Szlovákiában bérelnék albérletet


Reménysugár # 2004.12.22. 11:57

Kedves Ildikó és kedves the big cat!

Nagyon köszönöm válaszaitokat. Sokban hozzásegítettetek a döntésemhez. Én magam is úgy látom, sok bonyodalommal jár, melynek végletét még igazából senki nem ismeri.
Csak nagyon kedvező ajánlat volt, és úgy gondoltam, és gondolom, érdemes utánajárni jogi szakembereknél, hogy esetleges milyen következményekkel számolhat az ember.

További jó munkát, de inkább most már jó készülődést a közelgő ünnepekre!

Sziasztok!

the big cat # 2004.12.22. 09:25

A szlovák jogszabályok még ha tiltanák is nem alklamazhatók. Egyik EUs tagálalm állampolgárának másik EUs tagállamban való letelepedésének lehetőségét Az EU jogszabályai rendezik, és aszerint természetesen ez lehetséges.

De egy ott lakom itt dolgozom buli rengeteg adójogi, és más állammal szembeni jogosultsági kérédsét vet föl, és mind a magyar, mind a szlovák jog vopnatkozó részeit az EU-s joggal összhangban kellene értelmezni.

Alapból azt gondolom, hogy az oktatás az állampolgárság alapján jár, nem kell hozzá Mo-i lakóhely, de alegtöbb jogosultsághoz bizony kell Mo-i lakóhely. Aztán ha itt dolgozol, akkor itt biztosan adózol, de szlovákiában is kell, és itt jönnek a képbe akettős adózást kizáró egyezmények, hogy mennyit lehet az itt fizetet adóból, az ott fizetendő adóba beszámítani, stb.

A vállakozás csak ott fizet adót, ahol működik. De amagánszemély ott ahol jövedelmet szerez, és ahol lakik.

ildikó31 # 2004.12.22. 09:04

Kedves Reménysugár! Nem ismerem pontosan a szlovákiai jogszabályokat lakcím tekintetében, nem biztos, hogy magyar állampolgárként állandó lakcímet kaphatsz szlovákiában. Attól, hogy lesz lakcímed Szlovákiában, attól még magyar állampolgár maradsz, nem kell tandíjat fizetni. A vállalkozásodat is folytathatod rendesen tovább. Adóbevallást itt kell beadni Mo-n.


ildiko31

Reménysugár # 2004.12.22. 08:01

Sziasztok!
Magyar állampolgárként, a szomszédos Szlovákiában bérelnék albérletet, iskolás korú, és dolgozó gyermekekkel. Milyen "következményei" vannak ennek? Állandó lakcímünk nyilván a Szlovák lakcím lenne. A gyerekek viszont ide járnának suliba. Akkor kell-e fizetnünk itt tandíjat? Mert hallottam ilyet, de nekem erről semmi fogalmam sincs. Ja, és én vállalkozó is vagyok. Ha ott lakom, de itt van a vállalkozásom, akkor ez hogyan működik a gyakorlatban? Elviekben ott is kell majd adóbevallást csinálnom??? Ha van valami jogszabály, vagy jogszabályok, ahol ilyennek utána tudnék nézni, akkor annak örülnék.
Segítségeteket előre is köszönöm. Mindenkinek szép napot kívánok, és egyben nagyon boldog karácsonyt is, sok-sok ajándékkal!