szomszedok jogai


Xilva # 2011.07.01. 11:43

Tisztelt Szakértők!
Az alábbi problémával fordulok Önökhöz tanácsért. A nagyapám kárpótlásként sok évvel ez előtt egy erdőt kapott. A szomszéd később, közvetlenül a telekhatárra, az erdő alá, kerítést épített, majd a kerítés mellé fóliát húzott.
Felszólította nagyapámat, hogy a kerítés melletti fákat 3 méter szélességben és a kerítés teljes hosszában vágja ki, mert a faágak belógnak a telekre, rálógnak a kerítésre és a szél behordja a száraz ágakat, amik a fóliaházakat is károsíthatják. Arra hivatkozott, hogy erdészekkel javasolták a 3 métert. A napokban a kérését ügyvédi írásbeli felszólítással erősítette meg, amiben a belógó faágak eltávolítását kérte (határidő adása nélkül), és tájékoztatta nagyapámat, hogy ellenkező esetben levágatja az ágakat, nagyapám költségére. (Ptk. 101.§. (2)-re hivatkozott.

Szerintünk a kerítés építése előtt kellett volna erre gondolni. Ha akkor egyeztettek volna, akkor még fizikailag megoldható lett volna, hisz a fákat egy erdő szélén nem lehet úgy kivágni, hogy az erdő felé dőljenek, mert a többi fa akadályozza a dőlést. Ezért a szomszéd telke felé döntve lehetett volna kivágni, mikor még a kerítés nem volt ott. 15-20 méter magas fák, amikhez nem lehet fejszével fogni, az erdő egyébként kb 50 éves.
A kerítés hosszában és 3 m szélesen kivágatni egy darab erdőt, ez a kérés túlzás, mert nagy kárt és óriási költséget okozna a nagyapámnak, még ha ki is tudná vágni.
A fenti jogszabály csak annyit jelöl meg, hogy a szomszéd a behajló ágakat vagy gyökereket levághatja, ha azt felszólítás ellenére sem teszi meg a tulajdonos. azt nem írja, hogy kinek a költsége.

Kérdésem, hogy

  1. várható-e, hogy a szomszéd a behajló ágakat levágja, majd az ezzel kapcsolatos költségeit a nagyapámra terheli és ez jogszerű magatartás volna-e a részéről? (Pld fakitermelésre és favágásra, elszállításra bérelni személyt, motoros fűrészt, kosaras darut, akár több százezer forintos tétel is lehet.) Tehát még ha a jogszabály szerint is jár el a szomszéd, mikor levágatja az ágakat, joga van-e a költségeket a nagyapámra terhelni? Más szóval nagyapámnak kell-e megfizetnie azért, mert a szomszéd egy erdő alá kerítést épített sok évvel ezelőtt?
  2. megteheti-e a szomszéd, bármilyen jogszabály alapján, hogy ő maga kivágja a nagyapám erdejéből az általa károsnak titulált fákat?
  3. nem kellett volna-e építési engedélyt kérnie 10-15 évvel ez előtt, amikor a kerítést építette?
  4. jogos-e a kérés a nagyapám felé, hogy ő vágja ki az értékes fákat, vagy több százezer forintos költségen vágassa le a gallyakat, amikor tudva levő, hogy az erdő már akkor is ott volt, mikor a kerítést és a fóliát odaépítették?

Segítségüket előre is nagyon köszönöm!

bimbus # 2011.07.01. 21:25

Kedves Szakértők!
A szomszédom kevesebbnek gondolja a telkét, mint a fóldhivatali nyilvántartás szerint kellene lenni. Földmérőt fogadott, hogy felméresse. A földmérő engem is megkeresett, hogy az én telkemet is fel kell mérni, hogy pontosan ki tudja számítani a szomszéd területét. Hozzájárultam a méréshez és kértem, hogy akkor már számolja ki az én telkem területét is. Rá bólintott és mért. A telkem területét kiszámolta és a szomszédnak postázta. Kértem, tájékoztassaon engem is milyen nagyságú szerinte a telkem. Azt mondja, nem mondhatja meg, mert a megrendelő a szomszéd volt és a szomszéd ellenérdekű fél lehet egy telek vitában. Én a saját telkem nagyságát kérdezetm. Nincs jogom tudni? A szomszédtól kell engedélyt kérni, hogy megtudhassam? Nem fordítva van? Nem az én engedélyem kellene, hogy a szomszédnak megmondhassa mekkora a telkem? Mit tegyek, hogy én is megtudjam a telkem nagyságát? (Nem azt a választ várom, hogy fogadjak én is földmérőt.)

