Sajnos igen. Nállunk ugyanígy járt el az e-on. az üres tulajdoni lapokon mindenféle kérés vagy tájékoztatás nélkül vezetékjogokat jegyzett be...
Szolgalmi jog...
Állam az államban!
Útszolgalmi jogot ha 12 éve nem használják és a telekhatárok módosítása miatt a földhivatal állásfoglalása alapján is törölhető miként szüntetik meg? Tudom ügyvéd kell hozzá ,de mennyi idő és,hogy működik? Köszönöm.
Perben. A pertartamot előre jelezni csak akkora rátartással lehet, hogy nem is nagyon érdemes. Valahol a fél év és az öt év között.
Ha megéred!
Üdv mindenkinek!
Útszolgalmi jog törlése után érdeklődöm, valamikor az 50-es évekből maradt a telken, sosem volt használva (tudtommal 15 év után így elévül) ráadásul az uralkodó telek megközelítése azóta kiépült, évtizedek óta van útkapcsolata.
A birtoklapon az szerepel hogy a fővárosi tanács építészeti főosztálya megszüntetheti az útszolgalmi jogot, jelezték is hogy részükről nincs akadálya, azonban mivel az uralkodó telektulaj nem hajlandó lemondó nyilatkozatot adni, ezért a peres utat javasolták.
A kérdésem az, hogy milyen illetékre kell számítanom és esetleg az, hogy milyen nyomtatványon kell ezt nekem beadni a bíróságra.
"A kérdésem az, hogy milyen illetékre kell számítanom és esetleg az, hogy milyen nyomtatványon kell ezt nekem beadni a bíróságra."
Fáradj be a Bíróságra a panasznapon! Ott elkészítik a keresetlevelet és tájékoztatnak is.
köszönöm!
Tisztelt Fórumozók!
Osztatlan közös tulajdonban lakom. A Tulajdonostárs ingatlanfelén van kiépítve a közmű és a mi oldalunkhoz tartozó mérőóra is egy aknában. Ingatlanvételkor egy ügyvéddel ellenjegyzett használati megállapodásban az alábbiakat rögzítettük mi Vevők a Tulajdonostárssal: "A Vevők és Tulajdonostárs megállapodnak, hogy a Tulajdonostárs biztosítja a Vevőknek a közművekhez való hozzáférést, amennyiben az leolvasás vagy közművel kapcsolatos ellenőrzés /karbantartás /szervizelés okából adódóan szükséges". Tulajdonostárs nem enged be a telekrészére, amikor mérőóraállást szeretnék leolvasni, erről több videó felvételem is van. Átugorhatok-e a telkére leolvasni a mérőállást akár akkor is amikor Ő otthon tartózkodik és mit tehetek ha erőszakkal megpróbál megállítani? Birtokvédelmi perek és rossz szomszédi viszony az előzmény, ezért is érdekel a dolog. Kulcsom nincs a telekhez, kiskapu sincs nyitva a telkeket elválasztó kerítésen.
Előre is köszönöm válaszukat!
Három kérdés lenne .
Ha nincs már kapcsolat a két telek közt amire útszolgalmi jog van bejegyezve akkor is kell az uralkodó telek tulajdonosától lemondó nyilatkozat a szolgalmi jog megszüntetéséhez?
Mi van akkor ha nem veszi át a leveleket és nem hajlandó nyilatkozni,perelni kell és a perköltséget nekem kell állni? Ha megnyerem a pert betudom hajtani rajta a perköltséget? Köszönöm!
Tisztelt Tanácsadók!
Adott egy ingatlan,nagy telekkel amit 10 éve kettéválasztott a tulajdonos.Az üres részre építkezett,a régit fel akarta újítani vállalkozásához.De sajnos meghalt.
Az új építésű ingatlant -amely a vizet a régitől kapta- az örökös eladta,de szolgalmi jog nem lett bejegyezve a régire.
