Reklámtábla elhelyezése a társasház homlokzatán


gnoomic # 2017.09.27. 21:21

Kösz a választ!
Azért személyeskedni nem kellene.
Amióta itt lakunk, az elmúlt 5 évben minden gyűlésen ott voltunk. Ezeken ez nem volt téma.
Így marad a körkérdés mikor történt a döntés, ha nem a gyűléseken....

nonolet # 2017.09.27. 20:54

A társasház homlokzata közös terület,
így annak
a használati módja is közös döntésen alapul.

Nyilván volt gyűlés, amin döntöttek róla...

Csak te nem vettél részt a szavazáson.
Így jár aki nem jár el a gyűlésekre.
Nélküle döntenek, mások.

-

Ha valóban zavaró, akkor

  • első körben fordulhatsz a házközösséghez

kérve a máshová való felszerelését vagy a leszerelését

  • második körben a jegyzőhöz, birtokvédelemért

a zavaró hatás megszüntetésért

gnoomic # 2017.09.27. 20:32

Segítségre lenne szükségem a következő témában:
Társasház lakásunkhoz tartozó homlokzatára szereltek fel a megkérdezésünk nélkül reklámtáblát és erre még egy éjjel-nappal múködő wifi routert.
Ez így szabályos vagy sem?
Előre is köszönettel!

melsi # 2016.01.07. 19:28

Tanácsra lenne szükségem, mert semmit nem találtam az interneten a problémámmal kapcsolatban. A napokban a szomszéd társasház tetejére kitettek egy reklámplakátot, és mivel mi a legfelső emeleten lakunk, illetve nagyon közel van egymáshoz a két épület, így ahogy kinézünk az ablakokon pont a plakátot látjuk, ami főleg este nagyon zavaró, mert meg van világítva, így az egész nappali és háló fényben úszik. Kihez lehet ilyen esetben fordulni, lehet-e vmilyen jogszabályra hivatkozni? Köszönöm a segítséget.

Wildmann # 2016.01.02. 07:54

A társasház homlokzata közös terület, így annak használat is közös döntés.

Én felmatricáznám a nyílászárókat.

MajorDomus # 2015.12.17. 23:56

Egyetértünk

Immaculata # 2015.12.17. 10:36

Ha az üzlet megfelelőlen nem tudja magát megjeleníteni, hirdetni, akkor az a helyiség nem alkalmas üzletnek.
Felmondhatsz rendkívülivel.

mano13 # 2015.12.06. 06:51

Kedves Fórumtársak!

Az előző hozzászólásokban sajnos nem találtam választ a kérdésemre, ezért szeretnék közvetlen segítséget kérni. 1 hónapja kibéreltem egy 3 lakásos társasház alsó szintjét, melyet rendelőnek hirdettek. A tevékenységem illeszkedik is a meghirdetett formához. A ház egyik lakója, aki a közös képviselő azonban elhatározta hogy akadályozza a tevékenységemet, ezt elsősorban úgy érte el, hogy belekötött egy ideiglenes kihelyezett táblába. Ez egy A/3-as méretű színes kis tábla, amin a cég neve és elérhetőségei vannak. Az én végleges tervem egy legalább A/2es méretű tábla lenne, amin az elérhetőségeken kívül egy-két tevékenység is fel lenne tüntetve. Arra hivatkozik, hogy a társasházi alapító okiratba még az alapításkor kikötötték, hogy reklámot nem helyezhetek el a kerítésen, és ez már annak minősül, mert rajta van az elérhetőségem. Egy 10x20-cm-es nem színes, szolid kistáblát engedélyezne csak, de nekem az kb a postaláda felirattal egyenértékű. Sajnos egyéb gáncsolásai miatt is, most úgy döntöttem felbontom a határozott időre szóló bérleti szerződést. Az a kérdésem, hogy ebben az esetben milyen jogi következményekkel számolhatok?

Előre is köszönöm a segítő hozzászólásokat!

MajorDomus # 2015.07.25. 20:01

Nem lesz az.
Ha ellentmondanak, a pert megnyeri a társasház.

MajorDomus # 2015.07.24. 19:51

A számlák összegėre adjatok ki Fizetési Meghagyást!

MajorDomus # 2015.07.24. 19:50

Az szmsz - ről nem lehet azonnal dönteni.
15 nap stb.

AZ kétségtelen hogy szmsz nélkül nem sokra mentek, ezzel kell kezdeni.

Sonjasonja # 2015.07.24. 15:39

Hivjatok ossze egy kozgyulest es ott szavazhatnak az szmsz-rol a jelenlevok es azonnali dontes szuletik. A mi kozoskepviselonk is igy csinalta!

Pamo # 2015.07.24. 10:29

Köszönöm a hozzászólásokat!
Bérleti szertődést nem hajlandóak kötni az üzletesek, így akarva kibújni ezalól a kötelezettség alól. Most úgy működik a dolog, hogy kapnak számlát minden hónapban közös terület használati díja címen. A kgy határozat ellen amikor ez a határozat született, nem adtak be keresetet ami még 2012.ben született. Így az hatályos.
A számlákat befogadták, csak nem fizetnek...
Szmsz nincs sajnos, már 3x futottunk neki, de sosem jön össze az aláírása nem jutattják vissza :(
Én azt gondolom a közgyűlés a legmagasabb döntési jogosultsággal rendelkezik, így ezen döntés nem megkérdőjelezhető.