Prüntyi77 # 2011.07.09. 08:38

Tisztelt Szakértő!
Nekem olyan problémám van, hogy a szomszéd ingatlant megvette egy építtető, felépített egy ikerházat és most épül egy beálló, kimondottan a házunk tövében. A mi házunk 38 éves, elég rossz elrendezésű és ezen szeretnénk változtatni. Még az elején közöltük a terveinket, hogy szeretnénk 3 db szabványnak megfelelő kis ablakot nyitni arra az oldalra (építési engedély kérése után) és szeretnénk szigetelni a házunkat, mert nedvesek a falak, penészedik. Mivel telekhatáron van a házunk, elvileg szigetelést nem lehet végezni, bár ezt nagyon furcsállom, hiszen betegséget is okozhat a penészes fal. Egyetlen megoldás a szigetelés lenne. Először ki akarták fúrni a házunk falát, úgy akarták rögzíteni a beálló tetejét. Most lábakon áll, de teljesen a falunk mellett, nem hagytak ki semmit és kb. 2,80m magasan áll, még az ablak berakás sem biztosított, mert a gerenda, meg a tető bele lógna a kis ablakba. Úgy tűnik 3 falu házunk van, mert a 4. falhoz semmi közünk. Az építtető ma is ordibált anyuval, hogy semmi közünk hozzá. Bármi történne a házunkkal, pl. újra kellene pucolni, vagy bármi, nem tudnánk, mert szorosan ott van a gerenda. A beálló tovább folytatódik fa tárolóként, tehát a házunk 10 m-éből 8 m be van építve beállónak és fatárolónak. Mi ilyenkor a teendő, tényleg ilyen a törvény, muszáj ezt eltűrnünk?
Mivel én 100%-os mozgássérült vagyok, ezért is szerettük volna úgy átalakítani a házunkat, hogy az új fürdőbe tusoló is férjen, hogy ne szoruljak segítségre, egyedül is tudjak tusolni. A mostani fürdő ezt nem biztosítja és a szellőzés a wc-n keresztül történik.
Kérem segítsenek a probléma megoldásában!
Várom mielőbbi válaszukat!
Tisztelettel: Prüntyi77

zsolti1976 # 2011.07.21. 19:32

Tisztelt jogifórum!
A telekhatártól milyen minimális távolságra lehet fát ültetni, hogy az a szomszéd jogait ne zavarja?

efi99 # 2011.07.21. 21:27

Az attól függ, hogy bonsai vagy mamutfenyő.

lonya # 2011.07.22. 06:45

Itt találsz komolyabb tanácsot:
http://www.edenkert.hu/…lsagok/1961/

Vadmacs # 2011.07.30. 14:34

Kedves Hozzáértők! Szomszédom vízórája az én aknámban van. Ő létesített egy kiskaput a telkem felé, mondván, neki bármikor joga van megnézni a vízóráját és átjönni a háza falánál dolgozni. (A ház fala mellett van a telekhatár kb fél méterre, ott nincs kerítés) Én szóltam neki, hogy jobb lenne, ha csengetne, ha bármit akar, ezen fel volt háborodva. Véleményem szerint a szomszédjog nem jogosíthatja fel arra, hogy bármikor bármilyen célra előzetes egyeztetés nélkül átjöjjön. Mi a véleményetek?


Üdv néktek

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.08.01. 11:34

:) Ami a te telkeden van, az a tied.

Ha továbbra is az ingatlanodról akarod neki biztosítani a vizet, az a te döntésed.

