Tisztelt Fórumozók!
Tanácsot szeretnék kérni.
Idén tavasszal történt, hogy a szomszédom –elmondása alapján- tévedésből kivágta a telkem végén lévő 400m2 –es területről az összes akácfámat. A tarvágást a telkén kezdte és „véletlenül” az én telkemet is érintette a munka, majd az összes fát ismeretlen helyre szállította.. Azt tudni kell, hogy a két telek között nincs kerítés, de a telekhatár előzőleg látható módon ki lett jelölve, ui. 2011 októberében lett kiméretve a telkem (előzőleg az aljnövényzet el is lett távolítva) -tehát akarni kellett nem észrevennie.
Rendőrségi ügy lett belőle amely során kiderült, hogy a szomszédom követte el a károkozást (ezt beismerte). A rendőrség kb.180000Ft-ra becsülte az anyagi kárt. Ezzel a szomszédom és én egyetértettünk, viszont én nem fogadtam el az általa felajánlott 100000Ft kártérítést mivel az anyagi kár felett számomra jelentős eszmei értékét is képviselt a kivágott ősfás terület. Ezért a kárpótlást megegyezés hiányában valószínűleg csak peres úton fogjuk tudni rendezni.
A kivágott fák kb. 20-45 év korúak voltak Ez 5cm-25cm törzsátmérőt jelent, de jellemzően 5-10cm törzsvastagságúakzet el is lett távolítva) -tehát akarni kellett nem észrevennie. Rendőrségi ügy lett belőle amely során kiderült, hogy a szomszédom követte el a károkozást (ezt beismerte). A rendőrség kb.180000Ft-ra becsülte az anyagi kárt. Ezzel a szomszédom és én egyetértettünk, viszont én nem fogadtam el az általa felajánlott 100000Ft kártérítést mivel az anyagi kár felett számomra jelentős eszmei értékét is képviselt a kivágott ősfás terület. Ezért a kárpótlást megegyezés hiányában valószínűleg csak peres úton fogjuk tudni rendezni. A kivágott fák kb. 20-45 év korúak voltak Ez 5cm-25cm törzsátmérőt jelent, de jellemzően 5-10cm törzsvastagságúak voltak, A telkem egy meredek domboldalon helyezkedik el és un. nadrágszíj telek. A kérdésem az lenne, hogy kb. mekkora összegű anyagi kárpótlásra számíthatok? Hány hónap/év egy ilyen ügy elévülési ideje?
Válaszukat előre is köszönöm!
Fa kivágás a szomszéd telkén
- 1
- 2
„A kérdésem az lenne, hogy kb. mekkora összegű anyagi kárpótlásra számíthatok? ”
Pontosan annyira, amennyi a kár. (Nem -pótlás, hanem -térítés.)
Azért kérdeztem mert a kár az megegyezik az anyagi és eszmei érték összegével.
Ebben az esetben az eszmei értéket a bíróság fogja megállapítani mivel a rendőrség csak az anyagi kárt hivatott megbecsülni (ezt a rendőrségen mondták). De az általuk becsült anyagi kárba pl. nem tartozik bele az elvitt famennyiségnek megfelelő faanyag kiszállítási költsége sem (ha tegyük fel meg meg akarnám venni ugyanazt a mennyiséget mint amit elvittek a telkemről.)
Azaz a fa netto értékét veszik figyelembe egyéb felmerült költségeket nem (pl. az adott telekrész takarítási költségét sem, az emiatt bekövetkezett erózió okozta károkat stb.)
Mi az az "eszmei érték"? Szvsz ilyen nincs. Ismeri a jog az előszereteti érték fogalmát, de azt a modern magyar joggyakorlat nemigen fogadja el kártérítési alapként, és néhány fára amúgy sem nagyon vonatkoztatható.
Végül még ha elfogadná is a bíróság hivatkozási alapul, az összeg megállapítása akkor is szakértői és nem jogi kérdés lenne.
Szóval a kérdésre, hogy mennyi kártérítést kaphatsz, továbbra sem lehet más választ adni: amennyi a károd.
Köszönöm a választ.
Az eszmei értéket nem én találtam ki -ezt a rendőrök mondták. Ezek szerint elképzelhető, hogy megvezettek a rendőrségen, hogy a szomszédom javára alakuljon az ügy végkimenetele? -ui. ha nem egyeztem volna ki vele kárpótlásban akkor falopásért már lehet, hogy leültették volna -igaz ekkor engem nem kellene anyagilag kárpótolnia..
Szakértő még nem látta a területet. A rendőrség is kb. fél év óta ül az ügyön.
Nem néhány fáról van szó hanem egy 97db fáról. Azért érdekes a magyar joggyakorlat, hogy nem veszi figyelembe azt, hogy a fák 45 évig nőnek egy területen mire jön a szomszéd és letarolja az egészet. Tulajdonképpen annak idején épp a fás terület miatt vettem meg a telket -most teljesen tönkre van téve. Várhatok még ugyancsak 45 évet mire olyan állapotban lesz mint a favágás előtt..
Remélem egy hozzáértő szakértő figyelembe vesz mindent a becslés során..
http://www.lelegzet.hu/…427.hpp.html
vagyis van ilyen...
egyébként az akác 20-25 év alatt "vágásérett"
Ez csak egy kidolgozatlan módszertani javaslat - tehát nincs ilyen.
világos, erdő azért van mert van erdőtőrvény,...
nincs törvény az erdő eszmei értékéről ezért nincs
az erdőnek eszmei értéke,...-:)))
Plusz ez nem is erdő, csak fák a kertben.
Ettől persze, értéke van, és nem is feltétlenül tűzifában számolva.