MajorDomus # 2015.07.22. 18:56

Nincs.

Jól látod, a társasház falára bérleti szerződéssel teheti ki a táblát, mert az a Társasháznak jövedelem, ami adóköteles.

Ezt pedig szerződéssel lehet,, legalizalni,,

nanemaaa # 2015.07.21. 07:09

Én kissé másképp gondolom. Az, hogy a trafikos nem bökhet ki bármit önhatalmúan a közös tulajdont képező homlokzatra, az egyértelmű. Viszont én úgy képzelem, hogy bérleti szerződést kellene kötnie a homlokzati felületre a tábla kihelyezéséhez. A szerződésben lehetne megállapodni a bérleti díjban, illetve az esetleges későbbi helyreállítási kötelezettségben is. Ugyanúgy, mint ahogy az óriás plakátos multicégek is teszik ezt. Ennek hiányában hajlok arra, hogy kbs-nek igaza van.

MajorDomus # 2015.07.20. 21:00

Kbs téved.

Fizetniük kell.
Ha az Szmsz ben szerepel az, amíg én mindegyikbe beleirtam, hogy az üzletek közös költségét a társasház életére gyakorolt
hatásuk alapján állapítja meg a közgyűlés,
valamint az, hogy a közös tulajdon üzleti célú használatáért a közgyűlés díjat állapít meg, akkor az bíróságon is védhető.

Nézd meg mi van az szmsz - ben, s indíts fizetési meghagyás-t.

Pamo # 2015.07.20. 10:59

Valóban felfúrják a táblákat, ami rongálja a szigetelést a vabeton szerkezetet (ez a függőfolyosó alja). Akkor már csak az a kérdés mi cégér és a cégtábla? Mert senki nem azt írja ki, hogy akció tej 20 ft. Mindenk azt rakja ki hogy pl. pöttyös abc, vagy lottózó vagy stb...
Ennek kapcsán pedig mindenki fizet, a szerencse játék zrt. is fizet nekünk a tábláért amit kitett, a homlokzatra. Akkor a szerencse játék zrt. is rosszul tudja hogy fizetni-e kell? Gondolom az ő jogászaik átnézték a kgy. határozatot.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.20. 10:39

Ja, csak az a kérdés? Akkor a válasz nem.
De ezt mire véljem akkor: „ergo az összes bolt összevissza furhatja és teheti ki a tábláját.

Pamo # 2015.07.20. 10:18

Egyenes kérdésre, egyenes választ vártam.
Kell-e fizetni-e vagy sem? Ilyen egyszerű.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.20. 10:13

Nem szeretem, amikor többet olvasnak ki a szavaimból, mint amennyi valójában bennük van.

Pamo # 2015.07.20. 10:09

Természetesen, benne van az alapító okiratban, ahogy a th. törvényben is. A határozat arra irányul, hogy a homokzaton elhelyezett táblákért fizetni kell. Az ön véleménye szerint akkor neki nem kell fizetni, ergo az összes bolt összevissza furhatja és teheti ki a tábláját.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.20. 10:02

A társasház hozott több éve egy közgyűlési határozatot, mely szerint a társasház homlokzata osztatlan közös tulajdon
Azt nem lehet többségi határozattal szabályozni, mert az alapít okirat tartalmát érinti. (Ha meg az alapító okiratban amúgy is így van, akkor fölösleges a határozat.)

A cégtábla, cégér ebben az értelemben nem reklám.

Pamo # 2015.07.20. 09:53

Tisztelt Jogászok!

Állásfoglalásukat kérném a következő ügyben:

A társasházunk alatt 2 szinten üzletek találhatók elég sok 34 üzlet.
A társasház hozott több éve egy közgyűlési határozatot, mely szerint a társasház homlokzata osztatlan közös tulajdon, így a homlokzaton elhelyezett reklámtáblákért havi 4000.-Ft díjat kér. A kirakaton elhelyezhető bármilyen reklám, de a homlokzaton csak ezzel a kitétellel. (Sajnos a sok világító és egyéb eklámok miatt szanaszét fúrkálták a függőfolyosó alját ami egyre rosszabb állapotba kerül)
Időközben lett egy dohánybolt az egyik üzlet helyén, természetesen kitette a táblát a homlokzatra, de fizteni nem óhajt, arra hivatkozik, hogy neki ezt a törvény előírja hogy köteles a táblát kitenni. Mondtam neki, hogy ezt rendben van, de azt nem írja elő, hogy mi a a magántulajdonon kötelesek vagyunk ingyen biztosítani erre a helyet, és hogy mi bizony pénzt kérünk ezért a kgy. határozat alapján. A számlákat visszaküldi, nem fogadja be, mondtam fmh adok be ellene.
Várom hozzászólásotokat, előre is köszönöm!

eperfagyi # 2013.05.06. 18:09

Köszönöm a választ, május végén lesz rendes közgyűlés, illetve még e héten visszahívnak minket az önkormányzat építésügyi osztályáról, ígérem ahogy kiderül valami, leírom.

Köszönettel: eperfagyi

nanemaaa # 2013.05.06. 07:33

Mufurc
Biztos.