Ingatlanügyek


dugoczy # 2012.02.05. 11:32

Tisztelt Sherlock!

Nagyon szépen köszönöm a választ. Sajnos már és is rájöttem, hogy nem figyeltem eléggé. De azért így mégis kedvezőbb, mert attól féltem mindegyiknek fizetnem kell.
Üdvözlettel : Dugoczy

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.05. 11:43

Szerintem nem ilyen rossz a helyzet. 24 hónap ide, 24 hónap oda, ha nem általa közvetített vevőnek adod el az ingatlant, nem kell fizetned neki. Ugyanis a szerződés ez esetben nem felmondással, hanem lehetetlenülés miatt szűnik meg.

dugoczy # 2012.02.05. 11:52

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!

Szintén köszönöm a választ. Az igazság az, hogy szeretnék elállni az eladástól. Ha jó értem, akkor az első esetben csak a 24 hónap letelte után, - ha nem lenne érdeklődő, ill. vevő a lakásra, abban az esetben nem kellene fizetnem?
Egyéb esetben ezért kérdeztem, hogy mikor és melyik ingatlanközvetítőnek, mennyit kell fizetni.
Köszönettel: dugoczy

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.05. 11:54

Az bizony, pénzbe lesz. Mennyit kellene fizetned?

dugoczy # 2012.02.05. 11:58

20000 Ft-ot + Áfa, nem olyan sok, de figyelhettem volna jobban.
Mégegyszer köszönöm

agika13 # 2012.02.07. 10:25

Kerem ha valaki tud segíteni megköszönnem,,,
Ingatlanbazar oldalon hirdettem, es engem is átvertek,ki kell e fizetnem az összeget amit kövtelenk es hogyan lehet leallítatni a szerződest. Olvastam ehhez a temához kapcsolodó cikkeket,kell e rendőrsegi feljelentest tennem?

nanemaaa # 2012.02.07. 10:48

ágika
Olvasgasd az ingatlanbazáros fórumot (ugyanitt a ingatlanügyekben, pár sorral lejjebb.). Abból választ kapsz a kérdésedre. ;)

gnune # 2012.02.07. 11:06

Tisztelt Szakértők!
A segítségüket kérem szépen az alábbi ügyben:
2010ben örököltünk egy garzonlakást, fele-fele arányban, amin teljes egészében terhelési és elidegenítési tilalom van bejegyezve (én lakáshitelem). Tulajdonostársammal rossz a viszony, el akarja adni a lakást. Én ebbe nem egyeztem bele a mostani alacsony ingatlanárak miatt, illetve azért sem, mert nekem kellene intéznem (hirdetni, érdeklődőknek megmutatni - pedig én másik településen lakom, míg a tulajdonostárs helyben) viszont vételi ajánlatot tettem írásban, amire a tulajdonostárs semmit sem reagált. Mivel "jóindulatú" és fő szándéka az, hogy keresztbe tegyen nekem, ezért apósával kötött egy kölcsönszerződést egy irreálisan magas összegről, majd közjegyző előtt is elismerte tartozását (a pénzt még hónapokkal a tartozás elismerése előtt "adták át"). Én biztosan tudom, hogy az após nem adott neki egy forintot sem, nemhogy milliókat. Hamarosan kérni fogják a végrehajtást, s mivel a tulajdonostársnak semmi más vagyona nincs, így csak a közös tulajdonunkat árvereztetnék el.
Hogyan tudom bebizonyítani, hogy a kölcsönszerződés hamis?
Ha valóban elárverezik a lakást, az én tulajdonrészemmel mi történik?
Nekem is fizetnem kell a végrehajtási költségeket?
Az árverésen én is megvehetem a tulajdonostárs részét?
Hogyan kell a közös tulajdon megszüntetését kérni? Mi lehet ennek a kimenetele?
Válaszaikat köszönettel veszem.
Üdv,
gnune

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.07. 12:23

Ezzel ugyan veled nem szúrtak ki. Legfeljebb nem az lesz a tulajdonostársad, aki eddig. Egyébként az esetleges árverésen te is licitálhatsz. Könnyen lehet, hogy egyedül leszel.

vagyior # 2012.02.07. 14:19

Tisztelt Szakértők!

