Tiltja az SZMSZ hogy irodaként használd a lakásod? Egy bérlő nem hinném hogy képben lenne ez ügyben. Miért nem mondod el neki hogy mivel foglalkozol? Akkor megnyugodna. Semmi köze ahhoz hogy te vállalkozásban dolgozol e vagy sem.
Házirend betartása / betartatása
Alkalmasint vigyél neki egy doboz olcsó bombont és beszélgessetek el egy kicsit, általánosságokról, vélem le fog szállni rólad. (Mondjuk negyedévenként megismételhető.)
Senkinek semmi köze hogy hozzád "járnak", na, ezt nem tiltja semmiféle jogszabály. A "kedves" lakótársnőt bemóreszolhatnád az önkormányzat személysértési előadójánál a csendháborítás miatt, mert akár nappal akár éjszaka "a" verekedést csendben kell vívni.
Ne legyél már annyira nyuszi...
Kedves Monalisa1!
Köszi a választ, de arra is felelj kérlek, mert kicsit félreértettél hogy:
ahhoz van -e joga alattam lakó szomszédasszonynak hogy jegyzőhöz/közös képviselőhöz forduljon hogy naponta 1-3 férfi/vendég/ügyfél,aki lehetne rokon, szerelő, szerető, ügynök, pizzafutár stb. eljön hozzám? ( Ő nem tudja hogy szakfordító vagyok)
Zaj, ordináré viselkedés nincs nálam ami zavarná a közösséget
viszont ő naponta hangoskodik, verekedik az élettársával, amt én tehetnék szóvá.
Szóval ő fű alatt azt terjeszti rólam hogy krva lehetek mivel "járnak hozzám", ez becsületsértés.
Úgy tudom pl. nyelvórákat régen kék könyvvel ma meg sms-es bejelentés alapján a gyerekfelügyelethez hasonlóan lehet adómentesen adni.
adózás, illeték és pénzügyek rovat., nandyt leginkább ott találod meg. DE javaslom várj késő estig -vagy akár holnapig is- az érdemi válaszra, mert az emberek többsége el van foglalva a karácsonyra készülődéssel.
Egy rosszindulatú lakótárs felhívhatja az APEH figyelmét rád, és ehhez elég a névtelen bejelentés is. Javasolnám valamiféle módon legalizáld a pénzszerzési tevékenységedet - mondjuk kérdezd nandyt az adó- pénzügyet rovatban.
A kérdésnek nincs köze a Társasházi Törvénynek, az jön-megy nálad akit te a lakásba beengedsz - egyébiránt a fentiek.
Monalisa1 laikus szakértő kérlek válaszolj nekem az előző beírásomra! Tisztelettel!
ÍRJA MÁR MEG LÉGYSZI NEKEM VALAKI hogy jegyzőnél, közösképviselőnél feljelenthet -e engem azért valaki hogy otthon saját és nem bérelt lakásomban szakfordító, számítógépes szövegszerkesztő- bedolgozói munkát végzek Gyes mellett saját szakállamra. Közösséget nem zvarom, néha 1-2 ügyfél jön szakforításomért,
de nincs zaj, ordináré viselkedés!
Na jó, adóköteles lenne, Apeh meg minden, nade jegyzővel fenyegetni? A hülye alsó szomszédasszonyom csak azt látja- csak albérlő és ő állandóan hanoskodik az élettásával ami tényleg zavaró!- hogy "néha férfiak jönnek-mennek hozzám", de ez nemcsak szex miatt lehet. Szakfordításért, leépelt vizsagdolgozatért stb. érkeznek. Elvileg- nem nagy hangerőn- házibulit is tarhatnék.
iGAZ HOGY 2010-TŐL SZIGORODOTT a társasházi törvény, de az erotikus és szerencsejátékra vonatkozik saját használatú lakásban,ami tilalom alá esik.
Hihetetlen hogy értelmes emberek számára elfogadott dolog , hogy egy paraszt a lépcsőházban dohányzik!!!!!!
