Társasházak jogásza!


drbjozsef # 2017.08.15. 13:20

Szerintem nem szerelheted fel, mert a tulajdonosa nem Te vagy a területnek.
Szerintem ha megvetted a kizárólagos használati jogot, akkor arra a részre nem korlátozhatják a parkolást.

Maria54 # 2017.08.15. 12:53

dbjozsef:
Köszönöm, de nem adott választ a kérdésemre:

  • Felszerelhető parkolózár olyan parokóhelyre, amely az alapító okirat által kizárólagos használatba került hozzám? (mindenfajta figyelmeztetés nélkül)
  • Zár saját.
  • Nincs bérleti díj. Megvásároltam. (a használati jogot)

Ebben a felállásban lenne még az a kérdés, hogy ha a lakásom kiadásra kerül, akkor szmsz-ben lehet -e korlátozni, hogy mondjuk albérlő nem parkolhat a kizárólagos használati jogú parkolóba?

Köszönöm!

drbjozsef # 2017.08.15. 11:54

Marika,

Ha egy parkoló közös tulajdonú, akkor az azt jogszerűen használó részére a rendeltetésszerű használatot a társasház köteles biztosítani.

Ha az, aki engedélyed nélkül használja tudod ki, írj neki egy levelet, hogy ne álljon oda többet.

Ha nem tudod ki az, deríttesd ki a közös képviselő segítségével.

Ha később is odaáll, akkor merülhet fel, hogy a jogaid gyakorlásához szükséges műszaki berendezés felszerelését kérd a közös képviselőtől. Vagy, a felszereléshez engedélyt, és saját költségen megcsinálod.

Ha a társasház fizeti, akkor nem lesz a tied a parkolózár, legfeljebb leadod a kulcsát, ha már nem Te leszel a használója. Ha Te fizeted ki, akkor a Tied, és szerződés megszűnése után elviheted, vagy eladhatod a társasháznak vagy az új használónak.

Ha a közös képviselő nem akar segíteni, mondd meg, hogy a Ptk. alapján a jogviszonyod neked a társasházzal van, ezért amíg a jogosulatlan használatot nem oldja meg, a bérleti díj időarányos részét vissza fogod követelni.

Maria54 # 2017.08.15. 11:48

A másik kérdésem pedig az, hogy ha a ház alapító okiratában le van írva,hogy a lakásomhoz egy az osztatlan közös tulajdonon lévő számmal hivatkozott kocsibeálló kizárólagos használati joga tartozik,akkor lehet -e ezt a használati jogot mondjuk SZMSZ-ben korlátozni úgy, hogy az albérlő, akinek bérbeadom a lakást ne tudja azt használni? Mégegyszer: nem fizetek bérleti díjat a használati jogért,az a lakással együtt lett "megvásárolva".
Köszönöm

Maria54 # 2017.08.15. 10:09

Jó napot kívánok! A következő kérdésem lenne: ha egy társasház osztatlan közös tulajdonú területén lett kialakítva egy parkoló,és a parkolóra kizárólagos használati jogom van alapító okirat szerint,akkor jogomban áll a parkoló területére egy parkolózárat felszerelni? köszönöm Marcsi

nonolet # 2017.08.15. 08:48

Andika28

Nem kötelező szabadsággal megoldani, adhattál volna kulcsot is valakinek.

Képzeld, nálam 23 éve volt padlólap lerakás
és
VAN cirka 4 m2 tartalékom a gardrób aljába suvasztva.

Szóval, nem fog neked kártéríteni senki
csak azért, mert hülyeségeket gondolsz.

És képzeld a tulajdon jár néha gonddal-költséggel is.

alfateam # 2017.08.15. 08:37

,„ hogy egész vezetékrendszert kell lecserélni,
gondolod van olyan gázvezeték szerelő aki nekiáll hegeszteni
olyan csövet ami már vagy 30 éve gázt szállított?!

Hapciusz # 2017.08.15. 08:18

andika, nem gondolod hogy írtó gyerekes a hozzáállásod? A gázvezetékcserét nyilván megszavazta a közgyűlés, az már más tészta hogy a rendelkezés nem arról szól, hogy egész vezetékrendszert kell lecserélni, hanem csak a kötések cseréjét ( régen városigáz volt, most földgáz, a kendertömítéseket szárítja ki)
kérj meg valakit, hogy legyen a lakásodban, vagy add oda a kulcsot a megbízható szomszédnak, különben tényleg külön díjat számláznak ki és hátráltatod is a munkát.
Van ahol a szekrényzverik ki a cső miatt, ezeket a problémákat házon belül kell megoldani, elvégre a vezetéket tudni kell kibányászni.
Beszélj a közösképviselővel nyafogás helyett.

alfateam # 2017.08.15. 07:08

Képzeld el mi ez ahhoz képest ha a rósz vezeték miatt felrobban a ház.

