Biztos van, aki érti, mit írsz...
Ingatlanügyek
Kedves eulimen !
1. Az egyik oldalon 32 m2 , a másik oldalon kb 25 m-en a "csurgás " kb 25 m-en az átrajzolás . 2.Valószinű ,hogy a térképezéskor keletkezett . / tudják , de következetesen tagadják /
3 . Megvan az eredeti vételi térkép és tulajdoni lap . A vétel és a térképrendezés között kb . 20 év telt el , és sem a nálam lévő iratokban sem a földhivartaltól kikért / vételtől számitott / iratok nem tartalmaznak semmit . Mint irtam csak az eredeti födhivatalban megtalálható vételi szerződés.
4. Se széljegy , se semmi .
5. A tulajdoni lapon a mai napig az eredeti azaz a vételnek megfelelő bejegyzés van szóról - szóra . Módositásnak semmi indoka és semmi nyoma ! ,se nálam se a földhivatalban .
Üdv.AliZ
@ALiZ55
Nagyságrendileg mekkora terület veszett el?
Az "átrajzolásnak" tudod a pontos dátumát?
Elképzelhető, hogy ez a módosítás még az adasvétel előtt széljegyzett, ezért nem kaptál ilyen időrendi lekérdezéssel semmit?
Amikor megkötötted az adásvételi szerződést, láttad a friss tulajdoni lapot? Volt rajta elintézetlen széljegy?
Ha lekérdezel egy teljes tulajdoni lapot, azon van nyoma a módosításnak?
„Mert a mwgbizot ügyvéd nem igazán segitökész vissza lehet valahigy venni töle az ügyet ?”
Igen,de az eddigi munkáját ki kell fizetni!
- 12 hónap egy hagyatéki eljárás.
Aniko7777
Nem válaszoltál a kérdésre,hogy mivel van pontosan megbízva az ügyvéd? Mit kell intézni?
drbjozsef
Sajnos ausztráliába huny el a fia
de magyar országi ingatlanrol van szó
Igy magyar ügyvéd intézi aki csak annyit mond türelem nem add ki semmi infont .
Igen és azota nem történ semmi lehetséges ez?Vagy a megbizott ügyved nem foglalkozik vele vagy a kózjegyzö ? Valakinél utána tudnék nézni ? Mert a mwgbizot ügyvéd nem igazán segitökész vissza lehet valahigy venni töle az ügyet ?
Tavaly március óta majd egy év telt már el.
aniko77777,
A hagyatéki ügyek eleve több hónap alatt futnak le, ha van ingatlanvagyon, pláne külföldön élő örökös, akkor meg még több. Nincs határideje, de fél évvel simán számolhat.
Ha szeretne valamit megtudni, akkor hívja fel az eljáró közjegyzőt, és kérdezze meg. Neked, akinek ha jól értem nincs közöd az eljáráshoz, nyilván nem nagyon fog válaszolni. Esetleg az ügyvédnek, ha van meghatalmazása. És telefonon lehet hogy még az örökösnek sem. De egy próbát megér, anno nekem is kellett érdeklődnöm, és nagyon kedvesek voltak a közjegyzői irodánál telefonon is.
Ha tudod az elhunyt utolsó lakhelyét és a halálának dátumát, akkor a mokk.hu oldalon meg lehet nézni, hogy ki a kijelölt közjegyző. Őt kell felhívni.
Kedves Fórumozók !
A Földhivatal három helyen átrajzolta a telkemet , az én káromra . Kikértem a telkemre vonatkozó minden okiratot a vételtől számitva . Meg is kaptam az összes vonatkozó dokumentumokat , ez a következő : Vételi szerződés , / ami megegyezik a tulajdoni lap bejegyzésével / , és semmi más .
Megkeresésemre csak annyit mondtak , hogy ez igy van ! ? . Semmit nem fogadnak el , pedig semmit nem tudnak mutatni a változtatás indoklására . Megjegyzem : a járásban sok ilyen problémát hallottam . Ez nem birósági ügy . Ez egy egyszerű földhivatali tévedés .
Ha nem tudnak felmutatni változási dokumentumot , akkor miért nem egyértelmű a tényállás . Valaki egyértelműen nagyot hibázott .
Tudna valaki megoldást , hogyan tovább ?
Üdv: AliZ
Bármit lehet. Mondjuk az nem derült ki, hogy mti kell egy hagyatékon "intézni" ..
