Adásvétel Gyámhivatal


horvatja # 2014.06.17. 17:22

Üdv!
Segitséget szeretnék kérni.
A megvásárolni kívánt ingatlannak 2 tulajdonosa van, az egyik egy 40 éves gyámség alatt lévő személy.Beadtunk egy vételi szándék nyilatkozatot a gyámhivatal felé,amire pár napon belül érkezik válasz,amennyiben elfogadják azt mehetünk az ügyvédhez szerződést kötni?mi a menete a további ügyintézésnek,közművek átírása?szükséges a gyám jelenléte a közműátirásokhoz?vagy elég egy meghatalmazás?
köszönöm.

MajorDomus # 2014.06.18. 20:34

Először az ügyvédet keresd meg, ő majd levezényli az ügyet.

Wildmann # 2014.06.23. 20:14

Kérj a tulajdonostól nullás igazolásokat a közművekről.
Utána ügyvéd, aki benyújtja a végeleges adásvételit a gyámhivatalnak. Amikor ott is jóváhagyták, akkor írjátok át. Addig nem tenném.
De az ügyvéd pontosan le fogja írni a menetet nektek. Érdemes azt követni.

MajorDomus # 2014.06.23. 20:50

És csak a végén fizetni!

mikoisti # 2014.10.08. 20:08

T.Szakértők!

Kiskorú tulajdonrészét szeretném kivásárolni, már az ügyvédet kiválasztottam, aki tájékoztatott, hogy kétlépcsős lesz a szerződés, mivel szükséges a földhivatali bejegyzéshez a gyámhatóság hozzájárulása is.
Jövő hétre beszéltünk meg időpontot, addig ő előkészíti a szerződést, amit majd csak alá kell írnunk. És azt mondta, akkor kell kifizetnem neki a megbízási díjat is. Ezután lesz beadva a gyámhivatalnak a kérelem, és ha jóváhagyta, én pedig letétbe helyezem a tulajdonrész vételárát a gyámhivatal megadott számlaszámára, akkor tudja beadni a Földhivatalnak az adásvételit bejegyzésre.

Két kérdésem az volna,

  1. ahogy itt is olvasom, hogy a "végén fizetni!" , ez esetben kifizessem-e előre neki az összeget, vagy jogom van hozzá, hogy akkor fizessem ki, ha már a Földhivatalba ténylegesen bejegyezték a megvásárolt tulajdonrészemet?
  2. Az ellenjegyzés ilyen esetben mikor kerül az adás-vételire, a Gyámhivatal hozzájárulása előtt, vagy utána?

Köszönöm előre is a válaszokat.

mikoisti # 2014.10.08. 22:14

Előző hozzászólásomhoz másképp feltéve a kérdést:

Az evidens, hogy csak a kész adás-vételi szerződést fizetjük ki az ügyvédnek.

De egy kétlépcsős szerződéskor, ha meg kell várni a gyámhivatal jóváhagyását, kerülhet ellenjegyzés rá a gyámhivatali jóváhagyás előtt is?

Kérhetem az ügyvédet, hogy a gyámhivatali jóváhagyás előtt jegyezze ellen a szerződést, és akkor viszont ki is fizetném neki a jóváhagyás előtt, ahogy kéri, vagy az ellenjegyzés időhöz, feltételhez kötött ebben az esetben?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.09. 03:22

Ugye, nem tudod, mi az az ellenjegyzés?

Dr.Attika # 2014.10.09. 04:12

Nem tudja a kérdező, hogy mi az ügyvédi ellenjegyzés. Azt sem tudja, hogy az ügyvédi megbízási szerződés nem eredmény kötelem, hanem szakszerű ügyellátásra vonatkozik.

