Fa kivágás a szomszéd telkén

PRoland38 # 2012.10.26. 09:55

Kenderice

Rosszul tudod.
Adott önkormányzattól függ a fakivágás menete.
Esetemben a telkemen még a saját magam által korábban ültetett fákat sem vághatom ki! Darabonként kell a kivágásuk előtt engedélyt kérnem az önkormányzattól -írásban- indoklással.
Nem fafajtától függ, de az értékesebb (pl. lassabban fejlődő ill. keményfa) fa engedély nélküli kivágásakor nagyobb a büntetési tétel
Az önkormányzatok amúgy törzsátmérő alapján dolgoznak..

PRoland38 # 2012.10.26. 09:50

kobeka

"1./Az akác Észak-Amerikában „ őshonos” fafaj és Magyarországon nem az.
2./Az akác 25-30éves korban a legértékesebb, utána ahogy öregszik csökkenhet az értéke. Azaz a fa szerkezete megváltozik és előbb-utóbb „csak” tűzifának alkalmas."

1. Igazad van - tényleg Észak-Amerikában őshonos az akác, de mint írtam nem őshonost hanem ősfást említettem. Ami mást jelent ti. a területen hosszabb idő óta vadon növő fákra szokták ezt a kifejezést használni. Igaz ezek között voltak tervezetten oda ültetett gyümölcsfák is igaz nagyon kevés számban.
  2. A kivágottak között nem minden fa volt 45-50 éves (ezek többségében inkább tölgyfák voltak, bár volt 1-2 akác is hasonló korú). Az akácok többsége az általad említetthez hasonlóan 20-30 éves lehetett.
PRoland38 # 2012.10.26. 09:42

Mikulás74

A rendőrségen ill. az aktuális polgármesteri hivatal építésügyi osztályán tehetsz feljelentést ill. bejelentést (Bejelentést a rendőrségen is tehetsz).

Eddigi tapasztalataim:
A rendőrségen tett feljelentésem után egy szakszerűtlen, felületes és az elkövető személyére részrehajló nyomozás történt. A kár megállapítását gyakorlatilag a két kb.25-30 éves éjszaka, félig lemerült fényképezőgéppel és elemlámpával kiérkező túlterhelt, tapasztalatlan rendőrségi helyszínelő végezte. Egyikük elmondása alapján az egyiknek van egy erdész rokona vagy ismerőse és már látott erdőt és ezért szakértőnek vallotta magát. 180000Ft anyagi kárt becsült meg. Ez az összeg egészen a nyomozás lezárásáig bebetonozottan megmaradt mint megbecsült kár. A helyszínt a mai, napig nem látta rendőrség által kirendelt hivatalos erdészeti szakember!

Ezzel szemben az önkormányzatnál tett bejelentésem után az illetékes hölgy személyesen másodmagával 2x is járt a helyszínen ahol a rendőrségi helyszínelőket megszégyenítő minőségű munkát végzett!! a kivágott területen minden egyes facsonkot lefotózott miközben mérőszalaggal mérte a törzsátmérőt. Végül összesen kb. 20 millió Ft büntetést számolt ki a 205 db fa kivágása ellenében. Az általa kiszabott büntetés még nem végleges mert még vagy/és közmunka is lehet belőle. (Mivel az egyik elkövető munkanélküli.)

kobeka # 2012.10.25. 08:00

PRoland38

1./Az akác Észak-Amerikában „ őshonos” fafaj és Magyarországon nem az.
2./Az akác 25-30éves korban a legértékesebb, utána ahogy öregszik csökkenhet az értéke. Azaz a fa szerkezete megváltozik és előbb-utóbb „csak” tűzifának alkalmas.

Mikulás74 # 2012.10.25. 07:45

taffyka: nagyon köszönöm!!!

Mikulás74 # 2012.10.25. 07:44

Már megbocsáss, de vannak erre is kötöttségek, pl díszfák, stb...illetve a helyi polgármesteri hivatalnak lehetnek ehhez megkötései, pl Bp 22. kerület. ha csak a google-t nézem...
Valószínű aki kivágta ezeket a fákat, az is így tudta, mint te.

