Szolgalmi jog...

Vicus70 # 2015.02.23. 17:38

Tisztelt Segítők!
Beadtam egy birtokvédelmi keresetet a bíróságra.
Röviden:
2005-ben megvettünk egy házat melynek szomszédja a sógornőmék.Ők 1989-ben kapták meg a telket és építettek rá. 2005-ig a most megvett ingatlanba a férjem 1990-óta örökös volt 1/8-ad részben.
Amikor megvettük sejtettük, hogy az a kapu amit a sógornőmék építettek nem az Ő területük, de mivel rokon ezért nem foglalkoztunk vele. Közösen jártunk be ezen az egy kapun.
Majd 2008-ban a sógor mivel zavartuk Őket ezért azt mondta csináljunk kerítést. Nekünk ez nem volt annyira gyanús mert azt állította hogy csak a kapu fele a mienk. Nem nagyon kételkedtünk mert Ő volt ott egyedül amikor kimérték az Ő telküket. Majd megépítette a kerítést és mi mellette megcsináltunk egy másik kaput.
Most az Ő ingatlanuk eladóvá vált. Erre én fogtam magam és elkezdtem utána járni mindennek, mert én már akkor is kételkedtem, de nem foglalkoztam vele.
Na itt jöttek a meglepetések.
Nem hogy a fele kapu a mienk hanem 100 m2 kerített le a területünkből.
Az a kapu amit mi alakítottunk ki és járunk az pedig az egyház területén megy át semmiköze a közterülethez.
A sógorom valami szolgalmi jogot akar mert így közvetlen a 7-es utra tud kimenni. Ő már a kaput azóta használja amióta építkezett, de neki a kapuja (jegyző elmondta), hogy a másik utcafronton van, de nekem csak ez a kapu bejárom van és ez is 3,5 méteres ami a közterülethez csatlakozik máshol nekem nincs utcafrontom.
Egyház nem adja el és nem ad szolgalmi jogot sem.
A sógor pedig nem bont kerítést.
Természetesen kimérettem és minden a nevünkön van. A mi tulajdonunk és nincs szolgalmi jog rajta.
Nem tudom mennyi az esélyünk vele szemben?
2014 dec. 08-án adtam bea bíróságra, de még nem történt semmi?

vstrom # 2015.02.17. 21:50

Üdvözlet!
Vettünk egy családi házat, saroktelken. Mint megtudtuk a szomszéd szennyvízcsöve a mi telkünkön van rákötve a csatornára, mégpedig úgy hogy a mi csövünkbe csatlakozik bele valahol a telken, az utcai csatornába csak 1 bekötés van.
Anno az előző tulajjal még így egyeztek meg szóban, tulajdoni lapon szolgalmi bejegyzést nem találtam...
Nincs semmi gondom a szomszéddal, de gyakorlatilag bármikor felszólíthatnám, hogy szüntesse meg a becsatlakozást?

Válaszát előre is köszönöm!
Sándor

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.11.25. 20:15

Ezt a korábbi tulajdonos engedte meg ellenérték fejében. Az adásvételkor kellett volna rendezni.

minizs # 2014.11.21. 20:35

Üdvözlet! Feleségemmel vettünk egy családi házat, aminek az udvarában áll egy TV-Internet-Telefon szolgáltató oszlopa. Az oszlopról kapják az utca egyik oldalán lakók a szolgáltatásokat. A tulajdoni lapon nincsen megjelölve szolgalmi jog a szolgáltató irányában. Tudok e valami ellenszolgáltatást kérni(pl. ingyen internet) azért mert az én területemen van az oszlop, tehát gyakorlatilag a magánterületemet használják?Vagy esetleg kötelezhetem e a szolgáltatót, hogy rakja át máshova(hely az lenne az utcán is) az oszlopot? A választ előre is köszönöm! Zsolt

minizs # 2014.11.21. 20:31

Üdvözlet! Feleségemmel vettünk egy családi házat, aminek az udvarában áll egy TV-Internet-Telefon szolgáltató oszlopa. Az oszlopról kapják az utca egyik oldalán lakók a szolgáltatásokat. A tulajdoni lapon nincsen megjelölve szolgalmi jog a szolgáltató irányában. Tudok e valami ellenszolgáltatást kérni(pl. ingyen internet) azért mert az én területemen van az oszlop, tehát gyakorlatilag a magánterületemet használják?Vagy esetleg kötelezhetem e a szolgáltatót, hogy rakja át máshova(hely az lenne az utcán is) az oszlopot? A választ előre is köszönöm! Zsolt

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.08. 19:49

A többen a kevesebb benne van.

fitri # 2014.10.08. 18:51

Ha a tulajdoni lapon szolgalmi jog van bejegyezve gépjárművel való használatra, az megtiltja a gyalogos/kerékpáros használatot?

