Jó napot kérem segítsenek nekem van egy szomszédom és nem tudom milyen törvény által rá kötelezni arra hogy az árkot ássa ki a közterületen mert a jegyző nem hajlandó meg bírságolni és rá kötelezni hogy ássa ki az árkot mert ugyanis nincs híd karika úgy temette be tehát a jegyző szemet hunyt felette ha valaki tudna segíteni hogyan tudom a törvény erejénél fogva rá kötelezni köszönöm várom a választ
Utcai vízelvezető árok
"a kövesút feléig az övék az utca (nem szó szerint értve), a esővíz elvezetés megoldása az ő problémájuk. Meg kell oldaniuk különben megbüntetik őket."
Érdekes lenne.
Gondolom a pesti Nagykörúton is a záróvonalig az egyik oldal lakóinak kell megoldani a vízelvezetést. Csatornát fektetnek, aszfaltoznak, miegymás stb.
A vízelvezetést egyébként sem tudja az egyén egyedül megoldani. Hova folyjon? Ássunk egy nagy lyukat aztán Új-Zélandon kifolyik? Igenis az önkormányzat dolga volna. Annak az ároksornak (nem egy ároknak) kell hogy legyen lejtése egy irányba, az utca végén bele kell valamibe vezetni vagy átemelni, ez is a Gizi néni dolga?
Általában piszkosul nem foglalkoznak vele, nálunk is van betemetett cső (aminek a 2 vége kb sehova nem vezet, csak a vakondoknak folyik), ároknak csúfolt 20 centis lankás kecskelegelő, meg rendes 1,5 m-es mély árok is, melynek tulajdonosa abban a megtiszteltetésben részesül, hogy az utca összes vize nála gyűlik össze emiatt.
Ha az Istene írja elő Sándor, akkor máris értem a dolgot. De mivel nekünk másik van, így az ránk nem vonatkozik.:-))
Hiába a felháborodása, 2 szóból nem tudhatom, hogy mire alapozza a leírtakat.
Anyáméknál az önkormányzat közölte (egy rendes felhőszakadás után, miután bokáig érő víz volt az utcában kb. 1 órán keresztül), hogy a kövesút feléig az övék az utca (nem szó szerint értve), a esővíz elvezetés megoldása az ő problémájuk. Meg kell oldaniuk különben megbüntetik őket.
Mindössze emiatt kérdeztem, hogy mi írja elő, hogy szabad ilyen jellegű átalakítást végezni vagy sem, külön engedély nélkül. Önkormányzati hatáskörbe van utalva a dolog vagy esetleg törvényi szabályzás van rá.
A másik dolog amiért kérdeztem, mert a fél utca megcsinálta a csöves megoldást és a kutyát nem érdekelte. Semmiféle engedéllyel nem rendelkeznek. Ezek szerint visszabontathatják velük? Az önkormányzatnál is teljes volt a tanácstalanság az ügyben mikor bent jártunk. Egész pontosan fogalmuk nem volt róla, hogy mi a helyes válasz.
Amiért kérdeztem a pontos jogi helyet, azért van, mert ha csak nekem nem engedik a csövezést akkor valamire szeretnék hivatkozni.
Azért köszönöm a segítséget.
Istenem...
Mi írja ezt elő? Vagy mi tiltja?
Azért, mert logikailag le van vezetve az még nem biztos, hogy úgy van. Nem a szomszéd elé akarja az elvezetőt építeni.
Ha valaki tud konkrét dolgot írni, legyen szíves írja le!
Köszönöm!
A szomszéd telkén felhúzhatsz egy szerszámoskamrát?
Mi írja ezt elő?
Kell.
Üdv mindenkinek!
A probléma az alábbi lenne.
Van az utcán a mi oldalunkon egy vízelvezető árok. Tisztítás, karbantartás a mi dolgunk. Legalábbis azt hisszük, mert az önkormányzat nem járt erre már vagy 15 éve. Mi ezt az árkot szeretnénk oly módon megszüntetni, hogy nagy beton csövet teszünk le, a tetejére pedig földet tennénk és befüvesítenénk. A szabad átfolyás biztosítva lenne, a takarítás így is úgy is továbbra is a mi feladatunk lenne. A szemben lévő házaspár lánya (önkormányzati dolgozó) közölte, hogy ezt nem csinálhatjuk meg. (természetesen rosszindulat áll a dolog hátterében) Ők ezt már pár éve megtették, mindenféle engedély beszerzése nélkül.
A kérdésem az lenne, hogy kell e külön engedélyt kérni az ilyen jellegű átalakításra, vagy ha az esővíz elvezetés megoldott akkor a munka mindenféle engedély nélkül elvégezhető?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02