Ingatlanirodával kötött szerződés felmondása


Szomorú örökös # 2018.07.10. 05:56

lányok

Olvasd el a szerződést, csak benne van, hogy milyen típusú szerződést kötöttél velük. Ha kizárólagost, akkor az is benne van, hogy mennyi ideig nem mondhatod fel velük büntetlenül. Mert ha mégis megteszed, akkor fizetned kell nekik. Persze van olyan ismerősöm, aki bement hozzájuk és kiverte a balhét talán egy-két hónapnyi kizárólagos szerződés után és inkább elengedték büntetlenül, csak menjen már onnan. :-D

lányok # 2018.07.10. 05:49

Üdv mindenkinek!

Kérdésem lenne:
Az iroda 10 hónapja hirdeti a lakásomat eredménytelenül /csupán 3 érdeklődőt hoztak ez idő alatt/.
Vissza szeretném mondani a velük megkötött szerződést.
Támaszthatnak-e felém bármiféle anyagi követelést például a hirdetésért? Sehol nem találtam erre utalást.

nonolet # 2018.07.04. 10:44

Az árat nehogymár!!! az ingatlanos döntse el...

Azt TE mondod meg és kész.

cloudstrife # 2018.07.04. 10:05

Üdv mindeki!

A mi sztorink:

Adott egy ház telekkel, egyedüli tulajdonossal. Gondoltuk megpróbáljuk eladni, de nem sietünk sehova, csak nézzük meg. Ismerős ismerőse az ingatlanos, kihívtuk. Barátilag elbeszélgettünk, megnézte, körüljárta, majd jelentkezik, kiszámol egy reális árat. Rendben, addig kitöltjük a papírokat, aztán folytatjuk.
Perszehogy jóhiszeműen kizárólagos rublikát ikszeltünk, aláírtuk. De vételár nélkül (és itt lesz a kérdés)
Majd jópár nap múlva hívott, hogy akkor x összegért lehetne elkezdeni árulni. Persze az ár pofátlanul alacsony volt (így én is lehetnék ingatlanos), majd fele annak amit reálisan érhet, így mondtuk neki, hogy vagy annyiért hírdeti amit mi mondunk, vagy akkor hagyjuk a francba. Persze hiába ismerős ismerőse, azonnal előhúzta a "szerződésünk van" jogi kártyát. Hogy akkor oké, de akkor fizessük az elállás összegét. A semmiért persze nem fogok fizetni.

A kérdés. Érvényes egy ingatlanos szerződés úgy, hogy nincs rajta irányár?

Ügyvéddel már felvettem a kapcsolatot, de még nincs válasz én meg türelmetlen vagyok. :)

MajorDomus # 2017.05.23. 21:40

Fogalmilag igen a gyakorlatban nem!

SolnesM # 2017.05.23. 05:56

Megjegyzem, fogalmilag kizárt elvieg, hogy TÖBB kizárólagos szerződés legyen, ugye. Az nem lenne szerencsés

írja b józsef.

Valóban fogalmilag kizárt, így eleve nem éltszerűek ezek a szerződések. Általában az eladó és a közvetítő is mohó, ezért nem körültekintő. Mert hirdetni, sőt bemutatni is akár végtelen számú iroda közreműködésével lehet, de eladni csak egy tudja.
A többi szív a potya munka miatt !
A nagyobb, a profi irodák ezért egyeztetnek.
A hirdetések több portálon is mehetnek 8általában nem költségesek ), a bemutatást pedig megegyezés alapján az végzi aki a legközelebb van a bemutatandó ingatlanhoz.

SolnesM # 2017.05.23. 05:49

A kérdésem az, hogy kérhetem-e az összes, a házamat hirdető ingatlanostól, hogy küldjék el nekem a szerződés másolatát?
kérdezi vpi123.
Kérhetsz, de annak valószínűsége, hogy kapsz kicsi, majd nulla.
Az ingatlanosok sem szeretnek potyára dolgozni. Tehát ha rájönnek, hogy sokan foglalkoznak az üggyel, akkor vagy ejtik, vagy ami még rosszabb kártérítést is kérnek.

MajorDomus # 2017.05.22. 20:38

A megbizó kérhet másolatot!

drbjozsef # 2017.05.22. 19:03

Amit aláírtál, azt igen, amit nem te kötöttél, ott nem hinném, hogy kötelesek lennének. Így legalább ők nem is kötelezhetnek téged semmire, a keresztapád tulajdonrészét hirdethetik, a Tiedhez semmi közük.

Egyébként, ha visszaolvasol, láthatod, hogy ha van is benne kizárólagosság, akkor az nem számít, ha a sarkadra állsz, elhajthatod őket a búsba. Már persze akkor, ha nem végzett valamelyik tényleges munkát.

