Tisztelt Fórumozók!Tavaly nyáron egy 60x30x2m -es építési törmeléklerakás/feltöltés/ történt egy természetvédelmi területen-egyébként magán telek. Engedély nélkül.Állampolgári bejelentés-nyáron.Télen emelkedett jogerőre.Következő év áprilisában veszi át a tértivevényt a tulaj.90 napot kapott a helyreállításra,fennmaradásit nem.Újabb állampolgári bejelentés.Válasz az Építésügyről,hogy most már megbírságolták.A környezetvédelmi Főfelügyelőség is kapott értesítést a bejelentő állampolgártól.Meddig büntetgetik,mikor lesz ebből bírósági ügy,hogy komolyan vege,hogy bár apuka "Pro Urbe" díjas,Ő sem rombolhatja a környezetet.Ugyanekkora környezetrombolásért a szomszédos Tihanyban 20 milliós bírságról olvastam.Mik a lépcsőfokok korrekt hivatali eljárás során.Köszönöm.
Ingatlanügyek
Milyen bírósági ügy? Ha büntetőügyre gondolsz, miért nem jelented fel?
Kedves K.B.S.!Polgári peres úton kellene?Aki bejelentést tett az"illetékes Hivataloknál" úgy gondolta,hogy azok a közreműködés hiányát tapasztalva "hivatalból"perlik az illegális hulladéklerakó gazdáját.Köszönöm válaszát ill. kérdését.
Polgári pert sikeresen akkor indíthatsz, ha közvetlenül neked származott ebből károd. A közérdeket sértő természetkárosító magatartás miatt kártérítés iránt polgári pert az ügyész indíthat.
A hatóság a közigazgatási eljárást lefolytatta. Az nem jellemző, hogy hivatalból feljelentést is tesznek - de bárki megteheti, nincs érdekeltséghez kötve.
Törmelék lerakás mint építésügy? Ez vicc?
És még bírságol is? Nem lehet, hogy valamit félreértettél?
Valószínűleg csak a terepszint engedély nélküli megváltoztatását bírálták el, azt, hogy milyen anyaggal történt a feltöltés, nyilván nem.
Kedves Fórumozók!Környetzetvédelmi bírságot is kapott.Az ismételt feljelentés sem csak az építésügyre ment,tehát a környezetvédelmi bírság is ismétlődött.Milyen feltételek kellenek ahhoz,a közérdek sérülésen kívűl,hogy az ügyész pert indíthasson.Hogy kell az ügyészt megkeresni,értesíteni,milyen iratokkal kell alátámasztani.Hiszen közérdeket sért egy magánhulladéklerakó létesítése egy Természetvédelmi védett területen.Iratbetekintési joga van-e a bejelentést tevő hölgynek.Kíváncsi lenne,mennyi a bírság,hogy nincs visszatartó ereje.
Kedves Fórumozók,
az energetikai tanúsítvánnyal kapcsolatos kormányrendeletet olvasgatván, nem egyértelmű számomra, hogy azt csak a mostantól kötendő bérleti szerződések kapcsán kell a bérlőknek bemutatni, vagy a korábban megkötött bérleti szerződések esetében is?
És mi van akkor, ha a bérlőnek nem mutatnak ilyen tanúsítványt?
Tud valaki valami közelebbit mondani?
Köszönöm.
Elino
Tisztelt szakértő!
Azt szeretném megtudni, ha egy lakást amennyiben a férj és feleség közösen vásárolt, úgy hogy a feleség lett a lakás tulajdonosa(1/1 arányban) a férj pedig az adóstárs a hitelnél, a lakást a férj a feleség engedélyével (egy szóbeli megállapodással )kiadhatja-e bérbe.
Amennyiben igen akkor a férj köteles adózni, vagy a feleség?
Köszönöm szépen a segítséget.! delfin
Delfin, inkább mondd, hogy te ki vagy az ügyben (férj, feleség, bérlő, adó ellenőr), és mi a konkrét probléma.
Tisztelt ügyvéd úr!
A kérdésem az lenne egyértelműen, (nem rólam van szó ezért nem írtam magamat) hogy a feleség adhatja ki a lakást albérletbe, vagy a férj is, és akkor értelemszerűen az adózik utána, aki kiadta?
