Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Végrehajtás alatt árverés előtt ingatlant vásárolni

Dávid_91 # e-mail 2018.12.19. 19:45

Sajnos itt kicsit bonyolultabb az ügy és így nem hiszem, hogy direktbe meg lehetne a követelést vásárolni, töménytelen bejegyzés van az ingatlanon. Habár... a rangsor első helyén a lízingtársaság áll és a követelés kb. 50 millió forint. Ezzel csak az a probléma, hogy 3 ingatlan kerül árverezésre és gondolom ebben az esetben az egész követelést meg kellene venni.

Az örökségről azért lett lemondva, mert nagyjából 100 millió forint körül volt az össz tartozás, ezzel szemben kb. 60-70 millió az örökség.

El kell érni, hogy a végrehajtó árverésre bocsássa az ingatlant 2/2 tul.hányadban, beköltözhetően, az érdeklődő pedig vegyen részt az árverésen.” Gerbebra - miért jó ha beköltözhetően kerül kiírásra? Ha jól tudom úgy a becsült ár is sokkal magasabb lesz és ahogy mások is írták sokkal valószínűbb, hogy másnak is szimpatikus lesz és felnyomják az árat.
Mivel ugyebár családtag szeretné megvenni, nem egyszerűbb, hogy külön-külön megveszi árverés keretén belül 1/2 tul.hányadokat. Vélhetően erre nagyon kevés érdeklődő lenne. Saját véleményem, semmi tapasztalatom benne.

Blackjack21 (törölt felhasználó) #   2018.12.19. 18:53

Még az jutott eszembe, hogy az 1/1 bekoltozheto ingatlan árverési ára nagyon fel tud szaladni, főleg kiemelt lokaciokban, ezért ha van keszpenzetek akkor érdemes lenne futni egy kört a banknál a követelés megvétele érdekében. Ennek bizonyos arányok fennallta eseten van értelme, illetve akkor javasolt ha nincs más bejegyzett tartozás.

Mint jelzálog jog jogosult már tudsz egyeztetni az MNV-vel és a követelést be tudod számítani az ő 1/2 tulajdoni illetőség saját rendszerben történő elarverezesenek vételárába.

Blackjack21 (törölt felhasználó) #   2018.12.19. 18:43

gerberanak van igaza, tehermentesen szerez az árverési vevő, mivel a hélv. jogosult is benne volt a kötelemben.

gerbera317 # e-mail 2018.12.19. 18:11

A valós tényállás az itt előadottnál lényegesen egyszerűbb: Van egy fele-fele tulajdonú ingatlan: 1/2 az elhunyt adós törvényes örököséé (Magyar Állam), a másik 1/2 az adóstársé (merthogy "a lízinszerződést a feleség is aláírta"). Az adóstársnak haszonélvezeti joga van a másik 1/2-eden.
Árverés esetén az ingatlan 1/1-ben kerül kiírásra, az ingatlant megszerző tulajdonos tulajdonjogát pedig nem terheli a haszonélvezeti jog a Vht. 137. (2) erejénél fogva.
A Magyar Államot képviselő MNV-t nem lehet rávenni sem a 157. § szerinti értékesítés kérésére, sem adásvételhez nem adja a beleegyezését, úgyhogy csak árverés útján értékesíthető az ingatlan.
El kell érni, hogy a végrehajtó árverésre bocsássa az ingatlant 2/2 tul.hányadban, beköltözhetően, az érdeklődő pedig vegyen részt az árverésen.
Megjegyzem, hiba volt lemondani az örökségről, de most már mindegy.

Dávid_91 # e-mail 2018.12.19. 17:57

Blackjack21

Magam is ezt próbálom most kideríteni, sajnos még nem tudom. Jól értem, hogy kettő árverés lesz ebben az esetben az 1/2 tulajdonjogokra(MNV és normál)?

