Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Végrehajtás alatt árverés előtt ingatlant vásárolni

spigizoli # e-mail 2018.10.29. 15:08

Üdv!Szeptember 4.-én licitáltunk egy házra amit sikeresen megnyertünk az árverésen.Az árverési jegyzőkönyve fel volt tüntetve,hogy beköltözhető 1/1 tulajdonjog.Amikor sor került az árverési jegyzőkönyv aláírására közölték,hogy a tulajdonos végrahajtási kifogást nyújtott be.Várjunk 2 hónapot míg a bíróság ítéletet hoz.Az ingatlanba 3 éve nem lakik senki.Négy napja sikerült utolérnünk a végrehajtót aki közölte,hogy a rendszerbe már benne van ,hogy a tulajt elutasították de majd telefonáljunk vissza 2 hét múlva.Azt kérdezném ,hogy ilyenkor mit tudunk mi tenni a várakozáson kívül? Nem tudjuk ezt meggyorsítani vagy milyen jogaink vannak?Előre is köszönöm a választ.

Grave7 #   2018.10.28. 22:37

@Kovax17: Ez nem végrehajtási, sőt, nem is jogi kérdés. Kérdezd meg a bankot.

Kovax17 # e-mail 2018.10.28. 20:59

Köszönöm a választ.
Még egy kérdés felmerült bennem. Remélem valaki tudja. Ha már mondjuk az én nevemen van az ingatlan, akkor az általam felvett gyorkölcsönt, ki tudom váltani jelzálogalapú szabadfelhadználásu kölcsönnel. Elvileg. A kérdés, hogyha nem költözik ki az előző tulaj akár moratorium miatt, akár nem,akkor a szükséges becslést el tudják végezni? Tudok felvenni addig, amíg a lakok ott vannak jelzaloghitelt?

Grave7 #   2018.10.26. 20:59

@Kovax17: Az első („Pl. 8:00 a vége 7:58-kor tesznek licitet, és 8:03-ra változtatják a végét”) szerint történik a hosszabbítás.

De menj fel az arveres.mbvk.hu weboldalra, nézz ki egy mostanában záruló árverést ahol már van licit és ha a zárás idején is megnézed, jó eséllyel végig tudod majd követni a licitálást, hosszabbításokkal együtt.

Amikor az licitösszeg beírása után "leokézod", rögtön megteszed az ajánlatot, nincs megerősítés.

Kovax17 # e-mail 2018.10.26. 20:50

Még egy kérdés...Ha lenyomom a licitálok gombot, az már abban a pillanatban oké vagy van utána még biztosnsági kérdés, hogy biztos, elfogadom vagy hasonló, mint a piros iksznél, hogy kiszállok az árverésből. Szerencsére ott volt. De nem szeretnék próbából egy licitet leadni, hogy ezt is megtudjam.

Köszönöm

Kovax17 # e-mail 2018.10.26. 20:18

Sziasztok,

Két helyen találtam azt, hogy hogyan is hosszabbítják meg öt perccel az árverést a vége előtti öt percben tett licit miatt, és máshogy értelmeztem mindegyiket.

  • Az ajánlattételtől hosszabbítják meg 5 perccel

Pl. 8:00 a vége 7:58-kor tesznek licitet, és 8:03-ra változtatják a végét???

Vagy

  • Az eredeti véghez adnak még öt percet, mindegy mikor tették az ajánlatot

Pl 8:00 a vége 7:58-kor tesznek licitet, és 8:05-re változtatják a végét???

Köszönöm

gerbera317 # e-mail 2018.10.25. 09:39

Mindenekelőtt azt kell megérteni, hogy a végrehajtás célja nem az, hogy kívülálló személy olcsón szerezhessen meg vagyontárgyat. A fő cél annak kikényszerítése, hogy az adós teljesítsen. És ha ez elmarad, vagy belátható időn belül nem várható, akkor kerül sor a vagyontárgy kényszerértékesítésére, akár olyan áron is, hogy az a piaci érték alatt talál új gazdára.
A kérdésedre: Ezek szerint nem érted az "érdemes" jelentését. Ebben a kontextusban akkor érdemes, ha olcsóbban tudod megszerezni az ingatlant, mintha az ingatlanpiacon vásárolnád meg. Mivel az árverésen történő szerzés kockázatokat rejthet magában (ld. vevő jogai c. topik), ezért semmiképpen nem "ajánlott", legfeljebb csak "érdemes lehet". Az, hogy valóban érdemes volt-e, csak utólag derül ki, amikor az árverési vevő végre birtokba veszi a vagyontárgyat.