Köszönöm szépen. Delfin
Csak megismételted a kérdést, de az enyémre nem válaszoltál: te ki vagy ebben az ügyben. Ha senki, akkor miért érdekel?
Tisztelt Ügyvéd Úr.
Szeretném kérni segítségét.
Férjem 2006-ban svájci frank alapú hitelt vett fel,az akkori élettársával.
Férjem az adóstárs,az exe az adós.
2009-ben aláírtak egy szerződést,hogy férjem mindent átvállal,az exe pedig lemond a ház fele tulajdonjogáról.
Tavaly decemberben kezdődött a herce-hurca hogy még papíron mindig ő az adós,és kérvényezzük hogy ne ő legyen.
Ha nem,akkor feljelenti a férjem,mert állítólag Ő nem tett eleget a szerződésben foglaltaknak.
De ezt az exének kellene kérvényezni.
Azóta férjem elvesztette állását,most csak kb 40000ft keres,de csak erre a hónapra van munkaviszonya.
Ilyen esetben a bank,engedni foglya,hogy férjem legyen az adós,és édesanyja(minimálbéres)az adóstársa?
Mert az exe így akarja.
Mindig csak a férjem fizette a törlesztő részletet.
Mire számíthatunk?
Nem fog hozzájárulni a bank.
Köszönöm.
És mi lesz,ha az ex perre viszi a dolgot?
Tisztelettel
és köszönettel
Gabriella
Semmi. A bankot is perbe kellene vonnia, de azzal szemben meg elveszítené a pert.
Kedves Ügyvéd Úr!
Az ingatlanbazár.com internetes oldallal kapcsolatban volna kérdésem, láttam, már másoknak is meggyűlt vele a bajuk. Nekem is küldtek fizetési felszólítást, hogy fizessek. Én úgy gondolom, hogy ez a lakosság megtévesztése, ingyenesnek hirdetik magukat, aztán jön a hidegzuhany. Nem is beszélve arról, hogy semmilyen szerződésben nem írtam alá, hogy nekem hitelbe hirdessenek. Bármilyen másik internetes hirdetőportálon adtam fel a hirdetést, a fizetős szolgáltatást csak akkor tudtam igénybe venni, ha kifizettem az árát. Ráadásul nincs telefonos elérhetőség a honlapjukon, a válaszemiljeimet visszadobálja a rendszerük, még lemondani sem tudom az emil címemet.Ráadásul az általuk kiállított számlán sem az én adataim szerepelnek teljes egészében, olyan lakcím, amiről életemben nem hallottam. Mit tegyek, hogy leálljanak a zaklatásaikkal?
Válaszát tisztelettel előre is köszönöm!
Tisztelt Jogi Fórum! Valószinűleg nem jó helyen teszem fel a kérdést, de ahova tartozna, (penészedés, vizesedés) ott régóta nincs mozgás. Ezért hát megpróbálom itt röviden vázolni a problémámat.
A kis udvari garzonom mögötti telken az önkormányzat nagy beruházásba kezdett, és elbontotta azokat az épületeket, amik az én lakásom "hátát" védték. Ezért most penészedni kezdett az a fal. Kértem, hogy valami szigetelést tegyenek a vakolat alá, de ettől elzárkóznak, mondván, hogy semmi közük ahhoz, hogy esetleg vékony a lakásom fala.
Kérdésem: akkor miért küldik ki a bontási, építési engedélyeket a szomszédoknak, ha semmi közünk hozzá, hogy mi folyik másnak a telkén? Akkor persze megígérték, hogy a lakások értéke nem fog csökkenni, sőt nőni fog!
Köszönettel várom a választ.
Törökné
Tisztelt szakértő!
