Társasházi parkolás

arminusz # 2014.02.25. 17:40

Jó napot kívánok!

Egy 8 lakásos társasházban lakom. A házhoz 2 db garázs tartozik, amiből az egyik az én tulajdonomban van. Ezen kívül 5 db gépkocsi számára van térköves parkló a ház előtt, a garázsok előtti beállóval együtt 7 db.
A lakás vásárlásánál minden tulajdonosnak az lett mondva, hogy a lakáshoz ingyenes parkolóhely tartozik.
Mivel a családban már a vásárlás pillanatában 2 db gékpocsi volt, így azt gondoltam, hogy vásárolok egy garázst így nem okoz majd gondot a parkolás. Az egyik autóval beállok a garázsba, a másikkal pedig egy másik parkolóhelyre állok. A szomszédoknak azonban ez nem nagyon tetszik.
A kérdésem az lenne, hogy a garázs előtti beálló a lakásomhoz tartozó ingyenes parkolónak számít-e?
Az én véleményem szerint a garázs előtti beálló nem minősül a lakáshoz ígért ingyenes parkolónak, mivel a garázsért Én fizettem és a beállót nem szeretném parkolásra használni. Ha oda parkolok, akkor a garázsba a másik autóval se beállni se kiállni nem tudok.
Az alapító okiratban nem szerepel erről semmi.
Előre is köszönöm a segítséget!
Köszönettel
Fazekas Kornél

Wildmann # 2014.02.26. 17:56

Az ígéretek nem nagyon számítanak.

Mit ír a alapító okirat és mit írtak az adásvételi szerződésben?

Illetve lenne egy matek kérdésem: Hogy lehet 8 lakás esetén mind a 8 lakásnak ingyenes parkolója, ha a garázsok előtti parkolót is beleszámítva 7 parkoló van, ha azt nem számítjuk akkor 5.

Úgy tűnik valaki nem mondott egykoron igazat.

Az én jogérzetem azt diktálja, hogy nem parkoló a garázs bejáróra. Autóval sem lehet beállni kapubejáróba (szabálysértés) mért változna ez garázs bejáró esetén. A szabályozás lényege, hogy ne akadályozzunk mást a szabad ki és beállásba. Márpedig, ha eladja a garázst, akkor megszűnik az ön számára a parkolási lehetőség is.

Egyébként ha az alapító okirat szerint a parkoló nincs se magán tulajdonban, se kizárólagos használatban, akkor nem tudom mi akadályozná meg abban, hogy oda parkoljon. Talán csak a szomszédok ferde nézése. De hát őket is becsapták és attól, hogy ferde szemmel néznek egymásra nem lesz több parkoló, viszont önöknek kell a következő x évet így leélni.

Én úgy oldanám meg, hogy az első öt parkol be, lakásonként max. 1 autóval.

Wildmann # 2014.02.26. 17:59

Bár nem jogos, de az igazságérzet alapján lehet mit keresnie a tulajdonostársaknak.

Mindenkit átvertek, de ön még ha kényelmetlenség árán is tud két autóval hova parkolni, így valakinek a legjobb matek alapján sem jut hely.

Ez az a helyzet amikor a jogosság és az igazságosság ketté válik.

MajorDomus # 2014.02.26. 21:23

mi van az szmsz-ben?

arminusz # 2014.03.03. 17:54

Az SZMSZ-ben nincs erre vonatkozó rész. Sehova nincs leírva, hogy a lakásokhoz tartozik ingyenes parkoló. Csak ígéret volt. Vannak a garászok és 5 térköves parkoló és kész. De rajtam kívül mindenki úgy gondolja, hogy az Én ingyenes parkolóm a garázsom előtti beálló. Én pedi nem így gondolom.
Most akkor ki gondolja jól?
A garázs előtti beálló számít a lakásomhoz tartozó ingyenes parkolónak? Lehet erre vonatkozó valamilyen jogi szabályozást találni? Vagy valamilyen ésszerű magyarázatot? A szomszédok egyre ellenségesebbek és szeretnék véget vetni a csatározásnak.
Köszönöm a válaszokat!

