Ingatlan alulértékelése ellen mit lehet tenni?


Varsi # 2004.12.29. 06:19

Annyit tennék hozzá, hogy amennyiben az értékbecslő túllépi az elfogadott (+-15%), lakás értékétől függően) értékmegállapítási határt, említsd meg neki, hogy Te teszed ellene az első panaszt a székhelye szerint illetékes jegyzőnél.A második jogosnak talált panasz után kizárhatják az értékbecslői kamarából!

Üdv!

Varsi

mami45 # 2004.12.28. 20:33

köszönöm mindkettötöknek a tanácsokat..sokat segitettetek..

derill # 2004.12.27. 18:34

Én ettől függetlenül azt javaslom, hogy ha nem értesz egyet az értékkel, mégis forduljatok értékbecslőhöz és/vagy ügyvédhez. Az, hogy melyik a célszerü, a helyzet dönti el. Lehet, hogy az öcséd csak játszadozik veled, mert ugy érzi, megteheti, nem elegendő a jogérvényesitő képességed veled szemben, és ezt ő érzi. Ez esetben lehet, hogy az ügyvéd a célszerü, aki tudatositja benne, hogy vagy fizeti a piaci érték felét, vagy értékbecslés lesz. Egyébiránt ugyis szükséged lesz ügyvédre a jogügylethez, hiszen a szerződést csak ügyvéd ellenjegyezheti (vagy közjegyző).
Ha csak azért nem tudtok az értékben megegyezni, mivel ő sincs igazából tisztában a valódi piaci értékkel, ez esetben mindenképpen jó értékbecslőhöz fordulni.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

ildikó31 # 2004.12.27. 11:51

Kedves mami45!
Szerintem nagyjából te is tudod, hogy mennyit ér az a lakás! Az egyezség azt jelenti, hogy a lakás értékében is (az egyebek mellett) megegyeztetek. Nos ha az az érték, amelyet a testvéred kínál neked, úgy érzed, hogy megfelel a jelenlegi piaci árnak, elfogadhatod, és megkötheted az egyezséget a testvéreddel. Nem kell ebben az esetben értékbecslést kérni. DE ha nem tudtok megegyezni a lakás értékében, akkor kezd el bonyolódni a dolog, mert igénybe kell venni szakértőt, és esetleg később a bírósághoz fordulni.


ildiko31

mami45 # 2004.12.27. 11:05

ildikó..még segits nekem, ha tudsz..
Ha meg tudunk(és ugy néz ki, hogy igy is lesz) az öcsémmel, és kifizeti a lakás rámesö részét, azaz felét. ezt az összeget mi határozzuk meg, azaz ö, vagy ezt is hivatalosan fel kell "értékeltetni", és annak a fele az enyém? vagy öcsém ajánlatát kell elfogadnom..köszi

ildikó31 # 2004.12.20. 11:21

Sok sikert!


ildiko31

ildikó31 # 2004.12.20. 11:21

Ne félj, nem nagy dolog az egész, szerintem fontos, hogy Te keress egy megbízható ügyvédet, a többi az ő dolga!


ildiko31

mami45 # 2004.12.20. 10:12

Igen Ildikó ez igy van, hogy a fele az enyém, mert ketten vagyunk tesók. Annyiben van csak "változás", hogy a fele lakás fele, azaz negyede már régebb ota hivatalosan is az enyém anyánk halála ota. igy most a másik negyedét örököltem meg. Ez a lényegen szerintem nem változtat, a földhivatal által kiküldött papiron is a fele lakás az én nevemre került.Félek elöre ettől a herce-hurcától, de végig kell játszanom..

ildikó31 # 2004.12.20. 08:56

Kedves mami45! csak ma láttam, hogy még kérdeztél, de minden úgy van, ahogy azt derill írta! Legjobb ha a Te ügyvéded fogalmazza meg a szerződést, és ott írtok alá, valamint a pénz átadása a szerződéssel egyidejúleg megtörténik. Te csak akkor kapod a felét, ha az ingatlan-nyilvántartásban a te eszmei hánydod 1/2-ed. de gondolom, hogy ennyi illet téged.


ildiko31

mami45 # 2004.12.18. 18:43

köszönöm a tanácsaidat, meg az emilt is...most már minden világos..

derill # 2004.12.18. 01:48

Az ingatlaneladásnál ügyvédkényszer van, ez azt jelenti, hogy mindenképpen ügyvédnek kell megszerkesztenie az adásvételi szerződést. Ez akkor is igy van, ha az öcséd fizet ki Téged, mert ott is adásvételi szerződést kell kötnötök, különben az ingatlan tulajdonjoga nem "megy át" az öcséd nevére.