Kenderice # 2012.10.25. 07:23

Saját telkén akkor vág ki fát valaki, amikor csak akar, már megbocsáss. Nem hinném, hogy emiatt ment ki a hatóság.
Talán egy esetben lehet kivétel, ha valamilyen szigorúan védett fajáról lenne szó.

Mikulás74 # 2012.10.25. 01:45

Üdvözletem,

A szomszédom anyagi problémák miatt kiadja rendszeresen a házát, válogatott "megélhetési gondokkal küszködő" (amúgy nem roma) családoknak. A telkén nagyon szép fenyőfák voltak, közvetlenül a kerítésem mellett. Igaz, az ő telkén voltak ezek, de anno nagyban szerepet játszott abban, amiért ezt a házat megvettem. Most akik beköltöztek, kivágtak mindent, amit láttak fákat, többek között ezeket a kb 15m magas fenyőket is. Most ezekkel fűtenek...(igen, ezután jön az, hogy következnek a bútoraik, ez már más téma)
Viszont maradt a környéken még pár fa, ami garantáltam erre a sorsra fog jutni, azt tudom, már volt náluk a rendőrség emiatt.
Kihez tudnék fordulni, hogy véget vessek ennek az eszement fairtási hullámnak, a jegyző a településen gyakorlatilag semmilyen jogsértéssel nem foglakozik, hetente 1x van itt, akkor is kb 1 órát.
Köszönöm.

PRoland38 # 2012.09.04. 06:54

wers
Pontosan.
Részben összefonódik a jog alkalmazása a politikával -és ez nagyon nem jó. Nem szabadna kettős mércével mérnünk a jogot. Ezt mindenkire egyenlő mértékben kellene alkalmazni..
A fatolvaj elkövette amit tett, károkozásnak vagy akár lopásnak elkönyvelik, nem tudják a kár ellenértékét behajtani mert vagy nagycsaládos az elkövető és / vagy munkanélküli és nincs a nevén ingó és ingatlan vagyon. Mit tehetnek, hát elengedik mert családfenntartó. Azaz nem büntetik meg -nem tudnak rajta fogást találni.. Mit tesz? Következő héten ismét megy erdőt irtani.. Vagy azután amikor leülte a fél évet amit kapott (ha..)..
Az erdő pedig majd 20-40 év alatt lesz olyan mint előtte volt ha nem építenek fel a helyén egy újabb plázát..

PRoland38 # 2012.09.04. 06:47

Ezt nem a fűnyíróval hanem gereblyével ismertem..

Amúgy értem amit írsz. Nem is veled vitatkozom. Tény ami tény. Majd a bíróságon minden kiderül. Már felvettem a kapcsolatot egy ügyvéddel mivel az illető a becsült kárt sem volt hajlandó megtéríteni..
Sajnos az a legnagyobb baj, hogy minden így megy ahogy megy. Olyan nyugalmasan telt számomra az idei év első 2 hónapja de ha nincs problémája az embernek akkor valaki mindig elintézi, hogy legyen..

wers # 2012.09.04. 06:45

a jog alkalmazása is gyerekcipőben jár ebben az országban
Ezt azért nem mondanám. Sőt. Sokszor azok a jogszabályok bosszantanak amit be kell vezetni, mert UNIO, meg ilyen-olyan nemzetözi szerződés stb. Ehhez képest más UNIO-s országban nem is hallottak róla. Őket nem bántják miatta.
A fatolvajlás viszont tényleg elképesztő nálunk, a rendőrség meg lesöpri az ügyet (vagyis pontosítanék, nem csak fát lopnak). Néha úgy tesznek, minha... de minden marad a régi módon. Tudják kik tették, mégsem a börtönben vannak.

PRoland38 # 2012.09.04. 06:38

Köszönöm a linket. Elég részletes leírás. El fogom olvasni.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.04. 06:38

OFF
nem ismerem a vakond és a fűnyíró esetét
A vakond szerette volna lenyírni a füvet e kertben. Elindult a nyúlhoz, hogy kölcsön kérje a fűnyírót. Az út hosszú volt, a vakondnak eszébe jutott, hogy a nyúl talán nem is adja oda neki a gépet. Mire odaért, annyira beleélte magát a gondolatba, hogy köszönés helyett bekiabált:- Hé, Nyúl! Dugd fel magadnak a fűnyíródat!"