Most a régi is eladó lenne,de most derült ki annak meg a gázt kellene az újon keresztül kapnia.Az új ház tulajdonosa nem szeretné,ha az ő telke szélén menne a gázvezeték,de ahhoz ragaszkodik, hogy a vizet kapja.
A hibát tudjuk, mindkettőre kellett volna szolgalmi jog, mikor még egy tulajdonban volt.
Mi a megoldás?
Van arra lehetőség, hogy felszólítás után elzárjuk a vizet?Eltelt 5 év,a szavatosság lejárt.A régi ingatlan lakatlan,nincs lehetőség beengedni az óraolvasót(150km)
Nagyon várom a választ.
Arra nincs szerintem. Egyrészt birtokvédelmet fog kapni a szomszéd, másrészt a járási hivatal alapítani fog neki vízszolgalmat.
Tisztelt Hozzáértők, és Válaszadók,
A következő problémával fordulok Önökhöz:
Van egy szántó/gyümölcsös terület, amit közös tulajdonban használok. 70% az én tulajdoni hányadom.
Szeretném a területet megosztatni/eladni, ki is mérettem, a földhivatal meg is küldte a papírokat.
A probléma a következő; a másik tulajdonos nem írja alá a papírokat.
Azzal az indokkal, hogy eddig az én területrészemen keresztül közelítette meg a sajátját, és ha most megosztjuk,
és én eladom a részemet, akkor ő nem fogja tudni megközelíteni a területét.
A földhivatal azért engedte a megosztást, mert az Ő területéhez is vezet út. A probléma az, hogy ez az út 4-5 éve kársosodott
és esőben vagy eső után használhatatlan. A vízelvezetés miatt több milliós költség lenne a fenntartónak a javítás.
Az út hiba miatt, még 2-3 telektulajdonos szintén az én telkemen keresztül jár át a saját területére.
Kérdésem:
- kötelezhetem e az önkormányzatot, hogy az utat (földút) állítsa helyre.
- tűrnöm kell e, hogy más mulasztása miatt engem anyagi kár ér (nem tudom, megosztani a területet, olcsóbban tudom
értékesíteni, stb)
- tűrnöm kell e az átjárást, esetleg, hogy 3-4 szolgalmat jegyezzenek be a területemre.
- esetleg kötelezhető e a 30%-os tulajdonos, hogy adja el nekem a földterületét, és megoldódna a probléma.
Felajánlottam az Önkormányzatnak, hogy 3-4 méter széles sávot válasszon le a területemből, és nyilvánítsa úttá, hisz most is útként
használják de elzárkózta ettől a megoldástól, és kijelentették, hogy a másik, megrongálódott út megjavítására én nem kötelezhetem őket.
A megrongálódott út minden térképen útként szerepel.
Mi lenne a legjobb megoldás, hogy ebből a helyzetből tovább lépjünk?
Előre is köszönöm a segítséget!
Én bevetném jancsiszöggel azt az "utat".
Úr Isten. :) Evvel a hablattyal más szakmában még sokra viheted.
„ a várható kimenetele ez esetben, az, hogy a bíróság végrehajtatja a mostani megosztást.
(vagy esetleg módosít rajta, de megosztás lesz)”
háháhá
Tisztelt Hozzáértők!
Idén áprilisban vásároltam egy közös tulajdonban lévő 716 m2 terület 1 / 4 részét azaz 179 m2 ami a valós adatok szerint csak 116.4 m2. A területen 3 ház van. Én lakom középen így garázs nélkül az első lakó telkén egy 1.5 m széles úton jutok a házamba. A hátsó 3. házhoz való bejutás az 1-2 lakó telkéből csíptek le egy 4.3X 25m részt, amiről én csak az adásvételi szerződés után értesültem egy közös tulajdon használati szerződésből. Ezt a területet a 3. ház lakója szépen gondosan elkerített és az utcafronton vaskapuval megerősített. A 3. lakó ezt a területet autók parkoltatására és a kutyái kifutójaként használja.