Köszönöm,
Dávid

Blackjack21 (törölt felhasználó) #   2018.12.19. 17:37

Dávid91

Az államot az MNV Zrt. képviseli, velük szinte képtelenség lenne megegyezni, saját külön arverezesi rendszerük van, ahova terhelt ingatlanhanyadot csak a jelzálogjog jogosultjanak a bevonásával tesznek fel. Tehát árverésen kívüli végrehajtó által szervezett vétel kiesik.

Árverés lesz a megoldás, haszonélvezeti joggal terhelten!

Milyen stádiumban van a végrehajtasi eljárás?

Dávid_91 # e-mail 2018.12.19. 15:47

Tisztelt fórumozók!

Segítségeteket szeretném kérni egy igen érdekes témában, bonyolultsága miatt nem biztos, hogy tudtok segíteni.

Röviden a történet három személyről fog szólni, egy férj és feleség illetve a gyerekük(aki már egy felnőtt nő szintén). Az édesapa pár évvel korábbal elhalálozott, azonban a nagyon sok tartozás miatt az "örökségről" lemondott a gyerekük. Mivel a feleséggel fele-fele arányban voltak tulajdonosok, így a fele arányt az állam örökölte. A feleségnek továbbá haszonélvezeti joga is lett az ingatlanon.

Namár most a lízinszerződést a feleség is aláírta, így érthető okok miatt a tartozás megmaradt az Ő nevén (tehát gyakorlatilag a másik fele arány is a tartozás miatt végrehajtás alatt van). Amennyiben jól tudom, a haszonélvezeti jog miatt a teljes tulajdoni jog elvesztése esetén is jogosult az ingatlant használni, ha az még az állam tulajdonába is kerülne teljesen.

Azonban, szeretnék a hercehurcát elkerülni és ezért a lányuk megvásárolná az ingatlant. Érdeklődnék, hogy erre is csak elektronikus árverés útján van lehetőség vagy esetleg van valamilyen egyéb módja arra, hogy az ingatlant megvásárolja?

Kérem ha valami butaságot írtam esetleg korábban, azt nézzétek el nekem. Nem vagyok jogász és pont ezért is van szükségem a tanácsra.

Üdv.,
Dávid

gerbera317 # e-mail 2018.10.29. 17:46

várni kell. Az adós kifogását elutasították, de az még nem jogerős (a te szavaiddal: "a rendszerbe már benne van ,hogy a tulajt elutasították de majd telefonáljunk vissza").
Azt, hogy hogyan jutsz majd birtokon belülre, a "vevő jogai" topikban tudhatod meg. A kérdésednek semmi köze ehhez a topikhoz.

spigizoli # e-mail 2018.10.29. 15:08

Üdv!Szeptember 4.-én licitáltunk egy házra amit sikeresen megnyertünk az árverésen.Az árverési jegyzőkönyve fel volt tüntetve,hogy beköltözhető 1/1 tulajdonjog.Amikor sor került az árverési jegyzőkönyv aláírására közölték,hogy a tulajdonos végrahajtási kifogást nyújtott be.Várjunk 2 hónapot míg a bíróság ítéletet hoz.Az ingatlanba 3 éve nem lakik senki.Négy napja sikerült utolérnünk a végrehajtót aki közölte,hogy a rendszerbe már benne van ,hogy a tulajt elutasították de majd telefonáljunk vissza 2 hét múlva.Azt kérdezném ,hogy ilyenkor mit tudunk mi tenni a várakozáson kívül? Nem tudjuk ezt meggyorsítani vagy milyen jogaink vannak?Előre is köszönöm a választ.

Grave7 #   2018.10.28. 22:37

@Kovax17: Ez nem végrehajtási, sőt, nem is jogi kérdés. Kérdezd meg a bankot.

Kovax17 # e-mail 2018.10.28. 20:59

Köszönöm a választ.
Még egy kérdés felmerült bennem. Remélem valaki tudja. Ha már mondjuk az én nevemen van az ingatlan, akkor az általam felvett gyorkölcsönt, ki tudom váltani jelzálogalapú szabadfelhadználásu kölcsönnel. Elvileg. A kérdés, hogyha nem költözik ki az előző tulaj akár moratorium miatt, akár nem,akkor a szükséges becslést el tudják végezni? Tudok felvenni addig, amíg a lakok ott vannak jelzaloghitelt?

