Bérbeadó nem fizeti a közüzemi számlákat!


sutoandi # 2010.10.06. 10:45

Kedves Fórumozók!
A párommal, és kislányommal augusztus óta bérelünk egy lakást egy évre. A szerződés szerint mi fix díjat fizetünk a tulajnak a közüzemi számlákért, (ehhez ő ragaszkodott) A csekkek hozzá érkeznek, ő befizeti, majd a bizonylatot elküldi nekünk e-mailen, vagy postán. Mi eddig becsületesen átutaltuk neki, de most, mikor kértem a bizonylatot sehogyan se lehet elérni, nem válaszol e-mailre, se telefont nem veszi fel. van egy gyanúm, hogy nem fizet. A gond csak az, hogy sokat ráköltöttünk a lakásra, felújítottuk, amit a bérleti díjból elenged, ez decemberig lesz így. Ha ő arra taktikázik, hogy mi felújítottuk, és most ő könnyebben eltudja adni, (mivel szeretné eladni) és tőlünk megszabadulni így a legkönnyebb, hogy nem fizeti a számlákat, lekapcsolják gázt-villanyt, akkor mi úgyis elköltözünk. Így mi elveszítjük a lakásra ráköltött pénzünket, plusz a kauciót.
Tudunk-e valamit tenni? a gázművek az adatvédelmi törvényre hivatkozva nem adnak tájékoztatást a tartozásról. Kikapcsolhatják-e a közüzemet a lakásból??
Segítségüket előre is köszönöm. Egy aggódó anyuka.

MajorDomus # 2010.10.06. 20:44

Egyszeru.nem kell atutalni a penztrogton jelentkezik.
addig ne fizess mig el nem szamol.
legyen annyi eszed, hogy felhivod az ugyfelszolgalatot a tulaj neveben, s megkerdezed mennyivel tartozol mert szeretned rendezni. Tuti hogy megmondjak.

sutoandi # 2010.10.07. 15:18

ha nem utalom neki az összeget, akkor azzal én is szerződést szegek. tehát a végén nem is perelhetem, ha nem fizetne. A szolgáltató senkinek nem ad ki tájékoztatást, csak a tulajnak. HA pedig úgy mutatkozom be, hogy én vagyok az, kérik az ügyfél azonosító kódot, amit nem tudok, mert a számlák hozzá mennek.
A kérdésem továbbra is az, hogy mit tudok ilyen esetbe tenni?

matthiasi # 2010.10.07. 17:19

T.. sutoandi !
Hát ebben igazad van, csak azzal állnak szóba, akinek a nevén van a szolgáltatás.
Viszont az írásodból az abszolute bizalmatlanság sugárzik.

De mint az előttemlévő írta _ nem kell utalni, majd jelentkezik a bérbeadó.
Addig is telik az idő és alakulhat a helyzet.
Egyébként az augusztusi fogyasztást a hó végén olvassák le, majd 2 hét a számlakészítés és ujabb 2 hét a befizetési hatátidő, azaz nagyjából szept. vége - tehát még nem nagyon küldhetett nyugtát/bizonylatot a befizetésről.
Egy kikapcsolás egyébként a tulajnak se érdeke (főleg nem ilyen rövid időnél) mivel a visszakapcsolás összege elég húzós.
Szerintem feltétlen fel kell venni a bérbeadóval a kapcsolatot és főleg meg kell szabadulni a bérbeadóval/ bérbeadókkal szembeni előítéletektől. Bele kell gondolni : ő lényegesen nagyobb értéket ad a kezelésetekbe, mint a ti kauciótok és a ráfordításotok.
Egyébként elég ritka eset amikor a bérbeadó kaszálja a közüzemi díjakat.
Pont a fordítottja a praktikus,
A tulaj leolvassa az állásokat, továbbítja a szolgáltatók felé, ennek alapján számlát kap és ezt adja a fogyasztó felé, aki azt befizeti. Így pénz nem tapad a kezeihez - de ellenőrízni tud.
Ennyi !!