Tilos a lépcsőházban dohányozni mert tűzveszélyes és rohadtul büdös és mert 2010 van HAHÓ! Nem büdösítünk egymás orra alá és főleg nem rendszeresen! A jóember miért nem a lakásában csinálja? Mert undorító büdös! A szerencsétlen szenvedő szomszéd elhihetitek hogy végső elkeseredettségében érdeklődik a jegyző után, abban bízva hogy talán ma már Magyarországon is megvédik a nem dohányzókat!! A társasházi együttélésben nem csak tűrni kellene megtanulni, hanem viselkedni is!!!
Hajrá Reni, ne hagyd annyiban!!
hát azért szerintem az más ha valaki az ajtód előtt szivja a büdös pipáját és beszivárog a lakásodba és már ott sem tudsz nyugodtan lenni,nem beszélve mikor megyek ki a gyerekkel nem látunk a füsttől és a szag is igen zavaró.és kérdem én miért nem a saját lakásába büdösít?miért nem ott szívja?mert ott büdös lesz...és az nem zavarja h a lépcsőházban is büdös lesz?akkor menjen már ki az erkélyre nem tart semeddig.ott sztem nem olyan mértékben szivárog be a füst mint igy.vagy akkor én meg az ő ajtaja elé gyűjtöm a a kakis pelenkát és akkor mondják h nem tudnak együtt élni ők sem...ezt is megtehetem ennyi erővel!a gyerekem nem visítozik, ügyelek rá hogy a lehető legkisebb zajt keltse ami másokat zavarhat.szval ennyit megtehetne a 3 másfél éves kisgyerekért akik itt laknak, a nemdohányzók érdekeiért és mert benne van a szabályzatban hogy az erkélyre kimegy.én ugy gondolom.
Egyetértek Egyjogász!:)
Arról nem is beszélve, hogy most az a tudományos trendi, a dohányfüst mennyire ártalmas, (az elmúlt 50-100 évben nem volt???!!!) és üldözzük. Abba azonban senki nem gondol bele, hogy a megszámlálhatatlan kipufogó mit ont magából a levegőbe a reggeli csúcsban, amikor a gyereket iskolába visszük...lehet jobban járna napi egy pipa füsttel a gangon...:)
És akkor a génmanipulált élelmiszerekről, a vegyszerezett zöldségről, oltóanyaggal kibélelt húsokról még nem is beszéltünk, amit gyanútlanul megveszünk.
Szerintem az, hogy valaki elszív egy pipát a gangon, nem hiszem, hogy egézségkárosító lenne másokra. Ha egy zárt szobában ülsz 5 cigiző jóemberrel, az az. (Különösen, hogy én sem dohányzom.)
De én alapvetően nem is erről írtam, hanem hogy egy soklakásos társasházban a másik iránti tolerancia nélkül nem lehet élni. (Persze a pipás is bemehetne a lakásába pipázni, de akkor meg a légudvaron megy át a füst, mi is mindíg éreztük, ha a szomszédban dohányoznak, pedig be volt zárva az ablakunk is, meg az ajtónk is.)
Egyébként jót mosolyogtam ezen a dolgon, mert egy másik topicban meg valaki azért rinyál, mert zavarja a szomszédban lakó kisgyerek visítozása, meg ahogy a lábait odacsapva futkározik a lakásban.
Úgy hogy jól el lehet ezzel lenni, én feljelentelek, mert dohányzól, te feljelentesz, mert hangos a gyerek, stb., stb., stb. A jegyző meg létrehozhatja a társasházi lakók nyavajgásügyi osztályát..:)))))
De egyébként a másik topicban valaki megmondta a tutit, aki képtelen együtt élni egy viszonylag szűk helyen más emberekkel (lsd. társasház), annak a legjobb, ha Csongrádban vesz egy tanyát, ott 20 km-es körzetben garantáltan nincs szomszéd:)))
azért a kajaszag és a dohányfüst között van különbség, az utóbbi egészségkárosító főleg annak aki nem szív, mégfőleg kisgyerekek esetén.
Ezt imádom, amikor egy társasház lakói mindenért feljelentgetik egymást a jegyzőnél.