Megjegyzem, fogalmilag kizárt elvieg, hogy TÖBB kizárólagos szerződés legyen, ugye. Az nem lenne szerencsés.

vpi123 # 2017.05.22. 18:02

Nekem az lenne a kérdésem, hogy kérhetek-e a szerződésről másolatot e-mailben az ingatlanirodától?
Nálunk az a helyzet, hogy keresztapámmal 50-50 száazálékban van egy XX. kerületi házunk, amit keresztapám árul, de már mindenféle áron hirdeti kb 6 ingatlanos a net-en.
Két szerződés kötésénél ott voltam, aláírtam, a többi nem tudom, hogyan és milyen feltételekkel köttetett.
Keresztapám azt mondta, majd előkeresi a szerződéseket (szerintem azt sem tudja, hová tette) Na most szeretném kézbe venni az egész ügyet. Magánszemélyként is hirdetni szeretném, és ellenőrizném, hogy kizárólagosság van-e bármelyiken (vagy egyéb kisbetűs feltétel) .
A kérdésem az, hogy kérhetem-e az összes, a házamat hirdető ingatlanostól, hogy küldjék el nekem a szerződés másolatát?

köszönöm

MajorDomus # 2017.05.18. 22:20

Elég szivósak!

Szomorú örökös # 2017.05.18. 06:11

Zoltanuss

régen engem is próbáltak az ilyen un. tolakodós ingatlanosok megkeresni

Engem aztán már kereshetnek. Első mondatban közlöm, hogy köszönöm, de már van ingatlanosom és nem kívánom lecserélni. Ezek után már tolhatják is el a biciklit! :-)

MajorDomus # 2017.05.17. 22:21

Na,az nehéz kenyér! Tudom.

Zoltanuss # 2017.05.17. 17:53

Van egy másik szituáció is.- Ez a lakás bérbeadás.

Itt még gázosabb az ingatlanirodával való szerződés.

Mert nyilván neki az a célja, hogy minél előbb bérlő jelöltet hozzon és túl legyen a procedurán.
Csakhogy a bérbeadás egy nagyon bizalmi valami. Vannak emberek akiknek nem szívesen sőt egyáltalán nem adja ki az ember az ingatlanát.
És ezt nem kell megindokolni, hogy miért.

Mert !!!!
Anno régen engem is próbáltak az ilyen un. tolakodós ingatlanosok megkeresni. Majd mindig leráztam őket, mert az állításukkal szemben ők nem kiadják az ingatlant csak érdeklődőket hoznak. Aztán , hogy kinek adom ki és kinek nem az abszolúte az én dolgom.

Jobb a falvédőket elkerülni !!

Zoltanuss # 2017.05.17. 17:45

Szomorú örökös !

Vannak ilyen esetek is, sőt találkoztam vele, de aztán ahogy belemerültem kerültem. Miért is , hát pl. egy lakott ingatlannál a mustra soha sem olyan mint egy kiürítettnél. Sok hibát el lehet fedni.
megaztán az aki el szeretné adni az költözzön addig máshová..... bérlet panzió... anyós barát.
végül is nem is ebből az aspektusból kritizáltam, hanem abból, hogy minek költ jelentős összeget egy valaki ilyen szituációban, hiszen az ügylet egyik legjelentősebb része a bemutatás... ilyenkor a benn lakó a legilletékesebb.
Természetesen távol lakásnál jól jöhet egy ingatlanos.

Szomorú örökös # 2017.05.17. 11:54

Zoltanuss

na de hát minek az ingatlanos ha a tulajjal is egyeztetni kell?? Direkte pénz- és idő pocsékolás! Az ingatlanos rendelkezik jó helyen lévő hirdető portállal, a talpalást bíró munkatárssal. ő bemutat a tulaj csak akkor lép a színre amikor komolyra fordul az ügy.

És arra még csak nem is gondolsz, hogy a tulaj úgy szeretné eladni a lakását, hogy benne lakik? Az ilyen eladó nyilván úgy szeretne tovább lépni, hogy előbb eladja a régi lakását. Nyilván oda nem engedi be az ingatlanost csak úgy bármikor, ahhoz egyeztetni kell. ;-)

Nem mindenki rendelkezik akkora anyagi tőkével, hogy megvegye az újat előbb és csak utána adja el a régit.

Zoltanuss # 2017.05.17. 08:05

szinte hetente hozza az ügyfeleket, nem győzöm vele az időpont egyeztetést. Így kellene működjön a dolog, de sajna nem így van

írja sz.örökös.
na de hát minek az ingatlanos ha a tulajjal is egyeztetni kell ??
Direkte pénz- és idő pocsékolás !
Az ingatlanos rendelkezik jó helyen lévő hirdető portállal, a talpalást bíró munkatárssal.
ő bemutat a tulaj csak akkor lép a színre amikor komolyra fordul az ügy.
ja persze vannak gyanakvó tulajok. nem adnak szegény ingatlanosnak kulcsot egy üres lakásba. Hát ha olyan marhák. Aztán van aki bent lakik a kéglibe, de az ingatlanos szolgáltatásait igénybe veszi. minek , nálánál jobban nem tudja senki sem bemutatni a kéglit.
Amúgy a jó helyen lévő ingatlanok kapósak a rosszhelyen lévők meg kevésbé.