Jáde2018 # e-mail 2018.10.25. 09:17

Kedves Mindenki!
Köszönöm az előző választ. A következő kérdésem az lenne, hogy mennyire érdemes vagy inkább ajánlatos végrehajtás alatt álló ingatlant megvárolni? Sikeres licitálás után a megadott időpontban kézpénzben egyenlítenénk ki az összeget.

gerbera317 # e-mail 2018.10.05. 11:48

Az árverés útján történő szerzést nem a kölcsönből teljesítőknek, és főleg nem eltépéseknek találták ki. Nem a végrehajtó, hanem az eltépé fog kismillió akadályt gördíteni a dolog elé, kezdve azzal, mi az, hogy nem a tulajdonos az eladó, és mi az, hogy nem ő kapja a vételárat. És mire mégis megoldódik, eltelik minden fizetési határidő, te meg buktad az árverési előleget.

Jáde2018 # e-mail 2018.10.05. 11:25

Sziasztok!

A minap találtunk egy nagyon jó árban lévő árverezett ingatlant. A licitálási időszak november végéig tart. Van, egy hamarosan lejáró OTP LTP-m, amit sikeres licitálás esetén szeretnék felhasználni a vételár kiegyenlítésére. A kérdésem az lenne, hogy ez lehetséges ez. Van -e mód arra, hogy a lakáskasszából vásároljam meg az árverésen nyert ingatlant?

hunor77 # e-mail 2018.10.02. 20:32

Sziasztok,

találtam egy számomra érdekes lakást az MVBK-n, lekértem a tulajdoni lapot, és azt látom, hogy a napokban (már hetek óta futott az árverés) "Tulajdonjog bejegyzés iránti kérelem" került rá széljegyzetben, majd pár nappal később néhány (nem az összes) "Végrehajtási jog törlése kérelem".

Ez mit jelent, hogyan fordulhat elő?

Előre is köszönöm a választ!
hunor

drbjozsef #   2018.09.26. 19:08

Az is fontos lehet, hogy a 157§ eljárásával a végrehajtó árverés hatályával adja el az ingatlant, míg a másik esetben nem. Ennek lehetnek előnyei.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

gerbera317 # e-mail 2018.09.26. 16:41

A végrehajtó nem ad (nem adhat) felvilágosítást harmadik személy vevőnek az adós dolgairól. A vevő tegyen ajánlatot az adósnak, az pedig kérje a végrehjtót a 157. § szerint.
Ha a felajánlott vételár mindent fedez, akkor a végrehajtó egy árverési jegyzőkönyvvel eladja az ingatlant a vevőnek. Ha a vételár nem fedez mindent, kell a végrehajtást kérők kérelme is. A vevő ilyenkor a teljes vételárat a végrehajtónak fizeti meg. Más dolga nincs.
A másik út az adásvétel. Ekkor a vevő az adóssal együtt kénytelen végigsétálni a végrehajtótól kezdve az utolsó végrehajtást kérőig mindenkit, aztán fogad egy ügyvédet, aki jól megszerkeszti neki az adásvéeli szerződést. A vevő ilyenkor szaladgálhat egyik féltől a másikhoz, a végrehajtótól a földhivatalhoz, és vissza, és mindig az adóssal a hóna alatt.
A vevő dönti el, melyik púpot akarja a hátára.

Zsuzsa76 # e-mail 2018.09.26. 15:41

drbjozsef igen, köszönöm azt olvastam, amit tegnap írt gerbera, és ezt mérvadónak is tartottam volna, de visszamentem néhány hasonló kérdésig régebbre, és volt más válasz vagy lehetőség is. Nyilván minden eset más, ezért volt a kérdésem, hogy most akkor mihez tartsam magam.
Konkrétan amibe én nyúltam bele, ott van merkantil, otp faktoring, és társasházi tartozás. Akkor ezek összegét felajánlva, ha megkeresem az adóst, és ajánlatot teszek (a várható árverés jóval alacsonyabb összegre van kiírva, mint ezek összesen, de azt tudjuk, hogy nyilván nem az lesz a vége...), akkor Ő tud tovább lépni, ha akar?
Eddig nekem azt tanácsolták, hogy a végrehajtót keressem meg, és ezért volt a tanácstalanságom.

Köszönöm a segítséged!

drbjozsef #   2018.09.26. 14:20

Zsuzsa,

elég lett volna gerbera tegnapi 8:54-es hozzászólását.

De ha nálad nem ez a helyzet (megtérülés nem várható teljesen), vagy igen, de részletesen is érdekel, olvasd el nagyon alaposan, értően a 1994. évi LIII. törvény 157§-át. Abban benne van minden amit erről tudni kell.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Zsuzsa76 # e-mail 2018.09.26. 12:15

Elnézést, nem olvastam mindent végig, bár nekifutottam, de néha elvesztettem a fonalat!
Köszönöm a kedves reakciót, csak laikusként kértem volna segítséget...

gerbera317 # e-mail 2018.09.26. 10:48

Hátha??? Szerinted a tegnapi téma miről szól??? Jéééézusom...

