Gabicsek: A távfűtésnél nincs óra, amit le tudnának szerelni és lakásonként egyedileg sem lehet elzárni.
lajcsó: Én nem voltam szerződve semelyik közművel addig, amíg az átadás le nem zajlott. Az ő nevén voltak a közművek.
Az előző lakó közműtartozása
- 1
- 2
"Akár évekig megtehette volna következmények nélkül, hogy nem fizet fűtésszámlát". Te meg azt is megtehetted volna, hogy felmondod a közmű szerződést.
De az órát előbb leszerelik, minthogy évekig tudja a tartozást halmozni.
Dehogynem. Amint egy havi számlát kifizetsz helyette, már követelheted is hogy térítse meg. Fizetési meghagyás, ha kell per. Egyáltalán nem abszurd, sőt, kifejezetten logikus.
Értem, csak nekem abszurdnak tűnik, hogy - bár így sem kevés a tartozás -, akár évekig megtehette volna következmények nélkül, hogy nem fizet fűtésszámlát, nekem pedig a per végéig nem lett volna törvényes eszközöm ez ellen fellépni.
Ki kell fizetned, utána legfeljebb a tartozására benyújtasz egy fizetési meghagyást.
Mégegyszer: a fűtés ilyen - a többi nem ilyen.
Akkor is, ha igazolom, hogy tulajdonosi státuszom ellenére sem tudtam bejutni a lakásba? Ennyi erővel feleslegesen fizette a többi számláját is, mert most mindent rajtam lehetne behajtani.
A távfűtés pont egy olyan szolgáltatás, aminek a díját le lehet verni a tulajdonoson, ha az egyébként szerződött fogyasztó nem fizet.
Tisztelt Fórum! A következő esettel kapcsolatban lenne kérdésem: Adott egy lakás, ahol az egyik nagyszülőm lakott a házastársával, fele arányban ő és én voltunk a tulajdonosok, amíg ő el nem hunyt. Ekkor a lakás másik felét is én örököltem meg. A lakást addig csak ők használták, kulcsaim sem voltak hozzá. A házastárs viszont ezután sem volt hajlandó kiköltözni, csak egy bírósági perrel tudtam a lakáshoz jutni később. Miután a lakás átadása végre megtörtént, kiderült, hogy ő jelentős fűtésszámla tartozást hagyott maga mögött. Ezek a számlák az ő nevére jöttek. Mikor bementem szerződést kötni a Főtávval, hogy már az én nevemre küldjék a számlákat megnyugtattak, hogy a tartozással kapcsolatban ezután is őt fogják keresni, nem pedig engem. Kb. 1 év elteltével most kaptam egy levelet a DHK-tól, hogy mivel akkor is én szerepeltem a lakás tulajdoni lapján tulajdonosként, ezért tőlem jogosultak követelni ezt a tartozást. Nem számít, hogy a Főtáv akkor vele volt szerződésben és én be se juthattam a lakásba. A fentiek alapján kitől jogosult a DHK a tartozást követelni? Köszönöm.
- 1
- 2

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02