Grave7 #   2018.10.26. 20:59

@Kovax17: Az első („Pl. 8:00 a vége 7:58-kor tesznek licitet, és 8:03-ra változtatják a végét”) szerint történik a hosszabbítás.

De menj fel az arveres.mbvk.hu weboldalra, nézz ki egy mostanában záruló árverést ahol már van licit és ha a zárás idején is megnézed, jó eséllyel végig tudod majd követni a licitálást, hosszabbításokkal együtt.

Amikor az licitösszeg beírása után "leokézod", rögtön megteszed az ajánlatot, nincs megerősítés.

Kovax17 # e-mail 2018.10.26. 20:50

Még egy kérdés...Ha lenyomom a licitálok gombot, az már abban a pillanatban oké vagy van utána még biztosnsági kérdés, hogy biztos, elfogadom vagy hasonló, mint a piros iksznél, hogy kiszállok az árverésből. Szerencsére ott volt. De nem szeretnék próbából egy licitet leadni, hogy ezt is megtudjam.

Köszönöm

Kovax17 # e-mail 2018.10.26. 20:18

Sziasztok,

Két helyen találtam azt, hogy hogyan is hosszabbítják meg öt perccel az árverést a vége előtti öt percben tett licit miatt, és máshogy értelmeztem mindegyiket.

  • Az ajánlattételtől hosszabbítják meg 5 perccel

Pl. 8:00 a vége 7:58-kor tesznek licitet, és 8:03-ra változtatják a végét???

Vagy

  • Az eredeti véghez adnak még öt percet, mindegy mikor tették az ajánlatot

Pl 8:00 a vége 7:58-kor tesznek licitet, és 8:05-re változtatják a végét???

Köszönöm

gerbera317 # e-mail 2018.10.25. 09:39

Mindenekelőtt azt kell megérteni, hogy a végrehajtás célja nem az, hogy kívülálló személy olcsón szerezhessen meg vagyontárgyat. A fő cél annak kikényszerítése, hogy az adós teljesítsen. És ha ez elmarad, vagy belátható időn belül nem várható, akkor kerül sor a vagyontárgy kényszerértékesítésére, akár olyan áron is, hogy az a piaci érték alatt talál új gazdára.
A kérdésedre: Ezek szerint nem érted az "érdemes" jelentését. Ebben a kontextusban akkor érdemes, ha olcsóbban tudod megszerezni az ingatlant, mintha az ingatlanpiacon vásárolnád meg. Mivel az árverésen történő szerzés kockázatokat rejthet magában (ld. vevő jogai c. topik), ezért semmiképpen nem "ajánlott", legfeljebb csak "érdemes lehet". Az, hogy valóban érdemes volt-e, csak utólag derül ki, amikor az árverési vevő végre birtokba veszi a vagyontárgyat.

Jáde2018 # e-mail 2018.10.25. 09:17

Kedves Mindenki!
Köszönöm az előző választ. A következő kérdésem az lenne, hogy mennyire érdemes vagy inkább ajánlatos végrehajtás alatt álló ingatlant megvárolni? Sikeres licitálás után a megadott időpontban kézpénzben egyenlítenénk ki az összeget.

gerbera317 # e-mail 2018.10.05. 11:48

Az árverés útján történő szerzést nem a kölcsönből teljesítőknek, és főleg nem eltépéseknek találták ki. Nem a végrehajtó, hanem az eltépé fog kismillió akadályt gördíteni a dolog elé, kezdve azzal, mi az, hogy nem a tulajdonos az eladó, és mi az, hogy nem ő kapja a vételárat. És mire mégis megoldódik, eltelik minden fizetési határidő, te meg buktad az árverési előleget.

Jáde2018 # e-mail 2018.10.05. 11:25

Sziasztok!