Béla! Miért nem tudják ezeket a kérdéseket tisztázni a megbízott ügyvédeikkel az ügyfelek? Gondolkoztál már róla?

mikoisti # 2014.10.09. 05:54

Ezt találtam:
"ügyvédi ellenjegyzés: Az okirat ellenjegyzésével az ügyvéd bizonyítja, hogy az okirat a felek kinyilvánított akaratának és a jogszabályoknak megfelel, és az okiratban megjelölt fél az iratot előtte vagy helyettese előtt írta alá, illetőleg aláírását előtte vagy helyettese előtt saját kezű aláírásának ismerte el, illetve a minősített elektronikus aláírásával tett ellenjegyzéssel pedig azt, hogy a kiállító minősített elektronikus aláírásával aláírt elektronikus okirat tartalma az ügyvéd által készített elektronikus okiratéval megegyezik. Az ügyvéd csak olyan okiratot láthat el ellenjegyzéssel, amely a saját vagy az irodája közreműködésével jött létre. Ügyvédi ellenjegyzést követel meg a törvény például a gazdasági társaságok társasági szerződései, az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzést megalapozó okiratok esetében. (Tulajdonjog, haszonélvezeti jog, a használat joga, szolgalmi jog, vételi jog, jelzálogjog keletkezésére, módosulására, illetve megszűnésére vonatkozó bejegyzés.)"

Akkor ezek szerint, ha jól értelmezem, gyámhivatali jóváhagyás előtt ellenjegyezheti az ügyvéd.
Ez a kérdés az ügyvédi megbeszélés után, este merült fel bennem sajnos, és ezért gondoltam, hpgy megkérdezem itt előtte, mielőtt az ügyvédet felhívnám, hogy képbe legyek.

Amúgy írásbeli megbízási szerződést sem akart kötni, pedig erre rákérdeztem. Szóban egyeztünk meg. Ez gáz? Még nem fizettem neki, hisz még nincs is kész a szerződés.

Sajna nem vagyok gyakorlott ingatlan vásárlásban, most csinálom először, és ügyvédnél is most vagyok először életemben. Még nem volt szükségem eddig rá...

ObudaFan # 2014.10.11. 06:33

Ellenjegyezni azt ppen lehet a gyámhatósági hozzájárulás nélkül, de az a szerződés nem lesz hatályos, ha nem járul hozzá a gyámhatóság. Az ügyvéd viszont dolgozott vele, és adott esetben nem feltétlenül rajta múlik, hogy a gyámhatóság hozzájárult-e. Ebben az esetben mindenképpen meg kellene állapodnotok abban, hogy a gyámhatóság hozzájárulásának hiányában is a teljes díj jár-e, vagy hogyan számoltok el és kellene írásbeli szerződést is kötni.

lajcsó # 2014.10.11. 17:07

"Akkor ezek szerint, ha jól értelmezem, gyámhivatali jóváhagyás előtt ellenjegyezheti az ügyvéd."
Ez egy nyilvánvalóan laikus kérdés. A gyámhivatal magát a szerződést hagyja jóvá. Tehát olyan okiratot, amit aláírtak a felek és az ügyvéd ellenjegyzett.
"Amúgy írásbeli megbízási szerződést sem akart kötni, pedig erre rákérdeztem. Szóban egyeztünk meg. Ez gáz?"
Miért lenne az. A megbízási szerződés szóban is érvényes.
"Még nem fizettem neki, hisz még nincs is kész a szerződés."
Talán előre kérte a munkadíját? Tulajdonképpen ez sem tekinthető jogellenesnek.

miki85 # 2015.01.14. 12:10

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni.
2002-ben, kiskorúként a tulajdonomban lévő ingatlan egy részét az Állami Közútkezelő Kht kisajátította. Természetesen a Gyámhivatal közben járásával. Most szerettem volna a pénzt felvenni, de eddig senki nem tudott információt adni arról, hogy hová helyezték el a pénzt. A gyámhivatali határozatban az szerepel, hogy a gyámhivatal megkeresi az OTP-t hogy nyisson gyámhivatali fenntartásos betétet a nevemre. De az Otp nem tud róla, kivizsgálták, hozzájuk nem érkezett be a pénz. Arra lennék kíváncsi hogy ennek mi volt a menete, a vevőnek kinek kellett átutalnia a vételárat, a gyámhivatalnak? Aztán a Gyámhivatalnak kellett volna tovább utalnia az OTP részére? Nekem, illetve a szüleimnek kellett volna erről valami dokumentumot kapnunk, hogy hol és milyen számon lett ez a betét nyitva? Mert ilyen papír nincs. Valamilyen utalásnak kellett történnie mert addig elvileg nem kerülhetett bejegyzésre az ingatlan, ha jól gondolom.