Gica101 # 2014.10.08. 15:21

Sziasztok !
Szeretnék segítséget kérni.
Az utcáról nyílik egy szolgalmi út, ami nem a miénk, hanem a hátsó házé, de átjárhatunk rajta. Az út 3 m széles és le van már fektetve benne 4 vízcső és 1 gázcső.
Behozták az utcánkba a csatornát, de a szolgalmi úton már nem tudjuk ki vinni.
Megkértük az előttünk lévő szomszédot, hogy engedjen át minket.
Át is engedne, csakhogy az ő tulajdona is egy osztatlan közös tulajdon, bár olyan mint egy iker ház és egy nagy beton fallal el is vannak választva egymástól, tehát mindenkinek meg van a saját telek része.
Az ő telkük a mi kérvényezésünkre, kapott 2 csatorna kiállást, így nem kell egymáson átmenniük.
Az egyik szomszéddal közösen építenénk ki a közös nyomvonalon haladó csatornánkat, mert a pöce gödrünk szinte ugyan ott helyezkedik el. Akivel közösen építenénk ki ő bele megy természetesen a szolgalmi jog hivatalos iratainak az aláírásába.
Az a szomszéd viszont akinek külön csatorna kimenete van és az ő oldali telkét semmilyen munkálat nem is zavarja, semmit se hajlandó aláírni.
Máshol, nem lehetséges kivinni a csatornánkat, mert körbe vagyunk zárva.
Lehetséges valahogy kényszer szolgalmi jogot szerezni csatorna rákötésre ? Ha igen, akkor hogyan működik. Ha nem tudunk rákötni, minket akkor is kényszerítenek a csatorna rákötési díjra és talaj szennyezési díjat is kell fizetnünk. Mi mindenképpen rá szeretnénk kötni és mindent ki is szeretnénk fizetni, de nincs lehetőségünk semmire. Mi ilyenkor a megoldás ?
Segítségeteket előre is köszönöm !

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.12. 07:27

Akkor sem társasházi per. Vagy ha egy rendőrházaspár válik, neked az rendőrper?

MajorDomus # 2014.08.11. 20:31

Lesz.
A másik fél is társasház.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.11. 07:51

Attól, hogy az egyik fél társasház, az még marad szomszédjogi pernek, nem lesz belőle "társasházi per".

MajorDomus # 2014.08.10. 19:51

Társasházi ügy, ebben nem szorulok ügyvédre. Simán megnyerem.

Csak nem volt kedvem órákig keresgélni a törvényekben.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.10. 07:45

Jogszabály helyett inkább ügyvéd címét kérnéd...

Sherlock # 2014.08.10. 06:56

A Ptk. Telki szolgalom része ezzel indul - (2) bekezdés talán. A "megfelelő közúttal" szerepel benne.

MajorDomus # 2014.08.09. 22:13

Sherlock

Tudnál erre (másként nem megközelíthetető ingatlanra bejutni) jogszabalyhelyet írni,
Lesz egy hasonló perem.

Előre is köszönöm.

Sherlock # 2014.08.09. 15:35
  1. Ha máshogy nem tud bejutni, akkor igen.
  2. Van joga, ingyen. Ha kárt okoz, azt meg kell térítenie. De milyen kárt okozhat fűnyírással + ahhoz minek kell a te telked?
  3. Ahhoz használati megállapodás kell; alapból a közös tulajdon osztatlan, így ott járt át, ahol akar.
mogorvaédesanyja # 2014.08.09. 15:04

Üdv!
Három kérdésre szeretnék választ .
1.Köteles vagyok annak a telektulajdonosnak bejárást adni akinek nincs a tulajdoni lapján szolgalmi jog bejegyezve?
2.Van e joga bármi féle fűnyíráshoz, sövény daraboláshoz ,egyéb dologhoz amivel nekem kárt okozhat és kérhetek e anyagi ellenszolgáltatást a telek használatáért?
3.Ha 1/6-od részben tulakdonosa lett annak a teleknek amiről szolgalmi joga van kötelezhető e ,hogy az a részt méretesse ki magának amiről bejár?
Köszönöm elöre is.

MajorDomus # 2014.04.22. 18:09

Egyezz meg velük,fizess kártérítést a virágoskert!