Andika28 # 2017.08.15. 06:54

Tisztelt Hölgyem/Uram!

A tanácsukat szeretném kérni az alábbiakban: VII. ker. Dózsa Gy. úti társasházi lakásunkban gázcsővezeték csere van folyamatban. Az elmúlt 10 napban amióta ez zajlik csak kár és attrocitás ért bennünket. Ki és hogyan orvosolja ezeket a problémákat. 1.) Ha tetszik ha nem oldjam meg SZABADSÁGGAL, hogy a gázművek embere leszerelje a gáz órát. Ezt az időpontot 1 napra 8-15.00 között határozták meg. Kb. 5 perces munka miatt kelett 1 nap szabadságot kivennem. RETORZIÓ ha nem teszem lehetővé a gázosoknak a munkát kizárnak a szolgáltatásból majd saját költségen kérhetem a visszakapcsolást. 2.) Az alvállalkozó emberei is 1 napot jelöltek meg a rombolásra SZABADSÁG 2. Akkora lyukakat véstek 2 helyiségben is hogy lelátok a pincébe és undorító dohszag árad a lakásomba 1 hete mert a helyreállítók csak holnap azaz 1 héttel később végzik el a munkát. SZABADSÁG 3. Ok. lefestik a csöveket (ami pont ugyan olyan és a kötések is mint ami eddig volt) valószínű hogy betemetik a lyukat de kb. 50x50 cm en felbarmolták a járólapomat is oda mit tesznek? Ja? Hogy nekem nincs tartalék járólapom? 10 éve újítottam fel a lakást. Már mér lenne? Akkor most honnan vegyek 4-5 db.-ot? Ugyan olyat nem is kapok. Ez nekem költség. 4.) 08.18. SZABADSÁG 4. jönnek a gázosok visszaszerelni az órát megint egész nap várjam őket azért az 5 percért. AKKOR MOST ha tetszik ha nem én a tulajdonos teljesen kiszolgáltatott helyzetben vagyok? Kitől kérhetek jogorvoslatot? 4 nap szabadság, kár okozás a rombolás miatt,+ költség, a mocsokról amit maguk után hagynak nem is beszélve.

ragyasdezso # 2017.08.09. 11:46

nandy

Igen, a közgyűlés választja meg a tulajdonosok közül.

nandy # 2017.08.09. 11:38

Sziasztok!
Az SZVB tagok választott tisztségviselőnek minősülnek?

MajorDomus # 2017.07.22. 22:00

A felső szomszédtól is ázhat!

nonolet # 2017.07.22. 21:49

"Már az oldalsó falam is felázott, ami a hálószobám fala is egyben."

Inkább ez zavar...

Fennáll a gyanú, hogy nem is a szomszédoktól ázik.

Hanem,a belső oldali gyapotos hőszigetelése miatt!

-

Ami ugye köztudottan marhaság a határoló falak esetén.
Mert elkúrt megoldás esetén pont ezt: a falvizesedést.

MajorDomus # 2017.07.22. 21:36

,,A mellettem lévő tulajdonosnak a fürdő-konyha része közös az én konyha és terasz részemmel,,

A másik topicban leirtam....

nonolet # 2017.07.22. 08:38

nikó51

A gyapotos-gipszkartonos falaknak mi van a másik oldalán?

  • a szomszéd lakása

vagy

  • a szabadtér, fűtetlen tér
drbjozsef # 2017.07.21. 21:14

PilisiZoli,

a használat pontos módja még mindig számíthat, de mindegy, ha nem érdekel, nem fontos, csak a kérdésedet nézve : igen, hogyne lehetne, a tulajdonosok közössége közösen szinte bármit megszavazhat. Azt, hogy kinek adja ki a saját tulajdonát, azt meg pláne.