Kicsit bosszantó hogy hiába vásároltam egy 179 m2 telket még is az utcán kell parkolnom és egy 1.5 m széles járdával kell megelégednem az otthonomba való bejutáshoz
Milyen jogszabály vonatkozik a szolgalmi útra kik és milyen formában használhatják, ki szabja meg és mennyi a megszabott szolgalmi útszélesség, mit tehetek az ügy érdekében, hogy én a tulajdonos joggal használhatnám azt, amiért kemény pénzt fizettem.
Válaszukat előre is Köszönöm
A szerződést készítő, ellenjegyző ügyvéd nem magyarázta el neked, hogy mi az, amit veszel, hogy hogyan működik a közös tulajdon? Akkor menj szépen vissza hozzá, és kérd meg, hogy dolgozzon meg a pénzéért.
Tisztelt Szakértők,tapasztalt hozzáértők! Telki szolgalmi jog alapitasaert milyen összeget lehet elkérni? Nem pontos számra,hanem %os aranyra lennek kivancsi. Pl,hogy az egesz telek értékének hany %át? Tulajdonképpen adott egy 2000nmes telek,melynek 26nm-ére kerülne telki (atjarasi) szolgalmi jog. Köszönöm ha vki erdembeli jogi/ tapasztalati valaszt tud adni! B.B.
barbee
Adott egy zárt telek, amit csak egy másik telken keresztül lehet megközelíteni. Történetesen ez a másik telek a földhivatali tulajdoni lapon magánútként van besorolva, a telken a valóságban sincs más, csak egy kb. 8 m széles út (nincs is másnak hely), ami ehhez a telekhez vezet. Ezt a magánutat is azért kellett anno létrehoznia a tulajdonosnak.
Gondolom a magánút tulajdonosa nem tagadhatja meg a szolgalmi jogot, de a jogért kérhet pénzt? Hiszen a telek máshogy nem közelíthető meg, és a telke kifejezetten magánút besorolású. Ha kérhet, nagyjából mennyit (gondolok itt a magánút telek árának százalékos értékére)?
A terület gazdasági (munkahelyi) besorolású övezet. Azt tudom, hogy általános esetben (pl. lakóövezetben) a szolgalmi jog esetén a "szenvedő" fél csak kis forgalmat, személyautó forgalmat köteles tűrni. Gazdasági övezetben, ahol feltételezhető a jelentősebb forgalom, akár teherautók is, köteles tűrni ezt is vagy akadályozhatja a bejárást?
Ha egyszer út, akkor nem kell arra külön szolgalmi jog. Szerintem.
Nem is értem, mi a problémád? Eddig hol járt be a belső telek birtokosa? Nagyot ugrott?
Eddig szolgalmi jog nélkül járt be, de azért ez hosszútávon nem életbiztosítás... És azért is kellene, mert ellenkező esetben az út tulajdonosa úthasználati díjat kér évente (ami valahol érthető is, hiszen neki kell pl. ingatlanadót fizetnie).
Más téma, de építkezéshez kell pl. úthasználati hozzájárulás az út tulajdonosától, amennyire én tudom.
Szerintem ha bejárt, akkor szolgalmi jogot gyakorolt. Ha tíz évnél hosszabb ideig tette, úgy, hogy a birtokos nem tiltakozott, akkor el is birtokolta.
De megint mondom: valószínűbb, hogy ez egy közforgalom számára megnyitott magánút. Mondjuk, nem értem, miért adta el a tulajdonos az ingatlant az út nélkül. (Már ha jól értem, és eredetileg azonos volt a két ingatlan tulajdonosa.)
10 év nem telt el, és most kelt el a szomszédos telek, ami szintén csak ezen az úton közelíthető meg, és szintén út nélkül vették meg (azaz két telek van, ami csak erről a magánútról közelíthető meg).
Igen, közforgalom elől el nem zárt magánútról van szó (már csak azért is, mert gazdasági terület, a cég/cégek ügyfeleinek be kell jutniuk valahogyan, és behajtást tiltó tábla sincs kint, még magánút felirat sem). De ez befolyásol valamit?
Naná.
Lehetne egy kicsit konkrétabban? :)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02