A rendőrök rendőrök, megvannak a maguk berögződései. Mivel büntetőügyben járnak el, ezért elkövetési értékre koncentrálnak, ami nem feltétlenül esik egybe a sértettet ért kárral.
Inkább úgy nevezném, hogy: ősfás kertrész.. Még én sem vághatnám ki csak ha minden fa kivágására külön engedélyt kérek az önkormányzattól. Ez itt nem olyan egyszerű, hogy "20-25 év után vágható" és "csak fák a kertben". Arról nem is beszélve, hogy jelentősen csökkenti a telkem értékét, hogy csupaszra vágták!!!
Ráadásul a telek mint említettem domboldalban helyezkedik el. Minden eső mossa le a talajt ami amúgy is csúszik lefelé mivel löszös talaj. A fák gyökerei megfogják a talajt (megfogták..). A falomb felfogja az esőt így az nem mossa le a talajt az alsóbb régiókba.
De ezek nyilván jelentéktelen részletek a remek magyar jog alkalmazásakor..
:O) Ősfás. 25 éves akácokkal. Esetleg egy fellengzős ingatlanhirdetésben.
Mi a problémád a magyar joggal?
Ősfás -ezt így nevezik-, mivel nem telepített fákról van szó..
De az ősfa lehet, hogy egyeseknek még a mamutfenyőnél kezdődik.. :)
Figyelmesen olvasva látható, hogy nem csak 25 évesek voltak a fák, hanem volt 45 sőt 50 éves is köztük (tölgy).
A magyar joggal nagyon sok bajom van, de ezt itt most nem részletezem..
A már itt említett ok legyen egy példa erre..
„400m2 –es területről az összes akácfámat.”
bár sok jelentősége nincs csak annyi, hogy Te írtad...
" „400m2 –es területről az összes akácfámat.”
bár sok jelentősége nincs csak annyi, hogy Te írtad..."
Mivel jellemzően akácok találhatók azon a területen ezért írtam.. Van néhány db egyéb fafajta is (mint általában egy akár 400m2 -es erdőterületen), de a többsége akác. A fajták különbözősége a koruk tekintetében számíthat. De lentebb azt is írtam, hogy a kivágott fák 20-45 év korúak voltak.
Én valahol megértem PRoland38 problémáját. Az erdő kiírtása nem lehet egyenlő a kertemből eltulajdonított tüzifával. Kinézek az ablakomon, és fákat látok, imádok olvasgatni a kedvenc geszetenyefám alatt. Ezt nehéz megfizetni.
Ahogy Béla szavait olvasom, a jog nem tesz különbséget élő környezet és fa között. A fa az fa, max. megkülönböztet tüzifát, épületfát, bútorfát stb.
Azt viszont nem hiszem, hogy alapban a magyar joggal lenne baj. Inkább azokkal, akik nem tartják be. Nincs az a jogszabály, ami visszaadná a kiírtott erdőt.
„a jog nem tesz különbséget élő környezet és fa között. ”
Én nem ezt mondtam. Sőt.
Arról már nem tehetek, hogy PRoland eljátssza a vakond meg a fűnyíró esetét.
:) valahol lemaradtam, nem ismerem a vakond és a fűnyíró esetét
A vakond és a fűnyíró esetéről én is lemaradtam..
wers teljesen jól látja a problémát.
Béla
„a jog nem tesz különbséget élő környezet és fa között. ”
"Én nem ezt mondtam."
Pedig említetted, hogy olyan nincs, hogy eszmei érték..
wers
Abban igazad van , hogy a jog alkalmazása is gyerekcipőben jár ebben az országban.
http://m.cdn.blog.hu/…tekelese.pdf
nézd ezt, hátha segít...
OFF
„ nem ismerem a vakond és a fűnyíró esetét”
A vakond szerette volna lenyírni a füvet e kertben. Elindult a nyúlhoz, hogy kölcsön kérje a fűnyírót. Az út hosszú volt, a vakondnak eszébe jutott, hogy a nyúl talán nem is adja oda neki a gépet. Mire odaért, annyira beleélte magát a gondolatba, hogy köszönés helyett bekiabált:- Hé, Nyúl! Dugd fel magadnak a fűnyíródat!"
Sapienti sat.
ON
Mint mondtam, PRoland, az nem az én bajom, ha nem érted, amit írok.
Köszönöm a linket. Elég részletes leírás. El fogom olvasni.
„a jog alkalmazása is gyerekcipőben jár ebben az országban”
Ezt azért nem mondanám. Sőt. Sokszor azok a jogszabályok bosszantanak amit be kell vezetni, mert UNIO, meg ilyen-olyan nemzetözi szerződés stb. Ehhez képest más UNIO-s országban nem is hallottak róla. Őket nem bántják miatta.
A fatolvajlás viszont tényleg elképesztő nálunk, a rendőrség meg lesöpri az ügyet (vagyis pontosítanék, nem csak fát lopnak). Néha úgy tesznek, minha... de minden marad a régi módon. Tudják kik tették, mégsem a börtönben vannak.
Ezt nem a fűnyíróval hanem gereblyével ismertem..
Amúgy értem amit írsz. Nem is veled vitatkozom. Tény ami tény. Majd a bíróságon minden kiderül. Már felvettem a kapcsolatot egy ügyvéddel mivel az illető a becsült kárt sem volt hajlandó megtéríteni..
Sajnos az a legnagyobb baj, hogy minden így megy ahogy megy. Olyan nyugalmasan telt számomra az idei év első 2 hónapja de ha nincs problémája az embernek akkor valaki mindig elintézi, hogy legyen..
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02