilvánvalóan ő törvényesnek látja az általa kiadott engedélyt, de nem az ő tiszte elbírálni a kifogásod. Én inkább megkockáztatnám a fellebbezést.
Végső esetben a kártérítési per is számításba jöhet a szomszéddal szemben, hiszen az ingatlanod értéke az intimitás elveszítése miatt csökkent, ezt szerintem pénzben is ki lehet fejezni.

csellos # 2005.05.16. 21:32

Kedves Barceo!
Én is azt tenném, amit Bubó írt, de előtte még illetékmentesen (ingyen) nézz utána mi a konkrét előírás!
Az épületek elhelyezéséről általában az OTÉK (253/1997 kormrend.) rendelkezik, ezt egészíti ki a Helyi Építési Szabályzat, amelyet az Önkormányzat készít el. Az előbbit a neten a jobb keresőkkel több helyen is megtalálod, az utóbbiról az Önkormányzatotok adhat felvilágosítást. Ha saját honlapjukon feltették a netre, ott olvasd el, ha nem, mindenképp ragaszkodj ahhoz, hogy írásos formában nézhesd meg. Ezek után már csak a rendezési tervet kell megnézned, hogy tudd, melyik övezet vonatkozik a szomszédod telkére.
Erősen kétlem (bár nem zárható ki), hogy létezik olyan, hogy garázst el lehet helyezni az oldalkertbe, közvetlen a telekhatárra.
Az előzetes érdeklődés már csak azért is fontos, mert tudnod kell, mire hivatkozz a fellebbezésben!
Még valami: nem tudom milyen a viszony a szomszéddal, de jobb, ha tudod, hogy a jogerős engedély nélküli építkezést le kell állíttatnia az önkormányzatnak. Az ilyen irányú kérelmedet írásban átvetetve az ügyfélszolgálaton tanácsos leadni. Egyébként a jogerős engedély birtokában is csak úgy lehet(ne) megkezdeni az építkezést, ha azt az építtető (szomszédod) nyolc nappal előre bejelentené az Önkormányzatnál, a felelős műszaki vezető megjelőlésével.
Azt is tudd, ha az Önkormányzat fellebbezésedre hozott döntésével nem értesz egyet, még mindíg fordulhatsz a Közigazgatási Hivatalhoz!

Üdv.: csellos

Bubó # 2005.05.16. 21:58

Még annyit a garázsépítéshez, hogy a teraszról történő átlátást a közös te-lekhatáron történő kerítés építésével is lehet orvosolni! Ez nyilvánvalóan számodra költséges és nem is esztétikus megoldás, de megoldja a problé-mádat.
Szerintem utánna kellene járnod az önkormányzatnál, hogy építhetsz-e egy belátást gátló, könnyűszerkezetű kerítést, ami éppen olyan magas lenne, mint a mellvédfal, amiben a szomszéddal előzetesen megállapodtatok, csak ő nem építette meg. Esetleg - utólag - e kerítésépítés költségét is követelhe-ted tőle, mivel ő szolgáltatott okot arra, hogy megépítsd.
Üdv.

Barceo # 2005.05.17. 08:49

Köszönöm a válaszokat!

Igazából nem a garázzsal van baj (az minket nem zavar), hanem a tetején lévő terasszal.

Az Önkormányzat szerint nincs akadálya egy magasabb - az átláthatóságot megakadályozó - mellvédfal építésének, de ehhez mindkét fél közös akarata szükséges.
Mivel kettőnkön kívül senki mást nem érint a dolog, az Önkormányzat nem emelne kifogást.

Mármost, ha a szomszéd nem akarja (és láthatóan nem akarja, csak ígérgeti), akkor nem nagyon tudunk mit tenni... Ugyanez áll arra is, ha mi akarnánk oda magasabb falat építtetni.

Az OTÉK-ban sajnos nem találtunk semmit, ami rajtunk segíthetne. Az benne van, hogy ha a háza a telekhatártól 3 méteren belül van, akkor oda nem tehet ablakot csak szellőzőt, de teraszról, ami gyakorlatilag egy új élettér, nincs szó.
Gondolom többek közt az ilyesmiket kellene a helyi építési szabályzatnak tartlamaznia, de az nincs a kerületben január 1 óta.

