Tulajdonjogról történő lemondás

hpgabor88 # 2013.07.05. 13:31

Kedves hozzáértők! :)

A családunknak az alábbi kérdése akadt:

A kérdés a rokonainkhoz kapcsolódik.

Az ingatlanban 5 gyerek lakik ( egyikük van csak 18 év felett), közülük 4 9-17 év közötti, akik gyámhatósági védelem alatt állnak. ŐK az ingatlan tulajdonosai. Anyuka elhunyt. Apuka (ő csak haszonélvező) felvett anno kölcsönt, arra hivatkozva, hogy szobát kell építeni a gyerekeknek. A bank feltételül szabta, hogy a tulajdonosokat (gyerekeket) meg kell tenni adóstársnak. Ehhez a gyámhatósági beleegyezés kellett (tekintettel arra, hogy kiskorúak voltak), akik ezt meg is tették, arra hivatkozva, hogy ez a gyerekek érdekét szolgálja.

Jelenleg az a helyzet állt fent, hogy a 2. legnagyobb (17 éves) gyerek szeretne elmenni dolgozni, azonban, amint számlát nyit, a pénzét elkezdik levonni.

Junior számla mentes-e a letiltás alól?

Kérdés először is, hogy rendszeres szociális ösztöndíjból, tanulmányi ösztöndíjból vonhatnak-e le ?

Én úgy olvastam, hogy letiltás alól mentes juttatás az ösztöndíj. Azonban a jogszabály konkrétan nem határozza meg, hogy melyek ezek, tehát feltételezem, hogy az összes (kivéve a tudományos továbbképzési ösztöndíjas munkabér jellegű ösztöndíj).

Másik kérdés, hogy van-e az érintett gyereknek valamilyen úton-módon megszabadulni az adóstársi kötelezettségtől? (pl. tulajdonjog lemondás)

Köszönettel:

Gábor

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.05. 13:53

azonban, amint számlát nyit, a pénzét elkezdik levonni.
Miért is?

(Egyébként is nagyon életszerűtlen a tényállás. Vagy te adod elő tévesen, vagy neked mondták el rosszul.)

hpgabor88 # 2013.07.05. 14:41

Szia!

Hát pedig sajnos ez a tényállás. Elég ritka eset. Pedig megtörtént. Szerencsétlen gyereket anno megtették adóstársnak a gyámhatóság engedélyével.

Arra értem a levonást, hogyha keresete lesz, akkor abból elkezdik levonni a törlesztést (ami ha jól tudom max. 50%-a lehet a keresetének)

Mrv87 # 2013.07.05. 19:19

Miért is beszélünk letiltásról? Végrehajtási eljárás van folyamatban az adósokkal szemben?
Az adósi és zálogkötelezetti (aki kizárólag az ingatlannal felel) fogalmak is keverednek a kérdésben, így nem egyértelmű...

hpgabor88 # 2013.07.05. 19:34

Jajj lehet félreérthető volt, nem úgy értettem, hogy felel az ingatlannal. Az a gond, hogy mi is csak ennyi információt tudunk, illetve még annyit, hogy apuka (a "fő" adós) nem képes fizetni a törlesztést, és több hónappal már el vannak maradva. Ezért gondolom, hogy mivel a gyereket is adóstársnak tették meg, ezért majd rajta fogja a bank bevasalni a pénzt.

És a fő kérdés, hogy a gyerek megszabadulhat-e az adóstársi kötelezettségek alól valahogy ? (Mert azért nonszensz, hogy anno 9-10 évesen megtette a kislányt adóstársnak a gyámhatóság engedélyével és szerencsétlen életét így el se tudja kezdeni, ha ő tőle akarják a pénzt kicsikarni)

Végrehajtásról még jelenleg nem tudunk. Legalábbis hozzánk erről információ nem jutott el.

medveczkiorsi # 2016.01.13. 09:04

Üdvözlöm!

