Fa kivágás a szomszéd telkén

PRoland38 # 2012.09.03. 05:22

Tisztelt Fórumozók!
Tanácsot szeretnék kérni.
Idén tavasszal történt, hogy a szomszédom –elmondása alapján- tévedésből kivágta a telkem végén lévő 400m2 –es területről az összes akácfámat. A tarvágást a telkén kezdte és „véletlenül” az én telkemet is érintette a munka, majd az összes fát ismeretlen helyre szállította.. Azt tudni kell, hogy a két telek között nincs kerítés, de a telekhatár előzőleg látható módon ki lett jelölve, ui. 2011 októberében lett kiméretve a telkem (előzőleg az aljnövényzet el is lett távolítva) -tehát akarni kellett nem észrevennie.
Rendőrségi ügy lett belőle amely során kiderült, hogy a szomszédom követte el a károkozást (ezt beismerte). A rendőrség kb.180000Ft-ra becsülte az anyagi kárt. Ezzel a szomszédom és én egyetértettünk, viszont én nem fogadtam el az általa felajánlott 100000Ft kártérítést mivel az anyagi kár felett számomra jelentős eszmei értékét is képviselt a kivágott ősfás terület. Ezért a kárpótlást megegyezés hiányában valószínűleg csak peres úton fogjuk tudni rendezni.
A kivágott fák kb. 20-45 év korúak voltak Ez 5cm-25cm törzsátmérőt jelent, de jellemzően 5-10cm törzsvastagságúakzet el is lett távolítva) -tehát akarni kellett nem észrevennie. Rendőrségi ügy lett belőle amely során kiderült, hogy a szomszédom követte el a károkozást (ezt beismerte). A rendőrség kb.180000Ft-ra becsülte az anyagi kárt. Ezzel a szomszédom és én egyetértettünk, viszont én nem fogadtam el az általa felajánlott 100000Ft kártérítést mivel az anyagi kár felett számomra jelentős eszmei értékét is képviselt a kivágott ősfás terület. Ezért a kárpótlást megegyezés hiányában valószínűleg csak peres úton fogjuk tudni rendezni. A kivágott fák kb. 20-45 év korúak voltak Ez 5cm-25cm törzsátmérőt jelent, de jellemzően 5-10cm törzsvastagságúak voltak, A telkem egy meredek domboldalon helyezkedik el és un. nadrágszíj telek. A kérdésem az lenne, hogy kb. mekkora összegű anyagi kárpótlásra számíthatok? Hány hónap/év egy ilyen ügy elévülési ideje?
Válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.03. 07:19

A kérdésem az lenne, hogy kb. mekkora összegű anyagi kárpótlásra számíthatok?
Pontosan annyira, amennyi a kár. (Nem -pótlás, hanem -térítés.)

PRoland38 # 2012.09.03. 07:57

Azért kérdeztem mert a kár az megegyezik az anyagi és eszmei érték összegével.
Ebben az esetben az eszmei értéket a bíróság fogja megállapítani mivel a rendőrség csak az anyagi kárt hivatott megbecsülni (ezt a rendőrségen mondták). De az általuk becsült anyagi kárba pl. nem tartozik bele az elvitt famennyiségnek megfelelő faanyag kiszállítási költsége sem (ha tegyük fel meg meg akarnám venni ugyanazt a mennyiséget mint amit elvittek a telkemről.)
Azaz a fa netto értékét veszik figyelembe egyéb felmerült költségeket nem (pl. az adott telekrész takarítási költségét sem, az emiatt bekövetkezett erózió okozta károkat stb.)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.03. 10:29

Mi az az "eszmei érték"? Szvsz ilyen nincs. Ismeri a jog az előszereteti érték fogalmát, de azt a modern magyar joggyakorlat nemigen fogadja el kártérítési alapként, és néhány fára amúgy sem nagyon vonatkoztatható.
Végül még ha elfogadná is a bíróság hivatkozási alapul, az összeg megállapítása akkor is szakértői és nem jogi kérdés lenne.

Szóval a kérdésre, hogy mennyi kártérítést kaphatsz, továbbra sem lehet más választ adni: amennyi a károd.

