Végrehajtási joggal terhelt ingatlan bérbeadása

TNándi # 2013.08.06. 07:39

Üdv!

A kérdésem az alábbi:

Ha egy ingatlanra végrehajtási jog van bejegyezve, korábban már árverést is tűztek ki, de az meghiúsult, akkor én

1. bérbe, haszonbérbe, használatba adhatom-e az ingatlan?
  2. mennyi időre adhatom bérbe? A Vht. 141. § (3) bekezdés szerint ha a bérleti jogviszony a végrehajtási eljárás megindítását követően került bejegyzésre, akkor beköltözhető állapotban kell árverezni. Ez nálam azt jelenti, hogy max az árverésen történő tulajdonszerzésig állhat fenn a jogviszony, az nem száll át az új tulajdonosra.

Segítségeteket köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.06. 09:33
  1. Igen. (De egy szemfüles végrehajtó lefoglalja a bérleti díj követelést.)
  2. Mindegy, mennyi időre adod bérbe, a bérleti jogviszony az árverési vétellel megszűnik.
TNándi # 2013.08.06. 09:47

Köszi szépen. A végrehajtónak ezek szerint joga van a bérleti díj lefoglalására? Mindenképpen tájékoztatnom kell erről?

Dr.Attika # 2013.08.06. 10:10

Kollégám nem jól tudja. A tulajdonos változás nem érinti a bérleti jogviszony fennállását. A bérbeadó személyében lesz változás.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.06. 10:22

137. § (1) A végrehajtás alá vont ingatlant megszerző új tulajdonos tulajdonjogát csak a következő jogok terhelhetik:

1. a telki szolgalom,
  2. a közérdekű használati jog,
  3. az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett haszonélvezeti jog,
  4. a törvényen alapuló haszonélvezeti jog akkor is, ha nincs az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezve.

Ohne bérleti jog.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.06. 10:36

De egye fene, van egy szűk kivétel:
Vht. 141. § (3) a). De ez az eset nem az az eset.

Dr.Attika # 2013.08.06. 10:46

Nem megfelelő jogszabályi hely szerint szubszumálsz. Javaslom a Ptk. és a lakások bérletére vonatkozó törvény-helyek rendelkezésének vizsgálatát.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.06. 12:35

Végrehajtásra a Vht. a speciális jogszabály.

Dr.Attika # 2013.08.06. 14:52

Mi köze a végrehajtáshoz a bérleti szerződésnek?
A bérleti szerződés nem az ingatlanhoz fűződő jog. Nem tulajdonjogi, hanem kötelmi jogi jogviszony.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.06. 15:06

Mi köze a végrehajtáshoz a bérleti szerződésnek?
Csak ennyi:
Vht. 141. § (2) Az ingatlant beköltözhető állapotban kell árverezni.

OFF
Nem tudom, meddig leszek még képes visszatörölni a kommentárt, amelyet - meglehet, rosszul értelmezett - szakmai szolidaritásból egy-egy ilyen hozzászólásod után első reagálásként leírok.
ON

Dr.Attika # 2013.08.06. 15:50

Ne fáraszd magad. Nem jó a jogi megközelítésed.

dzsar1 # 2014.04.02. 18:13

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi tényállás alapján mit lehet tenni:

2013. november 5-én kötöttem egy albérleti szerződést, amely alapján 2013.dec.01-től egy ingatlan bérelek. Egyezség szerint, mivel rá fért én festettem ki (hosszú távra terveztünk, és nagyon sok szempont alapján jó megoldás volt, ezért vállaltuk ezt be). Ugyan a bérleti szerződés tartalmazza, hogy ugyan később, de 1 havi kauciónak megfelelő összeget adunk át. Ezt nem kérte a tulajdonos, nem került átadásra.
Eddig semmi probléma nem lenne. Viszont 3 napja a főbérlő közölte, hogy egy gyorsított 3 napos, csak hétvégén publikált árverésen (tudtommal ilyen nincs is) egy osztrák bank megszerezte az ingatlan.
Utólag utánanéztem (az internet hatalma...), és kiderült, hogy jelentős tartozása volt, a bérleti szerződésben megnevezett ingatlanra már 2009-ben végrehajtás volt bejegyezve. Az utolsó árverés 2013.11.16-2014.01.16 között volt meghirdetve. Végrehajtás szerint a végrehajtást kérő egy cég, és további végrehajtást kérők vannak felsorolva, az egyik egy osztrák bank. Ez az osztrák bank egyedüliként a kikiáltási ár 70%-ért megszerezte az ingatlant.

