Tisztelt Szakértők!
Az lenne a kérdésem, hogy a férjemmel korábban fele fele arányban voltunk tulajdonosok a lakásunknak. kb 4 évvel ezelőtt nekem ajándékozta az ő részét. Így az ingatlan közös tulajdonnak számít? A férjemet egy polgári peres eljárásban kártérítésre kötelezi a bíróság. A lakás megterhelhető vagy elvehető?
Köszönöm válaszukat!
Tisztelettel:
Tulajdonrész ajándékozása?
A kárt mikor okozta?
Hogy lenne közös tulajdon ha neked ajándékozta?
Az sem mindegy, hogy milyen károkozásról volt szó pontosan. Ha a károkozás folytán ti gyarapodtatok, akkor például felelős lehetsz ezért.
"Így az ingatlan közös tulajdonnak számít?"
Igen!
"Házastársi vagyonközösség esetén a házastársak közös vagyonába tartoznak azok a vagyontárgyak, amelyeket a házastársak a vagyonközösség fennállása alatt együtt vagy külön szereznek." (Ptk.)
Azért a házassági vagyonjogi szerződésekről szóló részről se feledkezzünk meg. Nem beszélve arról, hogy ha még a régi Ptk. hatálya alatt történt az az ajándékozás.
Tisztelt Fórumozók!
Ajándékozási szerződéssel kapcsolatban kérnék segítséget.
Édesanyám 50-50%-ban zártkerti ingatlan tulajdonos a testvérével.
Szeretnénk ha ajándékozás útján a nevemre kerülne az ingatlan.
Hogy lehet ezt megvalósítani a legkevesebb illeték megfizetésével?
Mennyi illetéket kell befizetni?
Köszönöm a segítséget!
Egyeneságon illetékmentes, oldalágon az ingatlan értékétől függ.
Oldalágon nem is ajándékozható.
Hogy-hogy nem ajándékozható? A telek minősítése miatt?
"Hogy-hogy nem ajándékozható? A telek minősítése miatt?"
Úgy bizony! A Földforgalmi törvény alapján, termőföldet csak közeli hozátartozónak lehet ajándékozni!
"közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér;" (Földforgalmi törvény)
Korabban zartkerti szanto vott a minositese most kerult atminositesre zartkerti ingatlanna. Az is termofoldnek minosul?
Ha a művelési ága szántó, kert, erdő, rét, legelő, ilyesmi, akkor az a földforgalmi törvény hatálya alá tartozik, mindegy, hogy milyen fekvésű.
Muveles alol kivonasra kerult a jelenleg 2016.12.31ig kervenyezheto eljaras szerint. Ez esetben sem lehet ajandekozi?
Akkor persze, hogy lehet. (Csak úgy meg mi a fenének emelted ki, hogy zártkerti ingatlan?)
Csak pontos akartam lenni ha esetkeg mas illetek vonatkozna ra mint a lako ingatlanra. Mennyi az illetek ilyen esetben?
Az ajándékozási? 18%.
"mi a fenének emelted ki, hogy zártkerti ingatlan?"
A zártkerti művelés alól kivett terület továbbra is a zártkertben található. A "zártkert" feltüntetése a tulajdoni lapon, az ingatlan településen belüli fekvésére utal!
És mi a jogi relevanciája? Ennyi erővel azt is kérdezhetik, mennyi illetéket kell fizetni a Sas-hegyi, a sóstói vagy az ófalui ingatlanok után?
"És mi a jogi relevanciája?" Kb. annyi mint a "külterület", "belterület" feltüntetésének a tulajdoni lapon.
A kérdés kifejezetten az illetékre vonatkozott. Arra nézve pedig csak akkor van jelentősége, hogy az ingatlan zártkerti, ha nincs kivéve a művelésből.
Kicsit olvasgattam még a neten hogy-hogy lehetne a legjobban összehozni az ajándékozást.
Első körben ha csak egy testvéri ajándékozás lenne majd szülő gyere akkor jobban ki tudom hozni ls 9% lenne az illeték?
Vagy van olyan kikötés hogy ajándékozás útján szerzett tulajdon tovább nem ajándékozható?
"Édesanyám 50-50%-ban zártkerti ingatlan tulajdonos a testvérével.
Szeretnénk ha ajándékozás útján a nevemre kerülne az ingatlan."
Testvérek között is 18% az ajándékozási illeték.
"Édesanyám 50-50%-ban zártkerti ingatlan tulajdonos a testvérével.
Szeretnénk ha ajándékozás útján a nevemre kerülne az ingatlan"
Ha zártkerti művelés alól kivett terület, akkor egyből neked ajándékozhatják. Az édesanyád 1/2 része után nincs illeték, a másik 1/2 rész után illetéket kell fizetni.
"Első körben ha csak egy testvéri ajándékozás lenne majd szülő gyere akkor jobban ki tudom hozni ls 9% lenne az illeték?"
Még ha egyáltalán "ki tudnád hozni" 9%-ra, akkor a nyereséget elvinné a dupla költség (ügyvéd, földhivatal).
"Vagy van olyan kikötés hogy ajándékozás útján szerzett tulajdon tovább nem ajándékozható?"
Ha jogszabályra gondolsz, akkor nincs.
Tiszteletem!
Segítségüket szeretném kérni. Férjem tulajdonában álló családi házban élünk. Szeretné,ha megosztanánk a tulajdont. Mi ennek a módja? Csak ajándékozással lehetséges? Vagy házassági szerződéssel? Anyagilag mennyi kiadásra számíthatunk?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02