Házirend betartása / betartatása

renikee # 2010.11.29. 17:05

Olyan kérdésem lenne, a házirenddel kapcsolatban, hogy mit tegyek ha a házirendben foglaltak ellenére az egyik lakó kijön a lépcsőházba dohányozni, pipázni?kinek kell ebben az esetben szólni?mit tehet az illető ez ellen mert nagyon büdös, direkt kijön a lépcsőházba mert az erkélyen hideg van az elmondása szerint és ekkor hozzánk bejön a pipa füstje ami igen tömény és mivel mi nem dohányzunk elég zavaró,kisgyermekünk számára pedig nem túl egészséges ha pl akkor megyünk vhova ha ő ott pipázik(a szinten több kisgyermek is van). a házirendben így szerepel:„ A lakásban és a közös használatú helyiségben és területen tartózkodni kell minden olyan tevékenységtől, amely másoknak zavaró módon zajt, rázkódást, bűzt, füstöt, port stb. okoz”

MIT tehetek?

monalisa1 # 2010.11.29. 17:35

Az önkormányzat jegyzőjénél tértivevényes levélben panaszt lehet tenni, a bejelentést kivizsgálják (= mindkét felet behívják a szabálysértési előadóhoz), az illető figyelmeztetésben részesül ill. mindjárt pénzbírságolják. Visszaeső esetében az összeg növekedő tendencíájú.

Addig is, barkácsáruházban stb. fillérekért lehet kapni filc szigetelést az ajtóra körbe, legfőbb alulra.

Valamint -és főleg- a lépcsőház gyakori átszellőztetése, már amennyiben egy-egy szinttel lentebb és fentebb ablakot lehet nyítni.

haragabi # 2010.11.29. 17:46

Óriási a probléma! És ezen a kis filc tömítés nem sokat segít! Kár hogy a házirend ennyire burkoltan fogalmaz, nálunk a közös használatú helyiségekben tilos dohányozni. Megértem hogy aggódsz,mert az ilyen köcsög emberrel aki mindenkire szarik, lehetetlen megértetni hogy TILOS a lépcsőházban dohányozni. Kíváncsi lennék rá sikerül e megbüntettetni. Nyomjátok le a torkán a pipáját, vagy fújd le a poroltóval!

MajorDomus # 2010.11.29. 19:07

Sokra nem mentek a jegyzőnél. Próbáltam.

renikee # 2010.11.30. 07:31

azért majd mi is megpróbáljuk,hátha.neked mit mondott a jegyző?

haragabi # 2010.11.30. 16:47

Ha találtok olyan jegyzőt, aki a lépcsőházban való dohányzásért büntet, akkor azt tedd közzé mert az példaértékű!

monalisa1 # 2010.11.30. 16:58

Igen, a legközelebbi lakógyülésen a jelenlévők többségével el kell fogadtatni a házirend módosítását: közös helyiségekben dohányozni tilos - mondjuk mert tűzveszélyes is.

És ha ez ki van írva, a Katasztrófavédelmet mint hatóságot már rá lehet szabadítani - időpontos videofelvétel alapján.

Egyjogász # 2010.11.30. 18:18

Ezt imádom, amikor egy társasház lakói mindenért feljelentgetik egymást a jegyzőnél.

A mi társasházunkban pl. minden nap volt valami "lakásban folytatott tevékenységből származó bűz", az egyik lakó pl. rendszeresen kelkáposztafőzeléket főzőtt, és oda is égette (iszonyat büdös), a másik meg rendszeresen palacsintát sütött valami olcsó olajjal, akkor nem tudtunk ablakot nyitni, olyan büdös volt, stb., stb.
Egy idős bácsi meg valószínűleg hetente egyszer mosdott, mert ahogy végigment a folyosón, "bűzkondenzcsíkot" húzott (de olyan igazi, gyomorforgatót...)

Így belegondolva, hetente nyolcszor-tízszer ügethettem volna a jegyzőhöz feljelentgetni a büdös, zajos, stb. tevékenységet folytató lakótársakat...:)))

A helyzet az, hogy aki egy soklakásos társasházban lakik, el kell viselnie a mindennapi élettel együttjáró zajokat, szagokat, hangokat, ha tetszik, ha nem.

