1.Kell-e illetéket fizetni? 2.Első lakáshoz jutó ...


Két Lotti # 2005.02.01. 11:55

Az illetéket akkor kell megfizetni, amikor megkötötted a szerződést. Erről az Itv. 3 para. (a) pontja rendelkezik.


Ügyvéd - Társasági szakjogász

kovacsanita # 2004.12.04. 14:39

Tehát igazából azt nem tudom, hogy szerződéskötéskor vagy a tulajdonjog bejegyzésekor kell-e az illetéket fizetni.

kovacsanita # 2004.12.04. 14:38

Sziasztok!
Ha lakást vásárolok, de az eladó tulajdonjog fenntartásával (109/1999 FVM r. 32 §) adja csak el, azaz a földhivatalnál csak akkor jegyeznek be tulajdonosként, ha már a szerződésben rögzített időn belül a teljes vételárat kifizettem a lakásért és az eladó hozzájárul, akkor mikor kell az illetéket kifizetnem?
Olvasgattam az illetéktörvényt és úgy gondolom, a 3§ (6) szerinti "felfüggesztő vagy bontó feltétel" vonatkozik erre is. Vagy esetleg rosszul gondolom?
Előre is köszi!

Secret # 2004.11.23. 09:28

Kedves the big cat és Bubó!
Válaszotokkal sokat segítettetek, köszönöm!
Secret

Bubó # 2004.11.21. 07:59

2. Illetékkedvezmény, különféle önkormányzati támogatás lakásszerzőknek, munkáltatói támogatás, kamattámogatásos lakáshitel, szoc. pol.

Ezek közöl az első valószínűleg kiesik, mert van a kedvezménynek egy értékhatár-feltétele is (8 M), amely vételár feletti vásárlásnál egyébként sem jár a (szerintem jelentéktelen összegű) 40 eFt-os támogatás.
Önkormányzati támogatás ügyében fordulj a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatához, mert az helységenként változó. Természetesen a támogatás szempontjából a válás utáni állapot lesz a "kedvezőbb".
Gondolom, a válás és vagyonmegosztás során a hitelek is lekerülnek a nevedről, így ismételten próbálkozhatsz a munkáltatói támogatással is.
A kamattámogatásos hitelre is jogosult leszel, ha már nem lesz más hiteled és ingatlanod a válás után, januártól még bővülnek is a lehetőségek. Az új lakások ÁFA támogatása (400 eFt) viszont megszűnik.
Üdv.

the big cat # 2004.11.19. 11:14

1.Ingatlan eladásakor nem illetéket, hanem SZJA-t kell fizetni az eladónak a jövedelme után. A jövedelem nem egyenlő az eladási árral, és van kedevezmény is, ha ezt az összeget lakáscélra fordítja bizonyos időn belül. Illetéket a vevő fizet.

2. Fogasabb kéréds, mert a, hogy a férjed nevén volt a lakás nem jelenti azt, hogy nem volt rajat ingatlannyilvántartáson kívül tulajdonjogod a házassági vagyonközösség miatt. A neveden levő kölcsönök is ezt a verziót erősítik, szóval szerintem nem számítasz első lakáshoz jutónak.

Secret # 2004.11.19. 08:58

Üdvözlet mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni a következő problémámhoz. Válófélben vagyok, jelenleg a férjem nevén lévő házban élünk két gyermekünkkel melyen Anyósomnak haszolélvezeti joga van. Az én nevemen nincs semmi, csak a kölcsönök. Egy munkáltatói és egy OTP.
Sikerült megeggyeznünk egymással. Eladunk két garázst, melyből az egyiket 1992-ben örökölte férjem, a másikat 1996-ban vásároltuk. Valamint egy - nevezzük pince - helyiséget, melyet szintén 1992-ben örökölt. Ennek átírása 2000-ben történt meg.
Ezekből a befolyó pénzekből vásárolnék magamnak egy lakást, ahová a gyermekekkel költöznék.
Kérdésem a következő:
1., Kell-e a férjemnek illetéket fizetni ezek után az ingatlanok után és ha igen, akkor kb. mennyit?
2., Én, mint első lakáshoz jutó - egyedülálló - kaphatok-e valamilyen támogatást a szoc. pol.-on kívül és ha igen, mit?
A dolog elég sürgős, kérlek segítsetek!