Vagy felszólítod, hogy építsen ki saját magának egy vízórát, vagy tényleg szolgalmi jogot biztosítasz neki megfelelő ellentételezés fejében.

A ház karbantartása előre megbeszélt időpontban történhet. Nincs olyan, hogy minden nap meg akarja tapogatni a háza falát, mennyit ártott neki az aznapi eső.

Vadmacs # 2011.08.01. 14:47

Köszi a választ. Nekem is ez a véleményem. Kötelezhetem-e arra, hogy a kiskapuját szüntesse meg a telkem felé? Nekem sincs ilyen kapum a másik szomszédom felé, pedig nekem is a ház fala a "kerítésem". Még a gázkéménybe esett galambokat is engedéllyel szabadítom ki onnan.


Üdv néktek

lanyti # 2011.08.19. 10:04

Szép napot kívánok mindenkinek! Lenne egy kérdésem, nem tudom valaki találkozott-e hasonlóval és mi lehet a megoldás. Az történt, hogy szomszédunk a szellőzőablakaink elé épített valamit, ami nem építmény, hanem direkt azt a célt szolgálja, hogy ne lássunk ki az egyébként szabályos magasságban 1,80 cm fölött lévő szabályos kis méretű ablakinkon. A háztól 40 cm-re lévő telekhatárra húzott egy fakerítést, eddig rendben, majd erre a műanyagtáblákat, amik elzárják a levegőt és fényt. Lényegesen sötétebbek lettek az érintett helyiségek. A helyi építési hatóság szerint ezt megteheti, mivel ez nem építmény. Szeretném megtudni, hogy van-e lehetőség tenni valamit. Én tényleg nem leskelődni akarok, de a fürdőbe, konyhába most már egész nap villanyt kellene égetni, és a szellőzésünk sem ugyanolyan. Messze nem. El vagyok keseredve.

nanemaaa # 2011.08.20. 10:45

Próbálkozz a jegyzőnél, kérj birtokvédelmet.
Építésügyi hatóság valóban nem fog tudni intézkedni.

dzsmaha # 2011.08.20. 11:35

Sziasztok!

Valaki segítsen, ha tud. Ugyanis az a problémám, hogy néhány éve egy tanyán élek. A szomszédságba került egy kutya szaporító. Olyan 30-40 körüli kutyával. van ott 2-3 hónapostól 5-6 évesig. láncon és hullámpalából összetákolt bódékban egyaránt. A kutyák szerintem éheznek, mivel naponta egyszer jár ki jó esetben. Amikor kint van néhány óráig csend van, mivel meg eteti őket és tele a hasuk. Mire megéheznek, már ugatnak, vinnyognak, vonyítanak, marakodnak vagyis amit csak el lehet képzelni. Én kb. 100 méterre vagyok tőle, de már tele a hócipőm a kutyái ugatásával. A kutyákat árulja nem is kis összegért. egy éves korában 250 ezer Ft. körüli összegért nepper segítségével.
Tudom, hogy ez a tevékenység illegális, de nem akartam eddig a hatóságot beavatni. beszéltem vele, de leszarja, azt mondja, hogy a kutya az ugat. Ez nem egészen így van, nekem meg jogom van a csendes élethez, nem azért költöztem tanyára, hogy egy falka kutya ugatását hallgassam. Tavaly valaki bejelentette, hogy milyen körülmények között tartja őket, de az állatvédőknek se nincsen olyan nagy joguk intézkedni, meg nem is veszik komolyan az állatvédelmi törvény szerintem még ők sem. Tudom, hogy a jegyzőhöz lehet fordulni, de nem tudom, hogy foglalkozik-e vele.Ha valakinek vannak ötletei, akkor szívesen venném. Előre is köszönöm az esetleges választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.20. 13:58

Nagyon ráér valaki mostanában...

