Tulajdonrész átírása banki hitel esetén

bubu madár # 2011.07.05. 11:15

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!

Tanácsot szeretnék kérni a következő ügyben.
2010-ben vásároltam egy házat az Erste bank által nyújtott jelzáloghitel segítségével. Akkor csak az én nevemre lett íratva a ház 2/4-ed részben, mivel ez egy ikerház. Most viszont szeretném átíratni tulajdonrészemnek felét a párom nevére. Ennek a döntésemnek például a családom „jóindulata” oka, vagyis ha velem történik valami azt nem akarom, hogy a páromat kisemmizzék, holott ketten újított fel a házat.
Felvettem a bankkal a kapcsolatot ez ügyben és a szükséges papírok mellett vinnem kell egy írásos kérelmet, melyben indoklást írok, hogy miért szeretném átíratni a tulajdonrészem felét.
Ebben kérném az Ön segítségét. Olyan levelet szeretnék írni, mely nem túl „konyha” nyelvű és amiben nem kéne taglalnom az alkoholista család szerepét, ugyanakkor legyen ésszerű az indoklás.

Előre is köszönöm a segítségét!

Tisztelettel:

Bubu madár

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.06. 07:52

Kötelező az ügyvédi ellenjegyzés az átruházó okiraton. Akkor pedig már meg is szerkeszti a kolléga, és a kellő tájékoztatást is megadja.

kisten # 2011.07.13. 14:13

Szeretnék segítséget kérni.Röviden arról van szó hogy volt élettársammal közösen vettün 1 ingatlant jelzálog hitelből Én adósként Ő adóstársként szerepel a hitelben.Ez egy osztatlan közös tulajdon.3/16 és 3/16-od tulajdoni hányaddal rendelkezünk mindketten.Élettársi vizonyunk megromlott.Szeretnénk megoldást keresni arra hogy Ő mint adóstárs kikerüljön a hitelből megszünjön a tulajdonjoga-egyedűl hitelképtelen vagyok-és új adóstárs kerüljön be.A bank engedélyezte az adóstárs cserét egyedi kérelem alapján/aki a jelenlegi élettársam lenne/.A jelenlegi élerrársam szeretne tulajdonjogot vagy haszonélvezeti jogot mert az összes költséget Ő fizeti és hajlandó velem a hitel hátralévő részét törleszteni.A bank ügyvédi papírt kér, mik a jogi lehetőségek milyen jogcímen kerülhet be az új élettárs tulajdon vagy haszonélvezeti joga?Hogyan mondhat le a régi élettárs a tulajdonjogáról/kinek a javára/?Az új élettárssal történő esetleges házasság segít-e megkönnyíteni a helyzetet?

Dr.Attika # 2011.07.13. 14:38

Önök nem ingatlant vettek, hanem egy ingatlan bizonyos tulajdoni jogának hányadát szerezték meg. Ez használatra jogosít, de egyebekre a gyakorlatban nem . kötelezettség annál több. Az új élettársa az Ön engedélye alapján nyugodtan használhatja az ingatlant. A régi is használhatja. Minek akarnak itt bármit is változtatni? jogilag értelmetlen.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.13. 16:11

Már hogy lenne értelmetlen. Tulajdonostársnak lenni merőben más minőség, mint szívességi lakáshasználónak.

kisten # 2011.07.23. 19:36

A probléma csak ott van hogy a volt élettárs nem csak adóstárs hanem tulajdonos is és ha Én fizetem a hitelt neki akkor is ott a tulajdonjoga.Ha tartozást halmoz fel a tulajdonrésze erejéig ráterhelhető az ingatlanra.tehát a hitelt is fizetem és ha terhelnek azt is na ezért nem értelmetlen és kell valami megoldás.Nincs élettársi viszony csak közös hitel amiben Ő adóstárs és egyben tulajdonjoga is van .Én fizetem a hitelt adós vagyok és csak a fél ház az enyém.Kell lennie megoldásnak.Kérem Valaki segítsen.Köszönöm előre is