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.14. 12:16

No, ha egy kis peched van, akkor elfelejtettek számlát nyitni, utalni, és azóta elévült a követelés.
(Szerintem nem nyugodott az elévülés, mert volt törvényes képviselőd, aki követelhette volna az összeget a nevedben.)

miki85 # 2015.01.14. 12:37

Ennek van elévülési ideje? Ha az utalás nem történt meg akkor gyakorlatilag kiskorúként "átvertek". Most kerestem fel e-mailben a vásárlót hátha ő tud abban segíteni kinek és mikor utalták el a pénzt (ha ez megtörtént). Már mindenkit körbejártam: gyámhivatal, Otp, ellenjegyző ügyvéd, Földhivatal, eddig senki nem tudott használható információt adni.

Azért köszönöm a segítséget.

Sherlock # 2015.01.14. 12:42

Van, kötelmi igény.

miki85 # 2015.01.14. 13:07

Csak azt nem értem, hogy a Gyámhivatal hogyan láthatta el záradékkal a szerződést, ha még nem érkezett meg a pénz, illetve nem lett elhelyezve a betétben. Nem egy nagy összegről van szó, de akkor is.

miki85 # 2015.01.14. 13:24

Még egy kis kiegészítés: A gyámhivatali határozatban az szerepel, hogy

"A gyámhivatal kötelezi a szülőket eljáró ügyvédjük útján is, hogy az ingatlan vételárát a Kisajátítást helyettesítő adásvételi szerződés közérdekű célból értelmében a zártkerti ingatlanból x ft-ot helyezzen el a kiskorú nevére az OTP XY fiókjában."

E szerint akkor a szüleim részére utalhatták el az összeget, csak ők elfelejtették megnyitni a betétet? Ez lehetséges jogilag?

ÁrpádÁrpád # 2016.01.13. 10:08

Kedves Fórumozók!
Az alábbi szomorú esettel kapcsolatban kérnék ötletet.
Testvéremmel közösen van egy családi házunk, amelyet nagymamám özvegyi joga terhel. Nagymamám gondnokság alá helyezése iránt per van folyamatban a BKKB előtt (a cselekvőképesség korlátozása részleges lesz, a haszonélvezettel való rendelkezésre fog kiterjedni). A bíróság ideiglenes intézkedéssel engem jelölt ki a mama gondnokául, a gyámhivatal is meghozta a maga határozatait. Ezek alapján jogosult vagyok a haszonélvezettel és annak ellenértékével rendelkezni.
Időközben szerencsére találtunk egy vevőt. Az adásvételi szerződést aláírtuk. Az ügyvédünk előzetesen érdeklődött a Szfvári földhivatalnál (az ingatlan fekvése miatt ő az illetékes), ahol úgy tájékoztatták, hogy szükséges a szerződés gyámhivatali jóváhagyása. A nagyi lakhelye szerint illetékes I. kerületi gyámhivatal azonban nem hajlandó ilyen engedély kiadására, mert szerintük nem szükséges. A Ptk 2:23§ értelmezésében van vita a két hivatal között. A földhivatal annyiban pontosította álláspontját, hogy vagy jóváhagyás szükséges, vagy a gyámhivataltól egy nyilatkozat arra vonatkozóan, hogy nem adja ki a jóváhagyást.
Most itt tartok, hogy írtam egy kérelmet a gyámhivatalba, hogy jóváhagyást, vagy annak írásbeli megtagadását kérem. Ez feladta a leckét, várhatóan 8 napon belül válaszolnak, de az ügyintéző véleménye szerint se jóváhagyás, se elutasító nyilatkozat nem lesz, hanem valamilyen örökléssel kapcsolatos dokumentumot kérnek pótlólag a gyámhivataltól (mármint kéretlen be velem), majd annak alapján hoznak döntést.
Szerintem szomorú, hogy a hivatalok között van nézeteltérés és az ügyfélnek kell rohangálni ide-oda, hogy a különböző értelmezéseknek megfelelő doksikat állíttason elő.
Üdvözlettel
Árpád

lajcsó # 2016.01.13. 12:43

Ha jól gondolom akkor a nagymama haszonélvezeti jogáról ingyen mondana le. Ebben az esetben kell a gyámhivatal jóváhagyása a (2) bekezdés b) pontja alapján.
"(2) A cselekvőképességében a vagyoni ügyeit érintően korlátozott személy és a gondnoka közös kérelmére a gyámhatóság kivételesen indokolt esetben hozzájárulhat az érintett személy vagyona terhére

