epitesi engedely, haszonelvezet?


Steps # 2004.08.22. 22:57

Szia,
koszi a tanacsot,
ezt a kulon tulajdonosi jogkokrben megtett engedelyezo nyilatkozatot az epitesi engedely kerelmezesekor (tulajdonoskent valo hozzajarulaskor) kell beleirni vagy kulon nyilatkozatban mellekeljem?
koszi megegyszer a segitseged! :)

Zoltán György # 2004.08.17. 23:29

Szia!
Kicsivel összetettebb a dolog!
Ha felújításra szorul a ház és az nem érint tartószerkezetet (födém és főfalak), akkor nem építési engedély köteles.
Ha társasházra készíttetett tervet, akkor vagy nagy a telek(esetleg megosztható), vagy a meglévő ház bővíthető!
A jogerős építési engedély emeli az ingatlan értékét!!! Azaz a te részedét is!!!
Írjátok le, hogy az építkezés külön tulajdonosi jogkörben megtett, engedélyező nyilatkozat megléte esetén kezdhető!

Steps # 2004.08.14. 16:56

Szia,

En egy fiatal egyetemista vagyok, es a tanacsod szeretnem kerni:

Edesapam halalaval orokoltem egy penzehes mostohat, es egy ingatlan resztulajdonjogat, (a tobbsegi resztulajdont sajnos sikeresen kivontak az orokseg alol.) a resztulajdonom pedig az o ozvegyi haszonelvezetevel terhelt.

Az ingatlan par even belul alapos felujitasra szorul, amit nem tudunk finanszirozni, igy felmerult az ingatlan eladasa, aminek tobb elonye is lenne. (pl. elvalnank egymastol.) A mostoham keszittet most egy epitesi tervet (egy tarsashaz epitesere), es az elkepzelesuk szerint ezt kovetoen magasabb aron lehetne ertekesiteni az ingatlant. Megprobalt ravenni arra, hogy az en nevemben, es helyettem jarhasson el, de en nem irtam ala a papirokat.

Ahhoz, hogy az epitesi engedelyt az ingatlanra kiadjak, az en jovahagyasom is szukseges. Szomoru tapasztalatok alapjan tudom, hogy a leheto legrosszabb helyzetre kell felkeszulnom, egyetlen szerencse, hogy
az en alairasom nelkul semmit nem tudnak csinalni..

  • Ha jovahagyom az epitesi engedely onkormanyzati kerelmezeset, akkor ez nem jelenti azt, hogy az engedely birtokaban az en akaratom ellenere elkezdhetik az epitkezest? Ezt tulajdonoskent megakadalyozhatom kesobb is? (Ha igen, hogyan?)
  • Az epitesi engedely birtokaban a mostohamnak joga van felujitast, atepitest is megvalositani az en akaratom ellenere?
  • Mire kell odafigyelni egy ilyen eljarasban, (epitesi engedelyeztetes, illetve ingatlan eladas) hogy ne huzzanak csobe?

Koszi a tanacsokat elore is!
steps