Ha nem épül meg a fal, mindenképpen fellebbezni fogunk, ezt már meg is mondtuk a szomszédnak. A kártérítési pert is fontolgatjuk, csak az a baj, hogy rajtunk ez nem sokat segit: nem lehet pénzzel megváltani azt, hogy életünk hátralevő részében kíváncsi szemeknek leszünk kitéve mind a kertünkben, mind a házban...

csellos # 2005.05.17. 09:06

Barceo!
Szerintem Téged azzal az infóval, hogy "nincs hatályos építési rendelet, mert az előző hatályát vesztette, az új még nem készült el" - félrevezettek. Akárcsak a bokrokkal.... Nézd meg az (előző) rendezési tervet! (ez egy rajz, amelybe a megépíthető épületek kontúrjai be vannak rajzolva a magasság megadásával.

A jegyzőnek címezve kérjed ennek az infónak a megerősítését is, írásban! Kedves jogászok! Ez nem veszélyezteti a jogbiztonságot, hogy egy rendelet úgy veszti hatályát, hogy az azt pótló még nem készült el?

Általános esetben pedig szerintem ragaszkodj ahhoz, hogy a szomszédod a telekhatár eredeti terepszintjét ne változtassa meg, ahhoz max. 45 fokos rézsűvel igazodjon! Tegye a garázst a 3 méteres oldalkerten kívül!
Üdv.: csellos

csellos # 2005.05.17. 09:22

Barceo!
Az előzőt úgy írtam, hogy a Te hozzászólásod még nem jelent meg...
Ha nem titok melyik ez a kerület? (esetleg e-mailben írd meg, ha nem akarod őket itt "bántani") A mi kerületünkben már többször változott, az összes változás az előző érvényességének elvesztésekor lépett hatályba. Tudom, hogy ez a legtöbb bp-i kerületben így van. Gyanús a dolog! Tudni kéne, hogy lehet-e a telekhatárra építeni.
Más: gondold meg, az 1-1,5 méteres kiállás és rajta az 1,8 méteres fal mekkora magasság. Nem vagyok benne biztos, hogy esztétikailag az a tökéletes megoldás, ha egy ilyen fal meredezik a telekhatáron a Te oldaladról nézve. Nem is beszélve kertetek esetleges árnyékolásáról.

Barceo # 2005.05.17. 09:31

csellos:

nem biztos, hogy félrevezettek, még pénteken érdeklődtem a Főv. Polgármesteri Hivatalnál + a Közig. Hivatalnál és ők is megerősítették, hogy a kerületben nincs hatályos épitési szabályozás. (Azt mondták, ez nem is olyan ritka dolog.)

Hogy a jogbiztonságot veszélyezteti, az úgyszólván biztos.
Csak elméleti a kérdés a szakemberekhez: ilyen esetben felelősségre vonható az Önkormányzat?

Kicsit azért bonyolultabb a dolog: a garázs évek óta ott áll, most "csak" annyi történt, hogy félig a földbe süllyesztette és annak a tetején létesített egy teraszt. (Ez már gyakorlatilag elkészült, noha az építési engedély még nem jogerős.) Gondolod, hogy visszabontatják? De mint írtam, a garázzsal semmi bajom, eddig sem zavart, ezután sem fog, csak az a terasz...

csellos # 2005.05.17. 10:17

Barceo!
A visszabontatásról az 1997/LXXVIII tv. rendelkezik.

Lényeg: ha valami az építési előírások betartásával is felépíthető lett volna (csak éppen nem kértek rá engedélyt) bírság kiszabása mellett megmaradhat.
Ha az előírás szerint nem lett volna megépíthető, határozatot kell hozni a bontásról.
Fontos: mindezek csak akkor érvényesek, ha az építési munkákat kevesebb, mint 10 éve fejezték be, ill. nem fejezték be. Ha régebben, nincs mit tenni.

Gyakorlat: borzasztó nehéz érvényesíteni, de már hallottam visszabontatásról és építkezés azonnali leállíttatásáról is.
Általában a használatbavételi engedély kiadásakor tudják "megszorongatni" a szomszédok az építtetőt, de a leírt helyzetből arra következtetek, hogy ilyet a szomszéd a teraszra nem is fog kérni, egyszerűen "felmegy" a garázs tetejére. Jó tudni: a terepszint átalakítása is engedélyköteles, a határ általában éppen (nagyobb felületen) 1m, (kisebb felületen) 1,5 m, vagyis épp az, amit írtál.