nikó51 # 2017.07.21. 21:08

Földszintes 4 lakásos társasházban lakom. A mellettem lévő tulajdonosnak a fürdő-konyha része közös az én konyha és terasz részemmel. Az én konyhám csempézetének fugái penészesek. Csempézés felett látszanak átázási nyomok - ja ez a falam gipsz kartonozva és kőzet gyapotozva van.
Már az oldalsó falam is felázott, ami a hálószobám fala is egyben. A szobámban is megjelentek a díszburkolat felett a vizesedési foltok - mi lehet a díszburkolat alatt ? Többször járt a dugulás elhárító a szomszédnál. Írtam már 2 felszólító levelet, hogy tárassa fel és szüntesse meg a hibát véglegesen, de sajnos mind két levélben azt válaszolta, hogy nála nincs semmilyen hiba nem tőle ázok át.
Megjegyezni szeretném, hogy az én fürdő blokkom a lakásom hátsó részén van semmi köze ahhoz a részhez. A mosogatóm ott van azon a fal részen, de nálam nem falban vannak a vezetékek ( víz - szennyvíz ), hanem kívül álló felszálló ágban lett kiépítve újonnan, száraz minden. Szeretném megkérdezni, hogy ilyenkor mit tudok tenni? Penészes és dohos a közös falrészem - egészségre káros - az oldalfalam is, sőt a teraszomhoz hozzáépített falrészen is átázás nyomai látszanak. Nagyon kétségbe vagyok esve, hogy a szomszéd nem hajlandó együttműködni és ázok ázok tovább. Kérem szépen segítségét, hogy mit tudok tenni ? Köszönöm szépen.

PilisiZoli # 2017.07.21. 20:58

Üdv!

Persze, most teljesen jogszerűen használom, fizetek érte! A kérdésem arra irányult, hogy lehet e különbséget tenni ilyen módon a tulajdonosok között?

drbjozsef # 2017.07.21. 20:45

Pont ezért kérdezem. Ha az SZMSZ szerint szerződést kötnek a bérlőkkel, akkor azt nem rúghatják fel olyan egyszerűen.

De ha csak simán határozat alapján van kiadva, azt megváltoztathatják, és nincs mód csak úgy egyszerűen birtokban maradni, ha a többség azt nem akarja.

Jobb helyeken a használók fizetnek érte a társasháznak, és a használatot nem ottlakás/nemottlakás alapján osztják ki (bár előnyt élvezhetnek a helyben lakók), hanem licit szerint. Aki többet hajlandó érte fizetni, az kapja meg, ilyen egyszerű ez. Ez a legjobb az egész közösségnek is.

MajorDomus # 2017.07.21. 20:31

Itt nem erről van szó!

A parkolóhely közös tulajdon,a társasház pedig módositja az Szmsz-t,hogy csak azok parkolhatnak bent,akik a házban laknak.

Ezt teljesen jogszerűen meg is tehetik,de ehhez minősitett többség kell! Menj el,és szavazz nemmel!

Mit tehetek hogy birtokon belűl maradjak...?

Odaköltözöl!

drbjozsef # 2017.07.21. 17:34

Milyen alapon használod most?
Fizetsz érte a társasháznak? Van szerződésed?

PilisiZoli # 2017.07.21. 15:36

Tisztelt Társasház dolgában járatos jogász!

Kérdésem az lenne, hogy milyen mód van arra nézvést, hogy autóbeálló használati jogosultságom megtartsam egy osztatlan közös használatú zárt autóbeállóhelyen? Jelenleg a társasház egy olyan tervezetet készül elfogadni, hogy a tulajdonostársak közül azok tarthatnak igényt ilyen helyre, akik helyben laknak, tehát ingatlanukat maguk használják és vállalják, hogy fizetik a társasház álal kirót használati díjat! Én olyan ingatlannal rendelkezem, hogy azt albérlőknek kiadtam az autóbeállló-használattal együtt.Kérdésem az lenne, hogy a társasház többsége hozhat-e olyan rendelkezést, hogy tőlem ilyen módon, hogy albérlők lakják a lakást, tőlem megvonják a jogosultságot? Tehát lehet-e ilyen különbséget tenni a tulajdonostársak között? Illetve, mit lehet tenni, hogy "birtokon belül maradjak"?

MajorDomus # 2017.06.21. 19:44

Laszlo48

Az eladás nem járható út,gyakorlatilag nem lehet keresztűlvinni az Alapitó Okirat módositását 100 %-al.

A több évtizedes bérbeadás közgyűlés egyszerű többségével adott felhatalmazás határozott idejű szerződés megkötésére a társasházzal lehetséges! Ez a biztosabb!

szabojani # 2017.06.21. 11:18

Nem, szó sincs erről!
Az arrogancia volt a kiváltó ok, ezért merült fel, a "mit lehet tenni" kérdés. Sajnos az illető úgy gondolja, hogy ő azt csinál amit akar, más meg nem. Itt a probléma gyökere. Más akkor a felállás, ha jelzi, hogy ez van és ez lenne a megoldás. A megközelítés a probléma. A békés egymás mellett éléshez legalább két ember kell és megfelelő hozzáállás.
Igaz, az autó akkumulátor feltöltése nem olyan borzasztóan nagy összeg, de ha valaki rendszeresen a többi lakóval fizetteti ki (arányosan persze) a saját egyéni problémáját, na az már okozhat feszültséget. A kábelátvezetés csak egy következmény, nyilván nem okoz túl nagy gondot.