MajorDomus # 2014.03.03. 22:48

verba volant,scripta manent,,

ha nincs leirva sehol,nem tudod bizonyitani az igazadat!

ha a garázsod előtti
terület,közös tulajdon,akkor
ott lehet az ingyenes parkoló!

ha nincs bizonyitékod,akkor ott lesz az
ingyen parkolód ahol a többiek meghatározzák,mert a társasház a többségi akarat alapján működik!

ha nincs róla papirod
még parkolód sem lesz
ha a többség ugy dönt!,

jobb ha nem feszited a hurt!

nanemaaa # 2014.03.04. 11:19

A kérdés alapjaiban látom a problémát. A telek beépítetlen része alapból a társasház osztatlan közös tulajdonát képezi. A közös tulajdonú telken lévő parkolók is osztatlanok, így az ingyenes, vagy nem ingyenes parkoló önmagában is nevetséges. Ha jól emlékszem LFB ítélet is van már arra, hogy a telken lévő parkolók nem elidegeníthetők (bár sok építési vállalkozó húzott le így sokadik bőrt a tulajdonosokról). Természetesen az szmsz szabályozhatja az osztatlan telek használatát, és mivel minden lakáshoz - elvileg - tartozik egy telken belüli gépjármű elhelyezési lehetőség (az OTÉK szerint), így az szmsz kimondhatja, hogy alapból melyik lakás tulajdonosa melyik parkolót használja. Persze, ha valamely tulajdonos valamilyen különös oknál fogva mégsem a "saját" parkolójába parkol, azért még nem lehet főbe lőni. Más kérdés az, hogy ha valakinek az a hobbija, hogy autókat gyűjt, akkor nem pakolhatja tele a telket a saját autóival, mert ezt a többiek jogosan vehetik zokon. A garázs bejáró alapból nem parkoló, mint ahogy azt előttem már kifejtették, de ez még nem jelenti azt, hogy az "én bejáróm és azt csinálok vele amit akarok" egy jogos igény lenne. Már csak azért sem, mert a fentiek miatt nincs "én bejáróm". ;)

PGabe # 2014.03.04. 12:43

Nanemaa, ugyanez a kategória a mélygarázs - udvari parkolóhely megoszlás esetében? /Vagy a mélygarázs mivel eleve nem beépítetlen, rögtön kiesik ebből a kategóriából?/
Mélygarázs helyek fizetősek voltak (1 millió körül - Apeh bevasalta az illetéket is, bár lehet, hogy a sima udvariakért is), de ugyanúgy osztatlan közös tulajdon, mint az udvari helyek, amiért nem kellett fizetni. Az udvaron több, mint fele hely üres.
Parkolóhelyek fel vannak festve, elvileg mindenki tudja, hogy a lakásához melyik szám tartozik, sőt, külön bejárata van a két helynek, aki be tud jutni a mélygarázsba, az az udvarba nem és fordítva.
Ha vettem pl. egy mélygarázs beállót, de jön egy vendégem, akkor átadhatom neki a fizetős helyet és jogom lenne beállni az udvarra?
Vagy esetleg Szmsz a kulcs?

nanemaaa # 2014.03.04. 15:47

PGabe
Szerintem a kulcs az alapító okiratban ész az szmsz-ben található. A mélygarázs helyiség, így semmiképpen sem a telek beépítetlen része. Az az alapító okiraton múlik, hogy önálló rendeltetési egységként önálló albetétben bizonyos tulajdonosok közös tulajdonába kerül, vagy ugyanúgy, mint pl a lépcsőház, a kukatároló, vagy a kerékpár tároló, a teljes társasház osztatlan közös tulajdona.
A közös tulajdonú területek esetleges kizárólagos használati jogának szabályozása az szmsz-re tartozik.

MajorDomus # 2014.03.04. 20:44

igy van!