Egyébként meg próbáljátok meg felhívni a Katasztrófavédelmet, hogy jöjjenek, mert a szomszéd rágyújtott, legalább az ügyeletes röhög egy jót.:)
De a legjobb lenne, ha rögtön ENSZ békefenntartó csapatokat hívnátok be a társasházba, akik azonnal lőnének ha bárki fingani mer egyet (az is bűzt okozó tevékenység ugyanis, és büdösebb is, mint a pipafüst).....:)))

cat981 # 2010.11.30. 20:07

azért a kajaszag és a dohányfüst között van különbség, az utóbbi egészségkárosító főleg annak aki nem szív, mégfőleg kisgyerekek esetén.

Egyjogász # 2010.12.01. 06:41

Szerintem az, hogy valaki elszív egy pipát a gangon, nem hiszem, hogy egézségkárosító lenne másokra. Ha egy zárt szobában ülsz 5 cigiző jóemberrel, az az. (Különösen, hogy én sem dohányzom.)

De én alapvetően nem is erről írtam, hanem hogy egy soklakásos társasházban a másik iránti tolerancia nélkül nem lehet élni. (Persze a pipás is bemehetne a lakásába pipázni, de akkor meg a légudvaron megy át a füst, mi is mindíg éreztük, ha a szomszédban dohányoznak, pedig be volt zárva az ablakunk is, meg az ajtónk is.)

Egyébként jót mosolyogtam ezen a dolgon, mert egy másik topicban meg valaki azért rinyál, mert zavarja a szomszédban lakó kisgyerek visítozása, meg ahogy a lábait odacsapva futkározik a lakásban.

Úgy hogy jól el lehet ezzel lenni, én feljelentelek, mert dohányzól, te feljelentesz, mert hangos a gyerek, stb., stb., stb. A jegyző meg létrehozhatja a társasházi lakók nyavajgásügyi osztályát..:)))))

De egyébként a másik topicban valaki megmondta a tutit, aki képtelen együtt élni egy viszonylag szűk helyen más emberekkel (lsd. társasház), annak a legjobb, ha Csongrádban vesz egy tanyát, ott 20 km-es körzetben garantáltan nincs szomszéd:)))

Andi2 (törölt felhasználó) # 2010.12.01. 07:29

Egyetértek Egyjogász!:)
Arról nem is beszélve, hogy most az a tudományos trendi, a dohányfüst mennyire ártalmas, (az elmúlt 50-100 évben nem volt???!!!) és üldözzük. Abba azonban senki nem gondol bele, hogy a megszámlálhatatlan kipufogó mit ont magából a levegőbe a reggeli csúcsban, amikor a gyereket iskolába visszük...lehet jobban járna napi egy pipa füsttel a gangon...:)
És akkor a génmanipulált élelmiszerekről, a vegyszerezett zöldségről, oltóanyaggal kibélelt húsokról még nem is beszéltünk, amit gyanútlanul megveszünk.

renikee # 2010.12.01. 11:20

hát azért szerintem az más ha valaki az ajtód előtt szivja a büdös pipáját és beszivárog a lakásodba és már ott sem tudsz nyugodtan lenni,nem beszélve mikor megyek ki a gyerekkel nem látunk a füsttől és a szag is igen zavaró.és kérdem én miért nem a saját lakásába büdösít?miért nem ott szívja?mert ott büdös lesz...és az nem zavarja h a lépcsőházban is büdös lesz?akkor menjen már ki az erkélyre nem tart semeddig.ott sztem nem olyan mértékben szivárog be a füst mint igy.vagy akkor én meg az ő ajtaja elé gyűjtöm a a kakis pelenkát és akkor mondják h nem tudnak együtt élni ők sem...ezt is megtehetem ennyi erővel!a gyerekem nem visítozik, ügyelek rá hogy a lehető legkisebb zajt keltse ami másokat zavarhat.szval ennyit megtehetne a 3 másfél éves kisgyerekért akik itt laknak, a nemdohányzók érdekeiért és mert benne van a szabályzatban hogy az erkélyre kimegy.én ugy gondolom.

haragabi # 2010.12.01. 19:00

Hihetetlen hogy értelmes emberek számára elfogadott dolog , hogy egy paraszt a lépcsőházban dohányzik!!!!!!
Tilos a lépcsőházban dohányozni mert tűzveszélyes és rohadtul büdös és mert 2010 van HAHÓ! Nem büdösítünk egymás orra alá és főleg nem rendszeresen! A jóember miért nem a lakásában csinálja? Mert undorító büdös! A szerencsétlen szenvedő szomszéd elhihetitek hogy végső elkeseredettségében érdeklődik a jegyző után, abban bízva hogy talán ma már Magyarországon is megvédik a nem dohányzókat!! A társasházi együttélésben nem csak tűrni kellene megtanulni, hanem viselkedni is!!!
Hajrá Reni, ne hagyd annyiban!!