  1. az érintett személy leszármazója önálló háztartásának alapításához, fenntartásához vagy más fontos célja eléréséhez, ha a támogatás mértéke a leszármazó - a hozzájárulás időpontjában fennálló állapot és érték szerinti - törvényes örökrészének felét nem haladja meg; vagy
  2. ingyenes juttatáshoz, jogokról ellenérték nélküli lemondáshoz vagy közcélra történő felajánláshoz, ha a jogügylet az érintett személy megélhetését nem veszélyezteti."
ÁrpádÁrpád # 2016.01.13. 13:12

Kedves Lajos!
Köszönöm a válaszát. A haszonélvezetről való lemondás nem ingyenesen történik, az adásvételi szerződésbe belefoglalásra került, hogy mennyi a mama része és azt letétbe is fogjuk helyezni a gyámi betétszámlán.
Üdv,
Árpád

lajcsó # 2016.01.13. 14:56

Szerintem az I. kerületi gyámhivatalnak van igaza. Ha beadsz egy kérelmet akkor, így vagy úgy, de el kell bírálniuk!

ÁrpádÁrpád # 2016.02.08. 09:57

A gyámhivatal elodázta a döntést azzal, hogy hiánypótlást kért: nyújtsunk be adó és értékbizonyítványt és nyilatkozzak arról, hogy melyik banknák kívánok gyámi betétszámlát nyitni.
Ezeket teljesítettem, majd felhívott az ügyintéző, hogy ismételten hiánypótlásra van szükség (!), nyilatkozat kell a vevő bankjától arról, hogy a vevő hitelképes. Ezt nem értem, mivel az adásvételi szerződésbe belefoglaltuk, hogy az első részlet (amit már megkaptunk kp-ban) tartalmazza a haszonélvezet értékét. Mi köze a gyámhivtalnak ahhoz, hogy a vevő a további részeket miből finanszírozza? Szerintem felháborító a gyámhivatal teszetoszasága. Lehetséges a kétszeri hiánypótlás egyáltalán? Milyen fórumon tudnék a gyámhivatal munkájával kapcsolatban panaszt tenni? Üdv, Árpád

lajcsó # 2016.02.08. 11:13

"Mi köze a gyámhivtalnak ahhoz, hogy a vevő a további részeket miből finanszírozza?"
Tulajdonképpen semmi, de ettől függetlenül, vidd be nekik a kért igazolást, had haladjon az ügy!

"Lehetséges a kétszeri hiánypótlás egyáltalán?"
Igen, lehetséges.

"Milyen fórumon tudnék a gyámhivatal munkájával kapcsolatban panaszt tenni?"
Területileg illetékes Koemányhivatalnál.

ÁrpádÁrpád # 2016.02.08. 12:47

Kedves Lajos!
Köszönöm a válaszát.
Én megpróbálok mindent megtenni, amit a gyámhivatal kér (hogy előbb szabaduljak az ügyből). De pl. jelen esetben az OTP áll értetlenül e kérés előtt, ugyanazt a kérdést feltéve, amit én is (mármint, hogy mi köze a hitelhez a gyámhivatalnak), vonakodva a kért igazolás kiadásától. Most összeeresztettem a két ügyintézőt és várom a csörte eredményét. Üdv, Árpád

mónika7835 # 2016.02.12. 18:56

Üdvözlöm!
Férjem az eladni kívánt lakás 1/1 tulajdonosa, viszont az édesanyja holtig tartó haszonélvezeti joggal rendelkezik, aki gyámság alatt áll.
kérdésem milyen papír kell a gyámhatóságra vinni lakáseladásnál? mennyi ideig tart amíg elbírálják, hogy eladható a lakás? haszonélvezet átvihető az építeni kívánt ingatlanra? és van e anyagi vonzata a hatóság engedélyezésnek?
köszönöm:Mónika