Lehet, hogy ez a kérdés már több alkalommal felmerült, de szeretném tudni, hogy ebben a konkrét esetben mi a teendő.
50%-ban tulajdonosa vagyok egy zártkerti ingatlannak. Az ingatlant 2007-ben vásároltuk meg az akkori barátommal. 2011-ben vége lett a kapcsolatunknak. Én elköltöztem, a házat az ex barátomnak hagytam. Az ingatlanon hitel nincs. A barátom vett fel hitelt a szülei házára azért, hogy felújítsa, azelőtt mielőtt szakítottunk. Ebben a hitelben én sehol sem vagyok megjelölve.
Sajnos az ex barátom nagyon rosszul viselte a szakítást, többször kaptam tőle komoly fenyegetéseket, zaklat levelekben és telefonon.
Nem igazán lehet vele szót érteni. Én felajánlottam neki, hogy lemondok a tulajdonrészemről az ő javára. Ezt el is fogadta. Legalábbis azt hittem. A találkozóra ahol mindenzt elrendezhettük volna nem jött el, csak továbbra is fenyegetőzik és követeli, hogy fizessem vele együtt a felújításra szánt hitel részletét.
Én nagyon szeretném lezárni ezt az ügyet vele, és nem kell a házból semmi sem, de ezt egyedül jó eséllyel nem fogom tudni megoldani.
A kérdésem az lenne, hogy hogyan mondhatok le a tulajdonjogomról? Mindenképpen kell vele találkoznom hozzá, vagy ezt el tudom intézni én is egyedül, illetve ügyvéddel? Milyen költségekre számíthatok ilyen esetben? Ha jól tudom ez ajándékozásnak minősül, amikor is az ajándékozó nem, viszont az ajándékozott illetéket fizet.
A ház értéke a vásárlás óta változott - akkor 800 ezer ft volt az adásvételin -, de aztán sokat újítottunk alakítottunk rajta. Igaz, ha az információim helyesek, akkor az elköltözésem után az ex barátom a házban minden törékeny tárgyat szétvert...Én azóta az ingatlant nem láttam.
Van emellett két bankszámla is ami közös tulajdonban van, de az exem a fő számlatulajdonos, én csak társ. A bankban azt mondták nekem, hogy a társtulajdonosságot a fő számlatulajdonos szüntetheti csak meg, én nem. De ezt sem hajlandó megtenni. Mit tehetek én ezzel? Természetesen a szakítás óta egyik számlát sem használtam.
Valamint az is kérdés lenne, hogy mi minősül már zaklatásnak? Nagyon nem szeretném úgy lezárni ezt az egészet, hogy rendőrségi ügy legyen belőle, de néha úgy tűnik, hogy nincs már más megoldás. Mondott olyanokat - ezt még telefonban - és sajnos bizonyítani nem tudom, hogy rámgyújta a házat, lelő engem és az új barátomat is. Megfenyegette a az új barátom gyermekeit "nehogy történjen velük valami" mondattal.
Folyton írogat, hívogat. Van, hogy napi 30-szor. Éjjel, nappal.
Nagyon szeretnék véget vetni ennek az őrületnek már, mert hihetetlenül kiborító, és nyomasztó abban a tudatban élni, hogy mikor jelenik meg esetleg és tesz valami olyat amiből baj lehet. Eddig nem mert még eljönni az új lakhelyemre, de nem tudhatom, hogy mikor...
Én abban reménykedem, hogyha sikerül lemondani az ingatlan rám eső részéről akkor már nem lesz mivel zaklatnia, mert hivatalosan nem fog egymáshoz kötni bennünket semmi.