4 lakásos társasház


Zoltanuss # 2022.01.23. 16:09

De lehet kézzel is nyitogatni a kaput.

Zoltanuss # 2022.01.23. 16:08

Dormanne Somogyi Evs

Megtehetem-e, hogy a lakótársaknak indítványozom,..”..

Miért ne ?

Egy közösségben mindnt lehet inditványozni, aztán ha értelesek az índitvány szerint megoldják vagy másképpen.
Egy almérő a legcélszerűbb, kb. 5 -6 eft + egy villanyszerelő munkadíja.

drbjozsef # 2022.01.23. 14:45

Dormanne Somogyi Evs,

Nem lenne egyszerűbb venni egy barkácsáruházban pár ezer forintért egy dugaljba rakható fogyasztásmérőt, és megegyeztek, hogy az alapján fizessenek a többiek? Igaz, nem hivatalos, meg neked ad lehetőséget a csalásra. Bíztok azért annyira egymásban, hogy párezer forintért megoldjátok, vagy inkább fizettek egy valag pénzt, és aztán majd minden másban is csak a vita lesz...?

Szomorú örökös # 2022.01.23. 14:39

Dormanne Somogyi Eva

Megtehetem-e, hogy a lakótársaknak indítványozom, hogy a kapunak legyen külön mérőórája és ne az én garázsomból kapja az áramot?

Bármit meg lehet tenni egy ilyen „társasházban”, bár félek, hogy ez inkább egy osztatlan közös tulajdonban működő lakóközösség. Viszont ha a lakótársak ebbe nem mennek bele, akkor nem lesz elektromos kapu a továbbiakban és mindenki kiszáll nyitni-csukni. Ha pedig belemennek, akkor. külön mérőórát szerel fel a szolgáltató, hogy a elszámolás pontos és hiteles legyen. Ez lehet akár egy egyszerű almérő is a jelenlegi, a kaput üzemeltető főmérő után, ami csakis az elektromos kapu fogyasztását méri. De a lényeg, hogy mindent írásban le kell fektetni - főleg utóbbi esetben - mert különben a döntést elég nehéz lesz másokon számon kérni.

A társasháznak nincs közösképviselője és nem fizetünk közösköltséget.

Ha viszont hivatalos, ún. „közös mérőóra” lesz felszerelve, akkor onnan kezdve egyrészt muszáj lesz valakinek a nevére íratnia - mivel nagy valószínűséggel nem társasháznak nevezzük ugyebár, közös képviselő sincs - azon kívül pedig egyből lesz közös költség is és fizetni kell havonta a lakásokra eső részt ebből. Személy szerint én az almérős fogyasztást preferálnám, mert egy ilyen elektromos kapubejáró nem igazán nagy fogyasztást generál éves szinten sem, nem biztos, hogy ezért érdemes lenne egy külön társasházi főmérőt felszereltetni. Igaz akkor már arra lehetne mást is, pl. udvari világítást és egyéb hasznos dolgokat rákötni.

Dormanne Somogyi Evs # 2022.01.23. 12:53

Jó napot kívánok! 4 lakásos társasházban élek, a mi lakásunk az utca felöli első lakás. Elektromos kapuja van a társasház aki, aminek az elektromos árammal történő ellátása a mi garázsunkban található dugaljról biztosított. Ezt a megoldást az előző tulajdonos megengedte a lakótársaknak és egy becsült fogyasztási díjat évente beszédett tőlük. A társasháznak nincs közösképviselője és nem fizetünk közösköltséget..Én,az új tulajdonos, ezt nem szeretném vállalni. Megtehetem-e, hogy a lakótársaknak indítványozom, hogy a kapunak legyen külön mérőórája és ne az én garázsomból kapja az áramot?Válaszát előre is köszönöm : Dormánné Somogyi Éva

MajorDomus # 2012.07.17. 18:37

Meglepne ha lenne szmsz.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.17. 05:53

Ha a ház a társasházi törvény szabályai szerint működik, akkor nem hozhat határozatot ilyen formátlan módon. Ha esetleg a Ptk. közös tulajdonra vonatkozó szabályait választotta (nincs szmsz, közös képviselő stb.), akkor a többségi döntés így is meghozható, viszont az azt sérelmező tulajdonostárs 60 napon belül bíróság előtt megtámadhatja. A pernek nincs halasztó hatálya a határozat végrehajtására - bár a felfüggesztését lehet kérni.

nanemaaa # 2012.07.05. 13:51

A telek osztatlan közös tulajdon. Ellenkező megállapodás hiányában mindenki azon a kapun jár ki-be amelyiken akar.

lizzy7 # 2012.07.05. 12:30

Tisztelt Jogi fórum!
Kérdésem a következő: 4 lakásos társasházban lakunk,ahol egymás mellett vannak a lakások,a bejárat felől előkertek, hátul zölddel leválasztott kertek, és mindenkinek egymás mellett garázs.Van két kapubejáró, de az egyik csak gyalogos, a másik gyalogos és autós.A lakások előtt közvetlenül közlekedik három család az autós kijárat felé. míg a másik gyalogos kaput csak az legbelső szomszéd használja.A szélső kettőn közlekedik keresztül a harmadik szomszéd, akinek a másik kapun a 4.szomszédon keresztül kellene közlekedni. Elég szűken vagyunk, és tudni szeretnénk, hogy az első. és második szomszédnak kötelessége-e elviselni a 3. szomszéd átjárását úgy hogy az mindkét kaput,/ a gyalogost, és az autóst is/ tudná azután is használni, ha az 1.és 2. szomszéd leválasztaná magukat.Elvileg ketten jobbra, ketten balra járnának ki.Most egy szűk járdán közlekedik 3 család,ahol mindenki a saját kertjébe tud kijárni.Ez elég zavaró így. Van-e jogunk a leválasztásra,mivel nem zárunk el semmilyen közlekedő utat, csak másfelé kell menni?

Válaszukat előre is köszönöm!