Nemrégen kiköltöztünk egy albérletből,rendkívüli dolog miatt egyik napról a másikra költöztünk ki nem fizettünk rezsit.Most a főbérlő követeli a tartozásunkat.Mivel olyan lakásról van szó hogy útolag kiderült a tél alatt hogy lakhatásra nem alkalmas mivel a fűtés nem megfelelő 15 17foknál nem volt melegebb a lakásban éjszaka pedig egyáltalán nem volt fűtés távfűtésről beszélek egy lakótelepi lakásban ráadásúl el lett titkolva hogy csótányokkal teli az albérlet az egész lakótelep.A párommal és két gyermekemmel laktunk a lakásban az egyik gyerek 5hónapos azidő alatt többször is nagyon beteg volt...pont ezért úgy döntöttem nem fizetek továbbra sem bérleti díjat sem rezsi költséget.Érdekelne hogy mit tud ez ellen lépni a főbérlő úgy hogy be sem voltunk oda jelentve majdnem egy évig és semmilyen szerződést nem írtunk.Válaszát elölre is köszönöm
Tisztelt szakért?!
Nemrégiben kiköltöztünk a párommal és két gyermekemmel egy majdnem f?tés nélküli csótányokkal teli albérletb?l jelzem a leg
Tisztelt Jogi Fórum!
Az alábbi kérdésben szeretném a segítségüket kérni. Elhatároztuk a férjemmel, hogy idős szüleimmel egybeköltöznénk, hogy segíteni tudjuk őket. Nekik van egy vidéki lakásuk, 50-50%-ban tulajdonosok Édesapám és Édesanyám. A mi lakásunkat már áruljuk, plusz van készpénz is, így összetéve az összegeket házat szeretnénk venni. Azonban édesapám állapota az utóbbi időben drasztikusan leromlott, tulajdonképpen már nincs se fizikailag se szellemileg cselekvőképes állapotban. (Ágyban fekvő, súlyosan demens állapotba került.)
Meg szeretném kérdezni, hogy ilyenkor egy lakáseladás hogy zajlik, milyen lehetőségei vannak Édesanyámnak, hisz a lakást 50-50%-ban tulajdonolják, de Édesapám már nem tud aláírni, se ép tudatú emberként nyilatkozni.
válaszukat megköszönve,
tisztelettel:
Zsanna69
Tisztelt Jogi Fórum!
Szeretném megkérdezni, hogy felbontható-e az Ingatlanközvetítővel kötött megbízási szerződés?
Ha igen, milyen feltételekkel?
Köszönöm válaszukat
Ismerjük mi a szerződésedet? Te tudod, mit írtál alá.
Kedves Kovács Béla Sándor!
Jogos a kérés, valóban nagyon általánosságban tettem fel kérdésem.
4 ingatlanközvetítővel kötöttem szerződést, tehát egyik sem kizárólagos. Az egyik szerződés időtartama 24 hó, kötelezettséget vállaltam bánatpénz fizetésére, amennyiben szerződésbontás történne ez idő alatt.Nem tudom, hogy lehet-e ilyen hosszú idejű a szerződés. Ez világos, ezt értem.
A második egy határozatlan időre szóló szerződés, díjtalan. Ebben az áll, hogy sikeres közvetítés esetén közvetítői munkadíjra jogosult a megbízott,abban az esetben is, ha a megbízott vevőt állított, de a megbízó nem köt a vevővel szerződést. A megbízási munkadíj az adás-vételi szerződés, ill. előszerződés megkötésével egyidejűleg esedékes. Ebben nincs utalás bánatpénz, vagy egyéb kifizetésére.
A harmadikban szerepel, ha a megbízást 4 hónapon belül felbontom, akkor megilleti a megbízottat a bánatpénz.
A negyedikben pedig az szerepel, hogy a nyílt szerződést bármelyik fél jogosult a másik félhez intézett egyoldalú nyilatkozattal írásban, indoklás nélkül, azonnali hatállyal felmondani.
Ezek ismeretében kérdezem ismét, hogy mit tehetek? Mikor kell fizetnem és mikor nem?
Köszönettel Dugoczy
Az elsőnek fizetsz ha nem ő hozza a vevőt. A másodiknál nem fizetsz ha azelőtt bontod fel, hogy vevőt állít A harmadiknak ha 4 hónapon belül bontod fel. A negyediknek semmilyen esetben. Az egy dolog hogy egyik sem kizárólagos, de hülyeség volt az elsővel megkötni.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02