MajorDomus # 2010.10.07. 18:49

A szerzodes ketoldalu dolog amit a tulajnak is be kell tartania. Vard meg mig jelentkezik,addig ne fizess, de legyen otthon a penz. Hs felhiv, ifpde a szamlakat bemutatni s elszamolni,s viheti a dijat.
Matthiasinak igaza van, o lenyegesen tobbet kockaztat s nem lehet mindenkire gyanakodni.

Magdus40 # 2014.01.27. 12:32

Tisztelt Fórum!

Az ingatlan bérbeadóját a Ptk. 429. § (1) bekezdése alapján a hátralékos bér és járuléka erejéig a bérlőnek a bérlemény területén levő vagyontárgyain zálogjog illeti meg. E rendelkezés alapján a bérbeadó írásban felszólította a bérlőt, hogy a bérleti szerződés alapján a bérlő által bevitt és a tulajdonát képező ingóságokon a bérlő díjtartozása fejében zálogjogot kíván érvényesíteni és kérte, hogy az ingóságok elszállításától tartózkodjon.

A bérlő jelezte a bérbeadónak, hogy el kívánja adni ezeket az ingóságokat, amelyeken a bérbeadó zálogjogot kíván érvényesíteni.
Az a kérdésem, hogy van-e joga arra a bérlőnek, hogy elidegenítse ezeket az ingóságokat, illetve ha igen, a bérbeadónak van-e beleszólása arra, hogy milyen eladási áron adja el a bérlő?(hogy ne áron alul értékesítse)

Köszönettel: R. Magdolna

MajorDomus # 2014.01.27. 22:16

nem lenne. egyszerübb a. tartozást kifizetni?

hnyviki943 # 2019.08.03. 08:42

Szép napot!
Nem tudom jó topic alá írom e a kérdésem, de hétvége lévén nem tudok hova fordulni.
Adott egy ingatlan, amit meg szerettünk volna vásárolni, előleget fizettünk is érte, be is költöztünk. A villany át lett írva férjem nevére. Időközben azonban rajtunk kívülálló okok miatt, nem jött létre az ingatlan megvásárlása, így egy hónap után ki is költöztünk. A tulajdonos megírta férjemmel a villanyra vonatkozó papírt, hogy visszakerüljön az ő nevére a közüzemi szolgáltatás. Azonban a mai napon kaptunk egy csekket, miszerint múlt év november-decemberben nem fizettünk villanyt, a szerződést pedig most szüntették csak meg. Mi 2018 október elején költöztünk ki, akkor írtuk meg a papírt is. Szóval rég nem laktunk már ott, amiről a csekk szól.
Mit tudok tenni ebben az esetben? Még annyit érdemes tudni, hogy alkalmunk nem volt bejelentkezni az ingatlanba, nem voltunk oda bejelentkezve. Nem szeretnénk kifizetni azt, amit nem is mi használtunk... Köszönöm a választ előre is!

MajorDomus # 2019.08.03. 16:21

A férjed nevén van a szerződés,ezért kérik tőle.
Menjen be az eladóval,és közösen intézzék el.

Atuska # 2019.09.13. 00:24

Kedves Segítők!
Bérben lévő ingatlanunkon,a bérlők óriási gáztartozást csináltak,a közművek az ő nevükön vannak,elismerik a tartozást melyre részletfizetést kérnek ( védett fogyasztók),illetve még lejárt tartozás nincsen mivel most kerül bediktálásra.
Ezalatt az időszak alatt visszatudom íratni a gázórát a nevemre( tulajdonos vagyok)vagy sem? Félek nem fogják fizetni a részleteket és leszerelésre kerül a gázóra,hogyan tudnám ezt megelőzni,létezik megoldás?
Köszönöm szépen, bármilyen segítség,tanács jól jönne!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.13. 06:20

Ezalatt az időszak alatt visszatudom íratni a gázórát a nevemre” Bármikor. De ez szerinted jó ötlet?