PRoland38 # 2012.09.03. 12:20

Köszönöm a választ.
Az eszmei értéket nem én találtam ki -ezt a rendőrök mondták. Ezek szerint elképzelhető, hogy megvezettek a rendőrségen, hogy a szomszédom javára alakuljon az ügy végkimenetele? -ui. ha nem egyeztem volna ki vele kárpótlásban akkor falopásért már lehet, hogy leültették volna -igaz ekkor engem nem kellene anyagilag kárpótolnia..
Szakértő még nem látta a területet. A rendőrség is kb. fél év óta ül az ügyön.
Nem néhány fáról van szó hanem egy 97db fáról. Azért érdekes a magyar joggyakorlat, hogy nem veszi figyelembe azt, hogy a fák 45 évig nőnek egy területen mire jön a szomszéd és letarolja az egészet. Tulajdonképpen annak idején épp a fás terület miatt vettem meg a telket -most teljesen tönkre van téve. Várhatok még ugyancsak 45 évet mire olyan állapotban lesz mint a favágás előtt..
Remélem egy hozzáértő szakértő figyelembe vesz mindent a becslés során..

véső (törölt felhasználó) # 2012.09.03. 12:37

http://www.lelegzet.hu/…427.hpp.html
vagyis van ilyen...

egyébként az akác 20-25 év alatt "vágásérett"

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.03. 12:45

Ez csak egy kidolgozatlan módszertani javaslat - tehát nincs ilyen.

véső (törölt felhasználó) # 2012.09.03. 14:50

világos, erdő azért van mert van erdőtőrvény,...
nincs törvény az erdő eszmei értékéről ezért nincs
az erdőnek eszmei értéke,...-:)))

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.03. 15:39

Plusz ez nem is erdő, csak fák a kertben.
Ettől persze, értéke van, és nem is feltétlenül tűzifában számolva.
A rendőrök rendőrök, megvannak a maguk berögződései. Mivel büntetőügyben járnak el, ezért elkövetési értékre koncentrálnak, ami nem feltétlenül esik egybe a sértettet ért kárral.

PRoland38 # 2012.09.03. 18:58

Inkább úgy nevezném, hogy: ősfás kertrész.. Még én sem vághatnám ki csak ha minden fa kivágására külön engedélyt kérek az önkormányzattól. Ez itt nem olyan egyszerű, hogy "20-25 év után vágható" és "csak fák a kertben". Arról nem is beszélve, hogy jelentősen csökkenti a telkem értékét, hogy csupaszra vágták!!!
Ráadásul a telek mint említettem domboldalban helyezkedik el. Minden eső mossa le a talajt ami amúgy is csúszik lefelé mivel löszös talaj. A fák gyökerei megfogják a talajt (megfogták..). A falomb felfogja az esőt így az nem mossa le a talajt az alsóbb régiókba.
De ezek nyilván jelentéktelen részletek a remek magyar jog alkalmazásakor..

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.04. 05:02

:O) Ősfás. 25 éves akácokkal. Esetleg egy fellengzős ingatlanhirdetésben.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.04. 05:03

Mi a problémád a magyar joggal?

PRoland38 # 2012.09.04. 05:44

Ősfás -ezt így nevezik-, mivel nem telepített fákról van szó..
De az ősfa lehet, hogy egyeseknek még a mamutfenyőnél kezdődik.. :)
Figyelmesen olvasva látható, hogy nem csak 25 évesek voltak a fák, hanem volt 45 sőt 50 éves is köztük (tölgy).

A magyar joggal nagyon sok bajom van, de ezt itt most nem részletezem..
A már itt említett ok legyen egy példa erre..

véső (törölt felhasználó) # 2012.09.04. 06:00

400m2 –es területről az összes akácfámat.
bár sok jelentősége nincs csak annyi, hogy Te írtad...

PRoland38 # 2012.09.04. 06:06

" „400m2 –es területről az összes akácfámat.”
bár sok jelentősége nincs csak annyi, hogy Te írtad..."