A szerződés megkötésénél viszont figyelj oda. A szerződésben az szokott szerepelni, hogy a szerződés aláirásával egyidejüleg eladók a vételárat megkapták (hacsak nem későbbi időpontot kötnek ki a vételár kifizetésére, de ez nagyon ritka). Ha már aláirtad a szerződést, akkor már nehéz lesz bizonyitanod, hogy nem kaptad meg a vételárat, és hallottam már pár esetről, amikor az eladó aláirta - mert az ügyvéd állitólag azt mondta neki, hogy itt kell aláirni, és a pénzt később megkapja - pedig el sem olvasta a szerződést. Utólag már hiába reklamált, hiszen azt irta alá, hogy átvette a pénzt. Ilyenkor tehát jobb, ha saját ügyvéddel mész, akiben már eleve megbizol.

A vételárat amint látod általában a szerződés megkötésekor adják át, kivéve, ha valami mást kötnek ki. Érdemes az ingatlant felértékeltetni egy független ingatlanszakértővel, és javaslom, hogy akkor, amikor a szakértő felértékeli, Te is legyél jelen.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

mami45 # 2004.12.16. 17:34

még lenne egy kérdésem..eddig olyan szépen érthetöen irtál le mindent..köszi
..ha eljutottunk odáig, hogy tesómmal megegyeztünk, eladjuk a lakást.. akkor csak együtt, közösen összeülve a vevövel tehetjük ezt meg, és "kötelezö", vagy jo csak ha van egy ügyvéd is az adásvételi aláirásakor?...van-e hivatalos procedurája annak, hogy a kapott összegnek valoban a fele az én kezembe kerül..?? vagy csak "tessék ez a tied, ez meg az enyém, és kész".. szoval sajnos mindenre fel kell készülnöm..és még egy utolsó..hova kell fordulnom, ha ilyen ügyvédre lenne szükségem, és anyagi hátterem kevés van..persze a lakás eladásáig csak..
várom válaszod..köszi

mami45 # 2004.12.16. 13:11

köszi szépen, értek mindent..sokat segitettél.. Legalább tudom hogyan lépjek tovább ha gond van..Köszönöm:-)

ildikó31 # 2004.12.16. 10:45

Azt írtad, hogy édesapád halála után a testvéreddel együtt örökölted meg a lakást. Ez azt jelenti, hogy - mivel pontosabb adatom nincs - fele lakás tulajdonjoga a Tied, fele lakás tulajdonjoga pedig az öcsédé. Ez azt jelenti, hogy ugyanazon lakásban tulajdonos vagy Te 1/2-ed hányaddal és tulajdonos az öcséd is 1/2-ed hányaddal. Ez jelenti a tulajdonközösséget, hogy ugyanazon lakásnak több tulajdonosa van, tehát ők, a tulajdonostársak egy tulajdonközösséget alkotnak. Ez jelenti a problémát, mivel fél lakást nagyon nehéz eladni, szinte lehetetlen ezért ezeket a tulajdonközösségeket csak úgy lehet megszüntetni, hogy eladják a lakást, és a lakásért kapott vételárat megosztják olyan arányban, amilyen arányban az ingatlanban tulajdonosok voltak. A probléma akkor kezdődik, amikor az egyik eladná a lakást, a másik meg nem, tehát ha nincs egyezség a két tulajdonos között. Akkor még marad az a lehetőség, hogy az a fél aki nem akarja eladni az ingatlant, ő kifizeti a másik tulajdonostársat megillető vételárhányadot. Jelen esetben azt jelenti, hogy az öcséd kifizetné a lakás értékének felét neked. Ha ez a megoldás sem sikerül akkor lehet kérni a bíróságtól - perben - hogy szüntesse meg ezt a tulajdonközösséget. Magyarul értékesítse ő a lakást, és ossza meg a pénzt közöttetek. Lehet, hogy jobban járnál, ha már vevőt is vinnél, így a piaci árnak megfelelő vételárat kaphatsz, amit aztán elosztanál a testvéreddel. Ha nem viszed a vevőt a bíróság keres, de nem biztos, hogy a vételár tekintetében jól jársz. Mindenképpen legyen jogi képviselőd, mert a per folyamán biztos, hogy szükség lesz rá!!