Eladtuk a családi házunkat,13millióért a jó alpesi deviza miatt.Ebből felfüggesztetünk 2,6millió szocpolt meg áfát,valamint kifizettünk 400 ezer önkormányzati kölcsönt.A maradék 10millióból rendeztünk egy jó pillanatban 7,8 millió frank tartozást.
A kérdésem az lenne,most mennyiért kell újabb ingatlant vennünk,hogy a felfüggesztett támogatásokat visszakapjuk?
Köszönöm ha segítenek,mert az ingatlanosok csak vakaróznak,a MÁK.nál meg ha nincsenek jó érveim,sietve csak lerázni akarnak.

Kocsis Éva # 2012.02.07. 18:00

Kedves Fórumozók!
Szeretném tudni,hogy ha a szövetkezeti lakóközösségben a szövetkezet elnöke megrendel egy javítási munkát,és a szerelő 4 lakás fűtését és melegvíz ellátását tönkreteszi,mert a szennyvíz lefolyó csöveket tartó bilincset a gáz kémény falába rögzíti.Ezért a kéményseprők a kémény használatát megtiltotta.A szerelő felajánlotta,hogy villanybojlert és hősugárzót kifizeti,de szerintünk ez drága fenntartás még éjszakai árammal is,és a lakások vezetékelése is 50 éves lehet el sem bírná a megnövekedett terhelést..Most itt van február eleje,és 2011 novemberétől ,nincs fűtés /2 helyiségben/és,melegvíz.
Segítséget kérek,hogy ha a szerelő biztosítja a villany megoldást,akkor is kérhetek-e kártérítést a lakó szövetkezettől,mert így se használni sem eladni nem tudom az ingatlant,és nagyon sok problémát kellemetlenséget okoztak,és van e reális alapja,hogy megítélik per útján.Szerintem a szövetkezet nem fog kártérítést fizetni önszántából.
A per pedig nekünk költséges és sokáig elhuzódhat.
Szeretném tudni,hogy más az én helyemben mit tenne.
Előre is köszönöm a türelmet,segítséget.

Üdvözlettel:
Kocsis Éva
erdeklodo55@citromail.hu

nanemaaa # 2012.02.08. 08:38

Kocsis Éva
Ha a "szerelő" a megrendelt javítási munkát szakszerűtlenül (életveszélyt okozva) végezte el, akkor a helyes megoldás szerintem nem a kókányolás további fokozása, hanem a problémás szerkezet elbontása. Magyarán bontsa ki a beépített vezetékeket, és oldja meg szabályosan. Ha saját eszétől erre nem képes, akkor vonjon be épületgépész tervezőt. Szerintem nem vagy kötelezhető egy szabálytalan és szakszerűtlen megoldás elfogadására. Úgy meg pláne nem, hogy ebből neked további folyamatos károd is származzon a magasabb villanyszámlák következtében.
De mivel a munka megrendelője a szövetkezet volt, hozzá kell fordulnod, hogy ne fizessék ki a mekkmestert, és követeljék meg a hibás teljesítés keretében okozott károk megszüntetését. Mivel csak közöttük áll fenn megbízási szerződés, így ők tudnának eredményesen fellépni. Ha nem teszik, neked sajna a szövetkezetet kell perbe fognod. Közvetlenül a mestert csak akkor, ha a szövetkezet pert indít és te belépsz mellé a perbe.

Kb ennyi jutott eszembe. Jobb megoldást szívesen elfogadok a jogász uraktól.

gnune # 2012.02.08. 15:05

Tisztelt Kovács Úr!