Mivel jellemzően akácok találhatók azon a területen ezért írtam.. Van néhány db egyéb fafajta is (mint általában egy akár 400m2 -es erdőterületen), de a többsége akác. A fajták különbözősége a koruk tekintetében számíthat. De lentebb azt is írtam, hogy a kivágott fák 20-45 év korúak voltak.

wers # 2012.09.04. 06:10

Én valahol megértem PRoland38 problémáját. Az erdő kiírtása nem lehet egyenlő a kertemből eltulajdonított tüzifával. Kinézek az ablakomon, és fákat látok, imádok olvasgatni a kedvenc geszetenyefám alatt. Ezt nehéz megfizetni.
Ahogy Béla szavait olvasom, a jog nem tesz különbséget élő környezet és fa között. A fa az fa, max. megkülönböztet tüzifát, épületfát, bútorfát stb.

Azt viszont nem hiszem, hogy alapban a magyar joggal lenne baj. Inkább azokkal, akik nem tartják be. Nincs az a jogszabály, ami visszaadná a kiírtott erdőt.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.04. 06:14

a jog nem tesz különbséget élő környezet és fa között.
Én nem ezt mondtam. Sőt.
Arról már nem tehetek, hogy PRoland eljátssza a vakond meg a fűnyíró esetét.

wers # 2012.09.04. 06:16

:) valahol lemaradtam, nem ismerem a vakond és a fűnyíró esetét

PRoland38 # 2012.09.04. 06:22

A vakond és a fűnyíró esetéről én is lemaradtam..

wers teljesen jól látja a problémát.

PRoland38 # 2012.09.04. 06:26

Béla
„a jog nem tesz különbséget élő környezet és fa között. ”
"Én nem ezt mondtam."

Pedig említetted, hogy olyan nincs, hogy eszmei érték..

wers
Abban igazad van , hogy a jog alkalmazása is gyerekcipőben jár ebben az országban.

véső (törölt felhasználó) # 2012.09.04. 06:33

http://m.cdn.blog.hu/…tekelese.pdf
nézd ezt, hátha segít...

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.04. 06:38

OFF
nem ismerem a vakond és a fűnyíró esetét
A vakond szerette volna lenyírni a füvet e kertben. Elindult a nyúlhoz, hogy kölcsön kérje a fűnyírót. Az út hosszú volt, a vakondnak eszébe jutott, hogy a nyúl talán nem is adja oda neki a gépet. Mire odaért, annyira beleélte magát a gondolatba, hogy köszönés helyett bekiabált:- Hé, Nyúl! Dugd fel magadnak a fűnyíródat!"

Sapienti sat.
ON

Mint mondtam, PRoland, az nem az én bajom, ha nem érted, amit írok.

PRoland38 # 2012.09.04. 06:38

Köszönöm a linket. Elég részletes leírás. El fogom olvasni.

wers # 2012.09.04. 06:45

a jog alkalmazása is gyerekcipőben jár ebben az országban
Ezt azért nem mondanám. Sőt. Sokszor azok a jogszabályok bosszantanak amit be kell vezetni, mert UNIO, meg ilyen-olyan nemzetözi szerződés stb. Ehhez képest más UNIO-s országban nem is hallottak róla. Őket nem bántják miatta.
A fatolvajlás viszont tényleg elképesztő nálunk, a rendőrség meg lesöpri az ügyet (vagyis pontosítanék, nem csak fát lopnak). Néha úgy tesznek, minha... de minden marad a régi módon. Tudják kik tették, mégsem a börtönben vannak.

PRoland38 # 2012.09.04. 06:47

Ezt nem a fűnyíróval hanem gereblyével ismertem..

Amúgy értem amit írsz. Nem is veled vitatkozom. Tény ami tény. Majd a bíróságon minden kiderül. Már felvettem a kapcsolatot egy ügyvéddel mivel az illető a becsült kárt sem volt hajlandó megtéríteni..
Sajnos az a legnagyobb baj, hogy minden így megy ahogy megy. Olyan nyugalmasan telt számomra az idei év első 2 hónapja de ha nincs problémája az embernek akkor valaki mindig elintézi, hogy legyen..