Önkormányzati lakás vízvezeték

MajorDomus # 2014.03.31. 21:26

hogy milyen a bérlője?
erről már sokat tudunk!

ha csak másfél szoba,akkor is nevetséges a
bérleti dij!

bár elismerem,egy minimálbérből ez is sok!

matthiasi # 2014.03.31. 18:02

Olvasgatom ezt is :

• AurorA-#e-mail 2014.03.29. 15:24.

Tény az önkormányzati lakások karbantartásával sok sok probléma van. Na de mennyi a bérleti díj ? És egyáltalán kényszerítenek valakit arra, hogy ilyenben lakjon?

Volt szó itt valami havi 20 rugóról. Én ugyan nem láttam. A 20 rúgóval áll szemben a

mekkora ez a lakás ? - Nem tudjuk

hol van ? - nem tudjukkkk

Milyen a műszaki állapota

speciel ezt tudjuk, szar állítólag

matthiasi # 2014.03.31. 08:21

Ez az alapprobléma .

Önkormányzati lakásban élünk és a fürdőszoba és wc között a falban futó cső szivárgása miatt ázik az alattunk lakó.2 éve már volt hasonló eset akkor nekünk nem kellett fizetni semmit.Most viszont a gondnok/közös képviselő azt mondja nekünk kell megcsináltatnunk a falban a csövet saját költségen”.
nos minél előbb meg kell csináltatni, mert a sok huzavonával csak nő a kár. Úgy nevezik azt hogy gondatlan veszélyeztetés /károkozás és ki a fene csináltatná meg, ha nem az aki használja a lakást. Aztán vagy a tulaj vagy a biztosító megtéríti vagy sem.

Pont az elmúlt hetekben estem át ilyen szituáción. Az egyik lakásunkban csőrepedés volt, hamar megcsináltattuk.
Hogy ki fizeti ? Még nem tudjuk. Vagy a biztosító vagy mink.

matthiasi # 2014.03.31. 08:13

-AurorA- -AurorA- !

ha jó biznisznek tartod a lakás bérletet, miért nem vágsz bele ? Gazdag ember lehetnél.

De előtte némi közgazdaságtan képzés nem ártana.

matthiasi # 2014.03.31. 08:07

MajorDomus !

Hogy mi demagógok vogymunk és nincs szociális érzékünk ??
Ja lehet, én néha tényleg az vagyok.. Jó ez a fórum sok sok panaszt lehet itt olvasni !

De vissza a bérlakásokhoz, konkrétan az önkormányzati bérlakásokhoz. Hát ezek nagyrészt a lopott/rabolt holmik maradékai.
Gyengébbeknek : régen államosították ezeket a lakásokat, na nem úgy, ahogy nyugaton államosítottak, azaz némi ellenszolgáltatásért, nem, elvették ingyért.
Mi ez ha nem rablás ?
Nos ezeket a lakásokat amiket jó 30 éve még tanácsinak neveztek általában nem nagyon tartották karban. Igaz a bérleti díj is nevetségesen alacsony volt. Nos ezeket az átalakuláskor általában eladták és mélyen a piaci ár alatt. Mondhatjuk úgy is szarért húgyért adták el. Persze ezek zsákba macskák voltak. Voltak jó lakások és voltak rosszak is. De azért inkább a jobbakat vitték. Maradtak a rosszak. Ma a lakás állománynak kb 5 % -a az önkormányzati bérlakás Bp.-en talán több. Nos ezekben, főleg a rosszabbakban a rászorúlók laknak. Van azért pár jó lakás is. Na azokat halandó nem kaphatja meg. Azok a 'kiváltságosoké' jó lakások kis lakbérért.
Annó régen a családom is lakott önkormányzati bérlakásban, 4 kg hús áráért 137 m2 -ben.
Nem röhej ??

A lakás egyébként egy klasszikus rabolt holmi volt.
Jó, finoman szólva államosított lakás, az előző tulajtól csak úgy elvették, mert állítólag burzsuj volt. Valóban volt egy szatócsboltja és egy darálója.
Végül Apám megvette mélyen a piaci ár alatt. Ez a magyar valóság.

MajorDomus # 2014.03.30. 19:03

egyébként 10 milláért már helyes
kecót lehet kapni!

MajorDomus # 2014.03.30. 19:01

20 rugóért lakásod van?