Szomorú örökös # 2017.05.17. 03:01

Zoltanuss

Én már két nagy hírű országos irodával is jártam így. Az elején hirtelen felpörögtek, aztán 6 hónapig az égvilágon senkit nem hoztak és én meg türelmesen csak vártam, csak vártam. Ráadásul egyszer az is előfordult - akkor azzal az irodával már nem kizárólagos volt a szerződésem - hogy mindig emailben kérték a hosszabbítást. Aztán mikor két hónap után még mindig nem láttam a rendszerben a hirdetésem, akkor ismét írtam nekik, de immáron az "elbocsátó szép üzenetet". Az az iroda is szemét volt, no meg az ingatlanos is gagyi.

Aki most van ingatlanos - nincs vele kizárólagos szerződésem - szinte hetente hozza az ügyfeleket, nem győzöm vele az időpont egyeztetést. Így kellene működjön a dolog, de sajna nem így van. Többnyire mindegyik előadja, hogy ő mekkora ász, de nagyon-nagyon kevesen értenek is hozzá.

MajorDomus # 2017.05.16. 19:47

A szerződést nem engedik módositani.

Pedig illene.

Zoltanuss # 2017.05.16. 09:28

Szomorú örökös !

Érdekes dolgokat írogatsz.

Így pl.
”A többség szereti magához "láncolni" az eladó felet azzal, hogy kizárólagos szerződést köt velük és csakis ők árulhatják az ingatlant -.
Résen kell lenni és kihúzni a leendő szerződésből ezt a passzust !

"Megjegyzem ez a fajta szerződés egy tisztességtelen magatartás számomra, hiszen nagyon sok iroda ha látja, hogy nem lesz belőle gyors biznisz, akkor "parkoló pályára" teszi bent az ingatlant és rohadtul nem fogja senki megtalálni, aki esetleg potenciális vevő lehetne" Már hogyan tenné ? leveszi a hirdetési portálról ? Vagy nem viszi ki az érdeklődőt bemutatni ?
Mind a kettőt lehet ellenőrizni és ha ilyent tesz a közvetítő, gyorsan kiadni az útját !

MajorDomus # 2017.05.15. 22:16

Szerintem igen,de olvasd el a szerződést!

dollino # 2017.05.15. 17:57

Sziasztok! Érdeklődni szeretnék, hogy 6 napja az ingatlanirodával kötött kizárólagos szerződést fel lehet-e mondani?Erre is vonatkozik-e hogy el lehet állni a szerződéstől 8 napon belül? Nincs olyanról szó, hogy lenne vevő, egyszerűen nem szeretnék kizárólagosságot, meggondoltam magam.
Köszönöm a válaszokat!

MajorDomus # 2017.05.10. 20:43

Nyomós érv

Szomorú örökös # 2017.05.10. 05:30

kezdőeladó

Az ingatlanirodáknál többféle szerződési lehetőség létezik általában és ez nagyon változó. A többség szereti magához "láncolni" az eladó felet azzal, hogy kizárólagos szerződést köt velük és csakis ők árulhatják az ingatlant - nyilván ez esetben a tulajnak nincs ideje, energiája vele foglalkozni - viszont legtöbb esetben ez a legolcsóbb megoldás, sokan ezért választják. Ilyenkor ha valaki közvetlenül az eladónál jelentkezik vételi szándékkal, abban az esetben is jogilag jár a jutalék az ingatlanirodának, ami általában nem kis összeg. Volt már olyan ismerősöm, aki egy ilyen szituban bement és kiverte a balhét, aminek következtében felmondták a szerződést és büntetlenül eladta saját jogon a lakását.

Megjegyzem ez a fajta szerződés egy tisztességtelen magatartás számomra, hiszen nagyon sok iroda ha látja, hogy nem lesz belőle gyors biznisz, akkor "parkoló pályára" teszi bent az ingatlant és rohadtul nem fogja senki megtalálni, aki esetleg potenciális vevő lehetne. De leginkább ha egy kapavágást nem tesz az eladás érdekében, akkor vajon milyen alapon vár el bármilyen juttatást érte? Szerintem az ingatlan-értékesítés erről kellene, hogy szóljon, de többnyire nem így van. :-O

Létezik ennél olcsóbb is, ha az eladó is árulhatja mellettük önállóan - ez már részben nyitott szerződés, illetve a harmadik verzió, hogy akár más ingatlanos is részt vehet az értékesítésben és tulajdonképpen annak kell fizetni, aki eladja, nincs semmi konkrét összeg.

MajorDomus # 2017.05.09. 20:07

Mi van a szerződésben a visszalépésről?