A minap találtunk egy nagyon jó árban lévő árverezett ingatlant. A licitálási időszak november végéig tart. Van, egy hamarosan lejáró OTP LTP-m, amit sikeres licitálás esetén szeretnék felhasználni a vételár kiegyenlítésére. A kérdésem az lenne, hogy ez lehetséges ez. Van -e mód arra, hogy a lakáskasszából vásároljam meg az árverésen nyert ingatlant?

hunor77 # e-mail 2018.10.02. 20:32

Sziasztok,

találtam egy számomra érdekes lakást az MVBK-n, lekértem a tulajdoni lapot, és azt látom, hogy a napokban (már hetek óta futott az árverés) "Tulajdonjog bejegyzés iránti kérelem" került rá széljegyzetben, majd pár nappal később néhány (nem az összes) "Végrehajtási jog törlése kérelem".

Ez mit jelent, hogyan fordulhat elő?

Előre is köszönöm a választ!
hunor

drbjozsef #   2018.09.26. 19:08

Az is fontos lehet, hogy a 157§ eljárásával a végrehajtó árverés hatályával adja el az ingatlant, míg a másik esetben nem. Ennek lehetnek előnyei.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

gerbera317 # e-mail 2018.09.26. 16:41

A végrehajtó nem ad (nem adhat) felvilágosítást harmadik személy vevőnek az adós dolgairól. A vevő tegyen ajánlatot az adósnak, az pedig kérje a végrehjtót a 157. § szerint.
Ha a felajánlott vételár mindent fedez, akkor a végrehajtó egy árverési jegyzőkönyvvel eladja az ingatlant a vevőnek. Ha a vételár nem fedez mindent, kell a végrehajtást kérők kérelme is. A vevő ilyenkor a teljes vételárat a végrehajtónak fizeti meg. Más dolga nincs.
A másik út az adásvétel. Ekkor a vevő az adóssal együtt kénytelen végigsétálni a végrehajtótól kezdve az utolsó végrehajtást kérőig mindenkit, aztán fogad egy ügyvédet, aki jól megszerkeszti neki az adásvéeli szerződést. A vevő ilyenkor szaladgálhat egyik féltől a másikhoz, a végrehajtótól a földhivatalhoz, és vissza, és mindig az adóssal a hóna alatt.
A vevő dönti el, melyik púpot akarja a hátára.

Zsuzsa76 # e-mail 2018.09.26. 15:41

drbjozsef igen, köszönöm azt olvastam, amit tegnap írt gerbera, és ezt mérvadónak is tartottam volna, de visszamentem néhány hasonló kérdésig régebbre, és volt más válasz vagy lehetőség is. Nyilván minden eset más, ezért volt a kérdésem, hogy most akkor mihez tartsam magam.
Konkrétan amibe én nyúltam bele, ott van merkantil, otp faktoring, és társasházi tartozás. Akkor ezek összegét felajánlva, ha megkeresem az adóst, és ajánlatot teszek (a várható árverés jóval alacsonyabb összegre van kiírva, mint ezek összesen, de azt tudjuk, hogy nyilván nem az lesz a vége...), akkor Ő tud tovább lépni, ha akar?
Eddig nekem azt tanácsolták, hogy a végrehajtót keressem meg, és ezért volt a tanácstalanságom.

Köszönöm a segítséged!

drbjozsef #   2018.09.26. 14:20

Zsuzsa,

elég lett volna gerbera tegnapi 8:54-es hozzászólását.

De ha nálad nem ez a helyzet (megtérülés nem várható teljesen), vagy igen, de részletesen is érdekel, olvasd el nagyon alaposan, értően a 1994. évi LIII. törvény 157§-át. Abban benne van minden amit erről tudni kell.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Zsuzsa76 # e-mail 2018.09.26. 12:15

Elnézést, nem olvastam mindent végig, bár nekifutottam, de néha elvesztettem a fonalat!
Köszönöm a kedves reakciót, csak laikusként kértem volna segítséget...

gerbera317 # e-mail 2018.09.26. 10:48

Hátha??? Szerinted a tegnapi téma miről szól??? Jéééézusom...