Köszönöm szépen a válaszát!
Időközben már beadták végrehajtásra az ügyet, azt szeretném még tudni, hogy honnan tudhatom meg mikor van az árverés? Egyáltalán engem, mint a lakás 50%os tulajdonosát fognak értesíteni?

dirager # 2012.02.13. 16:51

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Nagymamám 17 éve elhunyt, édesanyám örökölt utána egy külterületen fekvő,027/44 hsrz-ú szántó "részletet".(Több tulajdonosa van a teleknek, akik nem rokonok).Erre a hagyatékit rendeztük.
Most telefonon kaptunk egy értesítést a helyi önkormányzattól,hogy a területileg illetékes földhivatal megkereste őkat, és van egy 1804-es Hrsz-ú telek,amiről nagymamám özvegyi hazsonélvezet jogát nem mondtuk le(nagypapám révén,aki 36 éve elhunyt),ezért póthagyatéki eljárást kell indítani, és adja meg az adóazanosító jelét.Erről a területről nem is hallottunk, és nem is találtunk semmit, hogy ez nagyszüleim tulajdonát képezte volna.
Nem kellene írásbeli értesítést kapnunk,hogy mit szeretnbe tulajdonképpen a területi földhivatal?Illetve az adóazonosító jelet elkérhetik?
A tulajdonlap első oldalán ez szerepel aaz 1804-es hrsz-re(amire le kellene mondnaunk a haszonélvezeti jogot)"Terheli a BALATONFŰZFŐ Belterület 1803 HRSZ-t illető Útszolgalmi jog Átjárási szolgalmi jog.".
Mit jelent ez tulajdonképpen?
Elnézést ha értetlen voltam.

Irén

Kocsis Éva # 2012.02.14. 22:39

Kedves nenemaaa !
Köszönöm segítő javaslatod, de már látom milyen sok intézkedésbe és hosszú időbe telik majd mire megoldás lesz.Ha jogi útra terelődik, akkor még plussz anyagi kiadásra is számíthatók,mikor amúgy is elég a bajom.
Hát nem írigylem magamat.

Üdv:
Kocsis Éva

mcwolf79 # 2012.02.15. 14:23

Tisztelt Szakértők!
Az alábbi ügyben szeretnék tanácsokat kapni:
Adott egy ingatlan,amelyet feleségemmel meg szeretnénk vásárolni. Ennek az ingatlannak hitel és egyéb okokból a Mi nevünkön kell lennie.
Adott egy másik ingatlan, amely az édesapám nevén van (pontosabban 50 %-a, maradék 50 fele-fele arányban az enyém és a testvéremé).
Az édesapám felajánlotta,hogy az általunk vásrolt ingatlanba Ő beköltözne,és az Ő családi házát felajánlotta,hogy költözzünk oda a feleségemmel és kislányommal. A tulajdonjogáról (az 50 %-ról) Ő nem akar lemondani,mondván,hogy akkor "nincstelen" és kiszolgáltatott lesz. A mi általunk vásárolt ingatlan nem lehet az Ő nevén.
Kérdés:
Milyen lehetőségek vannak (szerződés ,megállapodás,stb.), hogy az Ő házában ,ha beköltözünk, Neki ne lehessen semmilyen követelése,de az 50 % tulajdon az Nála maradjon. Értem ezalatt,hogyha bármely vitás kérdés van, ne tudjon minket kirakni onnan,ne tudja eladni a házat.
Segítségüket előre is köszönöm!
Tisztelettel:
F. Sándor

Gabicsek # 2012.02.16. 20:41

Megoldás lehet egy haszonélvezeti jog alapítása.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.17. 06:05

Épp ellenkezőleg: az özvegyi haszonélvezet törlése segíthet.

tonka1 # 2012.02.17. 16:53

T cím!