badvanilia # 2011.08.27. 14:47

Sziasztok!
Kérdésem egyszerű lenne:van-e szabály arra vonatkozóan hogy a kertlábszomszéd építhet-e a telekhatárra sertések hizlalása céljából épületet ?Igazából nem is az ól miatt kérdezem,bár a szag ami onnan árad nem éppen illatos.Inkább azért mert 14 éve mindig én javítgatom a kerítést,amit annó készítettem.Csak vannak a szomszédnak játékos kutyái,kik a kerítésen élik ki magukat.
Valahogy szeretném rávenni a balfék szomszédomat hogy álljon be egy közös kikapcsolódásba ami egy kerítés megépítésében teljesülne ki.Én már a részemet megcsináltam,most várok rá reménykedve hogy ő is állja a szavát.Megtudom "zsarolni" a disznó ól és a belőle kiáradó szagokkal hogy az nem szabályos építmény a telekhatáron ?Válaszotokat előre is köszönöm!
További szép napot!
Jani

efi99 # 2011.08.27. 18:40

Szerintem ha 50 cm-rel beljebb építi meg, ugyanolyan büdös lesz.

dodo1 # 2011.08.30. 09:12

Tisztelt Szakértők!

Nyolclakásos kétszintes tetőtérbeépítéses társasházukkal szemben most egy tizenöt lakásos szintén kétszintes tetőtérbeépítéses társasház épül. A köztünk lévő távolság 6,2m-től 7,2m-ig terjed.
Ilyen közelség a nyugati tájolású nappalik és hálószobák benapozását részlegesen vagy teljesen megszüntette, szabad kilátásunk nem korlátozva, hanem megszüntetve lett,
ezáltal a lakások értéke is csökkent.
Ha a mellettünk lévő szomszéd felé néző ablakokra előírás van, akkor szemben lévőre milyen előírások vonatkoznak?
Megengedhető-e az ilyen közeli építkezés?
És mit lehet még tenni, mert az Építési Hatóság minden lépcsőjét már bejártuk?

Segítségüket előre is nagyon köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.02. 09:17

Valószínűleg te követsz el birtokháborítást az ablakkal. Jegyző nem mondta?

Whisper # 2011.09.02. 09:30

T. mendelenyidora!

Nem kell külön jogszabály, elég a ptk 188-192 §-ai. Ez úgy, ahogyan van birtokháborítás lehet: egyrészt a zörgés, másrészt a fény elvétele. A jegyzőnek döntenie kell az ügyben, főleg, ha az eljárást már megindította. Ha nem dönt időben a Kormányhivatalhoz kell fordulni, ha kedvezőtlenül dönt akkor a döntés ellen a bírósághoz, az ellenérdekű fél ellen kell benyújtani a keresetet, de ennek benne kell lennie a jegyző elutasító döntésében.

Üdv.

InezRanhis # 2011.09.02. 11:23

Szerbusztok Gyerekek, itt Inez. Nekem is befüggönyözte a szomszéd a konyhám ablakát kívülről.. Ezt úgy vettem, hogy ráutaló magatartásával kifejezte, hogy nem kívánja többé igénybe venni a panorámát a KERTJÉBŐL a KONYHÁMBA, és lemond a leskelődésről, aminek örülök. :) Hozzátenném az előttem szóló hivatkozásához a 102 §-t, ebben van olyan, hogy "más fontos ok" : 102. § (1) Ha közérdekű munkálatok elvégzése, állatok befogása, az áthajló ágak gyümölcsének összegyűjtése, az ágak és gyökerek eltávolítása céljából vagy más fontos okból szükséges, a tulajdonos kártalanítás ellenében köteles a földjére való belépést megengedni.

(2) A tulajdonos a szomszédos földet kártalanítás ellenében használhatja, amennyiben ez a földjén való építkezéshez, bontási, átalakítási vagy karbantartási munkálatok elvégzéséhez szükséges.