Zsuzsa76 # e-mail 2018.09.26. 10:45

Hátha itt tud valaki érdemleges választ adni...
Ha egy ingatlan már végrehajtás alatt van, de csak januárban kezdődik meg az árverés, akkor azt el lehet-e adni, meg lehet-e venni, végrehajtóval hogyan lehet egyezkedni? Odamegyek,azt mondom, hogy mint nem tulajdonos, de kifizetem?

Köszönöm!

gerbera317 # e-mail 2018.09.26. 09:38

Ez is egy szempont. Van is olyan végrehajtó, aki nem folytat le 157. § szerinti eljárást, ha a feltételeket más meg nem teremti. Márpedig azt nemigen szokták.
De az 5. § (1) is szempont. Egy olyan szempont, aminek - a célszerűség keretein belül - mindent alá kell rendelni. Ha egy évek óta eladhatatlan ingatlanra jelentkezik egy balek, hogy ő azt megvenné, a végrehajtó miért is ne mozdíthatná meg a vlagát, és tájékoztathatná a feleket, hogy ilyen-olyan vételi szándékot jelentettek be, ezért most a felek így-és-így nyilatkozhatnak?

Grave7 #   2018.09.25. 22:04

@gerbera317: Igen, nem jogszabálysértő, de szerintem az ilyen (akár jófejségnek is tekinthető) dolgokból lesznek a "kisujj-alkar" szituációk, aminek a vége kb. "azt mondta a végrehajtó, hogy segít megegyezni a bankkal, de átvert a szemét".

gerbera317 # e-mail 2018.09.25. 09:39

Ezzel persze egyáltalán nem értek egyet
Nincs ebben semmi szabálytalan. Az előzetes felosztási tervet viszont túlzásnak találom, de még mindig nem szabálytalan - ha ennyire ráér a végrehajtó, hát tegye...
Ha a vevő a vételi ajánlatát a végrehajtónak küldi el, az minden további nélkül értesítheti a feleket az ajánlatról és arról, hogy 157. § szerinti kérelmet terjeszthetnek elő. Azonban 1) erre (mármint a tájékoztatás kiküldésére) a végrehajtó nem kötelezhető, 2) a felek pedig nem kötelesek rá válaszolni. Ha nem válaszolnak, azt úgy kell tekinteni, hogy a felek nem terjesztettek elő 157. § szerinti kérelmet.
A 157. § csak arról rendelkezik, hogy a végrehajtó mit tesz a felek (1) szerinti kérelmére és az egyéb érdekeltek (3) szerinti beleegyezésére. Azt, hogy a felek és érdekeltek milyen előzmény hatására terjesztik elő a kérelmüket illetve adják beleegyezésüket, és hogy mi lehet ebben a végrehajtó szerepe, nem eljárásjogi kérdés.

Grave7 #   2018.09.25. 09:04

@gerbera317: Láttam én már olyat, hogy egy végrehajtó megküldte a feleknek a "vevőjelölt" vételi ajánlatát egy "felosztási terv szerű számolással" együtt, hogy ha kérik az árverési vétel hatályával történő értékesítést, akkor ki-mennyit kapna.
Ezzel persze egyáltalán nem értek egyet, de ha már a végrehajtó ilyen ügybuzgó, akkor a "vevőjelölt" szájába is rághatná, hogy mit kell írnia a vételi ajánlatban.

.
@Ildi121: A jogszabályoknak megfelelő eljárás tényleg az amit gerbera317 írt.

gerbera317 # e-mail 2018.09.25. 08:54

Ha az értékesítésből befolyó vételárból a végrehajtási eljárás költsége és valamennyi végrehajtást kérő - ideértve a végrehajtási eljárásba bekapcsolódott zálogjogosultakat is - követelése előreláthatólag kielégíthető, és az ingatlanra vonatkozólag más érdekeltnek nincs az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett joga, az árverésen kívüli eladáshoz akkor is szükség van az adós kérelmére.
A vevő ne nyilatkozzon semmit a végrehajtónak, mert azzal a végrehajtó nem tud mit kezdeni. Ha a vételi ajánlatot már megtette az adósnak, a folytatás az adós kezében van.
Ne kelljen ezt mindannyiszor elmagyarázni!

drbjozsef #   2018.09.25. 08:37

bocsánat, helyesen :

a rengeteg a teher azt jelenti, hogy az összes tartozás+végrehajtási költségek több, mint amennyiért meg akarod venni?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2018.09.25. 08:36

Ildi,

a rengeteg a teher azt jelenti, hogy az összes tartozás+végrehajtási költségeknél több?

Ha nem, akkor nem is kell megvárni azt, amit gerbera írt, a végrehajtó árverés hatályával eladja neked.

Ha igen, és több jogosult van, mindegyiknek bele kell egyeznie, és ez valszeg nem rövid idő lesz.

Ha írásban akarsz, írd csak le amit akarsz, nem kellenek bele jogi részek, meg paragrafusok. Az adatok legyenek benne, az ingatlané meg a tied, szeretnéd megvenni X áron, ennyi.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.