tartási jog törlése

MajorDomus # 2017.03.11. 00:13

Mindent el lehet adni,de nem mindegy mennyiért!

ObudaFan # 2017.03.10. 13:21

A tartási szerződést lehet módosítani mindkét fél hozzájárulásával.

Naranara # 2017.03.10. 12:59

Az sajnos nem működik. 2014 óta létezik egy jogszabály, hogy ha a tartási szerződés megkötése után 2 éven belül halálozik el az eltartott, akkor még jár az egyenes ági más rokonoknak köteles rész. Tehát nem mindegy, mikortól pereg a 2 év. Ezért érdekelne, hogy mennyi bonyodalmat, anyagi terhet jelentene, vagy lehetséges-e egyáltalán tartási joggal 50%-ban terhelt ingatlant eladni, és új ingatlanba költözve folytatni mindent ugyanúgy?

MajorDomus # 2017.03.09. 22:54

Elöbb erről törölteted ,mert igy kevesebbet ér! Majd az új ingatlanra ismét kötsz egy új megállapodást vele!

Naranara # 2017.03.09. 21:07

Kedves szakértő!

A következő esetre, kérdésre kérném a választ:
fele-fele arányban tulajdonosa vagyok édesapámmal egy ingatlannak, ahol együtt is élünk. Szeretnénk egymással tartási szerződést kötni. Így ugye tartási joga kerülne édesapámnak az ingatlan 50%-ra. Érdeklődnék, ha a későbbiekben el szeretnénk adni az ingatlant és egy másik ingatlanban folytatnánk a tartást, akkor átvihető-e a tartási jog minden bonyodalom nélkül az új ingatlanra, vagy a haszonélvezeti joghoz hasonlóan előbb ezt is meg kellene váltani?

ObudaFan # 2017.01.09. 12:24

De egyébként a földhivatali eljárásban a jogi képviselet kötelező lesz, az eljáró ügyvéd pedig fogja tudni, mit kell tenni pontosan.

lajcsó # 2017.01.09. 10:41

"az eltartott nyilatkozik, hogy nem kéri a jogát?"
Pontosabban: hozzájárul a tartási jog ingatlan-nyilvántartásból való törléséhez.

"milyen passzus alapján?"
Nem szükséges jogszabályi hivatkozás.

Cogito # 2017.01.09. 09:03

Kedves Fórumozók!

Tartási jog földhivatali törlése egyoldalú jognyilatkozat formájában megoldható, ha az eltartott nyilatkozik, hogy nem kéri a jogát? Ha igen, milyen passzus alapján?
Köszönöm

lajcsó # 2014.04.29. 13:22

Bármelyik tulajdonostárs kérheti a törlést. A biztonság kedvéért azért vidd magaddal az eredeti halotti anyakönyvi kivonatot!

Illuminata # 2014.04.29. 13:09

Köszönöm.

Még annyit pontosítanék a kérdésemen, hogy bármelyik tulajdonostárs kérheti a törlést?

A tartási jog egy másik tulajdoni hányadra, tulajdonosra utalással van bejegyezve, aki egyébként rokonom.

Köszönöm még egyszer.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.29. 10:27

Az anyakönyvi kivonat sem kell eredetiben, azt elég bemutatni.

ObudaFan # 2014.04.29. 10:18

Igen.

Illuminata # 2014.04.29. 07:08

Tisztelt Fórumozók!

A kérdésem az lenne, hogy én mint, tulajdonos be tudom-e adni a földhivatali kérelmet a földhivatalba a bejegyzett tartási jog törlése iránt? (a jogosult meghalt)

Úgy tudom, hogy ilyen esetben a képviselet nem kötelező.

Amennyiben igen, úgy a kérelemhez csak a halotti anyakönyvi kivonatot, és az igazgatási-szolgáltatási díj megfizetését kell mellékelni, és mást nem?

Köszönöm előre is.