Közös tulajdon_egymás iránti követelések


szajbertattila # 2004.08.27. 14:14

a használat módját a tulajdnostársak döntik el, ez szóbelui vagy írásbeli megállaodás nélkül kialakult használati viszonyokban is me4gnyilvánulhat.

ha lent van megfelelően használható rész, tehát a használat biztosítható a testvérnek, akkor nem tarhat igényt használati díjra, ha nem él a használat vagy a a hasznosítás (pl. bérbeadás útján) lehetőségével.

A közös tulajdon magához váltás útján való megszüntetésére kötelezheti a bíróság a házastársakat, mert minden tulajdonostársat megillet az a jog, hogy követelje a tulajdonközüsség megszüntetését. Ezt a kérelmet akkor utasíthatja el a bíróság, ha bebizonyosdik, hogy a testvér visszaél a közös tulajdon megszntetése iránti jogával. Hogy ebben az esetben mi a jó döntés, azt a körülmények gondos mérlegelése után lehet eldönteni.

Az elszáémolásba bele lehet venni a közművek és a belső gépészet árának arányos (1/4) részét, ha azok az egész ingatlan értékét megnövelték, és nemcsak a házaspár által lakott ingatlanrésze vonatkoztak. Az igazolt költségeket lehet elszémolni, igazolás lehet a számla is. Tehát ha pl. 200E költöttek a dologra, és az ingatlan értéke 1M nőtt, akkor 50E plussz kamatokat lehet kérni, nem 250E Ft-ot - véleményem szerint

kiskivancsi # 2004.08.27. 08:37

A testvér 1/4 részét nem használja a házaspár, de tudja biztosítani annak használatát a testvérnek.(Gondolom ehhez joga is van.)
Az lenne a kérdésem még, hogyha a testvér bíróság elé szeretné vinni az ügyet, akkor a bíróság kötelezheti-e a házaspárt az 1/4 kifizetésére?
(Akkor is ha azok a létminimum allat élnek, v. ezt anyagilag nem engedhetik meg maguknak?)

Illetve, ha nem csak a testvér 1/4 részét kell biztosítani, akkor a mi alapján döntik el, hogy melyik 1/4-et kapja?
Meg lehet-e bontani a kb 1/2-et érő felső részt, ha az 1/2-et érő alsó részből is ki lehet mérni az 1/4-részt?
A felső részt a házaspár lakja és ők tartották, karban. Az alsó részt nem használják. A házaspár már az öröklés elött rendelkezett 1/2 részel és eltartási szerződésben volt biztosítva számukra a felső rész használata.

Ha a bíróság az ingatlan értékét szakértővel felbecsülteti, le lehet-e az értékből vonni a a házastárak által bevezetett közművek és belső gépészet árát?
Ha igen, akkor a teljes komfortértéket vagy csak amilyen befizetésekről számlájuk (ekkor számít e az azóta történt értékváltozás, infláció?) van?

Minden segítséget mégegyszer nagyon köszönök.

szajbertattila # 2004.08.27. 06:47

A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs követelheti, így az 1/4 részben tulajdonos bent nem lakó testvér is.

A közös tulajdon megszüntetésének egyik módja a tulajdonostárs általi magához váltás lehet, azaz az, hogy a házastársak vegyák meg a testvér tulajdoni hányadát - reális piaci értéken. Az értékeken, meg az esetleges beruházásokon, a közös tulajdonnal kapcsolatos elszámolandó igényeken el lehet majd vitatkozni, de ilyen igényt elő lehet terjeszteni.

Lehet olyan megszüntetész is kérni, hoyg a testvér veszi meg a 3/4 részt, vagy azt is, hogy eladják, és a vételáron osztoznak arányosan. Aztán elvileg a műszaki megoldások függvényében akár társasházzá is lehet alakítani az ingatlant, kialakítva egy kis lakás, ami önálló ingatlanként kerülne felvételre az ingatlannyilvántartásba - ez lenne a közös tulajdon természetbeni megosztása. Azonban az általad írtakat figyelembe véve a legvalószínűbb, hogy az 1/4 tulajdonostárs kifizetésével szüntetik meg a közös tuélajdont. A variációk közül a bíróság dönzi el, hogy melyiket tartja a legjobbnak, olyan megoldást azonban nem alkalmazhat, amely ellen minden tulajdonostárs tiltakozik. Ennyit a közös tulajdon megszüntetéséről.

Ha a közös tulajdon fennmarad, akkor a bent nem lakó, 1/4 -es tulajdonostárs használati díjra tarthat igényt, ha a másik két tuilajdonostárs az egész ingatlant használja. A használati díj mértéke változó, a bérleti díjhoz közelítik, de a kötülmények függvényében lehet annál kevesebb is.

A konkrét lépések megtételét javaslom szakemberre bízni - a tájékoztatás és tanácsadás a probléma megoldásának csak az elős lépése, de nem elég a megfelelő megoldás kivitelezéséhez.

ha az 1/4 résznek megfelelő önálló

Zoltán György # 2004.08.26. 19:37

Az 1/4-edrészt bárkinek el lehet adni, ha a feleség testvérének nem kell.
Senkit sem lehet vételre, illetvemegvásárlásra kötelezni.

kiskivancsi # 2004.08.26. 18:31

A következő helyzett áll fent, ismerőseimnek egy kétszintes családi házban többségi tulajdonuk van.
A tulajdonok a következő képpen oszlanak el. A családi ház és a telek 2/4 része a feleségé, 1/4 része a férjé, 1/4 rész pedig a feleség testvéréjé.
Az lenne a kérdésem, hogy a NEM a házban lakó testvér élhet-e valamilyen követeléssel a az ott élő házaspár (férj és feleség, ők csak a fenti részben laknak azt karban is tartják, az alsó részt kb 1/2 nem használják) iránt.
Kötelezhetőek-e a házastársak az 1/4 rész kivásárlására, esetleg kötelezhetőek arra (ha az 1/4 részt nem tudják kifizetni), hogy az egész ingatlant eladják és abból az 1/4 részt kifizessék.
Az is érdekelne, hogy még milyen követelései lehetnek a feleknek? Esetleg milyen jogokat, feltételeket kell egymás felé biztosítaniuk.

Segítségüket előre is köszönöm!