Sapienti sat.
ON

Mint mondtam, PRoland, az nem az én bajom, ha nem érted, amit írok.

véső (törölt felhasználó) # 2012.09.04. 06:33

http://m.cdn.blog.hu/…tekelese.pdf
nézd ezt, hátha segít...

PRoland38 # 2012.09.04. 06:26

Béla
„a jog nem tesz különbséget élő környezet és fa között. ”
"Én nem ezt mondtam."

Pedig említetted, hogy olyan nincs, hogy eszmei érték..

wers
Abban igazad van , hogy a jog alkalmazása is gyerekcipőben jár ebben az országban.

PRoland38 # 2012.09.04. 06:22

A vakond és a fűnyíró esetéről én is lemaradtam..

wers teljesen jól látja a problémát.

wers # 2012.09.04. 06:16

:) valahol lemaradtam, nem ismerem a vakond és a fűnyíró esetét

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.04. 06:14

a jog nem tesz különbséget élő környezet és fa között.
Én nem ezt mondtam. Sőt.
Arról már nem tehetek, hogy PRoland eljátssza a vakond meg a fűnyíró esetét.

wers # 2012.09.04. 06:10

Én valahol megértem PRoland38 problémáját. Az erdő kiírtása nem lehet egyenlő a kertemből eltulajdonított tüzifával. Kinézek az ablakomon, és fákat látok, imádok olvasgatni a kedvenc geszetenyefám alatt. Ezt nehéz megfizetni.
Ahogy Béla szavait olvasom, a jog nem tesz különbséget élő környezet és fa között. A fa az fa, max. megkülönböztet tüzifát, épületfát, bútorfát stb.

Azt viszont nem hiszem, hogy alapban a magyar joggal lenne baj. Inkább azokkal, akik nem tartják be. Nincs az a jogszabály, ami visszaadná a kiírtott erdőt.

PRoland38 # 2012.09.04. 06:06

" „400m2 –es területről az összes akácfámat.”
bár sok jelentősége nincs csak annyi, hogy Te írtad..."

Mivel jellemzően akácok találhatók azon a területen ezért írtam.. Van néhány db egyéb fafajta is (mint általában egy akár 400m2 -es erdőterületen), de a többsége akác. A fajták különbözősége a koruk tekintetében számíthat. De lentebb azt is írtam, hogy a kivágott fák 20-45 év korúak voltak.

véső (törölt felhasználó) # 2012.09.04. 06:00

400m2 –es területről az összes akácfámat.
bár sok jelentősége nincs csak annyi, hogy Te írtad...

PRoland38 # 2012.09.04. 05:44

Ősfás -ezt így nevezik-, mivel nem telepített fákról van szó..
De az ősfa lehet, hogy egyeseknek még a mamutfenyőnél kezdődik.. :)
Figyelmesen olvasva látható, hogy nem csak 25 évesek voltak a fák, hanem volt 45 sőt 50 éves is köztük (tölgy).

A magyar joggal nagyon sok bajom van, de ezt itt most nem részletezem..
A már itt említett ok legyen egy példa erre..

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.04. 05:03

Mi a problémád a magyar joggal?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.04. 05:02

:O) Ősfás. 25 éves akácokkal. Esetleg egy fellengzős ingatlanhirdetésben.

PRoland38 # 2012.09.03. 18:58

Inkább úgy nevezném, hogy: ősfás kertrész.. Még én sem vághatnám ki csak ha minden fa kivágására külön engedélyt kérek az önkormányzattól. Ez itt nem olyan egyszerű, hogy "20-25 év után vágható" és "csak fák a kertben". Arról nem is beszélve, hogy jelentősen csökkenti a telkem értékét, hogy csupaszra vágták!!!
Ráadásul a telek mint említettem domboldalban helyezkedik el. Minden eső mossa le a talajt ami amúgy is csúszik lefelé mivel löszös talaj. A fák gyökerei megfogják a talajt (megfogták..). A falomb felfogja az esőt így az nem mossa le a talajt az alsóbb régiókba.
De ezek nyilván jelentéktelen részletek a remek magyar jog alkalmazásakor..