Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Végrehajtás alatt árverés előtt ingatlant vásárolni

boanti # e-mail 2018.05.01. 11:47

Tisztelt Fórumozók,
árverésen vettem egy telket év elején nevemre került. Múlt héten megjelent a területen eredeti tulajdonos és birtokba vette, sittet helyezett el. Hétvégén vettem észre. Mikor még nem tudtam ki volt, első reakcióm rendőrség volt, azt mondták szerdán tehetek feljelentést. Elkezdtem nyomozni kiderült régi tulajdonos volt, aki tulajdoni hányada 1/2 volt, nevére bérleti díj tartozás volt bejegyezve. Felvettem vele a kapcsolatot azt állítja semmiről nem tudott és neki tartozása sem volt. Végrehajtó utolsó ismert címén kereste, úgy tudom. A telket saját tulajdonának tekinti. Megadtam neki a végrehajtó elérhetőségét elvileg holnapi napon felkeresi. Mire számíthatók? Előfordulhat, hogy kiderül tényleg nem volt tartozása és én rosszul jövök ki a dologból? Nem nagyon mutat hajlandóságot sitt eltüntetésére. Gondolom feljelentést tehetek, de békébe szeretném megoldani az ügyet, ha várok akkor lehet nem történik semmi a sittel és később a rendőrség sem úgy áll hozzá ha nem egyből jeleztem. Válaszokat előre is köszönöm.

oligaliga # e-mail 2018.05.01. 09:41

A baj az, hogy semmit nem érteni abból, amit leír. Kié volt az ingatlan? Ki adta el? A végrehajtó? Ki halt meg? Milyen hagyatékról van szó? Kié volt a hitel? Fületlen kicsoda ebben a történetben? Eladó, vevő, örökös, adós, adóstárs, tulajdonostárs, vagy csak egy kíváncsi szomszéd vagy rokon?

gerbera317 # e-mail 2018.04.30. 22:49

Nem fületlen, hanem töketlen. Úgy folyik ellene végrehajtás, hogy nem tud róla, és úgy árverezték el az ingatlanát, hogy csak utólag szerzett róla tudomást. Írni meg éppen nem tud. Szerinted?

oligaliga # e-mail 2018.04.30. 19:55

Fületlen

Írd le értelmesen, tagoltan, az elejéről. Utána kaphatsz választ.

fületlen # e-mail 2018.04.30. 18:08

érdeklődnék hogy végrehajtáson volt az ingatlan és van rajta sok milliós hitel bennünket nem értesítettek erről hogy eladták nekem az lenne a kérdésem hogy a hitelt most ki fizeték e vagy nem mert engemet nem értesítettek semmiről csak annyit tudok hogy valaki meg vette ki kellet jelenkezni onnan semmiről sem kaptam tájékoztatást de most a hitel fen áll e vagy ki fizeték ha fent áll még a hitel vissza lehet e mondani vagy nem hagyatéki most lesz ebben kérném a segítségét

facsiga77 # e-mail 2018.04.29. 23:18

Egyébként eladhatja, csak ki az a hülye aki megveszi úgy hogy rajta van a vh jog.

Az 1%-os fiúnak elővételi joga van, amit szintén le kell zongorázni, de ha a vevőnek ez az ingalan a nünükéje akkor ez sem akadály.

Ha van elidegenítési tilalom akkor a bank hozzájárulása kell, amit nem szoktak megadni ha nem térül meg belőle a teljes tartozás.

gerbera317 # e-mail 2018.04.29. 19:40

De nehéz a felfogásod. Nem adhatod el. A végrehajtó viszont igen. Nyilván a fiad ellen is folyik ugyanaz a végrehajtás, tehát az 1/1 árverésnek menne akadálya. A vevőd pedig vegye meg az ingatlant árverésen.

Füge1 # e-mail 2018.04.29. 17:01

Köszönöm a választ. Eladhatom-e az ingatlan 99 %-át a fiam hozzájárulása nélkül?

drbjozsef #   2018.04.24. 09:21

A kérdésem az, ha a Végrehajtó maga is értékesíteni fogja az ingatlant, neki nem kell a fiam hozzájárulása az értékesítéshez csak nekem, ha én akarom eladni?

A végrehajtónak nyilván nem kell a beleegyezésed, se semelyik tulajdonos beleegyezése, hogy árverésen értékesítse (nem eladja!) az ingatlant.

Majd köszönd meg a gyereknek.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Füge1 # e-mail 2018.04.24. 08:17

Tisztelt Cím! Az alábbi problémámra szeretnék jogi megoldást kapni: Devizahiteles vagyok, a fiam 1 %-ban tulajdonos az ingatlanban /Bank kérte/. Az ingatlan árverezés előtt áll, azonban most van egy komoly vevő, aki megvásárolná. A Közjegyző azt mondta, hogy kell a fiam hozzájárulása, ill. aláírása a szerződéskötéskor-/hez/. Ez érthető. A bökkenő az, hogy a fiam külföldön él 8 éve, mindig más és más helyen. Emailben kértem, hogy küldjön egy hitelesített meghatalmazást a nevemre, az ingatlan eladásához, amit a Magyar Konzulátuson hitelesíttetnie kell, mást nem fogadnak el, hacsak nem jönne haza a szerződés aláírására. Kértem, hogy ezt a meghatalmazást mielőbb, SOS. küldje el. Mivel a megkeresésemre nem válaszol, így nem tudom eladni meghatalmazása nélkül a házat, akkor viszi a Végrehajtó. A kérdésem az, ha a Végrehajtó maga is értékesíteni fogja az ingatlant, neki nem kell a fiam hozzájárulása az értékesítéshez csak nekem, ha én akarom eladni? Mi lenne a megoldás? Előre is köszönöm a választ.

gerbera317 # e-mail 2018.04.07. 19:58

Imma szólt helyesen. Kifogásolgatás helyett/előtt egy teljes tulajdoni lap másolat vizsgálata javasolt.

Grave7 #   2018.04.07. 18:08

@erka90: Én még a kifogásolási határidőn belül jelezném a végrehajtónak / árverést kitűző alkalmazottjának (ügyfélfogadási időben, személyesen), hogy ez a helyzet és kéred törölje az árverést, földhivatalnál és önkormányzatnál érdeklődjön, majd miután tisztázta a dolgokat, a helyes (megalapozott) adatokkal tűzze ki az árverést. Egyébként kifogást nyújtasz be.
Ezt vagy leírva vidd magaddal és miután szóban elmondtad, érkeztetve vetesd át, vagy foglaltasd jegyzőkönyvbe helyben (esetleg a válaszukkal együtt).

Immaculata # e-mail 2018.04.07. 10:39

A csökkenés az ingatlan megosztásával, vagy társasházzá nyilvánítás során jöhet létre.

Be kellene csatolni ide a tulajdoni lapot, hogy felelősségteljesen lehessen bármit mondani.

Első körben a kérdező félreértelmezésére gondolok és nem a hibás kiírásra.

nonolet # e-mail 2018.04.07. 10:28

Úgy nyílhatott, hogy amíg nem veszi meg valaki addig az övé...
Így aztán miért ne tehetne vele bármit?

Akár el is adhatja az árverezés alatt,
csak
ahhoz nyilván kell a hitelező jóváhagyása is.

- -

A végrehajtó adati az ingatlanról
méret, állapot, tartozékok
csak TÁJÉKOZTATÓ jellegűek.

Annak tudatában licitálsz, hogy

  • kb. BÁRMI kiderülhet az ingatlanról
  • a hirdetményhez képest a fenti körben.

Tulajdonképpen csak a helyrajzi száma a garantált.
Nomeg az, hogy tulajdonba kapod, ha fizetsz.

Azonban neked kell utána járni a valóságnak.
Még a licit előtt, HA TUDSZ!

Árverésen gyakorlatilag zsákbamacskát veszel.
Pont úgy, mint ahogy azt a filmekben is láthatod :-)

erka90 # e-mail 2018.04.07. 10:07

Kedves Fórumozók!

Folyamatos árverezés alatt álló ingatlanra érvényes licit indítása után a tulajdoni lapot lekérve vettem észre,hogy az online folyamatos árverésen, (a végrehajtó által feltüntetett ingatlan nagyságát is tartalmazó részletes adatokban) , az ingatlan területe 186 nm -ként van megadva,, de ugyanakkor a tulajdoni lapon 2016.10.10-én 66 nm-re lett módosítva a földhivatal bejegyzése szerint az ingatlan nagysága.Az árverezett ingatlan tulajdoni lapja,2009-től,több pénzintézet jelzálog jogával,illetve vh cselekményekkel terhelt.Szeretném megkérdezni,hogy a tulajdonos adósnak, hogyan nyílhatott lehetősége a földhivatalban az ingatlan méretét csökkenteni? Illetve a végrehajtó amennyiben valótlan adatokkal,jelen esetben az ingatlan nagyságára vonatkozó valótlan adatokkal hirdeti meg egy ingatlant árverésre,terheli e felelősség?Köszönöm a válaszokat..

gerbera317 # e-mail 2018.03.01. 19:30

Attól függ, mit nevezünk értékbecslésnek.

sovi631 # e-mail 2018.03.01. 18:25

Saját ingatlan, ami jogerősen végrehajtható.

gerbera317 # e-mail 2018.02.25. 23:30

Nekem is érdemes lenne egy érték becslést kérni?
Mire kérnél értékbecslést?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.02.25. 16:59

Nem jól kutakodtál. Amire hivatkozol, az nem a valóság, hanem a propaganda. (Amely "nem bontotta ki a valóság minden részletét".)

www.kbs-ugyved.hu

sovi631 # e-mail 2018.02.25. 14:15

Tisztelt tagok!
Kérdésem az lenne, ha jól kutakodtam, 2017-es törvény szerint, lakó ingatlan esetében, csak is piaci áron kezdhetik az árverezést,, majd egy év múlva ha nincs eredmény, közös eljárással 90%-ra lehet lemenni.
Igaz e ez? És ki határozza meg a piaci értékét? Nekem is érdemes lenne egy érték becslést kérni?

nonolet # e-mail 2018.02.18. 18:07

Szóval van vagy 60 millió tartozás+költség már.

ÁRVERÉSEN
Várható úgy 25-35 millió körüli pénz a végrehajtásból.
(nem tudjuk milyen árak és kereslet van arrafelé)

Marad még 25-35 millió tartozás!
Annak a rá eső fele is 12-17 millió lesz.
Amit kb. élete végéig fizethet, de legalábbis sok évig.
ÚGY hogy még csak ingatlana se lesz...

Kb. jók a számok?

- -

Vagy alkudni kezd, hisz a bank is tudja,
hogy
ebből nem tud kihozni 25-35 milliónál többet.

Erre lehet ráígérni...
Illetve egy új hitellel megtartani a házakat.

Hisz a tulajnak módja van/lesz azokat saját kezűleg eladva a végrehajtásból várhatónál többet keresni rajtuk.

Miközben amíg fizet, addig legalább az ingatlanért fizet!
(amit akár béreb is adhat közben...)

Nem pedig csak a végrehajtásból maradt adósságot törleszti a semmiért.

- -

Elő kell venni a papírt-ceruzát vagy excelt
és végig kell számolni a reális számokkal
a lehetséges forgató könyveket.

Mert jobb kisebbet bukni, mint nagyobbat.

- -

Persze, ha az alkuhoz sincsenek meg a feltételek akkor minden mindegy...

SaireyVMK #   2018.02.18. 16:41

Lehet,hogy az ingatlanpiaci árak növekedése miatt vár még a végrehajtó. Csak azzal nem számolt ,hogy közbe az egyik tulaj majd szépen elkezdi bontogatni a házat.

Önkéntes sokkoló, oksokodó dokkoló. Amúgy meg csak egy laiKuss. Kedvenc könyve: Lakatos István: Dobozváros

gerbera317 # e-mail 2018.02.18. 13:24

Egyébként pedig nem téged oktattalak, hanem a másik hozzászólót. Az már a te bajod, hogy te is olvastad. Persze, minden csak nézőpont kérdése. Igazából nem bajod, hanem szerencséd...

gerbera317 # e-mail 2018.02.18. 13:21

Tehát az összteher több, mint az ingatlanokból várható megtérülés. Akkor nincs miről tárgyalni meg szőnyeg szélére járogatni, akármit is okoskodik a másik hozzászóló. Harmadszor írom le: a végrehajtó tűzzön ki árveréseket. A gyerektartást a bankot megelőzően fogod megkapni.
A végrehajtót pedig kérni kell, írásban. Ha kell, havonta újra és újra.

pamili # e-mail 2018.02.18. 13:11

Sajnálom gerbera317, hogy nem vagyok rutinos kérdező ezen a fórumon. Segítségért, tanácsért jöttem ide, nem kioktatásért. A korábbi hozzászólásokban és kérdésekben sem láttam minden esetben konkrétumokat. De íme:
Van egy eredetileg 25 millió Ft-os svájci frank alapú hitel, ami ma kb. 50 millió Ft tartozást jelent a számunkra.
Eredetileg 3 ingatlant és 3 adóst vont be a bank a hitelügyletbe összevonva egy kamattámogatásos forinthitellel. (ami ekkpr kb. 6 millió Ft tartozást jelentett.)
A svájci frankos hitelből kb. 6 millió Ft kerül törlesztésre. 2012. novemberében felmondta a bank mindkét hitelt.
3. adós jövedelméből vont havonta. 2014-ben készíttetett értékbecslést az alábbiak szerint: egyik ingatlan (csház) beköltözhetően 20millió Ft, másik ingatlan (lakás) beköltözhetően 23.400.000.- Ft, harmadik ingatlan kis értékű úgy emlékszem 6,5 millió körülre becsülték.
2016.novemberében a kisértékű ingatlant elárverezték kb. 4,5 millió Ft-ért. Ez volt a három ingatlan közül az egyetlen lakott. Kifejezetten kérvényeztük, hogy a másik kettő, nagy értékű, üres ingatlant árverezzék el. Elutasították a kérelmet. A ház tulajdonosa, a 3. adós néhány hónap múlva ebbe belehalt. Itt elvesztettem a motivációmat. Csak az ő ingatlanját szerettem volna megmenteni, a többi nem érdekel már.
Maradt két üres ingatlan és két adós. Mi tulajdonosai vagyunk mindkét ingatlannak 50-50%-ban. A házon kb. 3,5 millió egyéb teher van, amiből kb. 5-600 ezer Ft a másik ingatlanra vonatkozó közösktg tartozás, a többi a másik tulaj által felvett nem jelzálogalapú hitelek végrehajtási jogai (amire azt mondják, hogy mivel a házasság fennállása alatt vette fel őket, hiába éltünk már külön, a csjt szerint engem is terhel) A lakáson a teher kb. ugyanezek.
Gyerektartás tartozása, amire végrehajtást kértem kb. 1 millió Ft. (egyenlőre ingóságot próbáltak foglalni, pedig azt nem kértem)
Így pontosabb a tényállás.
Kérdésem akkor az, hogy tudom elérni, hogy a végrehajtó kiírja az árverést bármelyik ingatlanra, mielőtt a másik tulajdonos széthordja.
Köszönöm.