én a
sajátomban vagyok és a
közös költségem11.000 havonta!

csak olvasd már el a szerződésedet!
a karbantartás a te dolgod,ahogy ah enyém is
11.000 közös költség mellett!
20.000 ft ból még kifizetk az önkork az adót,
a 10.000 ft közös költséget a háznak,
a maradékból
meg palotát
csinál neked.
örülj hogy szinte ingyen laksz.

-AurorA- # 2014.03.30. 17:35

Ja persze benne van a bérleti szerződésben ahogy a tároló helység is meg a szemétledobó is amiből egyik sem használható.Demagógiából mindenesetre kiválóak vagytok már csak egy kis realitás meg némi szociális érzék kéne belétek na cső.

-AurorA- # 2014.03.30. 17:32

30 évig hogy tudnád megóvni az állagát valaminek amit naponta használsz?Kicsit gondold már végig mielőtt kommentelsz valamit.A falban futó csőhöz meg ami az alap problémát okozta semmi köze a bérlőnek az épülethez tartozik nem a lakáshoz.

-AurorA- # 2014.03.30. 17:30

Ha csak 20ezret számolunk lakbérnek havonta 30 év alatt az is 7200000 miről beszélünk :)

matthiasi nekem van igazam.

MajorDomus # 2014.03.30. 15:52

leginkább azt,hogy aki benne lakik lelalább az állagát óvja meg

matthiasi # 2014.03.30. 04:50

-AurorA-#e-mail 2014.03.29. 15:24

talán ott kéne hagyni azt az önkormányzati lakást a méltatlankodás helyett !!

Egy önkormányzati lakásban a bérleti jog nem szerzett nemesi jog.
Természetesen reális lakbér esetén elvárható a reális ellenszolgáltatás i, de amig annyi az önkormányzati lakások lakbére amennyi ( szarért húgyér, nevetséges összegér adják még ma is bérbe ), addig mit lehet várni ?

matthiasi # 2014.03.30. 04:44

A Hajnalnak az sem esik le hogy egy 53 m2 -es lakás reális bérleti díja kb. 50 eft.

matthiasi # 2014.03.30. 04:42

-AurorA-
Hidd el MD nek van igaza..

Keresem keresem a hajnalt míg nem a tántusz le nem esett.

MajorDomus # 2014.03.29. 14:41

kedves Hajnal

nem mi kérjük számon,hanem ez van a bérleti szerződésedben olvasd el!

elmlmdom neked,hogy egy 53 m2-es lakás
lakbére itt a területen 25.000 ft,ugyanezen
ebből az önkormányzat adót fizet,
ugyanakkor ugyanezen lakás után 7.420 ft közös költséget fizet a háznak!

szerinted a maradékból még ujitsa fel a lakást,amit a bérlő leamortizál?

egyébként az uj gáztűzhelyet magaddal viheted az uj lakásba,ha a régit visszaépited s leltárkor leadod!

-AurorA- # 2014.03.29. 14:24

Hát az amortizáció természetes velejárója az ott lakásnak.Ha valaki vesz egy új tűzhelyet mondjuk 140ezerért akkor miért kéne neki azt ajándékba otthagyni az önkormányzatnak miközben ők sem tesznek semmit annak érdekében,hogy a lakás korszerű és élhető legyen,mert a lakbér ugyebár egy bérlés ellenértéke viszont a kiadott lakás állapotának szinten tartása a bérbeadó feladata lenne.Ha nekem van egy lakásom és kiadom albérletbe akkor az én dolgom a lakás megfelelő állapotban tartása különben a kutya sem fogja tőlem kibérelni,ha egy lelakott szemétdombot akarok kiadni valakinek.
30 év alatt egyszer sem jött ide senki,hogy kicseréljék a 30 éves villanytűzhelyet még úgy sem,ha a bérlővel kifizettetnék a felét.Egy villanytűzhely ára 120ezer forint amit,ha én megveszek akkor eszem ágában sem lesz itt hagyni az önkormányzatnak.A fa nyílászárókat is saját költségen cserélik ki a lakók.A lakbért nem arra kéne beszedni,hogy zsebre tegyék,hanem néha azért 30 évben egyszer nem ártana felújítást is végezni.A liftért is fizetem havi szinten a használati díjat ahogy a lakásért is mégsem nekem kell megjavíttatni,ha épp én szorulok bent a liftben.Szóval a 110ezer forintos rezsi a minősíthetetlen fűtési kapacitás és a lépcsőházban uralkodó évtizedes elhanyagoltság mellett ne kérjük már számon a lakót,hogy miért nem költ milliókat az önkormányzati lakásra.