Tisztelt Fórumozok .
Ausztraliaba élő magyar ismerősúnk sajnos vissza örökölte gyermekére iratott ingatlan részét.Megbizott tavaly márciusba egy ügyvédet aki elválalta a hagyaték intézését. Azota csak felértekelték az ingatlan részt de más nem történt. .Az ügyvéd csak annyit mond türelem .Tud valamir tenni utana nézni felgyorsitani bármit tenni vagy várnija kell akkar több honapot évet? Esetleg én magyar országon tudok neki segiteni valamitvaz ügy érdekébe .Köszönöm
„akkor szerinted, ha valakinek megvan erre a szakértői képesítése, akkor el kell fogadni,”
Igen. Ez ilyen. Én se szeretem, mindig fázok a "szakértős" ügyektől - de ez így logikus és méltányos.
Vannak olyan ténykérdések, amelyek megválaszolásához olyan különleges szakértelem szükséges, amellyel a bíróság nem rendelkezik. Ilyenkor a bíróság a hiányzó szakértelmét úgy pótolja, hogy egy azzal rendelkező - szigorú szabályok szerint kiválasztott, ellenőrzött, felügyelt - szakembert rendel ki, neki teszi fel a kérdést. Szerintem te sem tudsz jobb megoldást.
Ebből viszont következik, hogy a bíróság - aki eleve deklarálta, hogy hiányzik a szükséges szakértelme - nem fogja felülbírálni a szükséges szakértelemmel igazoltan rendelkező, általa kirendelt szakértő véleményét.
A szakértő véleményét nem igazán lehet vitatni, max megdönteni bizonyítékokkal. Abban kbs-nek igaza van, hogy egy épület állaga tekintetében közömbös az építés ideje, az anyaghasználat, a szakszerűségi és állékonysági vizsgálatok fontosabbak. Az, hogy miből épület elsősorban feltárással állapítható meg. A szerkezetek szerkezeti vastagságából ugyan lehet következtetni az anyagára, ami támpont lehet egy kormeghatározáshoz, de az közvetett bizonyíték, és az érték meghatározása szempontjából nem releváns.
A földhivatali nyilvántartás helyrajzi szám alapú, így talán lehet keresni az épületfeltüntetés iratanyagát. Ugyanis az nem selejtezhető irat fajta. Abban igaza lesz alkalmasint a közhivatalnoknak, hogy 100 éves iratok között kotorászni senki se szeret. Ha minden kötél szakad, legfeljebb behivatkoznak egy csőtörésre, aminek következtében az iratok megsemmisültek.
Az építéshatósági eljárások iratai is helyrajzi szám alapon vannak megkülönböztetve. A régi iktatókönyves időkben lehet, hogy utca házszám is benne van, de ha közben valamelyik adat változott, akkor nem lesz könnyű megtalálni ez alapján. Az építési és használatbavételi eljárások iratai sem selejtezhetők. Valaha át lehetett adni a levéltáraknak, ma már a hatóságnak magának kell őriznie. Alapból a feladat átadásról szóló kormányrendelet szerint a lezárt ügyek iratait nem kellett átadni a kormányhivatalnak, csak ha kérték. De ez nem lehet akadály, ha iratbetekintést kérsz az építési hatóságnál, akkor ha nincs is náluk, akkor beszerzik az iratokat. Az más kérdés, hogy ez nem megy azonnal, varázsütésre. Nincs is ok rá, hogy menjen.
@kbs
Egyébként ihletet adtál, akaratodon kívül. Végül is, ha nem jutok dűlőre az építés évével, akkor is bőven van kifogásolnivaló az anyagában, akkor foglalkozom majd a többivel
Osztap
Épp most beszéltem újra a Levéltár ügyfélszolgálatával. Azt mondták, ők címre, helyrajzi számra nem tudnak keresni , csak ha tudom az építtető nevét. ( honnan a manóból tudnám.. ) Így újra azt mondták, irány a Földhivatal, telekkönyvet kérjem ki
Ami a lent küldött linket illeti: ugyanezt találtam meg, és ott megjelölt számot hívtam.
Na de mi a szösz az a " fond" ?? És "fondjegyzék"??
KBS
MInt ahogy írtam , kívülről felújított, és nem látszik a kora.
"Szakértővel perben ritkán lehet eredményesen vitatkozni." - akkor szerinted, ha valakinek megvan erre a szakértői képesítése, akkor el kell fogadni, hogy az amit leír ( összehány) az szentírás? És biztosan igaza van?