ildiko31

mami45 # 2004.12.16. 10:31

köszi a tanácsot..csak azt áruld el, mi az a "tulajdonközösség megszüntetése"? az mivel jár, vagy mit takar??

ildikó31 # 2004.12.16. 07:27

mami45:

Próbálj megegyezni az öcséddel, ha nem tudsz, vagy nem lehet, akkor kérd a bíróságtól a tulajdonközösség megszüntetését.


ildiko31

ildikó31 # 2004.12.16. 07:26

Kovács Erzsébetnek:
Szerintem az a megoldás,h ogy Te is fogadsz egy ingatlanszakértőt, Te is készíttetsz egy forgalmi értékbecslést, és felszólítod az örököst, hogy ennek megfelelően fizesse ki a részed, ha nem teszi akkor marad per! Mindenképpen fogadj jogi képviselőt!


ildiko31

mami45 # 2004.12.15. 20:32

Üdv: sajnos járatlan vagyok nagyon a jogi témában, bár itt már okosodtam valamennyit. Az lenne a gondom, hogy apám halála után örököltem meg a lakást a tesvéremmel együtt.Teljesen hivatalos, hagyatéki eljárás, minden érthető:azaz a lakás fele az enyém, a másik fele az öcsémé. Erről a földhivataltól is megkaptuk az értesitést. A gondom az, hogy a testvérem válása után apámhoz költözött, ketten éltek a lakásban, és a mai napig ott él, mint aki jol végezte dolgát. Én itt vagyok özvegyen 3 gyerekkel, munkanélküliként. Nagyon nagy szükségem lenne arra a pénzre a gyerekek miatt is. Azt szeretném megtudni, van-e valami hivatalos formája annak, hogy öcsémet rávegyem arra, (kierőszakoljam?) adjuk el a lakást, és felezzük el a pénzt. Mert ez lett volna fair rögtön a tárgyalás után,szerintem. És ha sikerülne eladni a lakást, akkor annak az eladási értéke után kapnám meg a pénzemet, vagy pedig csak annak a fele jár, amit a hagyatékin felértékeltek. Remélem érthetöen irtam mindent, ez a müfaj nem az én asztalom.

Kovács Erzsébet # 2004.12.15. 18:02

Így pontosabb lesz.

Öröklési szerződésről van szó, amelyben az örökös tudomásul veszi és elfogadja az örökhagyó kikötését, mely szerint köteles a hagyaték megnyíltakor a lakást hivatalosan felértékeltetni és az értékelés összegének 1/2-ed részét nekem egyösszegben kifizetni.

Az önkormányzat egy alacsony összegre értékelte a lakást a hagyaték átadásához készített jegyzőkönyvben, és az örökös ehhez az alacsony árhoz ragaszkodik, hogy csak ennek a felét fizetné ki.

Köszönöm szépen.

ildikó31 # 2004.12.15. 10:52

Miért illet téged a lakás értékének a fele? Fele részben te vagy a tulajdonos? Akkor ingatlannyilvántartásba is be van jegyezve a téged illető jogosultság? ha nem így van akkor milyen alapon illet téged a lakás értékének a fele?


ildiko31

Rexor # 2004.12.15. 07:48

Bevallom ezt nem nagzon értem. Tehát valaki örököl egy lakást, ez eddig világos. Utána a lakás felét átruházza Neked (ellenérték fejéebn)? Vagy a lakás el lesz adva, és az ellenérték felét megkapod?

Kovács Erzsébet # 2004.12.15. 02:58

Szeretnék tanácsot kérni, egy olyan ingatlan ügyben ahol valaki örökölt egy lakást, amelynek az értékének a fele engem illet. A probléma az, hogy annak aki örökli a lakást az az érdeke, hogy a lakás minél kevesebb összegre legyen értékelve, mert annak a felét kell odaadja illetve kevesebb illetéket kell utána fizetnie. Milyen szakértő kell ahhoz, hogy korrektül legyen felértékelve a lakás? Mit tehetek, hogy ne pereskedés legyen belőle?

Minden segítséget nagyon megköszönök.