Ha nem okozol kárt, akkor ingyen engednie kell a bejutást, vihetsz szerintem rendőrt is.. Nem vagy köteles engedélyt kérni, jogod van átmenni.

cincob # 2011.09.18. 09:17

Az lenne a kérdésem, hogy ha az utcáról szembe állok a házammal, akkor melyik oldal kerítését kellene nekem megcsinálni?A helyi szabályozásban nem találok semmit.Most van mind a két oldalon kerítés, amit a két szomszédom megcsinált, az egyik saját maga szó nélkül, a másik azonnal csinált abban a pillanatban amikor szólt (vitázott)hogy csináljuk meg.Már évek óta mikor nem vagyunk beszélő viszonyban és ittas állapotban vannak mindig ordibálják az udvarukon, hogy ők lebontják és csináljunk mi...
A másik kérdésem, hogy ilyen állapotukban rettentő sértéseket, ocsmányságokat ,rágalmazásokat, mondanak ordibálva amit már nem igazán tudok elviselni.Mi nem folyunk párbeszédbe velük, ők kiabálják az udvaron.Mit tudok tenni?
Köszönettel

Gabicsek # 2011.09.18. 15:16
  • általában a bal oldali kerítést kell a tulajnak megcsinálni.
  • ha ordibálnak, közösségellenes magatartást tanúsítanak, lehet egy garázdaság szabálysértése is.
cincob # 2011.09.18. 16:00

Köszönöm válaszát.
Szeretnék hivatkozni valamire, de a korm.rendeletben ez van írva :
"(7) Kerítés létesítésének elrendelése esetén a telek tulajdonosa (kezelője, használója) a telek homlokvonalán, továbbá - eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában - az útról nézve a jobb oldali telekhatáron és a hátsó telekhatárnak ettől az oldaltól mért fele hosszán köteles megépíteni és fenntartani ."
Ez nem a jobb oldalt írja? Amúgy a kerítésüket a mi telek részünkre húzta fel.Innen akarja a saját maga felépített kerítését lebontani és kötelezni hogy azonnal még aznap építsünk mi. A korm.rendeletben
"(3) A kerítésnek teljes egészében a saját telken kell állnia. Ha a kerítést a telek hátsó határvonalán az arra kötelezettek közösen létesítik, ettől eltérően is megállapodhatnak."

Gabicsek # 2011.09.18. 19:46

jajaja, bocsi, jobb oldalt akartam írni, nem a balt. Volt már nekem is vitám szomszéddal emiatt, mert nem akarta megcsinálni, az ő jobb oldalát, ami nekem a bal oldalam volt. Ezért is írtam véletlenül el. Jobb oldal általában.

Folos # 2011.10.06. 18:26

Szép estét mindenkinek!

Van egy osztatlan közös tulajdonú telken 3 lakás, az egyikben fő vízmérő van a másik kettőben mellék vízmérő. A fő vízmérő órás lakás tulajdonosa hosszabb ideig külföldön tartózkodott ezért nem lehetett bejegyezni az új mellék víz mérő órát a vízműveknél, mert a fő vízmérős aláírása is kellett volna hozzá! Kérelmet írtunk a vízműnek, hogy aláírása nélkül is jegyezzék be az új mellék vízmérő órát, a szomszéd közben haza érkezett és nagyon magas víz számlát kapott, ezért önkényesen elzárta a vizet! Kérdésem az lenne, hogy jogában áll-e a fővízmérő órás lakás tulajdonosának ilyen esetben elzárni a vizet? Természetesen fizetve lett volna a saját víz fogyasztás de mivel nem lehetett bejegyeztetni a mellék órát ezért ez nem történt meg mert addig csekket se kap az ember ameddig nincs bejegyezve. Várom a válaszokat és előre is köszönöm. További szép estét! (remélem érthető volt, csak tudni szeretném, hogy volt-e elzárásra joga)

LooLoo # 2011.10.08. 13:46

Szép napot Mindenkinek!
Segítségre volna szükségem, és tanácsra.
A szomszédom felújította az ingatlanát, illetve a tűzfal, melyben a kerítés lenne egy részen túl nyúlik a felújítás után a kerítéstől kb 20 cm-re.
Tehát az ingatlanomból a felújított szomszéd ingatlana egy kisebb darabot elvett. Élhetek kártérítési igénnyel? Milyen jogaim vannak? Mit tehetek?
várnám mielőbbi segítségeteket.
Köszönettel:
LooLoo