Ingatlan eladás / csere


Kiara85 # 2011.01.27. 14:08

Tisztel Fórumozók!
Segítségüket kérném. Nagynénémmel van közös tulajdonban ház, illetve termőföld. Nagynéném a termőföldek ráeső részét eladta, hogy az én házrészemet megvásárolja, de a földekért kevesebbet kapott, mint amennyit ér a házrész, viszont saját nevén van egy kissebb zártkert. Az lenne a kérdésem, hogy a zártkertet csere ügyletként lehetne-e kezelni és úgy megírni a szerződést, hogy készpénzért illetve zártkertért vette meg a házrészt, vagy azt egy másik tranzakcióként kéne kezelni, ahol sima adásvételit kéne írni?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.27. 17:37

Felesleges - és dogmatikailag is vitatható - lenne két külön szerződést kötni.

Boresz # 2011.02.04. 19:26

Adás vételben szeretnék segítséget kérni.

Eladtuk a balatoni telket amin volt egy kis épület és egy szerszámos pecó. A szerződésben nincs kikötés arra az állapotra hogy hogyan kell azt hátrahagyni a vevőnek. De nekik sok minden nem kell. Gondolok itt a konyhai szekrényre,ágyra és egyéb kerti gépekre amik már régóta nem voltak használva.Valamint van fém hordó talicska és még mittudom én micsoda amit a fémtelepen bevesznek. Ezeket viszont, anyám állítása szerint azt mondta nekik,hogy mi elhozzuk. Nekem viszont sem időm sem türelmem,sem kocsim hozzá és hely sincs ahová mindent amire nincs szükségünk az elhozzam és tároljam vagy elvigyem egy hulladéklerakatba. Így ebben az esetben köteles vagyok én úgy ugrálni ahogyan ők fütyülnek? Mert én úgy látom hogy megvették a telket cakk-pakk és most már azt csinálnak a rajta lévő ingó és ingatlannal amit akarnak.Én már ott vendég vagyok.
A szerződésben van egy ilyen kitétel:
"Eladók az átruházásra kerülő ingatlan szerződésben nem említett mindennemű perteher- és igénymentességét szavatolják a vevőnek." - Ezt nem értem.

Ez a gondom jelen esetben,a segítséget előre is köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.05. 00:59

Ha a szerződés nem említi, akkor az ingóságokat nem vették meg, azokra a felelős őrzés szabályai vonatkoznak.
Egyszerűen mondva: szállítsd el őket, mert ha a vevők szállíttatják el, akkor is megfizettethetik veled a költséget.

Zoli1974 # 2011.02.07. 17:57

Tisztelt Ügyvéd Hölgy, Úr!
Kérem írja meg Nekem, hogy milyen módon tud egy olyan személy ingatlant értékesíteni, aki külföldön tartózkodik?
Milyen irat szükséges ahhoz, hogy az Ő nevében a testvére értékesíteni tudja az ingatlant?
Az ingatlant jelzáloghitel terheli.
Köszönöm, Tisztelettel
kagome74

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.07. 18:39

Meghatalmazást kell adnia.

Zoli1974 # 2011.02.07. 20:35

Köszönöm válaszát!
Ügyvédnek kell fogalmaznia a meghatalmazást? vagy
A banktól kell kérni meghatalmazási forma nyomtatványt?
Úgy is megfelel, ha kipostázva aláírja, 2 tanúval aláíratja és visszaküldi?
Ha teljes egészében Ő írja meg, az adataiból mit tartalmazzon?
Köszönöm
Zoli1974

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.07. 21:35

Ügyvéd által ellenjegyzettnek vagy közokiratba foglaltnak kell lennie. Ha külföldi közjegyző foglalta közokiratba, akkor felülhitelesítés is szükséges.

Zoli1974 # 2011.02.08. 09:47

Köszönöm.
Tehát ha jól értelmezem: az ingatlan tulajdonosa megírja a meghatalmazást, itthon pedig ellenjegyeztetni kell Ügyvéddel?
A meghatalmazás tartalmazza az ingatlan minden adatát?, vagy csak meghatalmazás legyen?
Köszönöm,
Zoli1974

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.08. 22:03

Nem. Az ügyvéd csak az előtte - vagy a jelöltje előtt - aláírt okiratot ellenjegyzi.

