albetétesítés, és a buktatók

MajorDomus # 2016.03.18. 22:23

Csak azért is juszt se!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.18. 06:09

Miért ne fizetne?

MajorDomus # 2016.03.17. 22:48

És a szomszédod kihalásig nem fizet közös költséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.17. 10:15

Nem a hozzájáruló nyilatkozatot pótolja a bíróság, hanem ítélettel létrehozza a társasházat. De a te szempontodból ez nagyjából mindegy.

nidi # 2016.03.17. 09:09

Albetétesíthetem az "ikerházam", ami osztatlan közös tulajdon a másik fél hozzájárulás nélkül is?
Magyarul bíróság pótolhatja a szomszédom hozzájáruló nyilatkozatát?

egy képviselő # 2011.08.06. 05:36

Igen, az lehet.
Futok még egy kört. Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.05. 21:08

Khmm... Ha minden érdekelt belegyezik, akkor miért bíróságnak kellene létrehoznia a társasházat?
Talán félreérthetted a kollégát.

egy képviselő # 2011.08.05. 20:28

Nem, nincsen az egészen zálogjog. Sok lakáson nincsen hitel, az enyémen sincs.

Én mondtam a fiókvezetőnek, hogy ha megpróbálják elárverezni a lakást, én leszek az első, aki NEM írja alá a beleegyezést, de csak mosolygott. Én ne féltsem a bankot, beszedi a pénzét...

Az ügyvédünk azt mondta, hogy a bíróság akkor hozza létre a társasházat, ha minden érdekelt beleegyezik. Tehát azok is, akik zálogjoggal terhelték meg a lakásokat. És itt jön megint a bank a képbe.

Ebben mi az igazság? Keressek másik ügyvédet?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.05. 08:35

Bíróság perben létrehozza a társasházat. (A CIB-nél meg valaki hülye, nekik is jobb biztosíték egy társasházi lakás, mint egy osztatlan közös tulajdoni hányad. Persze, ha ez egész ingatlanon van zálogjoguk, az más.)

egy képviselő # 2011.08.05. 08:16

Kedves Képviselő társak!

Végső elkeseredésemben fordulok ehhez a fórumhoz. A tényállás a következő:
Adva van egy 36 lakásos közösség (ahol én is lakom). Az albetétesítési procedúra lassan négy éve folyik, én 2010 januárjában vettem át az intézését, és próbálom megoldani. Annyit értem el, hogy az alapítót végre mindenki aláírta. Lehet, hogy nevetségesnek tűnik az "eredmény", de ennek az öt tulajnak a felkutatása, és a meggyőzése eddig tartott. Sem nem laknak a lakásban már évek óta, sem az elérhetőségeik nem voltak valósak. Minden követ megmozgattunk, mire rájuk akadtunk nagy nehezen. De sikerült, és leadtuk a Földhivatalnak az alapító okirat anyagát. Eközben igyekeztem begyűjteni a hitelező bankok beleegyező nyilatkozatát is, amit egy bank kivételével meg is kaptunk.
A gyenge láncszemnek a cib bizonyult. Három oldalas nyilatkozatot kell minden hitelfelvevőnek kitöltenie és a hitelhez kapcsolódó lakásbiztosítás befizetését igazoló szelvény bemutatása után hajlandó a bank érdemben foglalkozni a benyújtott kérvényünkkel.
A fent említett 5 tulajdonos tudomásom szerint nem fizeti a részleteket, tehát a biztosítást sem.
Hiába próbáltam megértetni a fiók vezetőjével, hogy a bank addig nem teheti rá a kezét a lakásokra, amíg nincsen meg az albetétesítés, nem használt.
Én megértek mindent, azt hogy vannak szabályok, előírások. De ez akkor is egy ördögi kör. Nincsen albetétesítés, nem tudunk jelzálogot a nem fizetők lakására tetetni. A bankok nem tudják a lakásokat elárverezni, mert mi nem fogunk beleegyezni, amíg nem kapjuk meg az albetétesítéshez szükséges banki beleegyezést. Esélytelen, hogy végre kk-t fizető tulajdonosok vegyék meg az elárvult lakásokat. Az ingatlanokat nem tudják a tulajdonosok értékesíteni, mert egyrészt mélyen áron alul venné meg bárki is, másrészt ha meghallják, hogy a jogi helyzet nem rendezett, visítva menekülnek.
Senki nem tud a lakására hitelt felvenni, ugyanezen okokból... had ne soroljam.

Kérdésem az lenne, hogy találkozott-e valaki már ilyen esettel, illetve tud-e megoldást. Mert mi itt már nem tudjuk, merre tovább...