Az előző lakó közműtartozása

vinnie # 2012.03.11. 23:13

Gabicsek: A távfűtésnél nincs óra, amit le tudnának szerelni és lakásonként egyedileg sem lehet elzárni.
lajcsó: Én nem voltam szerződve semelyik közművel addig, amíg az átadás le nem zajlott. Az ő nevén voltak a közművek.

lajcsó # 2012.03.11. 07:00

"Akár évekig megtehette volna következmények nélkül, hogy nem fizet fűtésszámlát". Te meg azt is megtehetted volna, hogy felmondod a közmű szerződést.

Gabicsek # 2012.03.10. 12:22

De az órát előbb leszerelik, minthogy évekig tudja a tartozást halmozni.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.10. 08:39

Dehogynem. Amint egy havi számlát kifizetsz helyette, már követelheted is hogy térítse meg. Fizetési meghagyás, ha kell per. Egyáltalán nem abszurd, sőt, kifejezetten logikus.

vinnie # 2012.03.09. 23:08

Értem, csak nekem abszurdnak tűnik, hogy - bár így sem kevés a tartozás -, akár évekig megtehette volna következmények nélkül, hogy nem fizet fűtésszámlát, nekem pedig a per végéig nem lett volna törvényes eszközöm ez ellen fellépni.

Gabicsek # 2012.03.09. 11:43

Ki kell fizetned, utána legfeljebb a tartozására benyújtasz egy fizetési meghagyást.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.09. 11:34

Mégegyszer: a fűtés ilyen - a többi nem ilyen.

vinnie # 2012.03.09. 11:30

Akkor is, ha igazolom, hogy tulajdonosi státuszom ellenére sem tudtam bejutni a lakásba? Ennyi erővel feleslegesen fizette a többi számláját is, mert most mindent rajtam lehetne behajtani.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.09. 11:13

A távfűtés pont egy olyan szolgáltatás, aminek a díját le lehet verni a tulajdonoson, ha az egyébként szerződött fogyasztó nem fizet.

vinnie # 2012.03.09. 11:10

Tisztelt Fórum! A következő esettel kapcsolatban lenne kérdésem: Adott egy lakás, ahol az egyik nagyszülőm lakott a házastársával, fele arányban ő és én voltunk a tulajdonosok, amíg ő el nem hunyt. Ekkor a lakás másik felét is én örököltem meg. A lakást addig csak ők használták, kulcsaim sem voltak hozzá. A házastárs viszont ezután sem volt hajlandó kiköltözni, csak egy bírósági perrel tudtam a lakáshoz jutni később. Miután a lakás átadása végre megtörtént, kiderült, hogy ő jelentős fűtésszámla tartozást hagyott maga mögött. Ezek a számlák az ő nevére jöttek. Mikor bementem szerződést kötni a Főtávval, hogy már az én nevemre küldjék a számlákat megnyugtattak, hogy a tartozással kapcsolatban ezután is őt fogják keresni, nem pedig engem. Kb. 1 év elteltével most kaptam egy levelet a DHK-tól, hogy mivel akkor is én szerepeltem a lakás tulajdoni lapján tulajdonosként, ezért tőlem jogosultak követelni ezt a tartozást. Nem számít, hogy a Főtáv akkor vele volt szerződésben és én be se juthattam a lakásba. A fentiek alapján kitől jogosult a DHK a tartozást követelni? Köszönöm.