Imre68 # 2014.04.19. 20:18

Tisztelt Fórumozók!

Problémáim támadtak a gázbekötéssel. Egy ikerházról van szó, közös tulajdonban van egy helyrajzi számmal. Egy szerződéssel van megosztva amit ügyvéd írt. Telek 67%-a az én tulajdonom, a maradék 33% egy idős házaspáré. A ház természetesen különbejáratú az utcán is és kerítéssel választottuk el egymástól, mintha külön telek lenne. A víz bevezetés és a csatorna is külön jön be a gerincről, külön aknákkal órákkal. A villany a szomszéd padlásáról jön át, de külön órákkal, mindenkinek a saját lakásában. A villany már akkor így volt mielőtt én 25 éve megvettem volna. A gázt a szomszéd házaspár 10 éve bevezettette én a 3 gyerek miatt ezt nem tudtam megtenni, mert nem volt anyagi fedezetem rá. Mivel mostanság nagyjából egyenesbe jöttünk a gázt szerettük volna mi is bevezetni. Az ÉGÁZ irodájában a szerződést megkötöttük és tervrajzot is adtak, amin bejelölték, hol ássam ki a gödröt. Ezt a rajzon úgy jelölték be, hogy a szomszédhoz befelé menő vezetékre kötnek rá az utcán és onnan hozzák az én előkertembe kb. 6 méter. Kiástam és jeleztem nekik, hogy jöhetnek bekötni. Probléma ekkor kezdődött. Most azt találták ki, hogy mégsem kötik be, hanem inkább a szomszéd előkertjében lévő csonknál kötnének rá és az ő virágos kertjén keresztül kössek rá. Ezzel az a probléma, hogy sziklakert, kerti tó is van nála és tele van ültetve bokrokkal, fákkal. Az öregek tiltakoznak, hogy én ott ássak. Már azzal is problémáztak, hogy az utcán az Ő bekötési vezetékükre csatlakozzak (azt mondták kevés lesz náluk a nyomás). A fő gerincre sem lenne egyszerű csatlakozni, mivel egy 6 m széles út túloldalán van a gerinc, alatta átfúrni komoly eszközökkel lehetne, mert az út 3 éves és az önkormányzat a csatornásoknak sem engedte, hogy feltörjék. A másik, hogy az ÉGÁZ azzal érvel, hogy egy telekre csak egy bekötést visz. Na most mit lehetne tenni?

MajorDomus # 2014.03.25. 22:11

szorgalmi feladat lesz megtanulni,mi a telki szolgalom!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.25. 13:50

A "szorgalmi jog" egy kicsit mást jelent, mint ahogyan azt te gondolod.

nanemaaa # 2014.03.25. 13:47

Ha nem tudod a telkedet megközelíteni és az elkerítő tulajdonossal nem tudsz megegyezni, akkor kénytelen leszel bírósághoz fordulni szolgalmi jog alapítás céljából.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.03.25. 12:27

Semmit sem lehet, ha van elkerülő.

Samu_2837 # 2014.03.25. 11:44

Tisztelt Jogi Fórum!

Nemrég megdöbbenve tapasztaltam, hogy a Vértesszőlős és Baj közötti földutak el vannak torlaszolva, le vannak zárva. A területet (szántó, erdő, tó) a tulajdonos nemrég elektromos feszültséggel ellátott dróthálós kerítéssel lezárta. A körbekerítéssel 2 utat is sikerült eltorlaszolni, melyből az egyik a falu rendezési tervében is látható bejárattal rendelkezik. Ezek az utak a google térképen régóta jelölve vannak, hisz tényleges útként működtek. Az önkormányzatnál megreklamáltam a lezárást, mire azt a választ kaptam, hogy "az említett ingatlan-tulajdonos az ingatlanokhoz és közöttük az úthoz is a kárpótlás során jutott hozzá. Mivel az érintett utak az illető tulajdonát képezik, természetesen azokkal szabadon rendelkezhet." Én azt gondolom, hogy ebben az esetben is létezik a szorgalmi jog. Nem hiszem, hogy egy utat csak úgy le lehet zárni. Mit javasol mit tegyek az eredeti állapot visszaálítása érdekében?

Köszönettel,
Laci

MajorDomus # 2014.03.18. 22:02

szerződésről van szó!

válaszlevél,amelyben közlöd,hogy szerződés 6.pontja kivételével (az összeg)elfogadod,a 6.pontra javaslstod x forint!

és várod a postást!