szandika # 2011.02.14. 17:07

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérdésem az alábbi.Van egy ingatlanunk amire jelenleg van egy vevő 16,6 M Ft vételáron pontosan.Annyiért hirdettük az ingatlant.De,hogy tisztában legyünk az értékével mi korábban felértékeltettük.Ott kb 15 Mft árat kaptunk.A vevőnek állítása szerint nincs készpénze így az önerőt azzal szeretné megoldani,hogy többet szeretne írni az adásvételire.Lehetséges,hogy pont egy banki értékbecslő nagyobb összeget állapítson meg????Vevő állítása szerint a hitel elfogadásra került/t.Tudom önmagában az is hiba hogy magasabb az adásvételi.De adó kötelezettségünk nincs.Vevő több illetéket fizet.Nyilván ha mégis eljutnánk addig hogy lepapírozzuk akkor ügyvéddel is átnézetem.Kérem segítsen nekem,hogy mekkora bűnt követek el,milyen következményekkel járhat.Ha ennek a dolognak számomra következményei lehetnek nyilván nem írom alá hisz egy boldog 2 gyermekes anyuka vagyok csak túl szeretnék lenni egy adásvételen ami már évek óta nem sikerül.De csak akkor ha nyugodtam fekhetem le este.Mi van ha az értékbecslő is benne van?Beszéltem a vevő ügyvédjével is hát minden kérdésre válaszolt és korrekt volt..!Önmagában az is furcsa nekem,hogy a banknál többet állapítanak meg mint a helyi értékbecslő.A vevő szerint tiszta minden.De ha az én hátam mögött van ez hogy nagyobbra becsültetik fel szándékosan az ingatlant akkor én is benne vagyok??VAgy nekem is ott kell lennem egy értékbecslésnél,egyáltalán előfordulhat,hogy nem megy ki értékbecslő?Mert ezt nem szeretném.mármint ,hogy benne legyek nyakig!!Előre is köszönöm válaszát csak kérem ne tartson csalónak vagy össze játszónak.Irtam már a végrehajtási fórumon is(mszabina) ott hirtelen ez volt rá a reakció.De most leírtam az egész történetet .
Válaszát előre is tisztelettel köszönöm

ObudaFan # 2011.02.14. 17:49

Túl azon, hogy ez bűncselekmény, ha bármi miatt meghiúsul az adásvétel, és a vevő a teljes, a szerződésben szereplő, a valóságban általad soha meg nem kapott összeget követeli "vissza", akkor mégis hogyan fogod bizonyítani, hogy az nem annyi volt?

szandika # 2011.02.15. 05:14

Akkor ha jól értem ez a vevő számára kedvező nagyon és én mint eladó bajba kerülhetek.Azonáltal,hogy ebből semmi hasznom nem származik.Azt hiszem egyre tisztábban kezdek látni,hogy akkor el kell kerülni az ilyen helyzeteket és ügyleteket.
Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2011.02.15. 11:18

Nincs mit.

tündér495 # 2011.02.17. 09:57

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Ingatlan eladással kapcsolatban kérném a Segítségüket, mivel elég bonyolult a helyzetem, és nem tudom milyen lehetőségek vannak ilyen esetben. Jelenleg Angliában élünk családommal 8 hónapja. Mivel úgy látszik itt is fogunk letelepedni el szeretném adni Budai, 99 m2, saját ingatlanomat, melyben Férjem adóstársként vesz részt, ugyanis az ingatlan megvásárlásánál jelzáloghitelt kellett felvennünk. Kérdésem a következő, hogy lehet kivitelezni az eladás és az ezzel járó összes teendőt oly módon, hogy nekünk ne nagyon kelljen Magyarországra utazni, van egyáltalán ilyen lehetőség? Ráadásul elég sok tartozás is terheli az ingatlant már, gondolom ez is befolyásolja a lehetőségeket.
Kérem segitsen, mi a konkrét módja és menete az ilyesfajta ügyeknek, sajnálatosan az ingatlan megvásárlásánál rutintalanságunk miatt (első és egyetlen lakásvásárlásunk volt 8 éve)elég sokat veszitettünk, szeretnénk most valamivel jobban rendezni a dolgot.
Segitségét előre is köszönöm: Tóth Andrea

brukk # 2011.02.19. 21:38

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Olyan kérdéssel fordulok önhöz ,hogy eladó ingatlanomra talán lenne vevő aki készpénzzel fizetne.Azt szeretném tudni hogy ezt csak ügyvéd jelenlétében adhatná át vagy hogyan.Természetesen adás-vételi szerződés lenne.Csak előtte fizetné.Vagyis vinni kell oda a pénzt?Válaszát köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.19. 23:05

Nem, nem kell. Úgy fizet, ahogy nektek leginkább megfelel.

bimbus # 2011.02.21. 20:55

Tisztelt Szakértők!
Egyenes ágon (gyermekemnek) szeretném átadni a tulajdonomban lévő ingatlant. Hogyan járunk jobban, ha rendes adás-vétel útját, vagy ha az ajándékozás útját választjuk? Gondolok itt az illeékfizetésre és az adóra, mindkét félt illetően.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.21. 21:21

Ez nem a terheken múlik. Ha fizet érte az a rokon, akkor adásvétel, ha nem fizet, ajándék. Azt ne várd, hogy itt bárki is színlelt szerződés kötésére biztasson.

Lhotse # 2011.02.21. 22:06

Természetesen igazad van KBS...

bimbus:

Az illetékfizetés és adózás szempontjából (most) az ajándékozás a jobb (feltéve, hogy lakóingatlanról van szó). Illeték 0, adó: 0.

bimbus # 2011.02.22. 06:52

Köszönöm a véleményeket.
Természetesen nem törvénytelen dolgokhoz szerettem volna municiót kapni.
Ajándékozásnál olvastam az interneten, hogy a 0 illeték(?) kiskapuja bezárult, az ingatlan(lakóingatlan) értékének 75%-a számit be az adóalapba(?).

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.22. 09:30

Rosszul olvastad. Az egyébként sem kiskapu, hanem mentesség. Kifejezetten ez volt a jogalkotó szándéka.