Szolgalmi jog...

drbjozsef # 2021.03.03. 08:11

Most, hogy egy véletlen (banki hitel visszautasítása) kiderült, és meg lett kérdezve az önkormányzat, ők úgy csodálkoztak rá erre a dologra, mint borjú az új kapura. Nem tudták, nem is hallottakláttakéreztek még ilyet - csak azt jelentették ki, hogy kisajátítani, azt nem fogják, nem érdekli őket ez a dolog.

Megpróbálok utánanézni.

nanemaaa # 2021.03.03. 07:50

KBS
Önkormányzat. Településszerkezeti terv vagy hogy hívják.

Helyi építési szabályzat szabályozási terve. A településszerkezeti terv a szabályozási terv fő területfelhasználási kategóriáit határozza meg.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.03. 06:54

Zöldövezeti: saját telekre a szolgalom nem értelmezhető.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.03. 06:52

Vajon honnan derül ki,
Önkormányzat. Településszerkezeti terv vagy hogy hívják.

Zöldövezeti11 # 2021.03.03. 06:14

Ja tévedtem, 350 -350 nm-esek egyenként a telek részek, sőt annyi sem 698 nm, de ez lényegtelen... egy bölcs földmérő állapította meg sok sok éve.

Zöldövezeti11 # 2021.03.03. 06:11

Nos nálunk a zöldövezetben hasonló probléma van..

telkünk egy nyeles telek, melynek a nyele 2-3 méteren csatlakozik egy utcának nevezett közterülethez” Írta egy kérdező.
Megjegyzendő hogy azért azt tudni lehet, hogy az a nyél 2 avagy 3 m széles .
Nem mindegy .

Nálunk pontosan 3,2 m és 12 m hosszú. Ezt szétválasztani badarság lenne az 1, 6 - 1,6 m széles csíkkal egyik fél sem érne semmit. A telek egyenként 300 - 300 nm. Papíron osztatlan közös tulajdon az ingatlan, de a két tulaj megosztotta -
  • kettő lakás --- külön külön telekrészek, de ez a sáv un. magán szolgalmi jogú terület.
Hogy érhető legyen . : van kis és nagykapu a 3,2 m közterületi kerítésen / közös /, innen 8 m re balra az egyik lakás bejárata, tovább kb. 10 m -re a másik telekrész bejárata és azon a másik lakás bejárata . Abban már megállapodott a két tulaj , hogy így lesz, a kérdés még az , hogy minek nevezzük.... egyen lőre magán szolgalmi út. Jó ez vajon ? Még néha vita van arról, hogy melyik a hátrányos helyzet , Az ha valaki előtt elmennek vagy az ha valakinek el kell menni, hogy a telek részére jusson. Egyenlőre fifti - fifti.
drbjozsef # 2021.03.02. 19:13

De facto az.
Vajon honnan derül ki, hogy de jure is az-e?
A tualjdoni lapján nincsen semmi ilyenre utalás.
Van olyan, hogy default (melyiket kell külön jelölni - közforgalom elől elzárt/megnyitott)?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.02. 15:49

Azon már alighanem elbirtokolták a szolgalmi jogot. (Meg jó eséllyel amúgy is 'közforgalom számára megnyitott magánút')

drbjozsef # 2021.03.02. 12:40

KBS,

Ha egy telek az utcára nyílik, az egész utcafrontja, de az utca telek felé eső 1 méteres csíkja magánút, akkor is kell fizetni a szolgalmi jogért?

Egyszerűbben : külön helyrajzi számú, "magánút" megnevezésű ingatlanra létesítendő szolgalmi jogért is kell fizetni, akkor is, ha 50 éve egy földút van ott a valóságban, és mindenki úgy is használja?
(valamilyen földrendezési hibából maradhatott, az önkormányzat nem sajátította ki, és most már nem is akarja. Apropó : kényszeríteni nem lehetne valamivel az önkorit?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.02. 12:25

Vonatkozhat. De fizetni mindenképpen kell.

deep2 # 2021.03.02. 11:18

Tisztelt Tanácsadók!

A helyzetünk a következő: A belterületi üdülőövezeti telkünk egy nyeles telek, melynek a nyele 2-3 méteren csatlakozik egy utcának nevezett közterülethez, amely valójában csak egy lépcső, így a telek gépjárművel abból az irányból jelenleg megközelíthetetlen.
A telek másik részén (nem a nyeles oldalon) is közel van egy másik utca, kb. 10 méter távolságra, azonban a szomszéd telkén át, a szomszéd telkének az alján. Ő is ezen a szakaszon tud behajtani a saját telkére. Amennyiben erre a szakaszra szolgalmi jogunk lehetne, mi is be tudnánk állni a telkünkre autóval.

A telek gépjárművel való megközelítését szeretnénk megoldani. A kérdésem, hogy a Ptk.5:160.§ (2) ("Ha valamely föld nincs összekötve megfelelő közúttal, a szomszédok kötelesek tűrni, hogy az ingatlan mindenkori birtokosa földjeiken átjárjon.") vonatkozik-e az esetünkre és a szomszédunk köteles-e biztosítani számunkra a gépkocsi beállást?
Vagy nem vonatkozik, mert a másik oldalról ugyan csak gyalogosan, de meg tudjuk közelíteni a telkünket?
"Megfelelő" közútnak minősül-e az a közút, ami valójában csak egy lépcső, és gépjárművel nem használható?
Vagy esetleg van arra vonatkozóan az önkormányzatnak kötelezettsége, hogy biztosítsa számunkra a nyeles oldalon az autóval való bejutás lehetőségét? (Azaz a jelenlegi közterületi lépcsőt úttá alakítani, amely nem egyszerűen, de megoldható lehetne, csak jelentős beruházást igényelne.)

Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdvözlettel: Péter

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.18. 14:48

Nem

Freyja21 # 2021.02.18. 14:21

Üdvözletem mindenkinek, tanácsot szeretnék kérni. Tavaly évvégén az áramszolgáltatóm gallyazási munka elvégzésére vállalkozót küldött minden előzetes értesítés nélkül. Az ingatlanon az áramszolgáltatónak szolgalmi joga van ezért beengedtem a vállalkozót és embereit a munka elvégzése céljából, csak miután elmentek derült ki, hogy a kertem végébe telepített fenyőket nem legallyazták, hanem tőből kivágták, de volt olyan amire rádőlt a többi fa és úgy tört ketté. Ezután az össze vissza dőlt 20 éves fenyőfákat úgy ahogy dőltek ott hagyták és ezzel kidöntötték a vadhálós kerítésem. A családomnak kellett gyorsan levágatni a fenyőket a kerítésről, hogy teljesen össze ne szakadjon végig a rádőlt súlytól. Követelhetek-e bármilyen kártérítést az áramszolgáltató által ideküldött alvállalkozótól, szerződésen kívül okozott kárért.
Előre is köszönöm a válaszokat.

drbjozsef # 2021.02.03. 06:47

A szolgalmi jog nem belépési jogot jelent.

Ha le akarnak olvasni órát, vagy valami nem sürgőset szerelni, akkor nem mehet be, csak ha előzetesen értesített.

Ha eltört a vezeték és ömlik a gáz, akkor persze bemehet veszélyhelyzetet elhárítani.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.02. 20:21

Csiszolgasd mlég ezt a kérdést.
Egyébként van konkrét problémád is? Megfigyeltem, hogy szeretnéd csuklóztatni a társaságot - de azt is, hogy senkit nem tudsz beugratni.

Csuklósbusz # 2021.02.02. 20:06

Gázvezeték szolgalmi jog van bejegyezve a telkemre, be van kerítve és kutyák is vannak. Ha jönnek a gázosok jogilag bejöhetnek-e maguktól vagy csak köteles vagyok őket beengedni ha be akarnak jönni?

MajorDomus # 2020.10.02. 18:43

Ha nem az ő szakaszán folyik....

MajorDomus # 2020.10.01. 17:10

Az ördög nem alszik,és eléggé költséges lehet.

drbjozsef # 2020.10.01. 11:02

Több módszer is lehetséges.

Flex, szúróláng, erőfogó. Csak elzárásra akár kerítésmászás is elégséges lehet.

Balu77 # 2020.10.01. 10:42

Tisztelt Cím! Segítséget kérek egy teleki szolgalmi joggal kapcsolatban, mely be van jegyezve tulajdoni lapon Víz, gáz, csatorna lefektetés és karbantartásra. A telek tulajdonosa ha elutazik hogyan tudok bejutni a szolgalmi területre vízcső törés esetén, mivel nincs kulcsom?

Szomorú örökös # 2020.08.19. 05:20

Nusianna

Hát, remélem, hogy a gáztervezővel fogok találkozni, hogy tudjak vele egyeztetni, és nem a fejem felett születik döntés.

Szerintem mivel osztatlan közös a tulajdon, így mindenképp neked is jelezni fogják, hogy a másik tulajdonos mire készül. Kb. ugyanaz a helyzet, mint amikor ő a saját ingatlan-részén változtatásra készül, neked azt elfogadással jelezni kell, hogy hozzájárulsz, így lesz némi mozgástered az ügyben. Tehát nagy valószínűséggel nem a fejed felett születik a döntés.

Nusianna # 2020.08.18. 19:42

Hát, remélem, hogy a gáztervezővel fogok találkozni, hogy tudjak vele egyeztetni, és nem a fejem felett születik döntés. Köszönöm.

Szomorú örökös # 2020.08.18. 15:20

Nusianna

A perre és a helyreállításra is nekem kell költenem, és utána max. a nemlétező fizetéséből majd 2ezrével rendezi 20 év alatt.

Nem feltétlen, mert ha nem rendezi a tartozását - pl. nincs fizetése, amiből levonhatnák - akkor az egyéb vagyontárgyait, vagy akár az ingatlant is megterhelhetik vele, bár ezt nem tudom, hogy polgári tartozás esetén megtehetik-e. De a lényeg, hogy csak szaporodik, csak szaporodik a tartozása...egyszer csak a végén, ha sokáig nem rendezi, akár árverezés is lehet szerintem. Akkor pedig akár meg is szerezheted tőle árverési úton a másik ingatlanrészt.

De előbb azért várd ki a végét - lehet a gáztervezővel kéne kicsit négyszemközt „egyezkedni” - mert ha meg tudják másként is oldani a gázbevezetést, akkor nem lesz semmilyen szolgalmi jog bejegyezve. Sőt az a legjobb, ha ezt a fogalmat a szomszéd előtt nem is emlegeted túl gyakran, nehogy a végén megszokja és ragaszkodjon hozzá. :-)

Nusianna # 2020.08.18. 06:27

hát magamba roskadtam most. A perre és a helyreállításra is nekem kell költenem, és utána max. a nemlétező fizetéséből majd 2ezrével rendezi 20 év alatt.

wers # 2020.08.18. 06:08

Ha az megnyugtat írasd alá. De szerintem mindegy mit nem tart be, az írásban vagy a szóban megígértet.

Végeredmény, hogy olyan állapotnak kell lennie a munkálatok után, mint most. Ha aláírta ha nem.