A következő kéréssel fordulunk Önökhöz:2010-ben megnéztem ingatlanközvetítőn keresztül egy ikerházat csere ügyében. Az eladók eljöttek megnézni - nem az ingatlanosokkal - a mi sorházunkat de mi már előtte megmondtuk nekik, hogy végül nem érdekel a csere de azt mondták ha ők mégis eladnák az övéket akkor érdekelné a miénk. 2010 év végen mi fel mondtuk az ingatlanosokkal kötött szerződésünket. 2012-ben jelentkeztek az ikerház tulajdonosai, hogy eladták a házukat és ha még eladó a miénk akkor érdekelné őket.
Meg is egyeztünk az árban és létrejött az adás vétel, ahol megjelentek az ingatlan közvetítők és kérték az ingatlan közvetítési díjukat a mi eladott sorházunk után.Arra hivatkoztak, hogy ha ők nincsenek akkor nem jött volna létre az adás vétel.Azt szeretném megtudni, hogy jogos-e a követelésük?

bhajniqa # 2012.02.19. 12:33

Tisztelt szakértők!
Avval a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy pároméknál van egy családi ház vidéken, ami az anyja nevén van és miután elváltak az édesapjától hitelt vettek fel, hogy az apját ki tudják fizetni a házrészéből, amit úgy egyeztek meg egymás közt az anyával, hogy párom fizeti a hitelt de az anyától vonja a bank mert páromnak nem adott volna a bank hitelt, és ezt már 7 éve fizeti, eleinte kézpénzben adta az anyjának oda, de mióta lett bankkártyája azóta utalja a pénzt de ez kb. 2 éve van. Át szeretné íratni a fél házat az ő nevére amit ugye ő fizet ides-tova 7 éve, de sajnos gondba ütközött mert az anyja nem hajlandó át íratni.Ilyenkor mit tud csinálni? Semmit mert nincs róla bizonyíték?Valami akármit ami segíthet kérem mondjanak, mert rengeteget újított a házon némelyikről számlája is van, de azt nem mondhatják hogy elveszett a 7éven át fizetett pénze.Kérem segítsenek.
Köszönettel Hajnalka.

Petike007 # 2012.02.20. 11:42

Üdvözlöm a jogi fórum tagjait és segítségnyújtóit. Azzal a kérdéssel fordulnék a tisztelt válaszadókhoz, hogy a tulajdonoban van egy 1 szoba étkezős lakás, amit kiadtam albérlőknek. A gondom az, hogy a bérleti szerződésben megfogalmaztunk egy 30 napos felmondási időt ami a holnapi nappal azaz február 21.-én jár le, tehát addigra kell az albérlőknek elhagyni az ingatlant. Zárójelben jegyzem meg hogy a felmondást az albérlők és én is mint főbérlő aláírtuk közösen. A problémám az hogy ma jelezték nekem hogy nem tudnak kiköltözni a lakásból, mert nincs hova és csak jövő hónap 5.-én lesz rá módja. Nekem ez azért nem felel meg mert szeretném értékesíteni az ingatlant. Tehát a kérdéseim a következőek:
1, Miként tudom eltávolítani az albérlőket az ingatlanból?
2, Törvény ez ügyben hogy rendelkezik?
3, befolyásolja e hogy van egy 1 éves gyermek is a lakásban?
4, Miként és hogyan tudom eltávolítattni őket az ingatlanból?
5, Ha maguktól nem mennek kiknek a segítségét vehetem igénybe?

Petike007 # 2012.02.20. 11:55

Kiegészítésnek annyit szeretnék még hozzáfűzni, hogy a bérleti díjakat sosem fizették időben és jelenleg is nagy összegű tartozásban állnak felém.

lajcsó # 2012.02.20. 12:00

Ennyi idő alatt (2 hét) egyetlen hatóság sem képes kitenni őket a lakásból. Ezért javaslom, hogy hosszabítsátok meg a felmondási időt! (Bizonyára a vevő is meg fogja érteni).

Anita19780102 # 2012.02.20. 12:38

Üdvözlöm a jogi fórum Tagjait és Segítségnyújtóit!

Azt szeretném megkérdezni a tisztelt válaszadóktól, hogy milyen büntetésre számítsak, mivel megváltozott a nevem és ezt nem jelentettem be a Földhivatalnál, azaz a tulajdonomban lévő lakást nem írattam át 30 napon belül? Ezt szeretném megtenni rövid időn belül, csak fogalmam sincs milyen összegre számítsak?

Előre is köszönöm válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.20. 14:16

Jelentsd be, valószínűleg nem bírságolnak meg.