mammamia30 # 2010.12.11. 23:56

ÍRJA MÁR MEG LÉGYSZI NEKEM VALAKI hogy jegyzőnél, közösképviselőnél feljelenthet -e engem azért valaki hogy otthon saját és nem bérelt lakásomban szakfordító, számítógépes szövegszerkesztő- bedolgozói munkát végzek Gyes mellett saját szakállamra. Közösséget nem zvarom, néha 1-2 ügyfél jön szakforításomért,
de nincs zaj, ordináré viselkedés!
Na jó, adóköteles lenne, Apeh meg minden, nade jegyzővel fenyegetni? A hülye alsó szomszédasszonyom csak azt látja- csak albérlő és ő állandóan hanoskodik az élettásával ami tényleg zavaró!- hogy "néha férfiak jönnek-mennek hozzám", de ez nemcsak szex miatt lehet. Szakfordításért, leépelt vizsagdolgozatért stb. érkeznek. Elvileg- nem nagy hangerőn- házibulit is tarhatnék.
iGAZ HOGY 2010-TŐL SZIGORODOTT a társasházi törvény, de az erotikus és szerencsejátékra vonatkozik saját használatú lakásban,ami tilalom alá esik.

mammamia30 # 2010.12.12. 09:57

Monalisa1 laikus szakértő kérlek válaszolj nekem az előző beírásomra! Tisztelettel!

monalisa1 # 2010.12.12. 10:28

Egy rosszindulatú lakótárs felhívhatja az APEH figyelmét rád, és ehhez elég a névtelen bejelentés is. Javasolnám valamiféle módon legalizáld a pénzszerzési tevékenységedet - mondjuk kérdezd nandyt az adó- pénzügyet rovatban.

A kérdésnek nincs köze a Társasházi Törvénynek, az jön-megy nálad akit te a lakásba beengedsz - egyébiránt a fentiek.

monalisa1 # 2010.12.12. 10:31

adózás, illeték és pénzügyek rovat., nandyt leginkább ott találod meg. DE javaslom várj késő estig -vagy akár holnapig is- az érdemi válaszra, mert az emberek többsége el van foglalva a karácsonyra készülődéssel.

mammamia30 # 2010.12.12. 11:37

Kedves Monalisa1!
Köszi a választ, de arra is felelj kérlek, mert kicsit félreértettél hogy:
ahhoz van -e joga alattam lakó szomszédasszonynak hogy jegyzőhöz/közös képviselőhöz forduljon hogy naponta 1-3 férfi/vendég/ügyfél,aki lehetne rokon, szerelő, szerető, ügynök, pizzafutár stb. eljön hozzám? ( Ő nem tudja hogy szakfordító vagyok)
Zaj, ordináré viselkedés nincs nálam ami zavarná a közösséget
viszont ő naponta hangoskodik, verekedik az élettársával, amt én tehetnék szóvá.
Szóval ő fű alatt azt terjeszti rólam hogy krva lehetek mivel "járnak hozzám", ez becsületsértés.
Úgy tudom pl. nyelvórákat régen kék könyvvel ma meg sms-es bejelentés alapján a gyerekfelügyelethez hasonlóan lehet adómentesen adni.

monalisa1 # 2010.12.12. 11:48

Senkinek semmi köze hogy hozzád "járnak", na, ezt nem tiltja semmiféle jogszabály. A "kedves" lakótársnőt bemóreszolhatnád az önkormányzat személysértési előadójánál a csendháborítás miatt, mert akár nappal akár éjszaka "a" verekedést csendben kell vívni.

Ne legyél már annyira nyuszi...

monalisa1 # 2010.12.12. 11:59

Alkalmasint vigyél neki egy doboz olcsó bombont és beszélgessetek el egy kicsit, általánosságokról, vélem le fog szállni rólad. (Mondjuk negyedévenként megismételhető.)

haragabi # 2010.12.12. 15:27

Tiltja az SZMSZ hogy irodaként használd a lakásod? Egy bérlő nem hinném hogy képben lenne ez ügyben. Miért nem mondod el neki hogy mivel foglalkozol? Akkor megnyugodna. Semmi köze ahhoz hogy te vállalkozásban dolgozol e vagy sem.