Érdeklődni szeretnék, hogy ajándékba kapott tulajdonomat hogyan és miként tudom vissza mondani? Kiskorú voltam még, amikor apukám az 1/4 rész tulajdonnal "megajándékozott" az ő tulajdonával. Viszont azóta csak hátrányom származik belőle, nem szeretném már, vissza szeretném mondani, vagy lemondani róla esetleg vissza adni, vagy bármi megoldást erre találni, hogy ne az én nevemen legyen tovább. Legyen szíves leírni, hogy ennek mi a jogi menete, esetleg kit kell felkeressek, és hogy mennyibe kerül ez nekem? A választ előre is köszönöm. Üdv, szép napot!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.13. 09:36

Tudsz bárkit, aki elfogadja?

medveczkiorsi # 2016.01.13. 10:20

Azt hiszem apukámnak vissza adhatnám, vagy anyukámnak, mert a többi tulajdoni rész őt illeti, nagymamámat pedig haszonélvezeti jog. Talán még neki.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.13. 11:47

Akkor egy ajándékozási szerződést kell kötni. Sőt, ha apád hajlandó visszavenni, akkor a szerződés felbontása is szóba jöhet.

MajorDomus # 2016.01.13. 22:34

De mi hátrányod van a tulajdonbol?

pohicop # 2016.01.14. 09:05

Lehet hátrány, ha nem akarja a vele járó gondokat a nyakába. Például az ezzel járó "ingatlan karbantartási" dolgokat. Soha nem akar ott lakni, messzire költözött...stb.

Vagy az is lehet hátrány ami nálam áll fenn, hogy a szüleim nekem ajándékozták a házuk 1/4-ed részét kb.20 éve, de e miatt nem tudok felvenni kedvezményes munkáltatói hitelt. Mert kikötés, hogy akinek ingatlan tulajdona van az nem vehet fel és az sem aki az ingatlan tulajdonát elajándékozta.

Ilyen esetben csak az eladás jöhet szóba ha jól tudom. De az meg költséges, mert a vevőnek tulajdonszerzési illetéket kell fizetnie. És valójában csak formálisan változnak a dolgok papíron....ugyan úgy a szülők lakják a házat, a végén ugyan úgy örököl mindenki....csak a pénz megy az államnak a felesleges variáció miatt.

Szóval lehet ez nyűg az ember nyakán bizonyos esetekben.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.14. 09:22

Mert kikötés, hogy akinek ingatlan tulajdona van az nem vehet fel
Ez, mondjuk, tévedés.

pohicop # 2016.01.14. 11:45

Nem tévedés. A rendőrségnél kizáró ok, ha van ingatlan tulajdon, tulajdonrész vagy elajándékozott ingatlan. Sajnos....bár megértem egy részről....sok lenne az ügyeskedés ha nem így lenne.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.14. 15:22

Az állami támogatásoknál nem kizáró ok az 50% alatti vagy haszonélvezettel terhelt ingatlan. Célszerű lenne a munkáltatók szabályzatait ehhez igazítani.

pohicop # 2016.01.14. 16:08

Az lenne, de nem így van. :) Marad a rögösebb út....

medveczkiorsi # 2016.01.19. 17:45

Köszönöm a válaszokat!
A nyűg az annyit tesz nekem, hogy nem foglalkoztat, és a hátrányom is az, hogy pl az első lakás kedvezményeit sem vehetem igénybe, vagy ha az önkormányzattól bérelnék lakást, nem lehet, mert van a nevemen ingatlan. A másik hogy sajnos el van adósodva az ingatlan, jelzáloggal terhelt, és nem szeretnék fizetni semmit azért hogy kiváltsam, vagy bármi ilyesmit. Bár ennek nem tudom mi a menete... A házjelenlegi értéke is kevesebb mint maga a tartozás, jobb lenne ha nem lenne a nevemen, amúgy sem izgat, mert nem ott élek már rég, és nem is tervezek oda. Köszönöm!