Ne bosszants kérlek, nyilván nem hagyom magam, főleg, hogy a teljes munkája vállalhatatlan szinte minden oldalon, és ez engem hátrányosan érint.
Szerintem felesleges fáradság. Az ingatlan értékét a kora kevéssé határozza meg, az állaga, minősége annál inkább. Szakértővel perben ritkán lehet eredményesen vitatkozni.
Niki2025,
Amit írtam, fenntartom - a régi építésügyi iratok a levéltárban vannak, az újabbak az önkorminál/kormányhivatal építési osztályán. Többször kértem és kaptam ezektől iratokat magam is, igaz, Budapesten. Nem épületnyilvántartás kell, hanem építési engedély és használatbavételi engedély. Ezeket őrzik, a háború utánról szinte minden megvan (elveszhetett, de főszabály szerint őrzik).
Pest megyében ajánlom: https://mnl.gov.hu/pml
A fondjegyzékben nézd meg, hogy az illetékes tanács építési iratai melyik fond, abban kell keresned.
Budapesten kerületenként van egy-egy könyv, amibe valami jótét lélek az adott kerületi tanácson kézzel beírta, hogy az adott év folyamán milyen utcacímhez milyen engedélyt adtak ki, ki kérelmezte, és mi az irat száma. Olyan, mint az anyakönyv, csak építési iratokra. Amiket én láttam, azok mind háború utániak voltak, de lehet, hogy vannak korábbról is. Át lehet őket nyálazni, és utána a levéltáros előbányássza a releváns iratot a szám alapján. Mivel Budapesten tudtommal minden került gyártott ilyen könyvet, felteszem, Pest megyében is ez volt a rend.
@eulimen
Jól érted, kb 60-as 70-es években épülhetett, de ezt alá is kellene támasztanom.
"Az, hogy a Lázár-féle minisztérium szakmai irányítása alá tartozó építéshatóságnak nincs nyilvántartása az épületekről, sajnos egy 2026-os szatirikus Magyarország valósága."
A kedvedért idézem egy kormányhivatalban dolgozót : ".. nézze, Magyarországon senki nem szeret dolgozni, így senki nem fogja ezt megkeresni egy poros irattárban"
@kbs
Nem értem mit szerettél volna ezzel közölni : " Sose volt nekik, miért is lenne? Az épületetek vagy önálló ingatlanok vagy osztják a telek sorsát, az ingatlan-nyilvántartás feladata a nyilvántartásuk."
Ezenkívül: sehol nem írtam, hogy engedély nélküli építkezésről van szó. És valahol nyilván kell tartani, hogy mikor épült, nem? Kérdésem változatlan, mégis ki tudja ezt, ha a lent említett szervezetek egyike sem?
". Jobb lenne, ha elmondaná, milyen jogi vitája van, mit szeretne elérni. Hátha nem is olyan fontos, hogy mikor épült pontosan az a kastély. (Vagy terménytároló.)"
A probléma röviden : egy lakóházról van szó, amit egy kirendelt igazságügyi ingatlanszakértő fel(le) értékelt. A ház falazata kívülről felújított, így nem látszik a kora, de az értékelés szempontjából fontos, mert jelentős korrekcióval számolt a kor miatt. Szerinte a 40-es években készült, ( ezt bizonyítani nem tudja ) én meg úgy "tudom"hogy 60-as , de inkább 70-es években. A tulajdoni lapon, ahogy említettem, 82-es az első bejegyzés. Rengeteg egyéb irat elveszett ezzel kapcsolatban sajnos, így nekem kell alátámasztani ha kfogásolnom kell az általa kihozott eredményt. Kb ennyi röviden
Továbbá az se biztos, hogy Niki jól szublimálta a problémát. Jobb lenne, ha elmondaná, milyen jogi vitája van, mit szeretne elérni. Hátha nem is olyan fontos, hogy mikor épült pontosan az a kastély. (Vagy terménytároló.)
Ja, és egy engedély nélküli építkezést miért kellene bármilyen hatóságnak nyilvántartania?
"pítéshatóságnak nincs nyilvántartása az épületekről,"
Sose volt nekik, miért is lenne? Az épületetek vagy önálló ingatlanok vagy osztják a telek sorsát, az ingatlan-nyilvántartás feladata a nyilvántartásuk.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02