A mi társasházunkban pl. minden nap volt valami "lakásban folytatott tevékenységből származó bűz", az egyik lakó pl. rendszeresen kelkáposztafőzeléket főzőtt, és oda is égette (iszonyat büdös), a másik meg rendszeresen palacsintát sütött valami olcsó olajjal, akkor nem tudtunk ablakot nyitni, olyan büdös volt, stb., stb.
Egy idős bácsi meg valószínűleg hetente egyszer mosdott, mert ahogy végigment a folyosón, "bűzkondenzcsíkot" húzott (de olyan igazi, gyomorforgatót...)
Így belegondolva, hetente nyolcszor-tízszer ügethettem volna a jegyzőhöz feljelentgetni a büdös, zajos, stb. tevékenységet folytató lakótársakat...:)))
A helyzet az, hogy aki egy soklakásos társasházban lakik, el kell viselnie a mindennapi élettel együttjáró zajokat, szagokat, hangokat, ha tetszik, ha nem.
Egyébként meg próbáljátok meg felhívni a Katasztrófavédelmet, hogy jöjjenek, mert a szomszéd rágyújtott, legalább az ügyeletes röhög egy jót.:)
De a legjobb lenne, ha rögtön ENSZ békefenntartó csapatokat hívnátok be a társasházba, akik azonnal lőnének ha bárki fingani mer egyet (az is bűzt okozó tevékenység ugyanis, és büdösebb is, mint a pipafüst).....:)))
Igen, a legközelebbi lakógyülésen a jelenlévők többségével el kell fogadtatni a házirend módosítását: közös helyiségekben dohányozni tilos - mondjuk mert tűzveszélyes is.
És ha ez ki van írva, a Katasztrófavédelmet mint hatóságot már rá lehet szabadítani - időpontos videofelvétel alapján.
Ha találtok olyan jegyzőt, aki a lépcsőházban való dohányzásért büntet, akkor azt tedd közzé mert az példaértékű!
azért majd mi is megpróbáljuk,hátha.neked mit mondott a jegyző?
Sokra nem mentek a jegyzőnél. Próbáltam.
Óriási a probléma! És ezen a kis filc tömítés nem sokat segít! Kár hogy a házirend ennyire burkoltan fogalmaz, nálunk a közös használatú helyiségekben tilos dohányozni. Megértem hogy aggódsz,mert az ilyen köcsög emberrel aki mindenkire szarik, lehetetlen megértetni hogy TILOS a lépcsőházban dohányozni. Kíváncsi lennék rá sikerül e megbüntettetni. Nyomjátok le a torkán a pipáját, vagy fújd le a poroltóval!
Az önkormányzat jegyzőjénél tértivevényes levélben panaszt lehet tenni, a bejelentést kivizsgálják (= mindkét felet behívják a szabálysértési előadóhoz), az illető figyelmeztetésben részesül ill. mindjárt pénzbírságolják. Visszaeső esetében az összeg növekedő tendencíájú.
Addig is, barkácsáruházban stb. fillérekért lehet kapni filc szigetelést az ajtóra körbe, legfőbb alulra.
Valamint -és főleg- a lépcsőház gyakori átszellőztetése, már amennyiben egy-egy szinttel lentebb és fentebb ablakot lehet nyítni.
Olyan kérdésem lenne, a házirenddel kapcsolatban, hogy mit tegyek ha a házirendben foglaltak ellenére az egyik lakó kijön a lépcsőházba dohányozni, pipázni?kinek kell ebben az esetben szólni?mit tehet az illető ez ellen mert nagyon büdös, direkt kijön a lépcsőházba mert az erkélyen hideg van az elmondása szerint és ekkor hozzánk bejön a pipa füstje ami igen tömény és mivel mi nem dohányzunk elég zavaró,kisgyermekünk számára pedig nem túl egészséges ha pl akkor megyünk vhova ha ő ott pipázik(a szinten több kisgyermek is van). a házirendben így szerepel:„ A lakásban és a közös használatú helyiségben és területen tartózkodni kell minden olyan tevékenységtől, amely másoknak zavaró módon zajt, rázkódást, bűzt, füstöt, port stb. okoz”
MIT tehetek?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02