MajorDomus # 2014.03.27. 17:40

nem személyeskedem,de a területen az az általánosan jellemző,hogy az önkormányzati lakások bérlői a nevetséges lakbér mellett egy ecsetvonást sem csinálnak a lakáson,mondván,nem az enyém,majd szólunk hogy csináljék meg,miután
20 éve ott lakik!

ha te kivétel vagy az pozitivum.
a lakások bérleti szerződésri mindenhol tartalmazzák,hogy a lakás karbantartási költségeit a bérlönek kell viselnie!

természetesen a közös tulajdon kivételével,mert az a társasház gondja!

ha a csőtörés a lakás vizórája után
történt,
akkor az belső
ügy,a sterződés szerint a te gondod! és nem a tulajdonosé!

kérdezd meg a közös képviselőt hol van a háznak és milyen a biztositása?
ha kollektiv,akkor a biztositó Gyorsmester vagy
mestervonal szolgáltatása megcsinálja,és nem kell fizetned!

-AurorA- # 2014.03.27. 00:01

MajorDomus

Egyrészt nem én áztattam hanem a falban a cső szivárgott másrészt meg nem nekem kellett kifizetni.

Személyeskedni meg nem kell.

Mufurc_nagyon # 2014.03.18. 06:59

Kedves Tématársak!

Természetesen a tulajdosnak kell javíttatni.!

Önkormányzati lakásban élünk és a fürdőszoba és wc között a falban futó cső szivárgása miatt ázik az alattunk

http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

MajorDomus # 2014.03.17. 21:07

wildmann
egyszerübb az eset.

a közös képviselő megvizsgálta a beázást,
s megállapitotta,

,hogy a hiba a lakás vizórája után a lakás viz
vezetéken történt.

az adott társasházban is az önkormányzati lakások bérleti szerződése tartalmazza,hogy
minden karbantartás a bérlőt terheli.

imádom az ilyen embereket.

áztatja az alsó szomszédot,és idejön megkérdezni,hogy miért neki kell megcsináltatnia?

ugyan kinek kellene?

-AurorA- # 2014.03.17. 09:27

Köszönöm a választ.

Wildmann # 2014.03.16. 12:58

Több dolgot is érdemes megnézni.
Az hogy a társasház vagy az ingatlan tulajdonosa/használója köteles kijavítani, azt az alapító okirat mondja meg. (magán vagy közös tulajdon)

Amennyiben a tulajdonoskan/használónak kell kijavítani, akkor, hogy a kettő közül melyik, azt a bérleti szerződés és/vagy az önkormányzati rendelet határozza meg.

A következő kör a biztosító. Ha van a társasháznak biztosítása, mindenképp jelentsétek be. Minél hamarabb, mert kifuthattok a határidőből. Nem lehetetlen, hogy zokszó nélkül kifizetik a károd, de azért érdemes előtte megnézni a kötvényt is.

A bejelentést a biztosítás felé bárki megteheti, akinek jogos érdeke fűződik hozzá, azaz a lakó is.

-AurorA- # 2014.03.16. 10:28

Üdv mindenkinek.
Az kérdésem a következő.
Önkormányzati lakásban élünk és a fürdőszoba és wc között a falban futó cső szivárgása miatt ázik az alattunk lakó.2 éve már volt hasonló eset akkor nekünk nem kellett fizetni semmit.Most viszont a gondnok/közös képviselő azt mondja nekünk kell megcsináltatnunk a falban a csövet saját költségen.Most meg addig el van zárva a meleg víz.
Most akkor mi is a helyzet ez ügyben?Valóban nekünk kell fizetnünk most saját zsebből?Mi is áztunk már be felülről és állítólag a biztosító fizeti a kárunkat.De nem lett kifizetve.Az alsó szomszéd kárát is nyilván fizeti a biztosító,de valóban a saját költségünkön kell megjavíttatni egy csövet a falban?

Köszönöm a válaszokat előre is.