Mint írod a garázs már évek óta áll. Ha több, mint tíz éve, akkor egyszerűen semmi eszköz nincs a lebontatásra. De: a mellvédfal is építési engedély köteles. Faramuci helyzet, hogy Neked éppen az a jobb, ha minél jobban átalakítják (minél magasabb a fal), tehát a hatóság bevonásával ily módon nem sokat érsz. Valószínű marad a költséges és - mint általában - kétes kimenetelű per. Vagy lehet, hogy éppen egy kertész tud ajánlani gyorsan növő növényeket...

szuszetti # 2005.05.27. 08:30

Üdvözlöm Önöket!

Problémám a következő:
Az ingatlan, amiben lakunk, az apósomé volt, öt éve ajándékozási szerződéssel a mi tulajdonunkba került, apósom haszonélvező maradt (ő sosem lakott itt, csak mi).
A szerződés aláírása után több hónappal az apósom mindenféle papírt aláírt a szomszéd kérésére: a szomszéd a telkén lévő házat jelentősen meg szeretné nagyobbítani, majd abban idős-otthont szeretne üzemeltetni.
Mi, az itt élők, és a tulajdonosok erről hivatalos értesítést nem kaptunk, így nem tudtunk élni a fellebbezés jogával sem - gondolom, az ajándékozási szerződést utáni tulajdonos-vátást még nem vették figyelembe a hivatalnál, ráadásul az apósom neve megegyezik a férjemével, a postacíme is, így talán fel sem túnt a változás.
A szomszéd telken lévő ház jelenleg is nagy: tíz méter hosszú, négy szintes, a tervekben plussz tíz méter hozzáépítése szerepel és a tetőtér felénk eső részére olyan fülkés ablakokat szánnak, amiből nem csak a telkünkre, hanem az egész házunk összes teraszára-ablakába belátásuk lenne.
A szomszéd ház ~öt méterre van a kerítéstől, így belátást akadályozó kerítést sem tudunk építeni, hiszen annak irreálisan magasnak kellene lennie.

Kérdéseim a következőek:

  • A már megkezdődött építkezést le tudom-e valahogy állítani?
  • Ha nem tudom leállíttatni, akkor legalább módosíttatni tudom-e (tetőtéri ablakfülkék)
  • Meg tudom-e akadályozni, hogy a szomszédomban idősotthon üzemeljen (forgalom, belátás)

Válaszaikat előre is köszönöm!

szuszetti # 2005.06.01. 22:25

Senki sem tud segíteni?
:(

derill # 2005.06.02. 06:03

Véleményem szerint nem, ugyanis az előző tulajdonos által tett nyilatkozatok már meg voltak akkor is, amikor az ajándékozási szerződést megkötöttétek. Ez azt jelenti, hogy az előző tulaj által tett nyilatkozatok Téged is kötnek, azzal fogadtad el az ajándékot, hogy ezt tudomásulvetted (még akkor is, ha valójában erről nem tudtál). Ettől persze még meg lehet próbálni, csak szerintem eredménytelen lesz. Menjen be a férjed az épitésügyi hatósághoz
és jelezze, hogy ő nem azonos az apjával, és ő nem járul hozzá ahhoz, hogy ott idősotthon épüljön, illetve hogy a fülkés ablakok megépüljenek (ezt irásban nyujtsa be mindenképp, mert lehet, hogy szóban elhajtják). Adjon meg egy másik levelezési cimet, nehogy megint az após vegye át a leveleket, és várja meg, hogy mi lesz. Az biztos, hogy mivel az épitkezés megkezdődött, igen kicsi az esélye arra, hogy az idősotthon mégsem fog megépülni, mivel a tulaj jóhiszemüen járt el, kikérte a szükséges jóváhagyásokat, pénzt ölt a munkába, ezzel jelentős kára keletkezne, és az Áe. szabályai szerint jóhiszemüen szerzett és gyakorolt jogot keletkeztető határozatot nem lehet visszavonni és módositani, tehát az épitési engedély módositására szerintem nincs lehetőség.

Próbálj meg tárgyalni a szomszéddal, hogy a nyugalmatok érdekében módositson, Ti vállaljátok ennek a költségeit. Ez esetben van esélyetek. (Sajnos ajándék lónak...)


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu