Tisztelt Fórumozók!
Szeretnék jogi tanácsot kérni a következő ügyben:
Baján, a Czirfusz Ferenc utca 15. szám alatti ingatlanom előtt az úton évek óta megáll az esővíz, mivel a csapadékvíz-elvezetés nincs megfelelően kialakítva.
Az úton összegyűlt vízbe behajtó autók és buszok rendszeresen a homlokzatomra, a fa nagykapura és az ablakra csapják a vizet, ami miatt folyamatos károsodás keletkezik az ingatlanomban.
A homlokzat vakolata és festése felázott, a fa nagykapu vetemedik, az egyik ablakkeret is megrongálódott.
A helyreállítás becsült költsége 2–3 millió forint.
A problémát már jeleztem a Bajai Városgazdálkodási Nonprofit Zrt. felé, azonban írásos jegyzőkönyv nem készült, csak feljegyzés.
Egyedül a közeli gesztenyefák ágait vágták vissza (amelyek a tetőszerkezetet veszélyeztették), de a vízelvezetési probléma továbbra is fennáll.
Továbbá a járda alatt húzódó gázvezeték közvetlen közelében lévő gesztenyefa gyökérzete megemelte a járdát, ami szerintem közműves biztonsági kockázatot is jelenthet.
Kérdéseim a fórum tagjaihoz / jogászokhoz:
1. Milyen jogi úton tudom érvényesíteni a kártérítési igényemet ilyen önkormányzati vagy városgazdálkodási mulasztás esetén?
2. Célszerű-e először hivatalos kárigényt benyújtani az önkormányzat felé, mielőtt perre viszem az ügyet?
3. Van-e jogszabály vagy bírósági gyakorlat, amely kifejezetten az önkormányzati vízelvezetési hiányosságokból eredő magánkárok megtérítésére vonatkozik?
4. Érdemes lehet-e független műszaki igazságügyi szakértőt bevonni a károk dokumentálásához, mielőtt elindítom a jogi eljárást?
5. Hová nyújthatom be a kártérítési igényemet hivatalosan?
Jelenleg úgy tűnik, hogy Baján nem igazán akarnak foglalkozni az üggyel, minden bejelentésem süket fülekre talál.
A Kecskeméti Járási Hivatalhoz lenne érdemes beküldeni a levelet fényképekkel és költségbecsléssel mellékelve, vagy van más illetékes szerv ilyen esetben?