Tulajdonjog rendezése, úgy hogy senki érdeke ne sérüljön.


Sasfioka # 2005.02.06. 20:05

Kedves segítő szándékú emberek!

Egy igen egyszerűnek tűnő, de mégis lehetetlen helyzet miatt kerestem meg Önöket ezen postommal.

Az alaphelyzet a következő:
Van egy 157 nm-es hasznos területű ingatlan, édesapám és édesanyám nevén, 50-50%-ban. Az ingatlant 1996 óta nem lakják, erősen felújításra szorul (nyílászárók elrohadva, ablakok kitörve, tetőszerkezet nem tökéletes, a ház északi fala ázik, emeleti rész a tető hibája miatt beázva, fűtésrendszer nem működik, és még lehetne sorolni...)
Eljutottam olyan szintre, hogy most lehetőségem van az ingatlant felújítani, a tetőtől az utolsó padlózatig, mindent. És igazából az ingatlanba be is szeretnék költözni.
A helyzet eddig roppant egyszerű, mert ugye megtehetném azt, hogy a szüleimtől vétel jogcímén tulajdonjogot szerzek az ingatlanra.
Viszont ami faramucivá teszi a helyzetet, az az, hogy édesapám jelenleg nagyanyámnál él, azaz szüleim már vagy 15 éve különélnek, apukám testvére szipolyozza nagyanyámat és apámat is, ahol csak tudja. Így, ha én édesapámnak pénzt adok, azt a pénzt elveszik tőle. (Nem ez lenne az első eset) Édesapám erős alkoholista, így nagyon könnyen irányítható. Vagyis igazából én nem szeretnék édesapámnak addig pénzt adni, amíg neki "nincs rá szüksége." Amíg az anyukája él, addig van hol laknia, de miután ő meghalt, a testvére már közölte, hogy neki onnan mennie kell. Ekkor szeretném a jelenlegi tulajdonát felhasználni.
Az anyai résszel nincs gondom, ugyanis édesanyámat igazából én tartom el, így akár még tartásért cserébe is megkaphatnám a részét.
Tudni kell, hogy van egy testvérem, aki miután "szagot fogott, hogy itt van pénz", bejelentette, hogy én fizessem ki őt most azonnal az örökségéből, és akkor ő "kussban marad"
Viszont ezt igazából nem akarom, mert ha valakit kifizetnék, azok a szüleim lennének.
Első elgondolásra az volt az ötlet, hogy édesapám a fél tulajdonát édesanyámtól megveszi, viszont a fél tulajdonon haszonélvezetet hagyunk meg édesapám számára. Ezzel édesapám élete végéig tartó lakhatása biztosítva van. Ekkor édesanyám tulajdona lesz a ház.
Ezt követően édesanyám végrendelkezik, hogy 1/4 - 3/4 arányban kapunk a testvéremmel az örökségéből, így a testvéremet akkor kell igazából kifizetni, amikor már anyukám nem fog élni.
Vagyis édesanyámnak és édesapámnak is biztosítva lenne a lakhatása, testvérem pedig örökölhetett volna.
Iszonyat nagy kockázatot vállaltam volna ezzel, mert ugye édesanyám az örökségét bármikor módosíthatja, apukám a fél ingatlanba a haszonélvezetére bárkit beköltöztethet, stb. Bevállaltam volna ezt a kockázatot, mert így tudtam volna, hogy mindenki megkapja azt, ami jár neki.
Édesanyám ebbe ilyen formában bele is ment volna, édesapám is ezen a véleményen volt, viszont testvérem meggyőző ereje erről a lehetőségről lebeszélte édesapámat.
Perpillanat ott állunk, hogy édesapám azt mondja, hogyha akarjuk, dózeroljuk le, őt nem érdekli, de ő ugyan nem tesz semmit, nem ír alá semmit (pl. építési engedély, stb.)

Tehát most megállt a dolog, pedig már kezdődne az igazi felújítás (igaz eddig is történtek dolgok, gázcsonkok benn, vízbeállás, csatornabeállás már a házban, tervrajzok készen, stb.)
De most ott állunk, hogy egy fémkémény építésére vonatkozó építési engedélyt nem merek beadni, mert csak édesanyám aláírása van rajta, viszont az ugye két hónap, és nem akarom hogy jövő karácsonyra se legyen kész a ház.

Gondolkodtam azon is, hogy hagyom az egészet a francba. De az a ház iszonyat érték, ha rendbe van rakva. És nekem pont megfelelő lenne, méretileg, helyileg, stb.

Most ott járok, hogy édesanyám vagyonközösség megszüntetése iránt keresetet ad be a bírósághoz, és kifizetem édesapámat, lesz ami lesz alapon. Tudom, hogy azt a pénzt édesapám csak egy pillanatra fogja látni, de nem akarom hagyni összedőlni azt a házat!

Namost ha pl. édesanyám beadja ezt a keresetet (amúgy én igazából senkit nem akartam "perbevinni"), akkor annak mi a rendje és módja? Hogyan történik ez. Itt pl. gondolok arra, hogy anyukám beadja, a bíróság értéket állapít meg, és aztán azt édesanyám mondjuk kifizeti apukám felé akkor rendben van, de mi van ha apukám (testvéri segítséggel pl.) előáll azzal, hogy ő akarja anyukámat kifizetni, csak azért, hogy a testvérem borsot törjön az orrunk alá? Kinek kell kit kifizetni?
Vagy egyáltalán be lehet adni ilyen keresetet, vagy adjon be anyukám válópert, vagy mi lehet itt a megoldás, hogy a káposzta is megmaradjon, és a kecske is jóllakjon? Mert még azon is gondolkodtam, hogy fogom, vételi ajánlatot teszek az ingatlanra, párom fogja és megveszi kpre az egészet, azt jól van. Ekkor meg ugye megszerzem testvéremet ellenségnek, tekintve, hogy én őt "kitúrtam az örökségből"

Nem tudom, hogy mi legyen, de én szeretném elkezdeni a felújítást. És mi van akkor, ha így most ezzel a tulajdoni viszonnyal nekiállok és felújítom. Mondjuk anyukám "égisze" alatt?

Itt egyáltalán van jó megoldás?

Mindenki segítségét, reagálását megköszönöm!

SF