Atuska # 2019.09.13. 06:59

Kedves Kovàcs Úr!
Sajàt védelmében igen,jó ôtlet! A tartozàst a bérlö csinàlta,vàllalja is...de ezek utàn hogyan bízzak benne,hogy biztosan fizetni fog?! Ha lekapcsoljàk a gàzt,még nagyobb kàr ér,naiv voltam,tôbbet nem leszek!

drbjozsef # 2019.09.13. 07:50

Atuska,

De mit érsz el azzal, hogy a Te neveden van? Továbbra is használják, nem fizetnek neked sem, még rosszabb helyzetben leszel, mert rajtad fogják behajtani a tartozást. Most, még, rajtuk kell behajtaniuk.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.13. 07:50

Ühüm. Ha a te neveden lesz a számla, akkor biztosabban fizetni fog?
(Arra gondoltál-e, hogy a szolgáltató kitől követelheti a fizetést most, és kitől fogja követelni, ha "átíratod" a mérőt a nevedre?)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.13. 07:51

Célfotóval nyert drbjozsef. :)

wers # 2019.09.13. 08:05

Ja, én azt hittem, hogy azért akarja a nevére íratni, mert kidobta ezeket a bérlőket mint a cicc. (finoman fogalmazva)

MajorDomus # 2019.09.13. 18:36

Amig neki fizetnek,miért dobná ki őket?

Atuska # 2019.09.13. 20:35

Valószínűleg félreérthetö voltam..a kérdésem az lett volna,ha a bérlönek( akinek a nevén van a fogyasztàsmérö)tartozàst csinàl,attól én vissza irathatom- e a nevemre a gàzóràt? - és igen,lejàr a bérleti szerzödésük és nem szeretnék hosszabbítani velük!De a Szolgàltató nem ad egyértelmű vàlaszt,egyszer azt mondjàk,igen visszairathatom màskor azt, hogy ki kell egyenlíteni a szàmlàt...azért gondoltam,hàtha màs is jàrt màr így,és tudja hogyan müködik a gyakorlatban! Köszönöm szépen!

drbjozsef # 2019.09.14. 05:04

Atuska,

tartok tőle, hogy csak akkor fogod tuni visszaíratni a nevedre, ha rendezi valaki a tartozást.

Ez egyfelől a Te érdeked is, hiszen ha újra ki akarod adni a lakást, akkor ne legyen olyan nevén, akit meg se találsz többet ha elköltözik.

Másrészt az ő érdeke is, mert ha a nevén marad az óra, akkor az elköltözésük utáni fogyasztást is majd neki kell fizetnie (elvileg, ugye). Ezt értesd meg velük. Ha máshogy nem megy, vegyenek fel személyi hitelt, aztán tartozzanak a banknak, ne neked. Vagy bárhogy, de oldják meg.

Ha rendezve van, akkor ő lemondó nyilatkozatot ad, te meg új szerződést kötsz a szolgáltatóval.

Akkor tudnál új szerződést kötni a szolgáltatóval tartozás esetén is, ha eredeti szerzésmóddal most szereznéd az ingatlant, például árverésen vennéd.

Atuska # 2019.09.14. 07:17

Kedves József!
Köszönöm válaszát! Nagyon jó lenne ha így lenne,hogy rendezik a tartozàst,de tartok töle nem így lesz!
15 nappal a bérleti szerződés lejárta utàn, kötelességem àtíratni a közműveet,amit tartozàssal nem lehet,vagyis többféle információt kaptam ez ügyben..
Ha marad a nevükön és nem fizetnek,lekötik a szolgàltatàst,és sokkal több lesz a kàrom.Marad a polgàri per velük,ami kitudja mit ér..

ezmostmi? # 2019.09.17. 03:41

No , ezért kell a kaució , 2 havi , de inkább 3.!
sosem iratnám a tulajdonomban levő órákat másra , csak igy követhető ....

Zöldövezeti11 # 2019.09.23. 13:37

ezmostmi? !!!
Nagyjából így ahogy írod.
Ha a tulaj nevén vannak a fogyasztásmérők, akkor a kontrol is nagyobb lehet.
pl. nálam mind a 3 (gáz, víz , áram s nevemen van ) Én kapom a számlákat. látom hogy van e tartozása stb. Ezzel elmegyek a bérlőhöz , átadom neki a csekket, hogy legyen szíves befizetni, leolvasom a mérőket és még körbe is nézek.