Tudtommal a moratórium miatt ápr.30-ig semmi gond, osztrák bank lévén nehéz az egyeztetés, és sokáig tartana mindent egyeztetni. Megvenni nem tudjuk, egyébként sem ér annyit az ingatlan, amennyiért a bank megszerezte (kikiáltási ár az az összeg volt, amire értékelte a bank 2007-ben, amikor EUR hitelt adott rá).

Mit tehetek, mit nyerhetek egy jogi lépés által?
Ha jól értelemezem, akkor hivatalosan nem adhatta volna ki a főbérlő, tehát elméletileg illegálisan vagyok már itt.
Véleményeket, tanácsokat várok.

előre is köszönöm.

üdvözlettel:
Károly

MajorDomus # 2014.04.02. 19:05

károly

te legálisan vagy ott,mert a tulajdonos
stabadon rendelkezhet a tulajdonával!

az hogy elárverezték,azt jelenti hogy más lesz a
tulajdonos,akinek fizetsz,feltéve hogy a bank nem
akarja eladni!

javaslom hivd fel a bankot,hogy mi a szándékuk a lakással,jó ötlet,ha kérsz tőlük hitelt,s megveszed!
bele fognak menni!

dzsar1 # 2014.04.02. 21:42

Ami biztos, hogy nincs szándék arra, hogy kiadják. Átvenni át lehet vétellel, de jelenleg nem vagyunk hitelképesek ilyen érték esetén, mondjuk ez még megoldható lenne, de mostanában öltük bele az összes pénzünket vállalkozásba, szóval önrész nélkül nem megy, gazdag ismerősök tisztában vannak az árakkal, és azt mondták, hogy nagy bukta lenne átvenni. (31,5-ért vette meg a bank, 20 körül mondták a gyakorlati értékét)

Illetve osztrák bank, egy ügyvéd képviseli, a kommunikáció nehézkes (vaskalapos német mentalitás)...

Akkor elméletileg nem gond, hogy itt vagyunk jelenleg?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.03. 06:50

Szerintem beköltözhetően árverezték azt az ingatlant.

MajorDomus # 2014.04.03. 20:41

esélyes a dolog,májusra nézzetek lakást!

MajorDomus # 2014.04.03. 20:41

esélyes a dolog,májusra nézzetek lakást!

Zoltanuss # 2014.04.04. 02:38

dzsar1 !

és nagyon sok szempont alapján jó megoldás volt, ezért vállaltuk ezt be)

hát persze, semmi kaució azaz ingyen jutottatok be egy lakásba.
Mi a probléma egyáltalán ?

Akkor elméletileg nem gond, hogy itt vagyunk jelenleg?
kinek ? A banknak előbb utóbb gond lesz (meg is fogja találni az utat hogy megszabaduljon tőletek )

MajorDomus # 2014.04.04. 17:02

Májusra költözni kell!

MajorDomus # 2014.04.04. 17:03

Májusra költözni kell!

Gyula35 # 2014.09.22. 13:54

Tisztelt Szakértők!

Végrehajtás alatt álló ingatlant bérbe adhatja-e a tulajdonos cég egy fiktív szerződés alapján mondjuk 2024-ig, és miután árverésen megszerzi az új tulajdonos, hogyan tudja kipaterolni a bérlőt?
Magyarul ha én árverésen megveszem ezt az ingatlant, nem tudom kirakni a fiktív bérlőt 2024-ig, és mehetek pereskedni?
Nincs erre valami megoldás?

Tisztelettel: János

SolnesM # 2014.09.29. 04:20

Látom neked is beégett az 50 -es évek mentalítása.

Azaz bérlőt nem lehet kirakni csak vérrel verejtékkel.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.29. 04:39

Az a bérlet megszűnik az árverési eladással. A bérleti díj pedig addig is megy a végrehajtóhoz. Nem fiktíve - effektíve.